گروه معادن ساير حوزه ها
 
طرح نیمه صنعتی معدن کهنوج در بوته آزمایش
گروه معادن >ساير حوزه ها - زمستان امسال طرح نیمه صنعتی تیتانیوم کهنوج به بهره‌برداری خواهد رسید و قرار است سالانه بیش از ۲میلیون تن دی‌اکسید تیتانیوم تولید کند. این خبری است که روزگذشته از سوی مجری طرح احداث واحد پایلوت (نیمه صنعتی) معدن کهنوج مطرح شد در واقع خبر راه‌اندازی این واحد در حالی اعلام می‌شود که محمود اسکندری نسب رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان معتقد است این طرحی آزمایشی و نیمه صنعتی در ۲۰ سال گذشته پایه‌ریزی شده و از ۵ سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرده است.
به گزارش ماین نیوز، وی هدف از راه‌اندازی طرح نیمه صنعتی معدن کهنوج را شناختن قابلیت‌های تولید و فرآوری فلز تیتانیوم و تولید پیگمنت عنوان کرد و گفت: این طرح هم‌اکنون سالانه با ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن خاک معدنی ۵۰ هزار تن پیگمنت تولید می‌کند که در صورت مثبت بودن نتایج مطلوب می‌تواند زمینه فعالیت و راه‌اندازی پروژه اصلی را فراهم کند.

گفتنی است معدن تیتانیوم کهنوج با ظرفیت قطعی ۱۵۰میلیون تن و ذخیره احتمالی ۴۰۰ میلیون تن به عنوان بزرگترین معدن تیتانیوم ایران شناخته شده است. سرمایه‌گذاری روی این معدن می‌تواند علاوه بر تامین نیاز کشور به فلز تیتانیوم زمینه صادرات را نیز فراهم کرده و ارزآوری را برای صنایع معدنی به همراه داشته باشد.

انتخاب سرمایه‌گذار برای آغاز فعالیت معدنی

محمود اسکندری نسب، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان در خصوص وضعیت اجرای طرح صنعتی معدن تیتانیوم کهنوج می‌گوید: در ۶ ماه گذشته دو سرمایه‌گذار داخلی با همکاری سرمایه‌گذاران خارجی آمادگی خود را برای فعالیت در این پروژه اعلام کردند و با سرمایه‌گذار چینی برای اجرای پروژه به توافق رسیده‌ایم.

وی سرمایه اصلی برای تولید اکسید تیتانیوم را رقمی بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: برای فرآوری و تولید این فلز ساخت ۳ کارخانه فرآوری شامل کانه آرایی، ذوب و هیدرومتالوژی نیاز است.

وی شروع فعالیت در این معدن توسط سرمایه‌گذاران را مستلزم شرایط ویژه‌ای دانست و افزود: واگذاری معدن به سرمایه‌گذار یا عقد قرارداد طولانی‌مدت برای ۳۰سال باعث می‌شود تا سرمایه‌گذار تمایل بیشتری برای آغاز فعالیت داشته و زمینه را برای بهره‌برداری سریع و استخراج از این معدن فراهم کند.

وی به جلسه‌ای که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی برگزار شد اشاره کرد و گفت: پیشنهاد واگذاری معدن برای مدت ۳۰ سال در این جلسه مطرح شد و نتایج آن در آینده نزدیک اعلام خواهد شد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان در ادامه گفت: سازمان ایمیدرو که به عنوان یک شرکت مادر تخصصی در حوزه معدن شناخته شده نیز تمایل خود را برای سرمایه‌گذاری در این طرح اعلام کرده و رقمی بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان از منابع داخلی برای اجرای فاز نخست این پروژه در نظر گرفته است. البته قرارداد یا تفاهمنامه‌ای در این خصوص به امضا نرسیده است.

وی با بیان اینکه تاکنون عملیات اجرایی در این معدن انجام نشده است، افزود: در جلسه برگزار شده با وزیر صنعت، معدن و تجارت صورتجلسه‌ای به امضا رسید که طبق آن ظرف مدت ۳ ماه آینده نتیجه مذاکرات انجام شده با سرمایه‌گذاران اعلام خواهد شد.

اولویت با سرمایه‌گذاران داخلی

اسکندری نسب در ادامه با بیان اینکه سرمایه‌گذاران داخلی در اولویت هستند، گفت: از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان سرمایه‌گذارانی برای اجرای این طرح به وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی شده‌اند تا در صورت نبود تمایل از سوی سازمان‌های دولتی همچون ایمیدرو شرایط همکاری و فعالیت آنها در این پروژه فراهم شود.

وی ظرفیت تولید معدن کهنوج در خصوص تولید دی‌اکسید تیتانیوم را رقمی بالغ بر ۵۰ هزار تن در سال اعلام کرد و افزود: دی‌اکسید تیتانیوم یا همان پیگمنت در صنایع رنگسازی کاربرد داشته و هم اکنون به دلیل نبود این محصول معدنی سالانه شاهد واردات پیگمنت به کشور هستیم. این در حالی است که قیمت هر تن پیگمنت رقمی بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار بوده و با توجه به نیاز این ماده واردات آن باعث خروج ارز از کشور می‌شود.

وی به دسترسی به آب های آزاد اشاره کرد و افزود: با توجه به ظرفیت بالای معدن کهنوج با راه‌اندازی پروژه و تولید دی‌اکسید تیتانیوم علاوه بر تامین نیاز داخل می‌توان با صادر کردن این محصول علاوه بر ایجاد ارزش افزوده روند توسعه و پیشرفت در صنایع معدنی منطقه را بهبود بخشید.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۳۲
کد مطلب: 14504
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت