گروه معادن
 
ضرورت جذب سرمایه‌گذار برای معادن غیرفعال استان زنجان
گروه معادن - استان زنجان دارای اقتصادی معدن محور است که باید نسبت به افزایش بهره‌وری در این زمینه تلاش کرده و آینده اقتصادی استان را مورد بازنگری قرار داد.
به گزارش ماین نیوز، ایران سرزمینی معدنی و دارای مواهب خدادادی بسیاری است. ذخایر عظیم انرژی و مواد معدنی ثروت‌های باارزشی است که در سرزمین ایران گسترده شده است.

استان زنجان نیز در بخش معدن یکی از استان‌های با ظرفیت کشور محسوب می‌شود.

سال‌ها است مسئولان و کارشناسان از ظرفیت‌های معدنی و اقتصادی استان زنجان سخن می‌گویند اما شکوفایی خاصی در بخش اقتصاد نصیب استان زنجان نشده و برخی مناطق استان به فراخور ظرفیت‌های خود توسعه نیافته‌اند.

استان زنجان در بسیاری از شاخص‌ها جزو استان‌های متوسط کشور محسوب می‌شود و برای پیوستن به استان‌های پیش رو کشور نیازمند اقدامات و برنامه‌ریزی‌های راهبردی است. حال که توسعه بخش صنعت به عنوان راهبرد اصلی و نخست استان زنجان برای توسعه انتخاب شده است صنعت معدن در این بخش شاید نخستین مولفه برای رشد باشد.

هر چند به نظر می‌رسد استان زنجان در کنار معدن باید بر توسعه مستقیم صنعت تلاش کند. توسعه‌ای که منجر به خارج شدن رشد اقتصادی و تراز تجاری آن از وابستگی صرف به بخش مواد معدنی خواهد شد.

به نظر می‌رسد حال که شرایط لازم برای اقدامات راهبردی برای توسعه صنعتی استان فراهم است و تیم اقتصادی استان در مدت یک سال اخیر با شناسایی مناسب ظرفیت‌های اقتصادی نسبت به اولویت بندی اجرایی آن ها برنامه ریزی کرده است باید وابستگی درآمد استان به بخش معدن نیز تعدیل شود.

آمار صادرات گمرک نشان می‌دهد بیشترین میزان صادرات استان به ترتیب ارزش شمش روی است. شمش سرب نیز یکی از کالاهای مهم صادراتی استان محسوب می‌شود.

این وضعیت نشان دهنده تکیه زیاد استان به بخش صادرات مواد معدنی و تولیدات حاصل از این بخش است.

وابستگی به صادرات یک محصول آسیب پذیری اقتصاد استان را دو چندان کرده و می توان تجارب تحریم اقتصادی کشور را در این بخش مصداقی مهم تلقی کرد.

به گفته مسئولان بیش از 30 درصد ارزش اسمی بورس متعلق به بخش معدن است و نزدیک به یک درصد از GDP کشور به معادن و پنج تا 6 درصد از GDP کشور به صنایع معدنی تعلق دارد.

البته به نظر می‌رسد این وضعیت در استان زنجان کمی متفاوت‌تر باشد چرا که با وجود نفت، گاز و صنایع وابسته به آن نقش معدن در اقتصاد کشور کم‌تر است اما این موضوع در خصوص GDP استان زنجان متفاوت خواهد بود.

فعالان بخش معدن معتقدند می‌توان با توسعه این بخش به اهداف اقتصاد مقاومتی دست یافت. باید تاکید کرد سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در کشور دارای بندهای مختلفی است و تحقق اهداف نیازمند تعریف برنامه‌های بلند مدت در ابعاد مختلف است.

رامین کیا مهر، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان در مورد تحقق اقتصاد مقاومتی با توسعه بخش معدن معتقد است: نقش معادن و منابع آن در رشد اقتصادی هر کشوری انکار ناپذیر است. بدون تردید بهره‌برداری از معادن کشور، یک عامل کاملا مثبت و مهم در رشد و توسعه اقتصادی است.

وی با بیان اینکه کشور با کمبود سرمایه روبه رو است، افزود: برای رسیدن به توسعه اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاران در حوزه معدن و بهره‌برداری از معادن کشور به ویژه توسط بخش خصوصی می‌تواند یکی از بهترین راه‌ها باشد.

این مسئول بر ضرورت تحقق اقتصاد مقاومتی در بخش مدن تاکید کرد و گفت: به نظر می‌رسد با رعایت اصول اقتصاد مقاومتی می‌توان روشی مناسب جهت انجام فعالیت‌های معدنی با ارزش افزوده بالا انجام داد.

وی همچنین بر اهمیت جلوگیری از خام فروشی در بخش معدن گفت و یادآور شد: باید از صدور فرآورده‌های خام معدنی جلوگیری به عمل آید. زیرا زمانی که معادن بزرگ فلزی و غیرفلزی تولیدات خود را پس از فرآوری چند مرحله‌ای صادر کنند، عایدی بیشتر و حتی چند برابری را نصیب خود و اقتصاد ملی خواهند کرد.

کیا مهر ادامه داد: از سوی دیگر توسعه اشتغال در بخش‌های پایین‌ دستی با این اقدام محقق خواهد شد. با این اقدامات میزان انتفاع در این بخش به‌طور قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان توسعه اقتصادی استان زنجان را در سرمایه‌گذاری بخش معدن دانست و تاکید کرد: در همین راستا سازمان نظام مهندسی معدن ایران با احساس وظیفه بسیار خوب اقدام به برگزاری همایش‌ها و نمایشگاه‌های شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه معدن ایران نموده است.

وی خاطرنشان کرد: با ادامه این گونه نشست‌ها، همایش‌ها و نمایشگاه‌ها می‌توان نتایج مثبت آن را در شکوفایی معادن وصنایع معدنی مشاهده نمود.

کیا مهر اظهار داشت: با توجه به اینکه معدن و معدنکاری نیاز مبرم به وجود سرمایه دارد. جذب سرمایه‌گذاران خوب در این راستا می‌تواند موجب رشد معدن‌کاری و فعایت‌های معدنی شود.

این مسئول با بیان اینکه منابع خوبی در بخش معدن استان وجود دارد، افزود: در برخی از معادن استان با وجود داشتن ذخایر خوب ولی نداشتن سرمایه لازم جهت استخراج به صورت غیر فعال باقی مانده‌اند و جذب سرمایه‌گذار می‌تواند این معادن را فعال ساخته و در رشد و شکوفایی اقتصاد استان تاثیر بسزایی داشته باشد. سرمایه گذاری می‌تواند این معادن را به ارزش افزوده بالا برساند.
تاریخ انتشار : جمعه ۲۵ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۳
کد مطلب: 15099
 
مرجع : خبرگزاری فارس