گروه تجهيزات و ماشين آلات
 
وضعيت توليد ماشين‌آلات معادن
تلاش اعراب براي بدنامي توليدات ايراني
گروه تجهيزات و ماشين آلات - بخش معدن همواره به عنوان يكي از عمده‌ترين بخش‌هاي تامين‌كننده مواد اوليه صنايع مطرح بوده است.
به گزارش ماين نيوز، در اين ميان كاربرد شن و ماسه به عنوان اصلي‌ترين و پرمصرف‌ترين ماده در توليد بتن و آسفالت در بخش مسكن و راهسازي اهميت توليد اين ماده معدني را بيش از پيش نمايان مي‌سازد.

اما در كنار معادن شن و ماسه، ساخت و توليد تجهيزات استخراج و بهره‌برداري از اين معادن از جمله صنايعي است كه توانسته در ۲ دهه گذشته به سمت خودكفايي و توليد ۱۰۰درصدي داخلي پيش برود به گونه‌اي كه هم‌اكنون سهمي از بازارهاي جهاني و صادراتي را نيز به خود اختصاص داده است.

در اين رابطه فعالان اين صنعت معتقدند كيفيت بالاي فولاد داخلي از يك سو و وابستگي ۱۰۰ درصدي ساخت تجهيزات معدني به فولاد از سوی دیگر، نام سازندگان ايراني را در كنار ديگر رقباي مطرح همچون تركيه و چين قرار داده و حمايت دولت در اين زمينه مي‌تواند موجبات ارزش افزوده و ارزبري را فراهم آورد.

در اين زمينه امير نمازكار، مدير شركت ماشين‌ساز كه در زمينه توليد و ساخت تجهيزات معدني به ويژه معادن شن و ماسه فعاليت دارد گفت: در تعريفي ساده تجهيزات معادن شن و ماسه به دستگاه‌هايي اطلاق مي‌شود كه براي خرد كردن، شست‌وشو و دانه‌بندي انواع سنگ مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

وي با عنوان اينكه كاربرد شن و ماسه در توليد مصالح ساختماني و آسفالت اين ماده را به يكي از پر مصرف‌ترين مواد تبديل كرده است، اظهار کرد: دستگاه‌هاي توليد شن و ماسه در مجموع در ۲ بخش ثابت و سيار دسته‌بندي مي‌شوند.

وي افزود: در بخش ثابت كه بيش از ۹۸ درصد از معادن نيز از اين نوع استفاده مي‌كنند، سازنده بر اساس نوع و جنس سنگ، مكان قرار‌گيري و همچنين ميزان توليد نهايي محصول نسبت به طراحي و ساخت دستگاه‌ها اقدام مي‌كند. نمازکار ادامه داد: اما در بخش تجهيزات سيار كه اصطلاحا به آن موبايل گفته شده و سهم ناچيزي در بهره‌برداري معادن دارد، تمامي دستگاها و تجهيزات مورد نياز همچون فك‌هاي خرد‌كننده سنگ، قسمت شست و شو و دانه‌بندي مواد روي كفه تريلي قرار گرفته و بهره‌بردار مي‌تواند متناسب با موقعيت و نوع كاربرد دستگاه‌هاي خود را انتقال دهد.

سهم قابل توجه در بازارهاي صادراتي


آنچه مسلم است در كشور ما به جهت گستردگي معادن، امكان ساخت و توليد تمامي دستگاه‌ها و تجهيزات بهره‌برداري ميسر نيست و بسياري از معادن كشور براي استخراج به استفاده از ماشين‌آلات خارجي وابسته‌اند.

اين در حالي است كه در چند سال اخير و به واسطه اعمال تحريم‌ها امكان واردات ماشين‌آلات جديد امكان‌پذير نبوده و بهره‌برداران معادن مجبور بودند با صرف هزينه‌هاي بالا و تعمير تجهيزات فرسوده به فعاليت ادامه دهند.

اما در معادن شن و ماسه اين ماشين‌آلات داخلي هستند كه حرف اصلي را می‌زنند و حتي در اين زمينه شاهد ساخت نسل‌هاي نوين دستگاه‌هاي معدني همچون عرضه نسل سوم دستگاه فرايند شست‌وشو معادن شن و ماسه هستيم كه در آن محققان با ساخت دستگاه‌هاي نوين فرايند شست‌وشو توانسته‌اند ضمن بالا بردن كيفيت نهايي محصول موجبات كاهش مصرف انرژي را نيز فراهم آورند.

نماز كار در اين زمينه اعلام کرد: در بخش ماشين‌آلات بهره‌برداري معادن شن و ماسه نه تنها ۱۰۰درصد توليدات داخلي است بلكه در چند سال اخير سهم قابل توجهي را نيز در بازارهاي صادراتي به دست آورده‌ايم. به گونه‌اي كه در حال حاضر در كشورهايي همچون عراق، افغانستان، تركمنستان و آذربايجان و حتي كشورهاي آفريقايي شاهد حضور دستگاه‌هاي بهره‌برداري با برند ايراني هستيم.

شهريار، قطب اصلي بازار ماشين‌آلات


دسترسي آسان به همراه قيمت و كيفيت مناسب از جمله عواملي است كه باعث مي‌شود بازار يك محصول از رونق نسبي برخوردار باشد. در بخش توليد و خريد و فروش ماشين‌آلات معادن شن و ماسه نيز منطقه هفت جوي شهريار به عنوان قطب اصلي بازار معاملات اين محصولات معروف است.

مدير شركت ماشين‌ساز در اين خصوص اعلام کرد: در منطقه هفت جوي شهريار شاهد حضور توليد‌كنندگان و فروشندگان تجهيزات معدني هستيم. ضمن آنكه خريد و فروش دستگاه‌هاي دست دوم نيز در اين منطقه رونق دارد. وي با عنوان اينكه در بخش ماشين‌آلات معدني برخلاف ساير صنايع توليد‌كننده بر اساس سفارش مشتري نسبت به ساخت اقدام مي‌كند، درباره قيمت و نحوه سفارش بیان کرد: سازنده بر اساس اطلاعات و كارشناسي كه از وضعيت معدن همچون نوع سنگ، مكان قرار‌گيري و نوع محصول نهايي جمع‌آوري مي‌كند نسبت به طراحي و ساخت دستگاه‌ها اقدام مي‌كند كه معمولا حداقل قيمت آن از حدود ۵۰۰ ميليون تومان شروع شده و تا بيش از ۲ ميليارد تومان نيز قابل افزايش است.

وي تصريح كرد: به عنوان مثال هم‌اكنون هزینه تجهيزات كارخانه توليد شن و ماسه‌اي كه در بستر رودخانه واقع شده و برنامه توليد ۱۵۰ تن در ساعت را دارد، حدود ۵۰۰ ميليون تومان برآورد مي‌شود.

فرصت‌طلبان خارجي

باوجود اينکه مدير شركت ماشين‌ساز معتقد است توليد‌كنندگان ايراني سهم قابل توجهي را در بازارهاي صادراتي به خود اختصاص داده‌اند، امير ترقي از فعالان حوزه معدن كه خود در بخش توليد و ساخت ماشين‌آلات سيار (موبايل) فعاليت دارد نظر ديگر دارد و معتقد است متقاضيان خارجي با سفارش توليد ماشين‌آلات ارزان قيمت موجبات بد نام كردن توليدات ايراني را فراهم آورده‌اند.

وي با عنوان اينكه تداوم اين روند مصادف با از دست دادن بازارهاي اندك صادراتي است گفت: هرچند در برخي كشورهاي همسايه شاهد حضور محصولات ايراني هستيم اما بعضي كشورهاي همسايه خصوصا اعراب با حضور در ايران تلاش دارند تا از وضعيت نامناسب توليد در بازار داخلي سوءاستفاده كرده و دستگاه‌هاي ارزان قيمت خريداري كنند.

وي افزود: اين اقدام مشتريان خارجي در حالي صورت مي‌گيرد كه ساخت دستگاه‌هاي ارزان قيمت به معناي كاهش كيفيت بوده و همين موضوع موجبات از دست دادن بازارهاي خارجي را در مقابل رقباي تركيه‌اي و چيني فراهم آورده است.

ترقي ادامه داد: از دست دادن بازارهاي صادراتي به همراه وضعيت نامطلوب توليد در داخل كشور باعث شده كه هم‌اكنون سازندگان از وضعيت مناسبي برخوردار نبوده و با كمتر از ۱۰ درصد از توان خود به فعاليت ادامه دهند.

شغل پردرآمد تعمير و نگهداري


تعمير و نگهداري در بخش تجهيزات معدني نيز همچون ساير صنايع و مشاغل جزو كسب‌وكارهاي پر درآمد محسوب می‌شود به گونه‌اي که بسياري از توليدكنندگان و سازندگان ماشين‌آلات فعاليت در تعمير و نگهداري دستگاه‌ها را ترجيح مي‌دهند.

ترقي در اين زمينه توضیح داد: ماشين‌آلات استفاده شده در معادن شن و ماسه استهلاك بالايي دارند به گونه‌اي كه يك كارخانه پس از يك سال شروع فعاليت مجبور به پرداخت تا ۳۰ درصد از هزينه اوليه براي تعمير و تعويض قطعات يدكي فرسوده است.

وي افزود: معمولا بيشترين استهلاك در قسمت‌هاي فك كه كار خرد كردن سنگ‌ها را به عهده دارند و در بخش‌هاي نوارهاي نقاله و توري‌هاي سرند و دانه‌بندي ایجاد می‌شوند كه ماهانه هزينه‌هاي بالايي را به معدنكار تحميل مي‌كنند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۳۷
کد مطلب: 7369
 
مرجع : كسب وكار