گروه معادن سنگ آهن
 
قائم‌مقام مدیرعامل فکور صنعت خبر داد:
بازيافت ۲ ميليون تن از باطله‌هاي چادرملو
گروه معادن >سنگ آهن - در سال‌های اخیر با رشد صنایع و افزایش تولید محصولات معدنی میزان باطله و ضایعات ناشی از فعالیت معادن هم افزایش یافته است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و اهالی فن این باطله‌ها اثرات مخربی بر محیط‌زیست دارد بنابراین باید تمهیداتی در این باره اندیشیده شود. به همین دلیل در برخی از کشورها و از جمله در ایران اقداماتی برای بهره‌برداری از سدهای باطله انجام شده تا باطله‌های به ظاهر بی‌ارزشی که در مکانی به عنوان ضایعات دپو شده‌اند اما از دید کارشناسان هنوز حاوی ۳۰ درصد سنگ آهن هستند پس از فرآوری تبدیل به محصولاتی باارزش شوند.
 
به گزارش ماين نيوز، این اتفاق در معادن سرب و روی نیز در حال رخ دادن است به طوری که زمانی کارخانه‌های سرب و روی انگوران که عیار بالا و بسیار مرغوبی داشت را با فناوری‌های قدیمی فرآوری می‌کردند، در نتیجه در باطله‌های این معدن، هنوز مقادیر قابل توجهی سرب و روی و حتی کانی‌های با ارزش دیگر در محل باطله‌ها دپو می‌شد. با افزایش قیمت تمام‌شده مواد معدنی در کنار بازار بی‌کشش و بدون تقاضا برای اغلب مواد معدنی، گروهی به این فکر افتاده‌اند که بار دیگر این باطله‌ها را بازیافت و مواد با ارزش آن را استحصال کنند و از آنجا که باطله‌ها بخشی از فرآیند استخراج و بهره‌برداری را پیموده‌اند بازیافت آن با هزینه تمام‌شده کمتری مواجه می‌شود و می‌تواند هم برای بازیافت‌کننده و هم تولیدکننده و کنسانتره‌بگیر مواد معدنی ایجاد سود کند.

این نگاه با وجود آنکه جدید است به سرعت در بین سرمایه‌گذاران محبوب شده و حتی سرمایه‌گذاران خارجی را برای بررسی امکان و سود اقتصادی بازیافت باطله‌های مواد معدنی به کشورهای دیگر می‌کشاند.

بررسی مقرون‌به‌صرفه بودن این کار باید در کنار استفاده از فناوری‌های به‌روز ارزیابی شده و البته این واقعیت را نیز در نظر گرفت که این اقدام سرمایه‌گذاری زیادی می‌طلبد ولی اگر در برخی معادن نسبت به این امر اقدام شده می‌تواند برای دیگر معادن ما نیز کاربرد داشته باشد. ضمن اینکه باید این مسئله به طور دقیق ارزیابی و بررسی شود که اصولا عیار مواد موجود در باطله‌ها قابل جداسازی است یا نه؟

فرآوری باطله‌های معدنی با فناوری‌های ایرانی

در سایت معدنی چادرملو یک شرکت خصوصی با این پیشنهاد جلو رفته و توانسته موافقت مدیران این سایت را به‌دست آورد و در حال‌ حاضر نیز چند کارخانه با موفقیت به بازیافت باطله‌های کنسانتره‌سازی اقدام کرده‌اند.

احمدعلی امین‌زاده، مدیر پروژه کارخانه بازیافت فکور صنعت در سایت چادرملو می‌گوید: با توجه به اینکه در کشور ما معادن بسیاری وجود دارد و به طبع آن میزان باطله‌های معدنی هم فراوان است؛ بنابراین لازم است شرکت‌ها و مراکزی برای استخراج این باطله‌ها حضور داشته باشند.

وی می‌افزاید: شرکت فکور صنعت به عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در این حوزه از ۴ سال پیش تاکنون با استفاده از دستگاه‌های جدید که همه ساخت ایران هستند اقدام به فراوری باطله‌های معدنی کرده است.

وی خاطرنشان می‌کند: یکی از معادنی که درحال‌حاضر روی آن فعالیت‌های ویژه‌ای انجام می‌شود باطله‌های چادرملو است که از سال‌های پیش در سدها دپو شده و میزان این باطله‌ها حدود ۴ میلیون تن بوده که تاکنون ۲ میلیون تن آن بازیافت شده است.

قائم‌مقام مدیرعامل شرکت فکور صنعت تصریح می‌کند: از دیگر معادنی که روی باطله آنها کار شده می‌توان به معادن گل‌گهر، جلال‌آباد و سنگان اشاره کرد که با کمک فناوری، ارتقای ریکاوری دستگاه‌ها باطله این معادن امکان‌پذیر شد.

وی عنوان می‌کند: در کشور ما از نظر فناوری‌های جدید و به‌روز مشکلی وجود ندارد بلکه آنچه باعث می‌شود توجهی به این باطله‌ها نشود این است که اینگونه کارها نیازمند صرف هزینه‌های بسیاری است تا نتیجه کار خوب بوده و مثمرثمر باشد.

امین‌زاده درباره حضور شرکت‌های خارجی بیان می‌کند: بسیاری از کشورهای خارجی تمایل خود را برای حضور در این پروژه‌ها اعلام کرده‌اند و خواستار فراوری باطله‌های معادن ایران شده‌اند اما حضور این شرکت‌ها فرصت‌های داخلی را می‌سوزاند و اجازه کار به آنها نمی‌دهد.

وی می‌افزاید: اگر خود ایرانی‌ها و شرکت‌های داخلی بتوانند با سرمایه‌گذاری این پروژه‌ها گام بردارند می‌توانند موفقیت‌های خوبی را کسب کنند اگرچه درحال‌حاضر بهره‌برداری از باطله‌ها صرفه اقتصادی ندارد اما چون باطله‌ها به محیط‌زیست آسیب می‌رسانند بهتر است برای بازیافت آنها اقدامات مناسبی شود.

وجود باطله در معادن اجتناب‌ناپذیر است

بهادر احرامیان، عضو انجمن فولاد می‌گوید: هر معدنی با توجه به کانی‌هایی که در آن موجود است دارای مقداری باطله بوده که وجود آنها اجتناب‌ناپذیر است.

وی می‌افزاید: استفاده دوباره از باطله‌های معدنی هم از نظر اجتماعی حائز اهمیت است و هم از دیدگاه زیست‌محیطی قابل بررسی است اما آنچه بسیاری از معدنکاران و تولیدکنندگان محصولات معدنی با آن مواجه هستند مسائل اقتصادی و مشکل فناوری و محدودیت‌های فنی است.

احرامیان خاطرنشان می‌کند: در کشورهای دیگر با توجه به فناوری‌هایی که وجود دارد تا حدی می‌توانند مواد موجود در باطله‌ها را دوباره استخراج کنند اما در ایران به خاطر محدودیت‌های موجود این کار امکان‌پذیر نیست و اگر هم باشد چندان قابل توجه نیست.

عضو انجمن فولاد تصریح می‌کند: درحال‌حاضر باطله‌های سنگ‌آهن در برخی معادن ۱ بر ۳ و در برخی دیگر ۱ بر ۱۱ است که با ارقام جهانی برابری می‌کند و چیزی بیش از سایر کشورها نیست که تقریبا بیشتر باطله‌ها در سدها نگهداری می‌شوند.

وی اظهار می‌دارد: استفاده از باطله‌ها می‌تواند در کاهش مشکلات زیست‌محیطی، افزایش سوددهی و ایجاد توسعه پایدار موثر واقع شود بنابراین با سرمایه‌گذاری در این زمینه می‌توان سود خوبی را نصیب کشور کرد.

باطله‌ها از نظر فنی و اقتصادی بررسی شوند

محمدرضا خالصی، عضو هیات مدیره دانشگاه تربیت مدرس می‌گوید: باطله‌ها خود یک کانسار معدنی محسوب می‌شوند که در بخشی مفید بوده و در برخی موارد به لحاظ زیست‌محیطی، انباشت آن زیان‌آور هستند.

وی می‌افزاید: باطله‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؛ باطله‌هایی که با کمترین میزان فرآوری امکان استفاده از آن وجود دارد، باطله‌های که به مقدار کمی فرآوری نیاز دارند تا بتوان محصول باارزشی را تولید کرد و گروه سوم آنهایی هستند که مقادیر مواد با ارزش آنها کمتر است و فرآوری آنها پیچیدگی زیادی دارد.

وی در رابطه با اینکه آیا در ایران از باطله‌ها استفاده می‌شود یا نه بیان می‌کند: برخی از کارخانه‌های مانند گل‌گهر باطله‌های خشک و تر خود را وارد خط تولید کرده و از آنها استفاده می‌کند، در واقع باطله‌های خود را وارد خط تولید کرده‌اند.

عضو هیات مدیره دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان می‌کند: استخراج مواد از باطله‌ها تا حد زیادی نیاز به سرمایه‌گذاری دارد چراکه در این رابطه از نظر فناوری مشکل خاصی وجود ندارد برخلاف اینکه برخی مدیران تصور می‌کنند فناوری کافی در ایران موجود نیست.

خالصی عنوان می‌کند: درحال‌حاضر دستگاه‌هایی که برای فرآوری باطله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد به این صورت است که عیار مواد از میزان مشخصی نباید پایین‌تر باشد در غیر این صورت امکان جداسازی وجود ندارد و از نظر قیمتی هم به‌صرفه نیست.

وی اظهار می‌دارد: برای اینکه مدیران حوزه معدن بتوانند از باطله‌ها استفاده کنند لازم است بررسی‌های فنی و اقتصادی را به‌درستی انجام دهند چرا که میزان باطله‌های مفید و غیرمفید در معادن ایران بسیار زیاد است و همچنین باید به لحاظ محیط‌زیستی ارزیابی‌های دقیقی روی آنها شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۱۶
کد مطلب: 24424
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت