گروه معادن
 
ثروت‌های معدنی محصور در محدوده ثبت جهانی
گروه معادن - امروزه دنیا به سرعت به سمت صنعتی شدن پیش می‌رود و برای رسیدن به پیشرفت در این زمینه لازم است تا نیاز آنها در صنایع مختلف برآورده شود.
 
به گزارش ماین نیوز، همچنین یکی از صنایعی که امروزه مورد توجه کشورهای مختلف از درحال توسعه تا توسعه‌یافته قرار گرفته صنایع معدنی است و سرمایه‌گذاری‌های فراوانی در این زمینه انجام می‌شود.

در واقع تنوعی که در مواد معدنی وجود دارد سبب شده تا شاهد گسترش استفاده از این کانی‌ها در صنایع باشیم. حال با توجه به اینکه مواد معدنی نقش بسزایی در صنعتی شدن داشته از این رو می‌توان با انجام برنامه‌ریزی‌های بلند مدت و سرمایه‌گذاری در این حوزه علاوه بر تامین مواد اولیه مورد نیاز در حوزه صنعت زمینه ایجاد ارزش افزوده را فراهم کرده و به رشد و توسعه اقتصاد کشور کمک کرد.

ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای معدنی دنیا شناخته شده و به دلیل برخورداری از تنوع بالای مواد معدنی و وجود بیش از ۶۴ نوع کانی در رتبه دهم معدنی‌ها قرار دارد.

در واقع وجود کانی‌ها در نقاط مختلف کشور و نبود تجمع آنها در یک نقطه سبب شده تا بتوان با انجام برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری علاوه‌بر تامین مواد اولیه برای صنایع زمینه را برای ایجاد اشتغال جوانان جویای کار فراهم کرد؛ چراکه بخش عمده‌ای از معادن کشور در مناطق محروم قرار گرفته‌اند و می‌توان با انجام برنامه‌ریزی و جذب سرمایه به رونق بخشیدن این مناطق کمک رساند.

استان کهگیلویه و بویراحمد که از وجود ذخایر معدنی فراوانی بهره‌مند بوده و می‌توان با انجام برنامه‌ریزی در جهت جذب سرمایه زمینه توسعه و پیشرفت معادن را فراهم کرده و با انجام عملیات اکتشاف و استخراج مواد معدنی علاوه‌بر تامین نیاز صنایع معدنی با ایجاد اشتغال و ارزش‌افزوده موجبات توسعه اقتصادی استان را فراهم کرد. در این خصوص با سیدحجت‌الله موسوی فراز، رییس اداره معادن استان کهگیلویه و بویراحمد گفت‌وگویی را انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

انواع مواد معدنی که در استان یافت می‌شود شامل چه موادی است؟

استان کهگیلویه و بویراحمد از تنوع بالایی در زمینه مواد معدنی داشته و انواع کانی‌های غیرفلزی در آن یافت می‌شود که ازجمله مهم‌ترین آنها می‌توان به بوکسیت، فسفات، سلستین، گوگرد، نمک آبی و سنگین، مرمریت، سیلیس و دولومیت اشاره کرد. همچنین بیشترین ذخیره مواد معدنی در این استان کانی‌هایی همچون سنگ‌آهک و سنگ‌گچ بوده که در ساخت سیمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. نکته حائز اهمیتی که در مورد ذخایر معدنی این استان می‌توان به آن اشاره کرد، وجود بزرگترین ذخیره فسفات رسوبی کشور است که ذخیره قطعی یکی از معادن رقمی افزون‌بر ۸۰ میلیون‌تن و ذخیره احتمالی آن ۲۰۰ میلیون تن با عیار ۹ درصد تخمین زده شده است. حال با توجه به این ظرفیت بالا و کاربردهای فراوان این کانی در صنایع مختلف از کشاورزی تا پتروشیمی می‌توان با انجام برنامه‌ریزی زمینه را برای استخراج و بهره‌برداری از معادن آغاز کرده و با افزایش عیار این کانی تا ۳۴ درصد، ضمن تامین نیاز داخلی با صادر کردن این محصول با ایجاد ارزش افزوده زمینه توسعه معادن و صنایع معدنی استان را فراهم کرد.

میزان ذخایر مواد معدنی موجود در استان چقدر است؟

با توجه به تحقیقات و بررسی‌های انجام شده میزان ذخایر این استان رقمی افزون‌بر یک میلیارد و ۵۰۰ هزار تن تخمین زده شده که بخش عمده آن مربوط به موادی همچون سنگ‌آهک و سنگ‌گچ بوده که در ساخت سیمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. درحال‌حاضر استخراج اسمی از معادن ۷ میلیون تن بوده اما به دلیل نبود تجهیزات و سرمایه‌گذاری لازم سالانه تنها یک میلیون‌تن از معادن برداشت می‌شود.

درخصوص مطالعات مقدماتی انجام شده روی معادن نیکل، کروم و تیتانیوم که اخیرا قرار است در منطقه صورت گیرد، توضیح دهید؟

با توجه به ظرفیت بالای استان در زمینه وجود ذخایر معدنی هم‌اکنون با اجرای طرح کلی برای شناسایی کانی‌های فلزی و کمیاب همچون نیکل، کبالت و تیتانیوم در دستور کار قرار گرفته است که در مرحله اول این طرح مطالعات و بررسی‌های علمی مقدماتی برای شناسایی این کانی‌ها در تمام نقاط استان با اعتبار اولیه ۹۰میلیون تومان صورت گرفته است. در واقع مسئولان این حوزه قصد دارند تا با همکاری شرکت‌ها و سازمان‌های مشاور بخش خصوصی با تامین اعتبار مورد نیاز برای انجام مطالعات اولیه و مشخص شدن میزان ذخایر موجود در استان و همچنین شناسایی مناطقی که مستعد وجود این کانی‌ها هستند زمینه را برای انجام برنامه‌ریزی و تامین بودجه مورد نیاز برای بهره‌برداری از معادن فراهم کنند. البته انجام مطالعات در مراحل بعدی و کامل کردن اطلاعات درمحدوده‌های معدنی میزان صرفه اقتصادی حاصل از برداشت از این معادن را مشخص خواهد کرد.

آیا تاکنون اقدامی درجهت تولید سیمان انجام شده است؟

با توجه به ظرفیت بالای استان برای تولید سیمان کارخانه‌ای در شهرستان مارگون در حال راه‌اندازی بوده و پیشرفت ۹۰ درصدی فیزیکی داشته و در صورت اتمام پروژه و شروع فعالیت آن میزان تولید سیمان این کارخانه رقمی بالغ بر یک میلیون‌تن در سال خواهد بود.

آیا کانی‌های فلزی در معادن استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد؟

کانی‌های فلزی همچون سرب و روی، مس و نقره در استان وجود دارد، اما به دلیل قوانین و آیین‌نامه‌های زیست محیطی امکان بهره‌برداری از آنها وجود ندارد؛ چراکه این کانی‌ها در پارک ملی استان واقع شده و از آنجایی که این محدوده به ثبت جهانی رسیده و جزو مناطق حفاظت شده به شمار می‌آید امکان بهره‌برداری از آن وجود ندارد. این در حالی است که میزان ذخیره مس رسوبی موجود در این محدوده ۲۷۰ هزار تن با عیار ۲ تا ۳ درصد است.

وضعیت بهره‌برداری از معادن استان چگونه است؟

در حال‌ حاضر معادن استان برای استخراج مواد معدنی مشکلی نداشته و درحال بهره‌برداری از معادن هستند و ۵ پروانه بهره‌برداری برای معادن سلستین یا همان سولفات استرانسیوم در دست صدور است. اما نکته‌ای که در این خصوص وجود دارد نبود تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا برای فرآوری این کانی سبب شده تا آن را به صورت خام به دیگر کشورها با قیمت پایین صادر کنند. این درحالی است که سلستین فرآوری شده در صنعت الکترونیک مورد استفاده قرار گرفته و می‌توان با فرآوری ارزش افزوده این محصول را چند برابر کرد. یکی دیگر از اقداماتی که در این استان انجام می‌شود تامین ماده اولیه برای تولید پودر آلومینای جاجرم بوده که بخشی از آن، از معادن بوکسیت این استان تامین می‌شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۳۹
کد مطلب: 15965
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت