گروه معادن
 
گزارشی از برنامه‌های بهبود HSE
معادن ناظر ایمنی داشته باشند
گروه معادن - انجام فعالیت‌های معدنی با حداکثر بهره‌وری مستلزم فراهم کردن شرایط ایمنی است. در برخی معادن که عملیات بهره‌برداری به صورت زیرزمینی و در عمق‌های بالا صورت می‌گیرد ضریب حوادث نیز افزایش می‌یابد که این موضوع منجر به تخریب و تعطیلی معادن می‌شود.
به گزارش ماین نیوز، این موضوع تا حدودی به کمبود تجهیزات و فناوری‌های روز برمی‌گردد که بیشتر معادن کوچک با محدودیت مواجه هستند. از سوی دیگر برخی معادن بخش خصوصی از انتصاب ناظران HSE(ایمنی) در معادن سر باز می‌زنند که به این مشکلات دامن می‌زند. کارشناسان در این رابطه معتقدند فراهم کردن دوره‌های آموزشی برای کارگران معدنی و همچنین تجهیزات مورد نیاز معادن زغال‌سنگ تا حدودی این مشکل را برطرف می‌کند اما تا زمانی که معادن توسط متولیان معدن مجبور به استخدام ناظران HSE نشوند این روند ادامه خواهد داشت بنابراین بهترین راهکار جلوگیری از کار معادن متخلف است.

با افزایش فعالیت‌های معدنی نظارت بر رعایت اصول فنی و ایمنی در معادن اولویت بیشتری پیدا می‌کند زیرا در برخی معادن بی‌توجهی به این موضوع ممکن است عواقب ناگواری به همراه داشته باشد. در چنین شرایطی متولی معدن برای تعیین چارچوب‌های معدنی می‌تواند مسیر توسعه معادن با حداکثر بهره‌وری را فراهم کند.

آموزش ۱۲۰ هزار کارگر معدن توسط نظام مهندسی معدن

رییس سازمان نظام مهندسی معدن با اشاره به تفاهمنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت با این سازمان در خصوص آموزش کارگران معدنی گفت: برای افزایش ایمنی معادن تفاهمنامه‌ای بین وزارت کار و وزارت صنعت، معدن و تجارت امضا شده است و براساس آن قرار است برای ۱۲۰ هزار کارگر بخش معدن در تمام استان‌های کشور براساس استانداردهای نگاشته شده که متولی آن سازمان نظام مهندسی معدن است، در چند ماه آینده با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای این آموزش‌ها آغاز شود.

هرمز ناصرنیا با نگاهی به لزوم توجه به HSE معادن ادامه داد: برخی معادن کشور مانند زغال‌سنگ به دلیل کمبود تجهیزات با مشکلات ایمنی روبه‌رو هستند که وزارت صنعت، معدن و تجارت با تخصیص بودجه‌ای در نظر دارد نیازهای این معادن پس از بررسی هر معدن تامین شود اما تاکنون دستورالعمل چگونگی خرید تجهیزات و ارائه شدن آن به معدنکاران از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام نشده است که در آینده این برنامه اجرایی خواهد شد اما برای افزایش ایمنی معادن باید انتصاب مسئولان ایمنی در هر معدن پیگیری شود چراکه طبق قانون در معادنی که بیش از ۲۵ کارگر دارند باید یک مسئول ایمنی جداگانه داشته باشند و در معادنی که زیر ۲۵ کارگر دارند مسئول فنی ناظر بخش ایمنی نیز خواهد بود. این ناظران که باید مورد تایید سازمان نظام مهندسی معدن قرار گیرند در صورتی که مرتکب تخلفی شوند در شورای انتظامی معادن بازخواست و جریمه خواهند شد.

او با اشاره به اینکه تنها راه اجرایی کردن ایمنی در معادن تعطیل کردن واحدهای متخلف است، ادامه داد: با وجود اینکه در قانون معادن، معدنکاران مکلف به داشتن مسئول ایمنی شده‌اند به دلیل نبود الزام کافی از سوی وزارت تعاون و وزارت صنعت، معدن و تجارت معادن بخش خصوصی از داشتن مسئول ایمنی سر باز می‌زنند. به همین دلیل باید فعالیت معادنی که مسئول فنی ندارند متوقف شود. شاید بخشی از این مشکل ناشی از این است که سرمایه‌گذاران فکر می‌کنند تنها با داشتن یک پروانه بهره‌برداری می‌توانند تمام امور آن را به عهده بگیرند. این در حالی است که هر بخشی به متخصص نیاز دارد. در معادن دولتی که تحت مدیریت ایمیدرو و... فعالیت می‌کنند به دلیل داشتن نیروی کارشناس مشکل چندانی وجود ندارد اما معادن بخش خصوصی نیاز به نظارت دارند.

معادن کوچک کمتر به ایمنی می‌پردازند
مسئول کمیته HSE انجمن مهندسی معدن با نگاهی به مشکلات ایمنی معادن به صمت اظهار کرد: معادن بخش خصوصی به دو صورت بزرگ مقیاس و کوچک مقیاس هستند که بیشتر مشکلات ایمنی نیز در معادن کوچک است. در بخش زغال‌سنگ ۳ معدن بزرگ متعلق به صندوق حمایت از بازنشستگان فولاد است که قبلا زیر نظر ایمیدرو فعال بودند اما اکنون خصوصی هستند با این حال مشکلات ایمنی بالایی دارند. در واقع این سه شرکت زغال‌سنگ که تحت نام‌های کرمان، طبس و شاهرود فعال هستند در شرایطی فعالیت می‌کنند که بسیار خطرناک هستند و برای ارتقای ایمنی آنها نیاز است، برنامه‌ای اجرا شود.

امیر مسعود ستایش با بیان اینکه غیرایمنی بودن گاهی به شرایط معدن برمی‌گردد، افزود: یک حادثه در معدن ممکن است به دلیل عمل غیرایمنی یا شرایط غیرایمنی به وجوداید مثلا فضای معدن پر از گاز متان است و با روشن شدن کبریت یک کارگر منفجر می‌شود که یک عمل غیرایمنی است اما در برخی موارد معادن شرایط غیرایمنی دارند که گاز زیادی تولید می‌کنند یا کنترل گاز امکانپذیر نیست. در چنین شرایطی اگر این موضوع برطرف نشود مشکلات زیادی را برای کارکنان و خود معادن به وجود می‌آورد.

او با نگاهی به معادنی که مشکلات زیادی در بخش ایمنی دارند، ادامه داد: در معادن کوچکی که ظرفیت تولید آنها کمتر از ۱۰هزار تن در سال است خیلی به بحث ایمنی نمی‌پردازند. در گذشته طرحی برای افزایش ایمنی معادن اجرا شد که صندوق بیمه معادن به معدنکاران تجهیزات می‌داد اما خیلی از آنها به جای تجهیزات پول نقد گرفتند و همین مسئله منجر شد این طرح سطح ایمنی معادن را افزایش ندهد. به همین دلیل برای ارتقای ایمنی باید معادنی که اصول را رعایت نمی‌کنند تعطیل شوند. حتی در برخی معادن روباز نیز این مسئله لازم است زیرا دیواره حفاری شده به قدری خطرناک شده است که ممکن است جان کارگران معدن را به خطر بیندازد.



تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۶
کد مطلب: 16210
 
مرجع : صمت