گروه صنایع معدنی فولاد
 
مزایا و معایب ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی برای شرکت‌های فولادی
ساخت نیروگاه تنها برای فولادی‌های بزرگ
گروه صنایع معدنی >فولاد - تامین انرژی برای صنایع انرژی‌بر یکی از موانع توسعه این محصول در دنیا محسوب می‌شود و این مسئله منجر شده برخی شرکت‌های تولیدکننده فولاد برای رفع نیاز خود اقدام به ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی برای تولید برق کنند.
 
به گزارش ماین نیوز، از این رو در سفر رییس مجلس شورای اسلامی به همراه استاندار و نماینده مردم استان یزد از طرح فولادی اردکان که هم‌اکنون در دست ساخت است بازدید شد.

این کارخانه با تولید ۱ میلیون تن فولاد به‌زودی به بهره‌برداری می‌رسد که در کنار دیگر واحدهای گندله‌سازی و... شرکت چادرملو به میزان قابل توجهی انرژی نیاز دارد، به همین دلیل در این مجتمع یک نیروگاه سیکل ترکیبی به ظرفیت ۵۰۰ مگاوات افتتاح شد که نیاز برق تولیدات این شرکت را تامین کند.
کارشناسان در مورد نقش ایجاد واحدهای نیروگاهی در توسعه فولاد و صنایع انرژی بر نظرات متفاوتی دارند. به گونه‌ای که برخی معتقدند ایجاد نیروگاه علاوه بر تامین نیاز می‌تواند عاملی برای درآمدزایی شرکت‌های فولادی باشد. برخی دیگر می‌گویند با توجه به هزینه بالای ساخت نیروگاه، هزینه تمام شده فولاد افزایش می‌یابد و همین منجر به کاهش صرفه اقتصادی می‌شود.

یکی از برنامه‌های دولت در چشم‌انداز ۱۴۰۴ رسیدن به ۵۲ میلیون تن فولاد در سال است، حال در شرایطی که تامین آب و انرژی از اولویت‌های توسعه ظرفیت فولادی‌هاست کاهش قیمت تمام شده محصولات از دیگر عواملی است که می‌تواند از جانمایی و تامین انرژی این شرکت‌ها تاثیر پذیرد.

ساخت نیروگاه با سرمایه ۲۶۵ میلیون یورویی

نماینده مردم اردکان در مجلس نیز در این مراسم با ارائه گزارشی از نیروگاه سیکل ترکیبی چادرملو، اظهار کرد: نیروگاه سیکل ترکیبی چادرملو(سرو) که واحدهای گازی فاز یک و دو دارد با ظرفیتی بالغ بر ۵۰۰ مگاوات و سرمایه‌گذاری ۲۶۵ میلیون یورویی ساخته شده و یکی از طرح‌های عظیم کشور به حساب می‌آید.

محمدرضا تابش با اشاره به روند توسعه و راه‌اندازی این پروژه افزود: واحد گازی شماره ۱ و ۲ این نیروگاه هرکدام ۱۶۴ مگاواتی است که واحد بخار ۱۶۰مگاواتی این نیروگاه هم تا تابستان ۱۳۹۴ به بهره‌برداری خواهد رسید.

ساخت نیروگاه تنها برای فولادی‌های بزرگ به صرفه است

دبیر انجمن فولاد با اشاره به نیاز بالای فولاد به انرژی گفت: بخشی از نیاز شرکت‌های فولادی به انرژی توسط وزارت نیرو تامین می‌شود اما بخش دیگری از آن به عهده خود شرکت‌های خصوصی گذاشته شده که شرکت‌ها را مجاب می‌کند برای جلوگیری از بروز مشکلات آتی که از کمبود انرژی نشات می‌گیرد به دنبال رفع نیاز خود از طریق احداث نیروگاه‌های سیکل ترکیبی باشند.

این مسئله کاملا از صرفه اقتصادی برخوردار است زیرا قیمت گاز در ایران ارزان‌تر از برق است و همین منجر به کاهش هزینه‌های سربار برای تامین انرژی می‌شود، با این حال باید به این موضوع توجه داشت که برای احداث نیروگاه‌ها باید به میزان انرژی مصرفی توجه کنیم یعنی باید این شرکت‌ها به انرژی بالایی نیاز داشته باشند که ساخت نیروگاه برای آنها صرفه اقتصادی داشته باشد و در شرکت‌های فولادی با ظرفیت تولیدی کم هزینه ساخت بیش از بهره‌برداری از انرژی نیروگاه خواهد بود.

رسول سلطان خلیفه با نگاهی به شرکت‌های فولادی در کشور، افزود: در برخی شرکت‌ها سایر حلقه‌های بالادستی همچون کنسانتره، گندله و... وجود دارد که به نیاز انرژی این مجتمع‌ها اضافه خواهد کرد که در صورتی که میزان تولید بیش از نیاز مجتمع‌های فولادی باشد با فروش و انتقال آن به شبکه می‌توان درآمدزایی جداگانه‌ای به وجود آورد. ساخت نیروگاه برای تامین انرژی چند شرکت فولادی هم می‌تواند راهکار موثری باشد زیرا با تولید برق و انتقال آن به شبکه سراسری در هر گوشه‌ای از ایران امکان استفاده از آن وجود خواهد داشت.

خرید برق ارزان‌تر از ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی

یک عضو انجمن فولاد در رابطه با جایگاه نیروگاه‌ها در تامین انرژی شرکت‌های فولادی اظهار کرد: تامین انرژی از طریق ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی از نظر اقتصادی به صرفه نیست، زیرا خرید برق از طریق شبکه ارزان‌تر از تولید انرژی نیروگاهی برای فولادی‌هاخواهد بود. اینکه گفته می‌شود خرید گاز و تبدیل آن در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به برق منجر به تامین انرژی با هزینه کمتر خواهد شد درست نیست، زیرا از ابتدای امسال قیمت گاز ۷۰ درصد افزایش یافته و همین مسئله منجر به افزایش تولید برق از طریق نیروگاه‌های سیکل ترکیبی شده است.

رضا شهرستانی با بیان اینکه هم‌اکنون از یارانه انرژی در تولید فولاد استفاده می‌کنیم، افزود: ظرفیت برق مصرفی در شرکت‌های فولادی به ظرفیت تولید آنها بستگی دارد. یک کارخانه ذوب و ریخته‌گری به طور متوسط به نیروی برق ۴۵ مگاواتی نیاز دارد، در تولید نورد این میزان انرژی به ۱۲ مگاوات کاهش می‌یابد که اگر بخواهیم برای تامین نیاز آنها نیروگاه تولید برق ایجاد کنیم از نظر اقتصادی متضرر خواهیم شد زیرا با سرمایه‌ای که صرف ساخت نیروگاه می‌شود به قیمت نهایی فولاد تولید شده اضافه خواهد شد.

او با نگاهی به توسعه شبکه برق در کشور اضافه کرد: در کمتر جایی از ایران شبکه توزیع برق وجود ندارد از این‌رو در جاهایی که شبکه برق وجود ندارد هزینه انتقال برق به صرفه‌تر از ساخت نیروگاه خواهد بود، در ایران شرکت‌های فولادی بر مبنای نیروی انسانی و انرژی ارزان‌قیمت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری شده‌اند که اگر بحث انرژی ارزان نادیده گرفته شود این مسئله تحت‌الشعاع قرار خواهد گرفت.
تاریخ انتشار : شنبه ۸ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۵
کد مطلب: 17049