گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
علیمحمدی در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز:
قاطعانه به کارم در آلومینیوم المهدی هرمزال ادامه می‌دهم
جلو رانت واردات آند از یک شرکت خاص را گرفتیم/اصلا مشکل کارگری نداریم
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - خریدار و سهامدار عمده شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال و همچنین رئیس هیات مدیره این شرکت در نخستین گفت‌وگوی رسانه‌ای خود به صورت شفاف و صریح به سوالات خبرنگار ماین نیوز پاسخ داد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، نام مهندس محمد علیمحمدی بعد از خرید شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال در سال گذشته به صدر اخبار آمد. او پس از چندین بار تلاش دولت برای فروش شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال و ناکامی در این زمینه سرانجام به قائله خاتمه داده و با خرید این شرکت به مالک و سهامدار یکی از دو غول آلومینیومی ایران تبدیل شد.

البته این پایان کار نبود و بعد از خرید آلومینیوم المهدی هرمزال توسط علیمحمدی سوالات زیادی از سوی برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس درباره خصوصی‌سازی آلومینیوم المهدی هرمزال مطرح شد و سازمان خصوصی‌سازی نیز به صورت تمام قد از نحوه فروش این شرکت به خریدار بخش خصوصی دفاع کرد.

بعد از کش‌وقوس‌های مختلف نیز نهاتیا هیات داوری حدود دو هفته پیش رای نهایی خود را درباره خصوصی‌سازی شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال صادر کرده و حق را به خریدار این شرکت یعنی محمد علیمحمدی داد.

در همین حال محمد علیمحمدی با حضور در مراسم افتتاحیه چهارمین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران نشان داد که به دنبال حضوری قدرتمند در این صنعت بوده و در مدت حضور طولانی خود در کنفرانس و به ویژه نمایشگاه جانبی آن نیز با بسیاری از مدیران و کارشناسان صنعت آلومینیوم به بحث و تبادل نظر پرداخت.

خبرنگار ماین نیوز با محمد علیمحمدی، خریدار و سهامدار عمده شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال و همچنین رئیس هیات مدیره این شرکت گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

به عنوان سوال نخست ارزیابی شما درخصوص چهارمین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران چیست؟

در روز چهارشنبه شاهد برگزاری نخستین روز کنفرانس بودیم و طبیعتا نتایج آن نیز بعدا مشخص خواهد شد اما بطورکلی من خوشبین هستم و این کنفرانس‌ها و رفت‌وآمدها تاثیر مثبتی بر روند اقتصاد و تولید کشور خواهد داشت و در این مجامع شناخت کاملی از صنعت کشور پیدا می‌شود و در نتیجه نیازهای صنعت نیز مشخص می‌شوند و می‌توانیم پس از آن به توسعه فکر کنیم.

به عنوان نخستین سرمایه‌گذار بخش خصوصی صنعت آلومینیوم کشور در بخش بالادستی و تولید شمش، از زمان خریداری آلومینیوم المهدی هرمزال تاکنون با چه مشکلاتی در این کارخانه مواجه بوده‌اید و راهکار شما برای بازگشت این شرکت به جایگاه اصلی‌اش چیست؟

زمانی که بانیان شرکت آلومینیوم المهدی فعالیت این کارخانه را آغاز کردند، این کارخانه شریک خارجی داشته است و به هر دلیل شریک خارجی صلاح ندانسته مشارکت خود را ادامه دهد و مدیریت ایمیدرو تصمیم گرفت که طرحی را به عنوان هرمزال در کنار المهدی قرار دهد. اما در زمانی که این تصمیم گرفته شد، متاسفانه زیرساخت‌های موازی با این هدف والا که بتوانند به تولید کارخانه کمک کنند، در کشور وجود نداشته است. از ابتدا اگر قرار بود آلومینیوم المهدی و هرمزال با حداکثر ظرفیت کامل کار کند، 600 مگاوات برق نیاز بود در حالی که برق موجود المهدی که از وزارت نیرو خریداری شده، هم‌اکنون تنها 133 مگاوات است. باقیمانده نیاز برق شرکت تا هر سقفی که استفاده کرده، به عنوان مشترک آزاد محسوب شده است. این نخستین مشکل ما در المهدی هرمزال است.

دومین مشکل این است که با توجه به سیاست‌های رانتی که در کشور بوده است، با وجود اینکه شرکت مدرن‌ترین خط تولید آند را در اختیار داشته اما از یک شرکت در طول چندین سال گذشته آند خریداری می‌کرد و رانتی که در این راستا ایجاد شده بود که فقط باید از این شرکت آند خریداری می‌شد، در حال حاضر تعطیل شده است و طبیعتا سیاست ما این است که حتی اگر کارخانه تعطیل شود، براساس فرمایشات مقام معظم رهبری و براساس اقتصاد مقاومتی باید آند استاندارد در داخل شرکت تولید شود و تا مادامی که بنده مسئولیت داشته باشم، نظر به اینکه امکان تولید آند استاندارد در شرکت وجود دارد، یک کیلو آند وارداتی وارد نخواهم کرد. تکنولوژی که هم‌اکنون آلومینیوم المهدی از آن استفاده می‌کند، 175 کیلوآمپر است و از عمر آن 30 تا 40 سال می‌گذرد و تکنولوژی هم که هرمزال از آن بهره می‌برد، 235 است که هم اکنون این تکنولوژی نیز قدیمی شده است. در مراسم افتتاحیه چهارمین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران اعلام شد که در حال حاضر چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده جهان به سمت تکنولوژی 600 کیلوآمپر رفته است و طبیعتا تکنولوژی ما در بهترین حالت هنوز 235 کیلوآمپر است که البته در زمان ورود بخش خصوصی به آلومینیوم المهدی هرمزال از همین تکنولوژی نیز به دلیل ضعف در زیرساخت‌ها با بهره‌وری 55 درصد در حال استفاده بودیم هدف ما این است که در آینده نزدیک بهره‌وری موردنظر را به 94 تا 95 درصد استاندارد تعریف شده برسانیم.

مذاکراتی هم برای بهبود تکنولوژی المهدی و هرمزال داشته‌اید؟

بله مذاکراتی داشته‌ایم. به‌هرحال شما نمی‌توانید جهانی فکر کنید مگر اینکه با جهانیان ارتباط داشته باشید. ما این ارتباط را داشتیم و مذاکراتی هم شده است. در برخی بخش‌ها مذاکرات نهایی شده و در بخش‌های دیگر نیز در شرف به نتیجه رسیدن است.

درباره آخرین وضعیت احداث نیروگاه اختصاصی المهدی توضیح بفرمایید. گویا روند اجرایی آن کند شده است.

نیروگاه طراحی شده دارای تکنولوژی نسل E زیمنس است که از عمر تکنولوژی آن 40 سال می‌گذرد و راندمان آن در بهترین حالت 48 درصد است. ما اگر امروز بخواهیم نیروگاه بسازیم، دسترسی به راندمان 64 درصد وجود دارد و به همین دلیل باید به نیروگاه با راندمان 64 درصد فکر کنیم نه 48 درصد. از طرفی وزارت نیرو و دولت در بخش پرمصرف بودن نیروگاه‌ها یارانه می‌دهند و ما نمی‌خواهیم بار مضاعفی را برای دولت ایجاد کنیم. ما می‌خواهیم با سوخت کمتر، بهره‌وری بالاتر و اگر قرار است امروز نیروگاه وارد کنیم، آن‌را با تکنولوژی برتر وارد می‌کنیم نه تکنولوژی قدیمی که بیش از 40 سال از آن عمر آن گذشته است.


نظر شما درباره مشکلات کارگری به وجود آمده در آلومینیوم المهدی هرمزال و برخی اعتراضات رخ داده در این زمینه چیست؟

ما جهت استحضار شما اصلا مشکل کارگری نداریم. کارگرانی که معترض هستند، اصلا کارگر شرکت آلومینیوم المهدی نیستند. این افراد پیمانکارانی بودند که بعد از اتمام پیمانشان به صورت طبیعی دیگر شرکت قرارداد با آنها نداشته است. سازمان خصوصی‌سازی زمانی که واحد خود را فروخت، از مدیران بنگاه خود استعلام گرفت که چقدر کارگر دارند. تعداد کارگران را هم مدیران بنگاه اعلام کردند. در زمان واگذاری آلومینیوم المهدی تعداد کارگران آن را 1300 نفر آمار دادند. مدیرانی که بر بنگاه مدیریت می‌کردند در این زمینه آمار دادند و نامه‌های ثبت شده آنها نیز وجود دارد و سازمان خصوصی‌سازی نیز بررسی لازم را کرده است. از سوی دیگر هرمزال هم به صورت یک طرح بوده است یعنی هیچ اطلاعاتی در خصوص آن وجود ندارد. زمانی که طرحی شناسنامه می‌گیرد، وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به پروانه بهره‌برداری آن اقدام می‌کند و در پروانه بهره‌برداری آن طرح درج می‌کند که چه مقدار نیروی اشتغال دارد و ظرفیت موردنیاز گاز، برق و آب آن چقدر است و این اطلاعات مبنای فعالیت آن طرح در قالب یک کارخانه می‌شود. این اطلاعات در مورد هرمزال وجود نداشت و هم‌اکنون هم وجود ندارد. ما در حال پیگیری هستیم تا طرح هرمزال که هم‌اکنون فاقد شناسنامه است، به زودی شناسنامه دارد شود.

پس با این حساب شما قصد جداسازی المهدی و هرمزال را از یکدیگر دارید؟

بله همین طور است و باید المهدی و هرمزال هر یک دو شرکت مستقل از هم باشند و ماهیت جدا از یکدیگر داشته باشند. من در هرمزال مالک 100 درصد دارایی‌ها هستم و در المهدی مالک 100 درصد دارایی‌ها نیستیم و شریک داخلی و خارجی دارم. برای اینکه حقوق صاحبان سهام را تضییع نکنیم، باید این دو شرکت که درصد سهم صاحبان سهام در آنها یکی نیست، از هم منفک شوند.

پرونده مهدی تاجر به عنوان یکی از سهامداران المهدی به کجا رسید؟

ما از ابتدا مشکلی در این زمینه نداشتیم. ایشان سهامدار شرکت هستند و نزدیک به 14 درصد در المهدی سهام دارند. به عنوان یک سهامدار وقتی نمایندگانشان قبل از خصوصی‌سازی پای برگه سهمشان را امضا کردند و در مجامع شرکت کردند، دیگر سهامدار بودند و ما هم به آنها احترام می‌گذاریم و می‌توانند در مجامع شرکت کنند و اگر بخواهند می‌توانند در تصمیم‌سازی‌های شرکت حضور داشته باشند و اگر هم نخواهند به صورت طبیعی دیگران وظیفه‌شان را انجام می‌دهند.


در حال حاضر بسیاری از دیگ‌های المهدی و هرمزال از مدار خارج شده اند. دلیل این وضعیت چیست و برای اصلاح این وضعیت چه برنامه‌ای دارید؟

سازمان خصوصی‌سازی از کارشناسانی که دعوت کرده بود، بنگاه را مورد کارشناسی قرار دهند، در همان زمان حدود 120 دیگ در طول زمان از مدار تولید خارج شده بود، یعنی زمانی که آلومینیوم المهدی هرمزال را به ما تحویل دادند، 120 دیگ دو خط هرمزال و المهدی عملا در خط تولید وجود نداشتند. عمر مفید دیگ‌ها حدود 5 سال است و عمر مفید برخی از دیگ‌ها به سر رسیده بود و باید قطعات یدکی، نسوز، ریلاین و ... وارد می‌کردیم تا می‌توانستیم دیگ‌ها را به شرط وجود برق در خط قرار دهیم و اگر هم فرضا مواد لازم موردنیاز این دیگ‌ها هم وارد می‌شد باز هم برقی وجود نداشت تا دیگ‌ها بتوانند به حداکثر تولید خود برسند. بنابراین با دو مشکل مواجهیم. یکی اینکه برق کافی وجود ندارد و دیگر اینکه این دیگ‌ها لوازم یدکی ندارند. پیرو برداشته شدن تحریم‌ها با شرکتSGL آلمان طرف قرارداد شدیم و اولین محموله را برای دیگ‌های المهدی و هرمزال آورده و پیشنهاد قیمت دادند و ما نیز پیش پرداخت را به آنها پرداخت کردیم. دو ماه زمان نیاز داشت تا محموله را بیاورند. به مرور هم خریدهایی که انجام شده به شرکت وارد می‌شود و در عین حال با برق جدیدی که برای شرکت خریداری کردیم، امکان تولید تا سقف 240 هزار تن تا شش ماه آینده به مرور تامین می‌شود. بنابراین المهدی بعد از 26 سال به همت بخش خصوصی خواهد توانست به تولید 240 تا 250 هزار تن برسد وگرنه توان دولت تولید در سطح 150 تا 160 هزار تن بوده است و دولت اگر این شرکت را هم به ما نمی‌فروخت، به مرور همین مقدار تولید اندک هم کمتر می‌شد چرا که دیگ‌های دیگری هم به دلیل انقضای عمر مفید آنها در حال خروج از مدار بودند. بنابراین فرقی نمی‌کرد که بنده مالک المهدی هرمزال بودم یا دولت. هم‌اکنون هم که ما مسئولیت داریم به مرور برخی از دیگ‌ها از مدار تولید خارج می‌شوند و منتظریم که لوازم یدکی موردنیاز برسند تا بتوانیم دیگ‌ها را دوباره به خط تولید بازگردانیم.

بنابراین اولویت امسال شما رسیدن به ظرفیت کامل تولید است؟

دقیقا.

به عنوان نخستین خصوصی‌سازی واقعی انجام شده در دولت یازدهم فکر می‌کنم در حال حاضر فشار زیادی روی شما وجود دارد و همه منتظر هستند تا ببینند شما موفق می‌شوید یا خیر. فشار زیادی را روی خود حس نمی‌کنید؟

به‌هرحال مقام معظم رهبری فرمودند خصوصی‌سازی در کشور یک جهاد است و همانطور که نمایندگان خصوصی‌سازی و دستگاه‌های ذیربط اعلام کردند به‌هرحال بنگاه‌های دولتی زیانده هستند و با وجود زیاندهی راغب نیستند این بنگاه‌ها به بخش خصوصی واگذار شوند. به صورت طبیعی آلومینیوم المهدی هرمزال هم مستثنا نبوده است و طبیعتا فشارهایی بر خصوصی‌سازی وارد شده که این اتفاق نیفتد ولی به‌هرحال هیات داوری دو هفته گذشته به عنوان فصل الخطاب رای خود را اعلام کرد. پس در نتیجه با نگاه به آینده با قاطعیت و قاطع‌تر از گذشته برای رسیدن المهدی و هرمزال به اهداف و ظرفیت اسمی گام‌های موثری برخواهیم داشت.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۱۰
کد مطلب: 32222