گروه معادن مس
 
مس؛ قدمتی به درازای تاریخ
گروه معادن >مس - نقش و اهمیت فلز مس قدمتی به درازای تاریخ دارد. نه تنها از دیرباز این فلز سرخ فام برای پبشینیان ما دلربایی کرده بلکه در عصر حاضر نیز وجود این عنصر مهم در زندگی بشر بیش از پیش احساس می‌شود.
بدون شک، فلزات را باید پایه و اساس توسعه پایدار و اقتصاد صنعتی تمامی جوامع بشر دانست. حتی انسان نخستین به اهمیت فلزات پی برده بود و از عنصر خالص موجود در طبیعت برای دفاع از خود و پیشرفت در زندگی استفاده کرده است.

اولین بار مس در عصر نئوسنگی در حدود ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بصورت طبیعی و آزاد کشف شد. در عصر فلز یعنی ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح فناوری ذوب و ریخته گری مس کشف شد و با کاهش و یا اتمام ذخایر مس طبیعی، مکتشفین بجای یافتن مس خالص به فکر یافتن سنگهای در بردارنده مس افتادند.

با گذشت زمان نیاز به استفاده از فلزات دائماً در حال افزایش بوده تا آنجا که یکی از شاخصه های مهم در انقلاب صنعتی در اروپا دستیابی بشر به فلزات، مخصوصاً آهن و مس در سطح وسیع و استفاده از آنها بوده است.در این مرحله بود که استخراج فلزات با عیار بالا از جمله ذخایر کانساری مس در سطح وسیعی انجام می‌شد.

در عصر حاضر که پیشرفت بشر قابل قیاس با گذشته نیست، با توجه به اتمام ذخایر مس با عیار بالا، حتی ذخایر کانساری، بشر برای بدست آوردن این فلز ارزشمند به استخراج فلز مس از کانسنگ هایی با عیار بسیار پایین روی آورده است.علم باز هم به کمک بشر رسید و با کشف و اضافه شدن فلوتاسیون درفرآیند تغلیظ، امکان استخراج کانسارهایی با عیار بسیار پایین و در حجم بسیار بالا به صورت روباز فراهم شد.

ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان از منابع طبیعی خدادادی بهره مند است و از لحاظ معادن بسیار غنی است. قدیمی ترین معادن مس ایران، معادن مس قلعه زری در شرق کشور و تالمسی در مرکز کشور است که سابقه بهره برداری از آن به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می رسد.
آثار و مدارک ثبت شده تاریخی سابقه عملیات معدنکاری را در ناحیه سونگون تا حدود دو قرن پیش و دوره قاجاریه تایید می کند.

شرکت ملی صنایع مس ایران یکی از شرکت های مهم در ایران است که برای برآورده کردن نیاز صنعت و جامعه نسبت به فلز مس، به استخراج فلز مس روی آورده است و با توجه به نیاز روز افزون، به استخراج کانسنگ های مس اقدام کرده است و در این زمینه سرمایه گذاری های زیادی را انجام داده است که معادن مس سرچشمه، میدوک و سونگون از جمله آنها است.

وجود مس به صورت طبیعی و ویژگی مطلوب سهولت شکل‌پذیری یا چکش‌خواری این فلز با ابزار ابتدائی که امکان ساخت ابزار صنعتی، زینت‌آلات، لوله و مخازن آب، سکه، شمشیر، مجسمه و مانند آن را در دوران باستان فراهم می‌نمود، این فلز را به صورت مهم‌ترین ماده در توسعه‌ی تمدن بشر درآورد. مدارک موجود نشان می‌دهد تا اواخر سال‌های ۱۸۰۰ میلادی کاربرد مس به ‌طور نسبی محدود بوده است.

با اختراع تلگراف، تلفن، برق و خطوط انتقال نیرو در اواخر قرن نوزدهم، سیم به یک محصول نهایی بسیار با اهمیت تبدیل شد و فلز مس به عنوان یک هادی صنعتی مهم از توجه بسیار برخوردار شد.

در حال حاضر میزان تولید فلز مس با اکتشاف و بهره برداری از معادن مختلف در کشورهای گوناگون به خصوص در کشور عزیزمان ایران با وجود منابع غنی مس در حال افزایش است. به طوری که با کاربرد ماشین آلات کاملاً پیشرفته در این صنعت ارزشمند، دستیابی به این فلز مهم که نقش اساسی در زندگی و اقتصاد کشور دارد، راحت تر صورت گیرد.
*حسن ساعدی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۱۷
کد مطلب: 2109
 
مرجع : سايت خبری مس پرس