مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با تاکید بر لزوم نظارت دولت بر نحوه قیمت‌گذاری:

بازار، قیمت‌های دستوری را برنمی‌تابد

روزنامه گسترش صمت , 22 آبان 1398 ساعت 18:00

تعیین عوارض ۲۵ درصدی بر صادرات تمام مواد معدنی اواسط شهریور مطرح شد و اوایل مهر هم اعلام شد که اجرایی می‌شود اما همچنان موجب نگرانی واحدهای تولیدی معدنی است.


به گزارش ماین نیوز، مسئولان دولتی مطرح می‌کنند این عوارض موجب حمایت از ارزش افزوده در مخالفت با خام‌فروشی است ضمن اینکه نگران تامین سنگ آهن مورد نیاز فولادی‌ها نیز هستند، در حالی که فعالان معدنی مطرح می‌کنند چنین عوارضی به ضرر مواد معدنی دیگر تمام می‌شود و نمی‌تواند در شرایط فعلی اقتصادی مشکل‌گشا باشد.

بخش خصوصی معتقد است دولت نباید در روند قیمت‌گذاری محصولات معدنی دخالت کند چراکه نظم بازار را به هم ریخته و اجازه نمی‌دهد معادن به ویژه معادن کوچک و متوسط به حیات خود ادامه دهند. صمت در این باره با محمود نوریان، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو مصاحبه کرده است.

نظر شما درباره وضع عوارض صادراتی بر مواد معدنی که چند وقت پیش از سوی دولت اعمال شد، چیست؟
با قیمت‌گذاری و عوارض به این شکل به هیچ وجه موافق نیستم چراکه باور دارم باید مواد معدنی را صادر کنیم یا نباید آنها را صادر کنیم. اگر قصد صادر کردن داریم باید تمام تسهیلات را در نظر بگیریم تا شرکت‌ها ترغیب به انجام صادرات شوند.
اگر جایی نیاز داخلی به ماده معدنی وجود دارد و آن ماده نباید صادر شود باید سیاست‌ها و مشوق‌هایی گذاشته شود که تولیدکنندگان، کالای خود را در داخل بفروشند نه اینکه فشار بیاورند که تولیدکنندگان داخلی در هر شرایطی قیمت‌ها را پایین بیاورند.
این مهم است که بنگاه‌های اقتصادی در تعیین قیمت‌های خود آزاد باشند. البته با گران‌فروشی واحدهای تولیدی مخالف هستیم اما با اینکه قیمت‌ها به طور دستوری کاهش پیدا کنند هم موافق نیستم.

چادرملو شرکتی است که سنگ بنای تولید خود را در خدمت فولاد کشور گذاشته و در این راستا حرکت کرده اما به این نکته واقف هستیم که باید واحدهای تولیدی را آزاد گذاشت تا خودشان تصمیم بگیرند که صادرات انجام دهند یا خیر.
چادرملو صادرات‌محور نبوده اما در شرایط حاضر که به تولید فولاد رسیده‌ایم با توجه به اینکه مازاد شمش داریم آن را صادر می‌کنیم. هر چند از سیاست جدید وزارتخانه تاثیر می‌پذیریم اما بیشترین تاثیر و فشار را معادن کوچک احساس می‌کنند. این معادن اگر در داخل، فروش با نرخ مناسب نداشته باشند مجبور به صادرات هستند تا اقتصادی شوند اما این مصوبه، معادن کوچک را که اشتغالزایی نیز داشته‌اند با مشکل روبه‌رو می‌کند.

در این زمینه چه انتظاری از دولت دارید؟
تنها درخواست ما این است که دولت در قیمت‌گذاری دخالت نکند و عوارضی هم تعیین نکند؛ برای نمونه اگر دولت می‌خواهد سنگی را صادر نکنیم باید خودش آن را بخرد و به کنسانتره تبدیل کند تا در داخل مصرف شود؛ بنابراین نباید به صورت دستوری و به اجبار عمل کند.
دخالت دولت‌ها در تاریخ نشان‌دهنده این است که کشورها توسعه پیدا نکرده‌اند. از طرفی هر گاه دولت دست خود را کوتاه کرده، توسعه هم شکل گرفته است.

مجموعه شما به عنوان یک شرکت معدنی تا چه حد بر دوری از درآمد نفتی تمرکز کرده است؟
شرکت ما سال‌هاست با تمرکز بر توسعه‌ای که از گذشته داشته و تلاش مدیران پیشین که این بستر مهم را فراهم کرده‌اند، دغدغه‌مند در جهت تولید ملی حرکت می‌کند. خوشبختانه پروژه‌های ما تاکنون پیشرفت مناسبی داشته‌اند؛ برای نمونه در محدوده معدنی ۱۹ D آمادگی لازم برای ادامه فعالیت در معدن ایجاد شده است.

درحال‌حاضر حفاری و جاده‌سازی با توجه به محیط‌زیست و منابع طبیعی، آماده‌سازی شده است. به محض اینکه حفاری‌ها و تعیین ذخیره انجام شود، به دنبال طراحی مناسب معدن با روش‌های جدید هستیم.
پس از طراحی مناسب، به‌سرعت باطله‌برداری از معدن انجام خواهد شد. همزمان با پیشرفت در این طرح درصدد راه‌اندازی واحد گندله‌سازی ۲ در کنار گندله‌سازی ۱ هستیم.

همچنین در کنار کارخانه فولاد به دنبال راه‌اندازی یک واحد نورد هستیم.
از پروژه‌های دیگری که به زودی به بهره‌برداری می‌رسد نیز می‌توان به پروژه آب‌رسانی از خلیج‌فارس به ایران مرکزی با هدف تامین آب صنایع و معادن بزرگ اشاره کرد که تا پایان امسال به منطقه گل‌گهر راه پیدا می‌کند و تا پایان شهریور سال آینده به اردکان می‌رسد.

برگزاری نمایشگاه‌های مختلف معدنی چقدر به رشد معادن کمک می‌کند؟
باور دارم که نمایشگاه‌های تخصصی معدن، خیلی خوب و پربار هستند. خوشبختانه به‌تازگی شرکت‌های دانش‌بنیان هم تشویق شده‌اند که در کنار معدنی‌ها حاضر شوند. بودن این شرکت‌ها در کنار شرکت‌های توانمند معدنی و صنعتی برای فعالان این حوزه خوشایند است چراکه می‌تواند به رشد معدن کشور کمک کند.
البته با تعدد چنین نمایشگاه‌هایی موافق نیستم اما اگر با کیفیت خوب برگزار شود موثر است زیرا صاحبان و پرسنل این صنعت با یکدیگر و نیازهای یکدیگر از نزدیک آشنا می‌شوند. این مهم می‌تواند در پیشرفت آینده کشور سهم بسزایی داشته باشد.

رفع تحریم‌ها و رشد روابط خارجی تا چه حد در رشد معادن موثر است؟
تولید باید به شکلی باشد که بتوانیم به کشورهای دیگر صادرات انجام دهیم. اگر سیاست‌های کلی اجازه دهند که روابط خوبی با بقیه کشورها برقرار شود، می‌توانیم در توسعه نقش مهمی ایفا کنیم.
در این بین اگر فقط برای نیازهای داخلی تولید کنیم نمی‌توانیم زیاد رشد کنیم؛ برای نمونه روزی کره‌ای‌ها پیش از انقلاب به خودروسازهای کوچک ما غبطه می‌خوردند اما امروز آنها رشد زیادی کرده‌اند.

خودروسازهای ما جا مانده‌اند و خودروهای بدون کیفیت تولید کردند به این دلیل که ما توان صادراتی خوبی نداریم، درحالی که اگر روابط‌مان با بقیه کشورها خوب باشد و خودروسازان بتوانند بازار مناسب و ثابتی پیدا کنند همچون دیگر کشورها می‌توانند رشد کنند؛ بنابراین می‌بینیم که تحریم‌ها در کنار موارد دیگر به معدن هم ضربه زده‌اند.


کد مطلب: 48199

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/48199/بازار-قیمت-های-دستوری-برنمی-تابد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir