گروه معادن سنگ آهن
 
رئیس انجمن سنگ آهن:
در دو سال گذشته ۶۰۰۰ شغل معدنی از دست رفت
گروه معادن >سنگ آهن - کاهش قیمت جهانی سنگ آهن و مناقشه بر سر ماهیت خام یا فرآوری شده برای صادرات آن عواملی بود که عمده ترین محصول معدنی صادراتی ایران را به چالش کشاند، به طوری که طبق گفته رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن، در دو سال گذشته ۶۰۰۰ شغل معدنی مستقیم از دست رفت.
به گزارش ماین نیوز، قدیر قیافه در واکنش به انتقاداتی که بخش خصوصی را متهم به عدم سرمایه گذاری در زمان اوج قیمت سنگ آهن می کند گفت: این ذهنیت کاملا غلط است و باید یادآوری کرد که اکتشاف محدوده های معدنی جدید و همچنین توسعه معادن کوچک و متوسط به دست معدنکاران بخش خصوصی صورت گرفته و واحدهای سنگ آهنی با خرید ماشین آلات، تجهیز معدن و نصب تجهیزات فرآوری به گسترش معدنکاری خصوصی اهتمام ورزیده و سهم خود را در استخراج، کانه آرایی و فرآوری تا بیش از ۱۴ میلیون تن در سال 1392 افزایش دادند. آمارهای موجود گویای این امر است، اما موردی که درسال های اخیر سنگ آهن را آزار داده اس، اطلاق خام فروشی به فعالان زحمتکش معدنی و همچنین تهدید وضع عوارض، افزایش چند ده برابری ‌حقوق دولتی در یک مقطع زمانی و اخیرا حذف معافیت مالیاتی صادرات محصولات معدنی بوده که کناره گیری اجباری تعدادی از معدن کاران از عرصه تولید از پیامدهای آن بوده است.

وی با اشاره به سهم بخش خصوصی از معادن کشور و ارقام تولید و صادرات اظهار کرد: در حال حاضر سهم بخش خصوصی از معادن حدود ۱۰ درصد است که در هنگام اوج استخراج و تولید سنگ آهن ۱۴ میلیون تن محصول تولید کرده اند. در سال گذشته نیز ازکل تولید ۳۵.۴ میلیون تنی سنگ آهن دانه بندی شده ۵ میلیون تن سهم بخش خصوصی بوده است.

اجرای قانون مالیات بر صادرات از ابتدای شهریور

قیافه همچنین با بیان این که با مصوبه اخیر شورای اقتصاد، سنگ آهن دانه بندی توسط دولت از لیست معافیت های مالیاتی صادرات غیر نفتی کشور خارج شده است، تصریح کرد: پیشنهادی از وزارت صنعت، معدن و تجارت به شورای اقتصاد ارایه شده که بر اساس آن سنگ آهن دانه بندی و برخی از مواد معدنی دیگر از شمول استفاده از معافیت های مالیاتی صادراتی خارج شده اند و این مصوبه از ابتدای شهریور امسال به اجرا در خواهد آمد.

وی همچنین در باره واکنش انجمن سنگ آهن به این مصوبه گفت: انجمن سنگ آهن ایران، کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، برخی دیگر از تشکلهای معدنی کشور و اتاق بازرگانی ایران در نشست های متعدد، پیامدهای نامناسب و بعضا منفی اتخاذ این تصمیم را به دوستان دولت یادآور شده و با دفاع کارشناسانه خواستار حذف آن شدند.

رییس انجمن سنگ آهن ادامه داد: حتی پیشنهاد دادیم با توجه به شرایط رکود سنگین حاکم بر اقتصاد کشور، حذف معافیت مالیاتی از ابتدای سال 1397 اجرایی شود اما متاسفانه علیرغم ارایه دلایل متقن ومنطقی توسط بخش خصوصی دوستان تصمیم گیر در شورای اقتصاد تصمیم فوق را اتخاذ کردند.

سیاست ها غلط و افت قیمت ها ۶۰۰۰ شغل را نابود کرد

وی در تشریح وضعیت فعلی معدن کاران حوزه سنگ آهن عنوان کرد: بخش معدن بعنوان مظلوم ترین بخش اقتصاد کشور که همواره بر خلاف رویه موجود موجب مهاجرت معکوس از مراکز استان ها به نقاط معدنی کشورنیز شده، برای توسعه آن همکاری های لازم از سوی برخی از مراکز دولتی صورت نمی گیرد و همچنان این حوزه چوب جریمه های افزایش تولید، محاسبه مجدد حقوق دولتی وحذف معافیت مالیاتی صادرات را نیزمی خورد. تعطیلی اجباری تعدادی از واحدهای معدنی سنگ آهنی توسط برخی از همکاران ما و متعاقب آن از دست رفتن حدود ۶۰۰۰ شغل مستقیم و ۴۰ هزار شغل غیر مستقیم ازپیامد های افت قیمت ها و برخی اقدامات است.

رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن در ادامه با اشاره به اینکه معدن کاران معتقدند که بر اساس قانون و اصول فنی سنگ آهن دانه بندی شده ماده خام به شمار نمی رود عنوان کرد: متاسفانه با وجود اینکه نص صریح قانون اذعان دارد که ماده خام ماده ای است که هیچ گونه تغییر فیزیکی و شیمیایی در ان صورت نگرفته باشد، بنابراین سنگ آهن دانه بنده شده ماده خام نیست، اما برخی همچنان تفسیر خود را از قانون داشته و تصمیم گرفته اند مالیات را بر مواد معدنی مانند سنگ آهن دانه بندی شده اعمال کنند.

رشد زنجیره ارزش فولاد و معادن متقارن نیست

وی افزود: یکی از مشکلات عمده که در بحث عرضه و تقاضا با مصرف کنندگان سنگ آهن پیش روی معدن کاران است، عدم رشد متقارن و متوازن زنجیره ارزش فولاد بوده و بخش پایین دستی معدن شامل کنسانتره و گندله سازی، واحدهای احیای مستقیم آهن و کارخانه های فولاد بعنوان مصرف کنندگان سنگ آهن متوازن پیش نرفته اند و در نتیجه ما شاهد پیشرفت سریع طرح های توسعه در معادن با استفاده از منابع کسب شده از صادرات بوده و دیدیم که معدنکاران با استفاده از ارزهای حاصل از صادرات خود به توسعه اکتشافات، توسعه و تجهیز معادن و ایجاد خطوط فراوری و کنسانتره و گندله سازی مبادرت کردند، به طوری که کارآفرینان به ویژه در بخش معدن به دنبال تحقق سود حداکثری بوده و همواره سود مکتسبه خود را مجددا در معادن و واحدهای فرآوری پایین دستی سرمایه گذاری کردند و بر خلاف ادعای مدعیانی که می‌گویند سود حاصل از صدور مواد معدنی به کشور بازنگشته، دقیقا در معدن به کار گرفته شده است.

رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با بیان اینکه با روند فعلی تولید صنایع پایین دستی معدن فعلا مشکلی برای تامین نیاز داخلی سنگ آهن ندارند گفت: آنچه که از سنگ آهن دانه بندی شده صادر می شود مازاد نیاز داخل است و سنگ آهن مورد نیاز واحدهای مصرف کننده داخلی بر اساس قرارداد های منعقده به ایشان تحویل می‌شود، اما متاسفانه با توجه به شرایط خاص رکودی حاکم بر کشور، بعضی از همکاران تولیدکننده ما در بخش پایین دست زنجیره ارزش در برخی مقاطع توان ایفای تعهدات خودرا ندارند که می توان به نمونه های متعددی اشاره کرد. این عدم ایفای تعهدات مشکلات بسیار زیادی را نیز به صورت طبیعی به معدنکاران منتقل کرده است که امیدواریم با تدابیر آتی تیم اقتصادی دولت شاهد آغاز دوران رونق، ایجاد تقاضای موثر و خروج از شرایط پیچیده امروز باشیم.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۳
کد مطلب: 33538
 
مرجع : خبرگزاری ايسنا