صمدی مطرح کرد:

دیدگاه استادکاری در بخش معدن عامل عقب‌افتادگی ماست

روزنامه گسترش صمت , 20 خرداد 1394 ساعت 14:53

مدیر پیشین معادن گل‌گهر و مهدی‌آباد و کارشناس معدن و صنایع معدنی درباره نیروهای متخصص و فعال ایرانی در حوزه معدن و صنایع معدنی و خروج آنها به کشورهای دیگر گفت: ایران نخستین کشور منطقه است که نسبت به ایجاد رشته معدن در دانشگاه‌ها اقدام کرده است. به طوری که قدمت آن به ۵۰ سال پیش بازمی‌گردد. همچنین در دهه ۴۰ نیز رشته ذوب و معدن در کنار هم در دانشگاه‌ها تدریس می‌شد که به مرور زمان تعداد رشته‌های تخصصی مربوط به این حوزه همچون متالورژی پایه‌گذاری شده و در نهایت رشته معدن به طور جداگانه به عنوان یک رشته در دانشگاه‌ها تدریس شد.


به گزارش ماین نیوز، سعید صمدی اظهار کرد: حدود ۴۰ سال است که مباحث علمی و سیستماتیک در حوزه معدن در ایران مورد توجه قرار گرفته و از معدنکاری سنتی در حال فاصله گرفتن هستیم. در حال حاضر ایران در منطقه رتبه نخست را در پرورش نیروهای متخصص در حوزه معدن و صنایع معدنی داراست و کشورهای همسایه در این حوزه حرفی برای گفتن ندارند.

وی افزود: در حال حاضر بخشی از نیروهای متخصص در حوزه معدن که جزو نخبگان این بخش به شمار می‌آیند به کشورهای معدنی که از جمله مهم‌ترین آنها کانادا و استرالیا است، مهاجرت می‌کنند.

تمایل خارجی‌ها به جذب نخبگان ایرانی

او گفت: یکی از دلایل عمده مهاجرت نیروهای متخصص و نخبه ایرانی به دیگر کشورها نبود شرایط مناسب برای حضور در بخش معدن کشور است و این در حالی است که کشورهای صنعتی و پیشرفته در حوزه معدن پذیرای افراد نخبه هستند چراکه با ورود این افراد و استفاده از دانش فنی آنها می‌توانند به رشد و توسعه معادن و صنایع معدنی خود سرعت دهند.

این کارشناس معدن و صنایع معدنی عنوان کرد: فعالیت در معدن جزو فعالیت‌های سخت و مشکل در دنیا شناخته شده به همین دلیل در بسیاری از کشورها افراد تمایل کمتری برای تحصیل و فعالیت در آن دارند و در نتیجه راه برای ورود افراد متخصص معدنی دیگر کشورها باز می‌شود.

در ایران با وجود اینکه فارغ‌التحصیلان زیادی در حوزه معدن دارد با این حال تاکنون تفکر استفاده از دانش آموختگان معدن به جای کارگران ساده نبوده است. البته لازم به یادآوری است که در سال گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت توجه بیشتری به فعالیت در معادن داشت. به عنوان مثال تعیین ناظر فنی در معادن از مواردی بود که در دستور کار قرار گرفت تا در ادامه برنامه‌های طراحی تولید، طراحی معدن و... به تایید ناظر فنی معدن برسد تا مشکلی در اجرای فعالیت‌های معدن به وجود نیاید. در واقع اجرای این برنامه می‌تواند باعث ایجاد فضای کار برای نیروهای متخصص در حوزه معدن شود اما از آنجایی که بخش عمده‌ای از معادن کشور رویکرد سنتی دارند و حضور ناظر فنی در معادن جدی گرفته نمی‌شود این امر کمکی به محقق شدن این موضوع نکرده است.

مازاد نیروی متخصص برای بخش معدن

صمدی اظهار کرد: درحال حضور حدود ۳۵ هزار نفر تحصیلکرده در حوزه معدن، زمین‌شناسی، متالورژی و دیگر رشته‌های مرتبط با بخش معدن در کشور وجود دارد اما واقعیت این است که به اندازه این افراد اشتغال در بخش معدن ایجاد نشده در نتیجه باید شرایطی فراهم شود که معدندار با اشتیاق نسبت به استخدام نیروهای متخصص در معادن خود اقدام کند. در واقع دیدگاه استادکاری بر بخش قابل‌توجهی از معادن حاکم است و هر قدر این دیدگاه بیشتر باشد از صنعت معدنکاری مدرن و پیشرفته بیشتر فاصله خواهیم گرفت.

وی معتقد است: در ایران با توجه به نوع فعالیت معدنکاری، نیروهای فنی همچون تکنسین‌ها از کارآیی بیشتری برخوردارند. از طرفی می‌توان گفت که بخش‌آموزشی معدن وابسته و همراه با بازار کار نبوده و از آنجایی که در ایران بیشترین کارآیی و فعالیت در معادن از تکنسین‌های معدنی بر می‌آید، اگر به جای پرورش مهندسان معدنی تکنسین‌های بیشتری پرورش یافته و وارد این حوزه می‌شدند باعث رشد و توسعه فعالیت‌های معدنی کشور می‌شد.


کد مطلب: 25191

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/25191/دیدگاه-استادکاری-بخش-معدن-عامل-عقب-افتادگی-ماست

ماین نیوز
  http://www.minews.ir