گروه معادن سرب و روی
 
مرادلو خبر داد:
واحدهای فرآوری ایرانی به دنبال خاک‌های استرالیایی
گروه معادن >سرب و روی - صنعت سرب و روی ایران درحال‌حاضر شرایط چندان مطلوبی ندارد. به‌دلیل نبود مواد اولیه مورد نیاز برای واحدهای تولیدی و فرآوری‌کننده این ماده معدنی، این واحدها با ۳۰ درصد ظرفیت تولید فعالیت دارند. این در حالی است که متخصصان و فعالان این حوزه که عمده آنها را فعالان و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی تشکیل می‌دهند، در حوزه فناوری و دانش فنی به توانایی لازم رسیده‌اند، در صورتی که مواد اولیه در اختیارشان قرار بگیرد می‌توانند رونق دوباره‌ای به صنعت سرب و روی کشور بدهند. از طرف دیگر اگر چه عده‌ای از کارشناسان معتقدند نبود فناوری‌های روز دنیا در این حوزه باعث شده واحدهای فرآوری سرب و روی فقط از خاک‌های پرعیار استفاده کنند.
به گزارش ماین نیوز، برگزاری اجلاس‌ها و نمایشگاه‌های بین‌المللی در حوزه معدن و صنایع معدنی علاوه بر معرفی ظرفیت‌های معدنی و دانش فنی متخصصان ایرانی، می‌تواند پلی برای ایجاد ارتباط و همکاری مشترک با دیگر کشورها و دریافت دانش فنی، تجارب تولید و انتقال فناوری باشد.

اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی ایران که هفته پیش برگزار شد برای سرب و رویی‌ها نتیجه مطلوبی داشت چنانچه یکی از شرکت‌های استرالیایی تمایل خود را برای همکاری با معدن و صنایع معدنی ایران در دو بخش دانش و فناوری و همچنین مواد اولیه صنایع سرب و روی اعلام کرد.

حال برای پی بردن به وضعیت کنونی صنعت سرب و روی کشور گفت‌وگویی را با یوسف مرادلو، رییس هیات مدیره انجمن سرب و روی انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

وضعیت صنعت سرب و روی کشور چگونه است؟

درحال‌حاضر صنعت سرب و روی و واحدهای تولیدکننده و فعال به دلیل کم بودن میزان ذخایر سرب و روی در کشور با کمبود مواد اولیه روبه‌رو هستند و همین موضوع باعث شده تا فعالان این بخش با ۳۰ تا ۳۵درصد ظرفیت تولید کنند و بین ۱۰ تا ۱۵ درصد نیاز کشور نیز از دیگر کشورها تامین می‌شود. درحال‌حاضر ظرفیت‌های خالی تولید به دلیل نبود مواد اولیه در صنعت سرب و روی، بسیار زیاد هستند.

چه برنامه‌ای برای بهتر شدن شرایط سرب و روی کشور در دستور کار قرار دارد؟

درحال‌حاضر بیشترین تمرکز برای تامین ماده معدنی موردنیاز واحدهای فرآوری است. به این ترتیب که همکاری مشترک با استرالیایی‌ها داشته باشیم، ماده اولیه را وارد کرده و با انجام عملیات استحصال، شمش را تولید کنیم و به شرکت موردنظر یا معدندار استرالیایی تحویل دهیم. یعنی استرالیایی‌ها ماده معدنی را به واحدهای تولیدکننده و فرآوری‌کننده ایرانی تحویل داده و با استفاده از دانش و فناوری متخصصان ایرانی محصول نهایی را دریافت می‌کنند.

آیا شرکت‌های فعال خارجی حاضر در اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی ایران تمایلی برای ورود و سرمایه‌گذاری در صنعت سرب و روی کشور داشته‌اند یا خیر؟

با وجود اینکه در حوزه‌های مختلف معدنی مدیران عامل، کارشناسان و مدیران بازرگانی شرکت‌های متعدد خارجی در اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی حضور یافتند اما فعالان سرب و روی شرکت‌کننده در این حوزه بسیار کم بودند. با این حال یکی از فعالان حوزه سرب و روی استرالیا به نام مولدون که جزو سخنرانان اجلاس هم بود آمادگی خود را برای انجام فعالیت‌های مشترک با ایران اعلام کرد.

همکاری‌های مشترک با استرالیایی‌ها مربوط به کدام بخش است؟

یکی از پیشنهادهایی که از سوی کمیته سرب و روی مطرح شده مشارکت با کشورهای فعال و توانمند در این حوزه است. استرالیا که جزو ۳ کشور دارنده ذخایر سرب و روی در جهان شناخته شده یکی از این کشورهایی است که می‌توان برای تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای فرآوری ارتباط بین صنعتگران حوزه سرب و روی ایران با معدنداران این کشور برقرار کرد. این در حالی‌است که در استرالیا معادن در اختیار شرکت‌های چند ملیتی قرار گرفته‌اند و همین موضوع رسیدن به اهداف یاد شده را با مشکل روبه‌رو می‌کند. با این حال به دلیل وجود ظرفیت‌های بالقوه معدنی، میزان ذخایر سرب و روی موجود در استرالیا و تمایل برای مشارکت با فعالان صنعت سرب و روی ایران، صحبت‌هایی مبنی بر آغاز فعالیت‌های مشترک بین دو کشور انجام شده که بعد از بررسی و انجام اقدامات اولیه می‌توان نسبت به اعلام نتیجه آن اظهار نظر کرد.

آیا ورود شرکت‌های صنعتی و پیشرفته خارجی به دانش فنی محدود می‌شود؟

ظرفیت برای ورود سرمایه‌گذار خارجی در حوزه سرب و روی ایران وجود دارد اما تنها به دانش فنی و فناوری محدود نمی‌شود بلکه در برخی از موارد فنی همچون تعویض فیلترهای موجود در واحدهای تولیدکننده و فعال سرب و روی، می‌توان از شرکت‌های خارجی که در این حوزه از توان فنی لازم برخوردارند نیز استفاده کرد. البته لازم به یادآوری است که صنعتگران و متخصصان ایرانی تلاش‌های بسیاری در این بخش انجام داده‌اند اما با این حال جای کشورهای صنعتی و پیشرفته خالی است. کشورهایی همچون فنلاند، بلژیک و چین در این زمینه فعالیت‌های بسیاری انجام داده‌اند که با رایزنی و ایجاد ارتباط می‌توان زمینه را برای ورود آنها به صنعت سرب و روی کشور فراهم کرد.

چه برنامه‌ای برای افزایش تولید محصول در کشور دارید؟

کنسانتره سرب و روی از ارزش بالایی برخوردار است و هم‌اکنون با کمبود آن در کشور روبه‌رو هستیم و امید داریم که دولت نیز با توجه به مهم بودن این محصول معدنی از صادرات آن جلوگیری کند. از طرفی فعالان این بخش به دنبال وارد کردن کنسانتره سرب و روی به کشور هستند تا از این طریق نیاز صنایع سرب و روی را تامین کرده و باعث افزایش تولید محصول نهایی در کشور شوند. برای تولید محصول نهایی از کنسانتره سرب و روی نیازی به ورود سرمایه‌گذاران خارجی وجود ندارد چراکه فعالان این حوزه که بخش خصوصی هستند به دانش فنی و فناوری‌های نوین دست یافته و از توانایی کافی در این بخش برخوردار هستند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۲
کد مطلب: 25152
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت