گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
نقش مهم علم‌ زمین‌شناسی در توسعه پایدار گیلان
گروه اكتشاف و زمين شناسي - علم زمین‌شناسی در اجرای طرح‌های عمرانی و اقتصادی و توسعه پایدار گیلان اهمیت ویژه‌ای دارد که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش ماين نيوز، این روزها نخستین کنگره بین‌المللی علم زمین‌شناسی با همکاری سازمان‌ها، موسسات و دانشگاه‌های خارجی از 40 کشور صاحب نام در عرصه علوم زمین همزمان با تهران در 11 مرکز استان از جمله گیلان در حال برگزاری است.

آموزش پیشگیری از خطرات و کاهش آسیب‌ها بسیار مهم است که می‌تواند نقش مهمی در فرهنگ گیلان داشته باشد.

علم زمین‌شناسی در اجرای طرح‌های عمرانی و اقتصادی و توسعه پایدار گیلان اهمیت ویژه‌ای دارد که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

کمک به توسعه با ایجاد کمترین آلودگی در هوا، آب و خاک و کاهش آلودگی‌های ایجاد شده در گیلان می‌تواند دلیل میزبانی کنگره مذکور در این استان باشد.

علم زمین‌شناسی می‌تواند در استفاده بهینه از منابع براساس آمایش سرزمین، بهینه‌سازی مصرف آب، خاک، انرژی و نهاده‌های کشاورزی، حفظ منابع طبیعی و محیط زیست تاثیر زیادی داشته باشد.

تعیین مناسب‌ترین محصول با توجه به ظرفیت زمین، افزایش بهره‌وری تولید، کاهش وابستگی به واردات محصولات استراتژیک، جانمایی مناسب برای مکان‌های مدیریت پسماند، بهبود سلامت غذایی و... از جمله موارد مهم در توجه ویژه به علم زمین‌شناسی محسوب می‌شوند.

*خشکسالی گیلان در اثر گرم شدن زمین
رئیس سازمان جهادکشاورزی گیلان وضعیت اقلیمی این استان را به سه بخش آب‌ و هوای معتدل و مرطوب در نواحی شمالی، مرکزی و شرقی تقسیم کرد.

علیرضا شعبان‌نژاد، با بیان اینکه گیلان از نظر زمین‌شناسی دارای دو بخش متفاوت است، اظهار کرد: گیلان از نظر آب ‌و هوای کوهستانی در نواحی غربی و آب‌ و هوای نیمه‌خشک در نواحی جنوبی قرار دارد.

وی گیلان را دارای خاک‌های شنی در ساحل، رسوبی بافت‌ریز، چمنی مرطوب و نیمه مرطوب، تالابی و باتلاقی دانست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان درباره خشکسالی این استان تصریح کرد: گرم شدن زمین در سال‌های اخیر موجب خشکسالی و وقوع سیل در استان شده است.
شعبان‌نژاد وقوع سیل در گیلان را یک هشدار برای محیط زیست و کشاورزی این استان دانست و گفت: اقتصاد و زندگی مردم بر مبنای کشاورزی است.

*وقوع 193 سیل در گیلان در 10 سال

وی با اشاره به اینکه 193 سیل از سال 1331 تا 1341 در گیلان به وقوع پیوسته است، افزود: افزایش وقوع سیل در گیلان وحشتناک است.

به گفته این مسئول در دهه 70 تا 80 تعداد یک‌هزار و 341 سیل در گیلان اتفاق افتاده است.

وی 30 درصد اراضی گیلان را کشاورزی خواند و یادآور شد: گیلان 9 دهم درصد مساحت کشور را دارد.

شعبان‌نژاد 40 درصد اراضی گیلان را جنگلی خواند و ادامه داد: 18 درصد اراضی گیلان به صورت مرتع است.

شعبان‌نژاد گفت: محصولات متنوع کشاورزی و باغی مجموعه‌ای از تولیدات کشاورزی را در استان به وجود آورده است.

وی شالیزارها و باغ‌های گیلان را دارای رتبه چهارم کشوری دانست و اظهار کرد: سالانه 2.5 میلیون تن محصولات کشاورزی در گیلان تولید می‌شود.

*ضرورت حفاظت از منابع پایه گیلان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، حفاظت از منابع پایه را مورد تأکید قرار داد و خاطرنشان کرد: گیلان امکان حفاظت از منابع آب و خاک را دارد.

وی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای منطقه به دلیل تفاوت اقلیم نیازمند محصولات تولیدی گیلان هستند، یادآور شد: گیلان به دلیل مرزی بودن از قابلیت‌های صادرات و ارزآوری برخوردار است.

شعبان‌نژاد محصولات ارگانیک گیلان را چای و برنج عنوان کرد و افزود: گیلان دارای مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی به ازای هر واحد آب مصرفی است.

وی مالکیت اراضی شالیزاری گیلان را شش دهم هکتار و مالکیت باغ‌ها نیز هفت دهم هکتار ذکر کرد و ادامه داد: خرد بودن واحدهای بهره‌برداری از مشکلات بخش کشاورزی در استان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان پایین بودن دانش و مهارت کشاورزان را از جمله موانع کشاورزی در استان برشمرد و تصریح کرد: نبود انگیزه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی به دلیل سود کاذب در دیگر بخش‌ها از مشکلات کشاورزی است.

وی آب مورد نیاز بخش کشاورزی گیلان را 3.5 میلیارد متر مکعب خواند و تصریح کرد:
سالانه یک‌میلیارد و 50 میلیون متر مکعب آب را می‌توانیم در استان مدیریت کنیم.
شعبان‌نژاد با اشاره به اینکه برنامه‌ریزی لازم برای تولید پایدار محصولات راهبردی انجام شده است، خاطرنشان کرد: بخش کشاورزی گیلان نیازمند ارتقای رقابت‌پذیری است.
وی حمایت و توسعه تشکل‌های تولیدی و خدماتی، ارتقای بهره‌وری و استاندارد تولید در بخش کشاورزی را مهم دانست.

*ایران هر سال گرم‌تر و بی‌آب‌تر می‌شود

پدر علم زمین‌شناسی ایران نیز این کشور را در منطقه بیابانی جهان عنوان کرد و گفت: ایران هر سال گرم‌تر و بی‌آب‌تر می‌شود.

علی درویش‌زاده، خشک شدن تدریجی دریاچه هامون در استان سیستان و بلوچستان را در مدت 10 سال عنوان کرد و افزود: رود کارون نیز به طرف کم‌آبی می‌رود به طوری که رئیس جمهور در سفیر اخیر به خوزستان دستور استفاده از آب کارون را تنها برای مصارف شرب صادر کرد.

وی با بیان اینکه تعداد 42 تالاب ایران در کنفرانس بین‌المللی رامسر به ثبت رسیده بود، تصریح کرد: اکنون هفت تالاب کشور خشک شده است.

پدر علم زمین‌شناسی ایران استخراج عناصر سنگین فلزی سرب، جیوه و کبالت از زمین را برای انسان زیان‌آور است.

*ضرورت حفظ سفیدرود گیلان

وی با بیان اینکه خشکی هوا موجب ایجاد غبار در هوا می‌شود، یادآور شد: سفیدرود در گیلان متعلق به تمام مردم است و برای حفظ این رودخانه باید تلاش شود.

وی تبخیر آب در ایران را بالا دانست و خاطرنشان کرد: تراز آب در ایران منفی است و از منابع زیرزمینی برای جبران کمبود آب استفاده می‌شود.

درویش‌زاده میزان استخراج جیوه از زمین را سالانه 50 هزار تن در جهان عنوان کرد و افزود: جیوه خطرناک‌ترین عنصری است که وارد آب می‌شود.

وی محدود شدن استخراج فلزات سنگین از زمین را مهم دانست و خاطرنشان کرد: جیوه مانع فعالیت غده‌های بدن انسان می‌شود ضمن اینکه سرب کم‌خونی و مرگ زودرس را به همراه دارد.

پدر علم زمین‌شناسی ایران شکوفایی اقتصادی را نیازمند آب بیشتر دانست و متذکر شد: باید بین ذخایر آب، رشد جمعیت، کشاورزی و صنعت تعادل وجود داشته باشد.
درویش‌زاده ایران را در مدار بیابانی و خشک نیم‌کره شمالی ذکر کرد و یادآور شد: خشکی ایران در 50 سال آینده بیشتر می‌شود.

*نقش مهم علم زمین‌شناسی در توسعه گیلان

استاندار گیلان نیز اظهار کرد: وقوع حوادث ناگواری مانند زلزله، آتشفشان، طوفان، سیل و نظایر آن همواره موجب خسارات مالی و جانی زیادی شده است.

محمدعلی نجفی افزود: بشر به ناچار همواره در صدد بوده است که دلایل این حوادث را دریابد تا بتواند از وقوع آن جلوگیری و یا حداقل آن را پیش‌بینی کند .

وی با تأکید بر ضرورت تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی شناخت مخاطره‌ها در گیلان تصریح کرد: باتوجه به زلزله خیزی و شرایط مناسب برای شیوع بیماری‌ها و آلودگی‌های زیست‌محیطی در گیلان، اهمیت تهیه نقشه‌های پایه کاربردی علوم زمین در شناخت مخاطرات امری ضروری است.

استاندار گیلان خاطرنشان کرد: کاهش خطرات ناشی از عوامل ژنتیک برسلامت انسان، افزایش آگاهی جامعه نسبت به تأثیر پارامترهای زمین شناسی برسلامت، افزایش توجه سیاستگزاری سلامت، استفاده بهینه از منابع براساس آمایش سرزمین از اهداف مهمی است که باید پیگیری شود.

وی علم زمین‌شناسی را در بهینه‌سازی مصرف آب خاک، انرژی و نهاده‌های کشاورزی، حفظ منابع طبیعی و محیط زیست، تعیین مناسب‌ترین محصول، افزایش بهره وری تولید و... تاثیرگذار دانست.

نجفی خاطرنشان کرد: امیدواریم با حمایت مدیران دستگاه‌های اجرایی و همراهی ارگان‌های علمی در انجام مطالعات پایه علوم زمین قبل از اجرای طرح‌های عمرانی و آمایشی، توسعه پایدار گیلان محقق شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۵۵
کد مطلب: 3767
 
مرجع : خبرگزاری فارس