گروه معادن سرب و روی
 
ایران میزبان ۳ درصد از ذخایر سرب و روی جهان
گروه معادن >سرب و روی - براساس اطلاعات بازار فلزات لندن، آسیا با تولید حدود ۵۴ درصد روی جهان، بیش از نیمی از تولید جهانی این فلز را به خود اختصاص داده و پس از آن اروپا با ۲۳درصد در رتبه دوم قرار گرفته است.
 
به گزارش ماین نیوز، آمریکا، اقیانوسیه و آفریقا به ترتیب ۴، ۱۷ و ۲ درصد، جایگاه‌های بعدی را در تولید روی به خود اختصاص داده‌اند. روی بعد از آهن، آلومینیوم و مس چهارمین فلز مورد استفاده در دنیا است که در تولید آلیاژهای مختلف و فولاد گالوانیزه کاربرد دارد.

حدود ۵۰ درصد از کل فلز روی جهان در تولید فلز گالوانیزه، ۱۸ درصد در تولید برنج و برنز و ۱۳ درصد در تولید آلیاژها به کار می‌روند. ۹ درصد از میزان کل فلز روی تولیدشده در صنایع شیمیایی، ۸ درصد در صنعت ریخته‌گری و ۳ درصد بقیه در سایر صنایع به‌کار می‌رود. علاوه بر این میزان مصرف صنعتی فلز روی، بررسی‌ها نشان می‌دهد از نظر مصرف نهایی، ۴۸ درصد روی تولیدشده در صنایع ساختمانی، ۱۰ درصد در تولید ماشین‌آلات و تجهیزات فنی، ۱۰ درصد در تولید مصنوعات خانگی، ۲۳ درصد در صنایع اتومبیل‌سازی و حمل‌ونقل و ۹ درصد در صنایع زیربنایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عرضه و تقاضای جهانی روی

شاید یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌های فعالان بازار روی، مازاد عرضه‌ای بود که تا اواسط سال ۲۰۱۳ میلادی گریبان‌گیر این فلز شده بود. از سال ۲۰۰۸ م و با بحران مالی، بازار جهانی روی همواره با رکودهای عجیب مازاد عرضه در بازار مواجه شده بود و البته این ارقام مازاد را کسی پیش از آن نمی‌توانست پیش‌بینی کند. میزان ذخایر روی در بازار لندن در ماه آوریل سال ۲۰۱۳ م به اوج خود رسید اما تا پایان سال، ۲۰ درصد کاهش یافت و این روند نزولی همچنان ادامه داشته است و طبق آمارها هم‌اکنون این ذخایر در پایین‌ترین سطح خود در ۳ سال اخیر قرار دارد که انتظار می‌رود این روند نزولی همچنان ادامه داشته باشد چراکه در چند سال اخیر و به‌ویژه پس از عبور از بحران مالی جهانی، اقتصادهای جهان کم‌کم رو به بهبود گذاشته‌اند و سرعت مصرف روی در چین، ناحیه یورو و امریکا افزایش یافت.

هم‌اکنون تحلیلگران و فعالان بازار روی پیش‌بینی می‌کنند که بازار روی از حالت مازاد به کمبود تغییر شکل خواهد داد که این پیش‌بینی در همین امسال در حال رخ دادن است و بعد از آن، میزان کمبود بازار در سال‌های بعد تشدید خواهد شد. باتوجه به مطالب گفته‌شده در بالا انتظار می‌رود قیمت روی چند سال آینده افزایش یابد و دلیل آن خالی‌شدن عرضه از سوی بزرگترین عرضه‌کنندگان در بازار است. همچنین از آنجاکه مصارف روی در بخش شیمیایی، ساختمان و گالوانیزه‌کردن فولاد است، بنابراین روند مصرف روی رابطه تنگاتنگی با روند اقتصاد جهانی دارد.

باتوجه به موارد ذکرشده در بالا تحلیلگران پیش‌بینی کرده‌اند که بازار روی در امسال و سال‌های بعد با کمبود عرضه مواجه شود. دلیل این نوع نگاه این است که انتظار می‌رود روند رشد تقاضا در چند سال آینده ادامه یابد و چین هم به رشد اقتصادی خود تا سال ۲۰۱۶ م قوت ببخشد.

بررسی وضعیت صنعت سرب

سرب فلزی است براق، انعطاف‌پذیر، بسیار نرم، شدیدا چکش‌خوار و به رنگ سفید مایل به آبی که از خاصیت هدایت الکتریکی پایینی برخوردار است. این فلز حقیقی به شدت در برابر پوسیدگی مقاومت می‌کند و به همین علت از آن برای نگهداری مایعات فرسایشگر (مثل اسید سولفوریک) استفاده می‌شود. با افزودن مقادیر خیلی کمی آنتیموان یا فلزات دیگر به سرب می‌توان آن را سخت کرد. در سال ۲۰۰۷ م میزان ذخایر این فلز به پایین‌ترین سطح خود در طول ۶ سال اخیر رسیده بود و همین عامل در کنار سایر عوامل سبب شده قیمت این فلز در آن تاریخ به بالاترین سطح خود افزایش یابد. همچنین با گذشت زمان و افزایش مازاد عرضه این محصول در طول این سال‌ها، موجودی ذخایر بورس لندن به مرور افزایش یافته و در نتیجه آن قیمت این فلز کاهش یافته به‌طوری که در سال ۲۰۱۳ م به دلیل بالا رفتن ذخایر این فلز در بورس لندن، قیمت آن در طول چند سال اخیر با کاهش مواجه شده است.

جایگاه ایران در صنعت سرب و روی جهان

ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ ماده معدنی سرب و روی در آسیا بعد از چین، قزاقستان و هند است. همچنین از نظر تولید شمش روی جایگاه ششم و از نظر تولید سرب جایگاه پنجم در آسیا را دارد.

براساس گزارش‌های گروه بین‌المللی مطالعات سرب و روی مصرف سرانه روی در ایران 1.14 کیلوگرم است که این میزان معادل مصرف سرانه روی در امریکای جنوبی است. متوسط مصرف سرانه در اروپای غربی

5.9 کیلوگرم و در آمریکای شمالی 3.4 کیلوگرم است. این در حالی است که متوسط سرانه مصرف در چین حدود 2.5 کیلوگرم است بنابراین بررسی این وضعیت نشان می‌دهد ایران دارای ظرفیت قابل ملاحظه‌ای در جهت افزایش تقاضای روی به‌ویژه در صنایع گالوانیزاسیون و زیرساختمان‌ها است. در حوزه سرب نیز چشم‌انداز روشنی درباره افزایش تقاضا در ایران وجو دارد. در اروپای غربی متوسط هدف سرانه سالانه ۴ کیلوگرم است. در چین متوسط مصرف سرانه 1.7 کیلوگرم و در هند 0.15 کیلوگرم است. در ایران نیز متوسط مصرف سرانه سرب 0.93 کیلوگرم است بنابراین باتری‌های سربی مصرفی در اتومبیل‌ها و وسایل برقی و الکتریکی می‌توانند بازار عمده‌ای در ایران به وجود آورند.

حدود ۳ درصد از ذخایر جهانی سرب و روی در مهمترین معادن ایران قرار دارد. ایران با وجود دو معدن بزرگ مهدی‌آباد و انگوران منابع کافی را برای فعالیت در صنعت سرب و روی داراست.

بخشی از تولید روی در کشور مصرف شده و بخش قابل‌توجهی از آن صادر می‌شود. با توجه به محدودیت‌های منابع روی در جهان و مصارف متنوع آن در صنایع گالوانیزه، تولید آلیاژهای مختلف و همچنین مصارف نوین پیش‌بینی‌شده در باتری‌های وسایل نقلیه الکتریکی، بازار تضمین‌شده‌ای برای این فلز وجود دارد.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۰۸
کد مطلب: 19250
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت