گروه معادن
 
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مطرح کرد:
فعالیت معادن غیرایمن در کشور
گروه معادن - رئیس سازمان نظام مهندسی معدن از برگزاری دوره‌های آموزشی جدید برای معدنکاران خبر داد و مدعی شد وزارتخانه‌های کار و صنعت مانع فعالیت معادنی که مسئول ایمنی ندارند، نمی‌شود.


به گزارش ماين نيوز، هرمز ناصرنیا با بیان این مطلب افزود: علت حوادثی که اخیرا در معادن کشور رخ داده است به نبود دوره‌های آموزشی جدی برای معدنکاران برمی‌گردد.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن با بیان اینکه هر حادثه‌ای در معدن بر اساس استانداردهای بین‌المللی به دو شاخه تقسیم می‌شود، افزود: شاخه اول حوادثی هستند که به دلیل ایمن نبودن محل کار رخ می‌دهند و شاخه دوم ناشی از ایمن نبودن ابزار کار است.

او با بیان اینکه سازمان نظام مهندسی معدن هر دو سال یکبار در آیین‌نامه ایمنی معادن تجدیدنظر می‌کند، گفت: آیین نامه معدنکاران بر اساس شرایط تکنولوژی کار و استانداردهای بین‌المللی تهیه و تدوین می‌شود که از طریق وزارت کار تصویب و به فعالان معدنی ابلاغ می‌شود.

ناصرنیا افزود: به دلیل تکنولوژی‌های نوین کاری نمی‌توان بر اساس آیین‌نامه 30 سال گذشته در معادن فعالیت کرد، به همین دلیل این آیین‌نامه بر اساس استانداردهای روز نوشته و تهیه می‌شود تا معدنکاران بر اساس آن بدون خطا کار کنند.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن اظهار کرد: بر اساس این آیین‌نامه قرار شده است در یک معدن 25 نفر اشتغال داشته باشند و از یک مهندس به عنوان مسئول فنی و از یک مهندس دیگر به عنوان مسئول ایمنی استفاده کنند. اما با وجود این، در برخی معادن معدن‌داران کمتر از 25 نفر نیروی انسانی جذب و مسئولیت ایمنی هم به مسئول فنی واگذار کردند.

ناصرنیا افزود: با وجود اینکه ما بارها به وزارتخانه‌های کار و صنعت در این خصوص هشدار دادیم اما این موضوع جدی گرفته نشده و اقدامی در این راستا صورت نگرفته است. در واقع این دو وزارتخانه باید از واگذاری دو مسئولیت مهم در معدن بر دوش یک نفر جلوگیری کنند که توجهی به این موضوع ندارند.

او با بیان اینکه از سازمان نظام مهندسی بارها به این معادن بازرس فرستادیم و نتایج بازرسی‌ها در قالب یک گزارش مشخص شد که طبق مقررات فعالیت معادن قانونی نیست، گفت: با وجود این، هنوز جلوی فعالیت این معادن گرفته نشده و در آنها مسئولیت ایمنی بر دوش مسئول فنی گذاشته شده و به همین سبب ممکن است از تجهیزات ایمنی استفاده نشود و مسئول فنی آموزش کافی برای مسائل ایمنی ندیده باشد.

ناصرنیا افزود: در حال حاضر با همکاری وزارتخانه‌های صنعت و کار دوره‌های آموزشی الزامی برای معدنکاران ترتیب داده شده است که حتما باید نیروی انسانی معدن قبل از کار مسائل ایمنی را آموزش ببیند و بعد اشتغال داشته باشد.

او اظهار کرد: مسئول ایمنی معادن باید نظارت دقیق بر فعالیت‌های معدنکاران و شرایط محیطی معدن داشته باشد، زیرا در غیر این صورت چون عضو سازمان نظام مهندسی معدن محسوب می‌شوند و دارای پروانه هستند به شورای انتظامی معرفی و این مهندسان مسئول از سوی شورا وضعیت‌شان بررسی شده و جریمه‌ای برای آنها در نظر گرفته می‌شود.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن بیان کرد: یکی دیگر از چالش‌های معدن‌کاران این است که برای فعالیت خود نیازمند تجهیزات جدید و سالم هستند و از سوی دولت این بودجه به بخش معدن برای خرید تجهیزات تعلق نمی‌گیرد. در صورتی که دولت می‌تواند با اختصاص بودجه و تامین مالی در حفظ جان معدنکاران نقش موثری ایفا کند.

الزامی شدن نصب دوربین در معادن

او نصب دوربین در معادن را الزامی دانست و گفت: گزارش تصویری از حوادث با نصب دوربین‌هایی در معدن می‌تواند از به وقوع پیوستن حوادث ناگوار جلوگیری کند و به معدنی‌ها خطر وضعیت نامناسب معادن را هشدار بدهد ولی چنین اقدامی نیروهای متخصص و تجهیزات لازم می‌خواهد که نیازمند بودجه از سوی دولت است.

ناصرنیا با بیان اینکه آیین‌نامه معدنکاری و اقدامات شورای انتظامی و سازمان نظام مهندسی معدن به همه فعالان معدنی دیکته می‌شود، گفت: سازمان نظام مهندسی همچنان ساز و کار فعالان معدنی را نظارت و کنترل می‌کند و تاکید دارد در هر معدنی یک مسئول ایمنی داشته باشد تا نکات و شرایطی که امنیت معدنکاران و معدن را حفظ می‌کند مهیا کند.

سهل انگاری؛ دلیل اصلی حوادث

او همچنین علت اکثر حوادث معدنی را سهل‌انگاری معدنکاران دانست و گفت: بیشتر اتفاقاتی که در یک معدن رخ می‌دهد ناشی از این است که معدنکاران به مسائل ایمنی توجهی نمی‌کنند و با یک غفلت باعث حادثه‌ای ناگوار و از دست دادن چند معدنکار دیگر می‌شوند. در حادثه اخیر که در معدن قلعه خرگوشی رخ داد، بررسی‌ها نشان داد به خاطر کشیدن سیگار توسط یک معدنکار به دلیل نشتی گاز و پخش شدن آن در فضای معدن انفجار صورت گرفته و پنج نفر جان خود را از دست دادند که این نشان می‌دهد معدنکار یک لحظه غفلت کرده و این اتفاق افتاده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن افزود:در برخی حوادث هم ایراد از طراحی نادرست معادن است و این موضوع باعث می‌شود خطراتی در حین فعالیت معدن به وجود بیاید و این بار معدنکار مقصر نباشد.

او در خصوص کلاس‌های آموزشی معدنکاری اظهار کرد: درست است که همیشه غفلت‌هایی در فعالیت معدنی صورت می‌گیرد اما برگزاری چنین کلاس‌های جدی‌ آموزشی‌ می‌تواند درصد این غفلت‌ها را کمتر کند و کارگران با دقت و آگاهی بیشتری مراقب خطرات معدنی باشند.

ناصرنیا یادآور شد: در گذشته زندانی‌ها به یک معدن برای کار تبعید می‌شدند و بر اثر یک حادثه‌ای مانند ریزش و افتادن موشک و انفجار، دسته جمعی کشته می‌شدند و حوادث معدنی برای رسانه‌ها همیشه یک سوژه خبری داغ بوده است. بنابراین این یک عادت تاریخی محسوب می‌شود که حادثه‌هایی که در یک معدن رخ می‌دهد برای رسانه‌ها جذاب باشد. اما نکته مهم این است که بر اساس آماری که وزارت کار منتشر می‌کند، ۴۷ درصد تلفات نیروی کار در کشور مربوط به بخش ساختمان بوده که بیشتر از میزان حوادث کاری در بخش معادن است ولی مرگ و میر بر اثر حوادث معدنی همیشه برای رسانه‌ها پررنگ تر بوده است.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۵۳
کد مطلب: 11970
 
مرجع : اقتصادنيوز