گروه معادن فلزات گرانبها
 
«کوه دُم» اصفهان می‌درخشد
گروه معادن >فلزات گرانبها - اکتشاف محدوده‌های امیدبخش طلا در ایران را می‌توان به فال نیک گرفت. افزایش تولید این فلز با ارزش و استراتژیک که برای بسیاری از کشورها یک پشتوانه مالی اقتصادی است، می‌تواند فرصت مناسبی برای این سرزمین به شمار آید.
به گزارش ماین نیوز، یکی از محدوده‌های معدنی طلا که به‌تازگی عملیات اکتشافی روی آن انجام شده و خبر ظرفیت ۵میلیون تنی کانسنگ طلای آن به گوش رسیده منطقه «کوه دُم» واقع در استان اصفهان است. البته طبق آمار اعلام شده این میزان ذخیره تنها مربوط به یکی از «آنومالی»های این منطقه است و با انجام عملیات اکتشافی و بررسی آن می‌توان به ذخایر بیشتری از این فلز با ارزش و حتی دیگر کانی‌ها دست یافت.

محدوده‌های طلا در حال کشف هستند

براساس آمار اعلام شده از سوی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی در سال ۱۳۹۳، ۲۰ محدوده طلا و به عبارتی ۲۴ معدن طلا در کشور وجود دارد که از این تعداد تنها ۱۵ معدن فعال هستند. در حال حاضر با تلاش‌هایی که از سوی این سازمان انجام شده به نظر می‌رسد که ذخایر طلای کشور میزان بالایی را به خود اختصاص دهد. به گونه‌ای که حتی در برخی از استان‌ها که محدوده طلا وجود نداشت ذخایری شناسایی شده و به همین دلیل می‌توان به افزایش ذخایر این فلز با ارزش و استراتژیک در ایران امیدوار بود.

آغاز فعالیت‌ها از سال ۱۳۷۸

غلامرضا هاشمی، مجری طرح اکتشاف و تجهیز طلای «کوه‌دُم» درباره ذخیره طلای موجود در این محدوده گفت: محدوده طلای «کوه دم» در ۱۱۰کیلومتری شمال شرقی اردستان استان اصفهان قرار گرفته است. مطالعات اکتشافی و مقدماتی این محدوده نیز از سال ۱۳۷۸ آغاز شده و تاکنون ادامه پیدا کرده است.

او در ادامه به ۵ «آنومالی» موجود در این محدوده اشاره کرد و گفت: مطالعات اکتشافی تکمیلی آنومالی شمال شرقی این محدوده با اجرای بیش از ۱۶هزار مترعملیات حفاری انجام شده و میزان ذخیره احتمالی و قطعی در این محدوده به بیش از ۵میلیون تن کانسنگ طلا برآورد شده است.

هاشمی بیان کرد: منطقه «کوه دم» محدوده پلی‌متالی است که در آن فلزات مختلف همچون طلا، مس و آهن تشکیل شده ضمن اینکه عیار عناصری چون نقره و بیسموت نیز در آن قابل تامل است.

او تصریح کرد: در این منطقه ذخیره سنگ‌آهن نیز یافت شده اما نیاز به تکمیل فعالیت‌های اکتشافی دارد. با این حال براساس مطالعات اولیه انجام شده میزان ذخیره سنگ‌آهن رقمی افزون بر ۱۵۰هزار تن اعلام شده است. همچنین یک آنومالی مس در منطقه وجود دارد که عملیات ژئوفیزیک برای تخمین آن انجام شده و این محدود (زون) دارای وسعتی بیش از ۲ کیلومتر است.

گزارش نهایی برای تعیین ذخیره

او ادامه داد: فعالیت‌های اکتشافی در آنومالی شمال شرقی به اتمام رسیده و قرار است تا مشاور پروژه، گزارش نهایی را برای تعیین ذخیره ارائه کند و به این منظور هم‌اکنون مشغول نمونه‌برداری از محدوده هستند. امیدواریم در نیمه دوم سال‌جاری، فراخوانی برای جذب سرمایه‌گذار برای ساخت کارخانه فرآوری و تولید محصول نهایی داده شود. البته ممکن است یکی از تبصره‌های فراخوان به این شکل مطرح شود که سرمایه‌گذار برنده فراخوان، اکتشافات تکمیلی مس و سایر آنومالی‌ها را بر عهده گرفته و کار بهره‌برداری از آن را آغاز کند.

مجری طرح اکتشاف و تجهیز طلای «کوه‌دُم» درباره حضور سرمایه‌گذاران برای اجرای این پروژه اعلام کرد: یکی از اولویت‌های واگذاری محدوده، ورود سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است که می‌تواند شامل سرمایه‌گذاران داخلی یا خارجی باشد.

او ادامه داد: بنا به سیاست‌های تشویقی دولت مبنی بر کوچک‌سازی بخش دولتی، ورود بخش خصوصی به پروژه‌ها و طرح‌های معدنی در رأس برنامه‌ها قرار گرفته و به همین دلیل شاهد حضور بخش خصوصی در این حوزه خواهیم بود. شرکت‌های داخلی و خارجی که امتیازات لازم برای اجرای پروژه را دارند در این پروژه دارای اولویت هستند.

فعالیت ۱۰ ساله

هاشمی درباره میزان تولید طلا از منطقه «کوه دم» گفت: پیش‌بینی می‌شود با۱۰ سال فعالیت و بهره‌برداری از این معدن سالانه ۳۰۰ تن شمش طلا تولید شود. محدوده آنومالی شمال شرقی که فعالیت‌های اکتشافی تکمیلی روی آن انجام شده ذخیره قطعی بالای ۲میلیون تن طلا دارد و در نوع خود ذخیره مناسبی از طلاست. این در حالی است که فعالیت‌های اکتشافی روی دیگر آنومالی‌های منطقه آغاز شده و در این مرحله از اکتشاف شاهد ذخایر قابل کار در بخش جنوبی هستیم. با انتخاب شرکت سرمایه‌گذار برای اجرای پروژه ادامه فعالیت‌های اکتشافی تکمیلی روی دیگر آنومالی‌ها را برعهده خواهد گرفت.

او یادآور شد که با تکمیل فعالیت‌های اکتشافی ممکن است ذخیره احتمالی این محدوده بین۶ تا ۷میلیون تن کانسنگ طلا باشد که در صورت بهره‌برداری و تولید محصول منجر به افزایش تولید طلای کشور می‌شود.

مجری طرح اکتشاف و تجهیز طلای «کوه‌دُم» بر این باور است که بهره‌برداری از محدوده معدنی یاد شده مزایای بسیاری را برای منطقه به همراه دارد که مهم‌ترین آنها اشتغالزایی برای بومی‌های منطقه است. این منطقه جزو مناطق محروم و کمتر توسعه یافته محسوب شده و ساخت کارخانه فرآوری و راه‌اندازی باعث رونق منطقه می‌شود. وی درباره فراخوانی که قرار است برای جذب سرمایه‌گذار در آینده داده شود، اظهار کرد: سرمایه‌گذاران می‌توانند در قالب چند شرکت و به شکل کنسرسیوم، پروژه را اجرایی کنند چراکه این پروژه شامل بهره‌برداری از معدن، ساخت کارخانه فرآوری و تولید محصول است.

هاشمی به تمایل سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در این پروژه اشاره کرد و گفت: از مدت‌ها قبل شرکت‌های بزرگ خارجی مکاتباتی را با ایران برای اجرای این پروژه داشته و تمایل خود را اعلام کرده‌اند. البته اطلاعات اولیه نیز برای این شرکت‌ها از کشورهای هند، اوکراین و استرالیا و انگلیس ارسال شده است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۲۶
کد مطلب: 26855
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت