گروه معادن ساير حوزه ها
 
حرف اول در تولید فسفات منطقه
گروه معادن >ساير حوزه ها - فسفات از جمله مواد معدنی است که فراوانی کاربرد آن در بیشتر صنایع به ‌ویژه صنایع غذایی آن را در ردیف مواد و محصولات استراتژیک قرار داده است،
به گزارش ماين نيوز، در حالی که افزایش بی‌رویه مصرف فسفات هم‌اکنون موجبات افزایش قیمت و کاهش عیار ذخایر این ماده معدنی را فراهم آورده است. در ایران نیز معادن و ذخایر فسفات در برخی از مناطق وجود دارند که مهم‌ترین و تنهاترین معدن فسفات آذرین که در واقع باکیفیت‌ترین نوع فسفات در جهان است نیز در منطقه اسفوردی بافق واقع شده است، معدنی که به واسطه در اختیار داشتن ذخایر عظیم و بالقوه ضمن تامین نیاز داخل امکان کسب بازارهای صادراتی را نیز داراست. گفت‌وگوی صمت با کارشناسان این حوزه را در زیر می‌خوانید.

جواد فتوحی مدیر مجتمع فسفات اسفوردی بافق:
تولید فسفات با عیار ۳۶/۵ درصد

فسفات اسفوردی بافق یزد تنهاترین و مهم‌ترین معدن فسفات آذرین کشور را تشکیل داده که با تولید سالانه حدود ۷۰ هزار تن کنستانتره فسفات به عنوان باکیفیت‌ترین تولیدکننده فسفات در منطقه محسوب می‌شود. این درحالی است که با برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته امکان افزایش تولید و صادرات این محصول مهم و استراتژیک نیز فراهم است که می‌توان زمینه ارزی‌آوری را برای کشور به همراه داشته باشد. پراکندگی معادن فسفات در ایران چگونه است؟ فسفات تنها ماده معدنی است که نمی‌توان هیچ جایگزینی برای آن در نظر گرفت، چراکه وجود این ماده معدنی بیشتر با تامین زنجیره غذایی بشر گره خورده است. با توجه به اهمیت موضوع امنیت غذایی کشورها وجود ذخایر غنی فسفات می‌تواند تاثیر بسزایی در ارتقای جایگاه هر کشوری داشته باشد که از لحاظ ذخایر معدنی در کل دنیا برای ۵۰ تا ۶۰ سال آینده می‌توان از ذخایر فسفات بهره برد. در حال حاضر تنها معدن‌دارای ذخایر فسفات آذرین، معدن فسفات اسفوردی بافق یزد با فسفات عیار ۳۶/۵ درصد است، البته معادن دیگری نیز وجود دارد که رسوبی بوده و عیار پایینی از فسفات را دارا هستند که معادن فسفات شمشک، لار و چادرملو از جمله آنهاست. درباره میزان و نحوه تولید فسفات توضیح دهید؟ معدن فسفات اسفوردی از جمله معادنی است که علاوه بر استخراج فسفات در آن ذخایر سنگ‌آهن نیز وجود دارد، این در حالی که در جوار این معدن کارخانه فراوری احداث شده که میزان خوراک آن در سال ۳۶۰ تا ۴۰۰ هزار تن خاک معدنی است که از این میزان ۷۰هزار تن کنسانتره فسفات با عیار ۳۶/۵ درصد و ۱۲۹ هزار تن کنسانتره سنگ‌آهن با عیار ۲۸ درصد استحصال می‌شود. ذخیره اولیه معدن فسفات اسفوردی ۱۶/۵ میلیون تن بوده که با توجه به استخراج‌های صورت‌گرفته در سال‌های گذشته، ذخیره احتمالی باقیمانده ۱۲ میلیون تن برآورد می‌شود. البته باید توجه داشت که در حال حاضر میزان نیاز داخل به این ماده معدنی حداقل ۱ میلیون تن در سال است که با توجه به میزان ذخایر موجود امکان افزایش تولید وجود داشته و در این راستا افزایش اکتشافات، عیار و راندمان تولید را با همکاری شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در دستورکار قرار داده تا با شناسایی دیگر ذخایر نهفته فسفات در منطقه به میزان تولید کنسانتره فسفات در کشور افزوده شود. بیشترین کاربرد فسفات در چه صنایعی است؟ بیشترین موارد کاربرد فسفات در زمینه تهیه اسیدفسفریک صنعتی و خوراکی، کلسیم فسفات (خوراک دام و طیور)، تولید کودهای فسفاته، صنایع دفاع برای تهیه مهمات، صنایع رنگ و کبریت‌سازی است. البته هدف اصلی در تولید فسفات تامین نیاز داخل برای استفاده در تولید صنایع کودهای شیمیایی است، ضمن آنکه امکان صادرات فسفات وجود داشته و کشورهای هند و پاکستان بیشترین تقاضای خرید را دارند.

مریم کارگر عضو هیات علمی دانشگاه:
اتمام ذخایر فسفات در ۱۰۰ سال آینده

اهمیت ماده معدنی فسفات و گسترش کاربرد آن در صنایع مختلف باعث شده که شاهد افزایش مصرف این ماده معدنی باشیم، به گونه‌ای که هم‌اکنون نه‌تنها افزایش قیمت چند صد درصدی را در ان شاهد هستیم بلکه مشکل اتمام ذخایر معدنی فسفات در دهه‌های آینده از هم‌اکنون نگرانی‌هایی را برای کارشناسان به‌وجود اورده است، موضوعی که فراهم نبودن امکان جایگزینی با سایر مواد معدنی بر این نگرانی‌ها دامن زده است. لطفا درباره اهمیت وجود فسفات توضیح دهید؟ فسفات به عنوان منبع غذایی مهم در تغذیه و سلامت جامعه محسوب شده، به طوری که بیش از ۹۰ درصد از فسفات تولید در جهان در تامین مواد غذایی استفاده می‌شود، در حالی که افزایش روزانه مصرف فسفات باعث شده تا ذخایر این ماده معدنی رو به کاهش گذاشته، به گونه‌ای که در ۱۰۰ سال آینده ذخایر معدنی فسفات جهان اتمام خواهد شد و برای تشکیل مجدد آن به ۱۰ تا ۱۵ میلیون سال زمان نیاز است، ضمن انکه برخلاف سایر منابع معدنی و انرژی همچون نفت و گاز امکان جایگزینی ماده دیگری به جای فسفات وجود ندارد. درخصوص تاریخچه به‌کارگیری و استخراج فسفات توضیح دهید؟ تاریخچه و استخراج فسفات به سال ۱۸۴۷ در انگلستان برمی‌گردد که به صورت روباز انجام گرفته است، البته هم‌اکنون ذخایر اصلی فسفات در امریکا، روسیه، استرالیا، برزیل، کانادا، مصر، اسرائیل، اردن، مراکش، چین، سوریه، افریقای‌جنوبی، هندوستان و گینه قرار دارد. در ایران نیز فسفات برای نخستین‌بار در منطقه اسفوردی در سال ۱۳۴۵ شناسایی شد، اما به دلیل مشکلات موجود عملیات استخراج آن به سال‌های ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۱ موکول شد. متداول‌ترین محصول فسفات، اسیدفسفریک است که به ۲ روش تر و حرارتی تهیه می‌شود. بنابراین با وجود چنین کاربردی فسفات‌ها را به عنوان منابع استراتژیک و اسید فسفریک را به عنوان ماده شیمیایی استراتژیک در دنیا تعریف می‌کنند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۲۱
کد مطلب: 13244
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت