گروه معادن
 
توسعه معدنی کرمانشاه در پهنه‌های چندگانه
گروه معادن - کرمانشاه دارای ۲ پهنه اکتشافی است که براساس دستورالعمل صادر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت این محدوده‌ها به یک محدوده کاهش یافته تا با توجه به برگزاری ۲ مرحله مزایده واگذاری این پهنه به بخش خصوصی و حضور نیافتن سرمایه‌گذار در نهایت عملیات اکتشاف و استخراج از این محدوده به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) واگذار شود.
به گزارش ماین نیوز، با این وجود و براساس فرآیندهای اکتشافی میزان خلوص سنگ‌آهن در این محدوده بین ۴۵ تا ۵۵درصد پیش‌بینی شده که در صورت بهره‌برداری از پهنه‌های ۵ گانه آن برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد خواهد شد.

براساس دستورالعمل صادر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت محدوده‌های معدنی که در اختیار و زیرنظر سازمان‌های تابع این وزارتخانه قرار دارند نباید بیهوده و بدون بهره‌برداری رها شوند. معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کرمانشاه با بیان اینکه بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار است این محدوده‌ها به گونه‌ای به مهندسان مشاور واگذار شود که هیچ‌گونه بار مالی برای دولت نداشته باشد، گفت: بر این اساس هر شرکت خصوصی که بتواند در این مزایده موفق شود، به جای هزینه‌کرد شرکت در این پهنه می‌تواند برای مدتی محدود، ۱۰درصد آن را به اختیار برداشت کند.

کرمانشاه دارای ۲ پهنه اکتشافی است که بر اساس دستورالعمل صادر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت این محدوده‌ها به یک محدوده کاهش یافت. فرهاد رضازاده با بیان این مطلب افزود: محدوده شمال شرق برای واگذاری در ۲ مرحله به مزایده گذاشته شد که به دلیل واگذار نشدن به اجبار به دستور مستقیم معاونت امور معادن وزارت صنعت، معدن وتجارت به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) واگذار شد.

مساحت پهنه اکتشافی استان هم‌اکنون ۲هزار و ۷۰۰ مترمربع است که داری ذخایر پلی‌متان، کانی‌های فلزی و غیرفلزی و مصالح ساختمانی... است. موضوعی که رضازاده به آن پرداخت و ابراز کرد: از ابتدای سال جاری قراردادهای لازم با ایمیدرو به امضا رسید که بر این اساس هم‌اکنون عملیات اجرایی اکتشاف این پهنه از پیشرفت فیزیکی ۳۰درصدی برخوردار است.

این در حالی است که با وجود عملیات‌های اکتشافی در این پهنه، تاکنون برنامه‌ریزی‌های لازم برای انجام فرآیند فرآوری کانی‌های استخراجی در دستور کار قرار نگرفته که این امر می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری را در زمینه خام‌فروشی مواد برای استان به همراه داشته باشد.

البته ۲ شرکت بزرگ ملی «ذوب‌آهن» و «فولاد» خواهان استخراج و بهره‌برداری از منابع این معادن هستند. با انجام فرآیندهای اکتشافی میزان خلوص سنگ‌آهن در این پهنه‌ها بین ۴۵ تا ۵۵درصد پیش‌بینی شده که در صورت بهره‌برداری از پهنه‌های ۵گانه برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد خواهد شد. با این وجود و با در نظر گرفتن تغییر ظرفیت‌ها، میزان سرمایه‌گذاری در این پهنه‌ها متغیر است که در صورت برطرف شدن مشکلات پیش روی این پروژه مانند نبود مطالعات ژئوفیزیک هوایی مناسب، نبود نقشه‌های زمین‌شناسی بزرگ مقیاس و... می‌توان میزان سرمایه‌گذاری آن را افزایش داد.

احداث واحدهای فرآوری آهن

کرمانشاه دارای توانمندی‌های متنوعی در زمینه انواع مواد معدنی فلزی، غیرفلزی و مصالح ساختمانی است که به صورت عمده در شمال، شمال شرق و شمال غرب استان و در شهرستان سنقر قرار دارند. با این وجود عملیاتی نشدن روند اکتشافات در پهنه‌های معدنی استان از سال ۹۲ و ضرورت انجام باعث شد با روی کار آمدن دولت جدید این مهم در دستور کار سازمان صنعت، معدن و تجارت کرمانشاه قرار گیرد. معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری کرمانشاه به اشاره این موضوع اظهار کرد: با روی کار آمدن دولت یازدهم عملیات اجرای اکتشاف در پهنه‌های مختلف کشور در دستور کار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت که بر این اساس می‌توان از اکتشافات معدنی در پهنه شمال شرقی کرمانشاه (ویژه سنقر) یاد کرد.

پهنه شمال شرقی کرمانشاه آهن را به‌عنوان مهم‌ترین عنصر کانی در خود جای داده که براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده هم‌اکنون اجرای عملیات‌های اکتشافی بیشتر در این زمینه در دستور کار قرار گرفته است. رضا رحیمی با اشاره به این امر ابراز کرد: این پهنه معدنی برای اکتشاف و استخراج در ۲ مرحله برای واگذاری به بخش خصوصی به مزایده گذاشته شده که متاسفانه به دلیل حضور پیدا نکردن سرمایه‌گذاران در این مزایده با برنامه‌ریزی این پهنه به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) واگذار شود.

از مهم‌ترین شروط بهره‌برداری از این پهنه برای بهره‌بردار، استفاده از نیروهای متخصص بومی در عملیات‌های اکتشافی و استخراج است. رحیمی با مهم ارزیابی کردن این مطلب گفت: احداث و بهره‌برداری از واحدهای فرآوری محصول در داخل استان به همراه بهره‌گیری از واحدهای با تجربه در این زمینه از دیگر شروط واگذاری این محدوده معدنی بود که خوشبختانه توافقات اولیه در این زمینه به انجام رسید که امید است اکتشاف در این پهنه هر چه زودتر انجام و عملیات استخراج در آن آغاز شود.

با توجه به توانمندی‌های این پهنه در زمینه وجود سنگ‌آهن، تامین بودن منابع آبی مورد نیاز صنایع ذوب‌آهن و فولاد در استان و همچنین نزدیکی به مرزهای عراق برای توسعه صادرات تولیدات آهنی درخواست‌هایی به منظور احداث و بهره‌برداری از یک واحد ۳هزار میلیون تنی یا ۲ واحد هزار و ۵۰۰میلیون تنی ذوب‌آهن از وزارت صنعت، معدن وتجارت داده شده که براساس رایزنی‌های انجام شده این مهم در دستور کار قرار گرفته که امید است تا پایان کار دولت یازدهم به سرانجام برسد.

وجود معادن آهن و کارخانه‌های ذوب‌آهن و فولاد در هر استانی منشا ایجاد ارزش‌افزوده و اشتغال مناسب خواهد شد. معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری کرمانشاه با تاکید بر این موضوع ابراز کرد: احداث و بهره‌برداری از واحدهای ذوب‌آهن و فولاد در هر استانی می‌تواند علاوه بر تکمیل و فعالسازی زنجیره تولید و صنایع پایین دستی، توسعه صنعتی، رفع بیکاری، رونق اقتصادی را برای استان به همراه داشته باشد.

دراین بین هزینه‌های سنگین حمل‌ونقل محصولات فلزی که هم‌اکنون به عراق انجام می‌شود به نظر می‌رسد احداث و بهره‌برداری از واحدهای فرآوری آهن در استان (ذوب‌آهن و فولاد) و توسعه صادرات محصولات فلزی علاوه بر کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل، می‌تواند در زمینه به‌دست‌آوردن بازارهای منطقه‌ای حرفی برای گفتن داشته باشد.

رحیمی این اقدامات را سبب تحول و اقدام نادر در حوزه معادن استان دانست و گفت: با توجه به ارزش ذخایر دولومیت در استان، رایزنی‌های لازم برای ایجاد یک واحد استحصال منیزیم از دولومیت که اشتغال مناسبی در بر دارد از سوی سازمان‌های توسعه‌ای وزارت صنعت، معدن و تجارت در دستور کار قرار گرفته که در صورت تحقق می‌توان شاهد تحولات گسترده‌ای در زمینه اشتغال و رونق اقتصادی استان بود.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۴ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۳۴
کد مطلب: 33888
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت