گروه معادن فلزات گرانبها
 
سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی معدن تیتانیوم کهنوج
پول ایرانی با فناوری چینی
گروه معادن >فلزات گرانبها - استان کرمان به دلیل وجود ذخایر عظیم از کانی‌های معدنی به بهشت معادن ایران معروف شده است.
 
به گزارش ماين نيوز، ظرفیت بالای این استان و نبود منابع مالی در بحث اکتشاف و استخراج این ثروت خدادادی باعث شده تا بسیاری از این معادن بکر و دست نخورده باقی بمانند. از این رو سازمان صنعت، معدن و تجارت کرمان برای رونق دادن به صنایع معدنی این استان اقدام به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی کرده است.

در همین راستا یک شرکت چینی آمادگی خود را برای سرمایه‌گذاری در معادن کرمان اعلام کرد. یکی از این معادن که مورد توجه سرمایه‌گذاران چینی قرار گرفته معدن تیتانیوم کهنوج با ذخیره ۴۰۰ میلیون تنی است که به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین معادن تیتانیوم خاورمیانه نیز شناخته شده است. این معدن که در اختیار دولت بوده، پروژه بهره‌برداری از آن به حدود ۲۰ سال قبل بازمی‌گردد اما به ‌دلیل نبود منابع مالی و فناوری‌های روز دنیا نتوانست به بهره‌برداری برسد.

در این رابطه محمود اسکندری‌نسب، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان می‌گوید: یکی از دلایل اصلی که تاکنون این معدن به بهره‌برداری نرسیده، نبود سرمایه‌گذار و همچنین فناوری‌های مورد نیاز در بحث فرآوری این ماده معدنی است.

وی گفت: برای فرآوری فلز تیتانیوم به دی‌اکسید تیتانیوم که مصرف فراوانی در صنایع مختلف داشته و ارزش‌افزوده فراوانی را به همراه دارد، نیازمند ساخت و راه‌اندازی ۳ کارخانه پانه‌آرایی، ذوب و هیدرومتالوژی هستیم. این درحالی است که تکنولوژی و دانش فنی لازم برای ساخت کارخانه هیدرومتالوژی در کشور وجود نداشته و باید نسبت به رفع این نقص تلاش کرد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان از اقدامات این سازمان در ۷ ماه گذشته خبر داده و افزود: تاکنون ۳ سرمایه‌گذار داخلی و خارجی آمادگی خود را برای شرکت در این پروژه اعلام کرده‌اند. اولین سرمایه‌گذار یک شرکت داخلی بوده و میزان سرمایه مورد نظر خود را هزار میلیارد تومان اعلام کرده و تفاهمنامه‌ای نیز بین این شرکت و سازمان به امضا رسیده است.

استقبال سرمایه‌گذاران داخلی

اسکندری‌نسب با اشاره به اینکه معدن تیتانیوم کهنوج جزء پروژه‌های اجرایی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است، افزود: با توجه به اینکه میزان سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی این پروژه رقمی بالغ بر ۶۰۰هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده، تاکنون هیچ اقدامی از سوی دولت در راستای بهره‌برداری و تامین نیاز این معدن صورت نگرفته است.

وی افزود: اخیرا یک شرکت چینی به همراه یک سرمایه‌گذار ایرانی آمادگی خود را برای اکتشاف و استخراج از معدن تیتانیوم اعلام کرده‌اند که در این راستا سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان این ۳ سرمایه‌گذار را به وزارتخانه معرفی کرده است، البته در نهایت این دولت است که به‌عنوان مالک اصلی معدن تصمیم نهایی را در مورد انتخاب سرمایه‌گذار خواهد گرفت.
اسکندری نسب همچنین به دانش فنی چینی‌ها اشاره کرده و افزود: مهندسان چینی در حقیقت یکی از بزرگ‌ترین صاحبان تکنولوژی در فرآوری تیتانیوم هستند و می‌توان با کمک گرفتن از آنها گام بزرگی در راه‌اندازی پروژه برداشت.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان گفت: بخشی از سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی پروژه صرف خرید تجهیزات شده و به‌صورت ارز از کشور خارج خواهد شد. وی یکی از دلایل اصلی حضور شرکت چینی را در اجرای پروژه استفاده از دانش و فناوری‌های متخصصان چینی دانست.

سود ۳۴ درصدی در انتظار سرمایه‌گذار

اسکندری‌نسب در خصوص نوع سرمایه‌گذاری و روند پیشنهادی سرمایه‌گذاران گفت: شرکتی که برای انجام این پروژه انتخاب خواهد شد مانند دیگر پروژه‌های خصوصی معدنی در سود حاصل از برداشت معدن شریک خواهد بود. به این ترتیب که سازمان ایمیدرو یک قرار داد بلندمدت به‌عنوان مثال ۳۰ ساله با شرکت سرمایه‌گذار بسته و آنها موظف به پرداخت حقوق دولتی براساس تعرفه‌های تعیین شده هستند. در واقع با توجه به سرمایه ۶۰۰هزار میلیاردی تمام هزینه‌های معدن برعهده این سرمایه‌گذار است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب میزان سود شرکت بهره‌بردار را براساس میزان سرمایه شرکت و همچنین فاکتورهای اقتصادی دانسته و افزود: یکی از فاکتورهای اقتصادی تعریف شده نرخ بازگشت سرمایه است که با عنوان اختصاری IR شناخته شده است.

وی IR تعریف شده برای این پروژه را حدود ۳۳ تا ۳۴درصد دانست و گفت: شرکت بهره‌بردار بعد از انجام عملیات اکتشاف و استخراج اقدام به فروش مواد معدنی کرده و سود خود را براساس تعرفه تعیین شده برداشت نماید.

اسکندری‌نسب یکی دیگر از دلایلی که باعث شد تا نسبت به راه‌اندازی پروژه معدن تیتان کهنوج اقدام نمایند را بحث اشتغال در منطقه دانست و گفت: راه‌اندازی پروژه برای هزار نفر از جوانان جویای کار اشتغال ایجاد کرده و باعث رونق اقتصادی در استان کرمان خواهد شد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۱۰
کد مطلب: 12826