گروه معادن فلزات گرانبها
 
اونس طلا در هفته‌اي كه گذشت
گروه معادن >فلزات گرانبها - در هفته‌ ميلادي گذشته عواملي نظير جريانات سياسي در اوكراين، اظهارات روساي بانك‌هاي مركزي آمريكا و اروپا و انتشار گزارش‌هايي از اوضاع اقتصادي آمريكا، اروپا و چين موجب بروز نوساناتي در بازارهاي جهاني سهام و قيمت كالاها از جمله طلا شد.
به گزارش ماين نيوز، با اينكه گزارش اخير منتشر شده از بازار كار آمريكا مثبت بود، اما روز دوشنبه در حالي آغاز شد كه درگيري‌هاي سياسي در اوكراين همراه با انتظار سرمايه‌گذاران براي سخنراني سياست‌گذاران پولي و مالي آمريكا و اروپا به عنوان عوامل قوي‌تري جو رواني بازار را تحت تاثير قرار دادند و بر محافظه‌كاري آنان افزودند.

در واقع اين مساله كه فدرال رزرو و بانك مركزي اروپا (ECB) چه زماني نرخ بهره را تغيير خواهند داد و چه تصميمي درخصوص برنامه‌هاي خود خواهند گرفت از جمله مواردي بود كه آنها در پي يافتن پاسخي متقاعدكننده براي آن بودند تا به آن ‌وسيله موضع معاملاتي مناسبي اتخاذ كنند.

از سوي ديگر گزارش ضعيف HSBC از شاخص مهم PMI بخش توليدي چين بار ديگر نگاه‌ها را متوجه كند بودن رشد اقتصادي اين كشور كرد و بازارهاي سهام آسيا را به كاهش واداشت.

كميسيون اتحاديه اروپا هم اظهار كرد انتظار دارد شرايط منطقه پولي يورو تا سال 2015 به روند بهبود ادامه دهد؛ اگرچه تاثير منفي پايين بودن نرخ تورم و تنش‌ها در اوكراين بر اين رشد قابل تامل خواهد بود.به‌طور كلي تشديد تنش‌ها در اوكراين، پايين بودن شاخص دلار و نيز انتشار گزارش‌هاي ضعيفي از اوضاع چين تقاضا براي طلا به عنوان كالايي با حاشيه ايمني بالاتر را قوت بخشيد.

در حالي كه انتشار گزارش‌هاي مطلوبي از اوضاع اقتصادي اروپا تا حدي ريسك‌پذيري فعالان بازار در روز سه‌شنبه را افزايش داد، اما نتوانست جو منفي به وجود آمده به خاطر تدوام نگراني‌ها از وضعيت اوكراين را خنثي نمايد كه همراه با ضعيف بودن سطح خريد فيزيكي طلا در آسيا قيمت هر اونس طلا تنزل يافت. در عين حال ضعيف بودن آمار مربوط به تراز تجاري آمريكا از ارزش دلار كاست و در نهايت به تقويت نرخ برابري يورو به دلار انجاميد.

سخنان جانت يلن و كاهش نسبي نگراني‌هاي ناشي ازناآرامي‌هاي پيش آمده در اوكراين عامل اصلي بهبود بازارهاي سهام در روز چهارشنبه بود. رئيس بانك مركزي آمريكا در اظهارات خود بار ديگر بر ادامه سياست‌هاي انبساطي تا رسيدن به تورم و بيكاري دلخواه تاكيد نمود و خاطرنشان كرد انتظار مي‌رود روند رشد اقتصادي در سال جاري شتاب بيشتري به خود گيرد.

اين در حالي است كه افزايش درآمد فصلي برخي از شركت‌ها هم در مثبت شدن جو رواني موجود بي‌تاثير نبود. در بازار طلاي روز چهارشنبه عواملي نظيراظهارات يلن و ادامه روند كاهشي سياست‌هاي انبساطي آمريكا، بهبود بازارهاي سهام، رشد شاخص دلار و نيز نبود خريدار فيزيكي بهاي اين كالاي گرانبها را محكوم به ريزش كرد.

در واقع از آنجا كه خريداران فيزيكي طلا معتقد بودند مي‌توانند كالاي مورد نياز خود را در قيمت‌هاي پايين‌تري خريداري نمايند رونق چنداني در بازار مشاهده نشد.

در اين ميان كاهش يوان چين هم از ديگر عوامل بازدارنده براي خريد طلا محسوب مي‌شد.

انجمن طلاي چين طي گزارشي اعلام كرد اگرچه مصرف طلا در كشور مزبور طي سه ماهه اول سال 2014 نسبت به دوره مشابه آن در سال گذشته 8/0 درصد افزايش يافته، اما در بازه زماني فوق تقاضا نزديك به 44 درصد كاهش نشان داده‌ است.

انتشار گزارش اميدواركننده‌اي از بازار كار آمريكا همراه با خبر حفظ نرخ بهره اروپا در سطح پايين فعلي ريسك‌پذيري سرمايه‌گذاران در روز پنج‌شنبه را تقويت نمود.

به علاوه پس از آنكه ماريو دراگي اظهار كرد بانك مركزي اروپا در نظر دارد سياست‌هاي پولي خود را از ماه آينده به اجرا بگذارد بازارهاي سهام اروپا رونق گرفتند. ايشان نسبت به يوروي قوي اظهار نگراني كرد و بيان كرد ECB در نشست ماه ژوئن براي كمك به اقتصاد اروپا و بهبود نرخ تورم دست به اقدامات بيشتري خواهد زد.

از سوي ديگر با اينكه افزايش مازاد تجاري چين در ماه آوريل تا حدي از دغدغه مربوط به كاهش رشد اقتصادي اين كشوركاست، انتشار آمار و ارقام ضعيفي از وضعيت درآمد شركت‌ها تا حدي خوش‌بيني سرمايه‌گذاران را تحت‌الشعاع خود قرار داد.

در كل اميدبخش بودن خبرهايي از وضعيت آمريكا و چين و نيز رشد شاخص دلار بهاي طلا را كاهش داد. از سوي ديگر خريدار چنداني هم در بازار فيزيكي به چشم نمي‌خورد.

تمايل افراد براي شناسايي سود و بستن موقعيت‌هاي خريد، تحولات سياسي در اوكراين و پايين آمدن سطح تورم در چين كه مي‌توانست حاكي از افت مصرف در كشور مذكور ‌باشد بيشترين نقش را در ريزش بازارهاي سهام روز جمعه ايفا كردند.

در عين حال نزديك شدن به روزهاي پاياني فصل گزارش‌دهي شركت‌ها و كم بودن خبرهاي حول اين موضوع نيز در كاستن از تعدد عوامل محرك در بازارها بي‌تاثير نبود.از سوي ديگر درحالي‌كه نرخ برابري يورو به دلار متاثر از سخنان روز گذشته رئيس ECB باز هم كاهش يافت، رئيس يكي از بانك‌هاي مركزي آمريكا در اين روز بيان داشت احتمالا برنامه خريد ماهانه اوراق قرضه فدرال رزرو در ماه اكتبر امسال به پايان خواهد رسيد.

درخصوص بازار طلا مي‌توان گفت با اينكه وجود عوامل مختلفي از قبيل رشد شاخص دلار و نيز افت خريد فيزيكي طلا از سوي آسيا مخصوصا در هند از بهاي طلا اندكي كاست، اما پيگيري جريان سياسي در اوكراين مانع ريزش زياد آن شد و در موجودي طلاي صندوق SPDR تغييري مشاهده نشد.

آنچه كه اين روزها تمركز سرمايه‌گذاران را به خود معطوف كرده و هرگونه خبر مربوط به آن جو رواني بازارهاي جهاني را تحت تاثير قرار مي‌دهد جريانات سياسي در اوكراين است كه در صورت فقدان اين عامل، وضعيت اقتصادي كشورها مخصوصا آمريكا، چين و اروپا در جهت‌دهي به بازارها نقش قابل توجهي خواهند داشت.

در هفته آينده احتمالا نگرش كلي نسبت به رشد اقتصادي جهان اميدواركننده خواهد بود كه درصورت انتشار گزارش‌هايي مطلوب و در نتيجه تاييد اين خوش‌بيني فشار رو به پاياني بر قيمت طلا وارد خواهد آمد. اگرچه باز هم تاكيد مي‌كنم اوضاع اوكراين به تنهايي در به هم زدن اين معادلات قدرت زيادي خواهد داشت.
الهام بادپا (بيتا)*
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۱۴
کد مطلب: 8035
 
مرجع : دنیای اقتصاد