گروه صنایع معدنی
 
گزارشي از مزایا و معایب احداث نیروگاه در صنایع انرژی‌بر
صرفه صنایع معدنی با نیروگاه اختصاصی است
گروه صنایع معدنی - تامین انرژی مورد نیاز در صنایع مختلف از جمله مواردی است که هزینه‌های بسیاری را به دنبال دارد. منابع انرژی برای صنایعی همچون صنعت آلومینیوم‌سازی، فولاد و سیمان که جزو صنایع انرژی‌بر بوده و نقش مهمی در رشد و توسعه صنعتی کشور دارند از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و به جرات می‌توان گفت که در صورت تامین‌نشدن نیاز آنها به انرژی فعالیت و روند تولید این صنایع با مشکل مواجه خواهد شد.
به گزارش ماين نيوز، حال با توجه به اینکه ایران از منابع انرژی فراوانی بهره می‌برد و نرخ پایین‌تری نسبت به نرخ بین‌المللی دارد می‌توان از آن به عنوان یک مزیت نام برد. اما در این بین برخی کارشناسان معتقدند که می‌توان با راه‌اندازی نیروگاه‌های اختصاصی برای صنایع میزان ارزش افزوده تولید را افزایش داد اما این درحالی است که برخی دیگر از کارشناسان حوزه صنایع معدنی استفاده از انرژی با نرخ یارانه‌ای را مقرون به صرفه دانسته و می‌گویند راه‌اندازی نیروگاه و تولید انرژی به دلیل بالا بودن هزینه تولید، افزایش قیمت تمام شده انرژی و در انتها افزایش قیمت محصول را به دنبال خواهد داشت. اما نکته مهمی که می‌توان به آن اشاره کرد نقش دولت به عنوان حامی کسانی است که قصد سرمایه‌گذاری برای راه‌اندازی نیروگاه‌های جدید تولید انرژی را دارند به این ترتیب که با در اختیار قراردادن سوخت ارزان زمینه تولید انرژی را فراهم کرده و به این ترتیب به توسعه و رشد صنایع انرژی‌بر کمک برسانند.

نیاز واحد ذوب به انرژی برق

سیدرضا شهرستانی درباره تامین انرژی مورد نیاز در صنعت فولادسازی از طریق ساخت نیروگاه اختصاصی می‌گوید: صنعت فولادسازی که جزو صنایع انرژی‌بر به شمار می‌آید در دوبخش نورد و ذوب‌آهن به انرژی بالایی نیاز دارد به این ترتیب که در بخش نورد سوخت مورد نیاز از طریق گاز و سوخت‌های فسیلی برای گرم کردن بیلت تامین می‌شود اما در واحدهای ذوب فولاد که انرژی مصرفی آن برق است از آنجایی که دسترسی و تامین انرژی در ایران نسبت به سایر کشورها ارزانقیمت است بنابراین صرفه فولادی‌ها استفاده از انرژی‌های موجود است، چرا که راه‌اندازی نیروگاه برق هزینه‌های جانبی داشته و افزایش هزینه‌های تولید را در پی خواهد داشت.

طرح دولت برای سرمایه‌گذاران

عضو انجمن فولاد با اشاره به طرح دولت برای ورود بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در ساخت نیروگاه‌های برق افزود: با توجه به اینکه صنعت کشور روزبه روز در حال پیشرفت بوده و نیاز به برق در تمامی زمینه‌ها از صنایع تا دیگر مصارف در حال افزایش است از این رو دولت پیشنهادی را برای ورود بخش خصوصی و راه‌اندازی نیروگاه‌های برق مطرح کرده است به این ترتیب که نیروگاه‌هایی که میزان بهره‌وری آنها بیش از ۴۲درصد باشد، گاز مورد نیاز آنها به صورت رایگان در اختیار نیروگاه‌ها قرار گرفته و برق تولید شده در نیروگاه‌ها توسط دولت به میزان ۱۲۰ تومان برای هر کیلووات خریداری خواهد شد. این در حالی است که نرخ فروش برق به طور معمول ۸۰ تومان است و این تفاوت قیمت به نوعی تشویق برای ورود سرمایه‌گذاران به این بخش است.

وی در ادامه گفت: در صورتی که فعالان فولادی با استفاده از این طرح به ساخت نیروگاه برق اقدام کنند صرفه اقتصادی برای آنها به دنبال خواهد داشت اما در صورتی که بدون کمک و حمایت دولت به ساخت نیروگاه اقدام کنند میزان هزینه‌های آن بسیار بالا خواهد بود به این ترتیب که علاوه بر سرمایه اولیه برای راه‌اندازی نیروگاه، برای هرکیلووات برق رقمی بیش از یک میلیون تومان هزینه برای آنها در پی خواهد داشت.

در واقع صنعتگران فولادی می‌توانند با تولید فولاد و فروش آن به سود برسند و برای تامین نیاز خود برق را با قیمت معمول آن خریداری کنند و به این ترتیب سود حاصل از آن را برای رشد صنایع فولادی به کار برند.

سیاست‌گذاری‌های تعیین‌کننده

عضو هیات مدیره ایرالکو درباره تامین نیاز انرژی در صنایع آلومینیوم و اینکه آیا ساخت نیروگاه اختصاصی برای صنعت آلومینیوم با صرفه اقتصادی همراه خواهد بود، می‌گوید: نوع سیاستگذاری‌ها و قانون‌های حاکم بر کشور تعیین‌کننده این موضوع خواهد بود.

علی اکبر گلکار با اشاره به سیاست‌های اجرایی دولت برای تامین نیاز انرژی صنایع انرژی بر گفت: در دولت قبل که یارانه‌ها هدفمند شد، تصمیم گرفته شد تا با در اختیار گذاشتن یارانه برای انرژی زمینه برای ارائه سوخت ارزان به فعالان صنایع انرژی‌بر که رتبه اول آن به آلومینیوم و بعد از آن فولاد تعلق دارد، فراهم شود.

نقش حمایتی دولت

وی با بیان این موضوع که سیاست‌های کلی دولت برای بیشتر شدن فعالیت بخش خصوصی و ورود آنان به صنایع مختلف است، افزود: دولت به عنوان یک حامی می‌تواند زمینه فعالیت بخش خصوصی را برای تولید و عرضه و تقاضای محصول فراهم کند. حال از آنجایی که میزان مصرف انرژی در صنعت آلومینیوم‌سازی بالاست ایجاد نیروگاه اختصاصی برای هر بخش از تولید می‌تواند صرفه اقتصادی را برای تولید آلومینیوم به دنبال داشته باشد. اما باید توجه داشت که در این زمینه دولت نیز نقش مهمی داشته و می‌تواند با در اختیار گذاشتن سوخت ارزان روند تولید انرژی را تسهیل کند.

گلکار افزود: هم‌اکنون با توجه به اینکه کشور حرکت توسعه‌ای دارد از این رو مصرف انرژی نیز افزایش پیدا کرده و به همین دلیل لازم است تا نیروگاه‌های جدیدی به مدار تولید برق وارد شده و نیاز صنایع را تامین کنند.

نخستین نیروگاه اختصاصی آلومینیوم

عضو هیات مدیره ایرالکو با اشاره به اینکه پروژه راه‌اندازی نیروگاه برق در ایرالکو کلید خورده است، گفت: ایرالکو، مپنا و سرمایه‌گذاری الغدیر با همکاری یکدیگر فعالیت خود را برای راه‌اندازی نیروگاه برای صنایع آلومینیومی آغاز کرده و امید است که با موفقیت آن را به اتمام رسانده و برای نخستین بار یک نیروگاه خصوصی برای تامین انرژی در این صنعت انرژی بر تاسیس شود.

وی به نقش دولت در این باره و مزیت‌های آن اشاره کرد و گفت: دولت نقش اساسی در این زمینه داشته و می‌تواند در تامین سوخت مورد نیاز به نیروگاه کمک بزرگی را برساند، چرا که در این صورت با کمک به صنایع آلومینیومی موجبات توسعه در آن را فراهم کرده و به این ترتیب باعث افزایش ارزش‌افزوده می‌شود و در نهایت تکمیل شدن چرخه تولید را به دنبال خواهد داشت.

گلکار افزود: تکمیل چرخه تولید باعث رشد در صنایع پایین‌دستی خواهد شد به این ترتیب که با تامین انرژی واحدهای بیشتری به چرخه تولید افزوده خواهند شد و در مقابل فعالیت با ایجاد اشتغال و درآمد همانند دیگر صنایع موظف به پرداخت مالیات به دولت خواهند بود.

عضو هیات مدیره ایرالکو اظهار کرد: هم‌اکنون که ۳۵ سال از صنعت آلومینیوم‌سازی کشور می‌گذرد هنوز توان تولید نیاز داخلی در کشور وجود نداشته و سرانه مصرف بیش از تولید کنونی است. چراکه بیش از ۶۵ درصد انرژی برای تولید آلومینیوم اولیه صرف شده و مابقی آن برای آلیاژهایی همچون ورق، فویل و... مصرف می‌شود. حال با توجه به کاربرد آلومینیوم در صنعت خودروسازی در دنیای صنعتی امروز که مزایای بسیاری همچون کاهش مصرف سوخت وکم شدن آلودگی را به دنبال دارد می‌توان با سرمایه‌گذاری و تامین نیاز انرژی این صنعت ضمن ایجاد اشتغال، زمینه رشد و توسعه کشور را فراهم کرد.

سیمان به دنبال انرژی یارانه‌ای

معاون فنی و تولید انجمن سیمان درباره تامین انرژی مورد نیاز برای تولید سیمان و اینکه آیا ساخت نیروگاه با صرفه اقتصادی همراه است، می‌گوید: درحال‌حاضر انرژی مورد نیاز برای تولید سیمان که با قیمت یارانه‌ای در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌گیرد تولید سیمان را مقرون به صرفه کرده است، چرا که تامین انرژی از این طریق با صرفه اقتصادی همراه خواهد بود و تا زمانی که انرژی با نرخ یارانه‌ای در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌گیرد نیازی به راه‌اندازی نیروگاه اختصاصی برای این صنعت وجود نخواهد داشت. نادر غفاری با اشاره به اینکه راه‌اندازی نیروگاه نیاز به برنامه‌ریزی دارد، گفت: برای راه‌اندازی و احداث یک نیروگاه لازم است تا یک طرح توجیهی برای تعیین هزینه‌ها و میزان برآورد آنها تهیه شود تا با صرفه بودن یا نبودن آن پیش‌بینی شود.

وی معتقد است انرژی که هم‌اکنون وزارت نیرو با قیمت یارانه‌ای در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌دهد صرفه اقتصادی لازم برای تولید سیمان را دارد چراکه به دلیل بالا بودن هزینه‌ها، قیمت تمام شده انرژی تولیدی در نیروگاه‌های اختصاصی بالاتر از نرخ انرژی است که وزارت نیرو در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌دهد. از این رو می‌توان گفت که ایجاد نیروگاه اختصاصی برق صرفه‌ای برای تولیدکنندگان به دنبال نخواهد داشت.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۷
کد مطلب: 19332
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت