حرفهایی از جنس سخت سنگ از زبان معدنداران

نیمور محلات؛ پایتخت تراورتن ایران

خبرگزاری فارس , 14 آبان 1393 ساعت 11:53

در بخش مرکزی شهرستان محلات و ده کیلومتری مرکز آن، شهری به یادگار از دوران ساسانیان و اشکانیان واقع است به نام «نیمور» که مورخان معتقدند قدمتش به 2 هزار و 300 سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد.


به گزارش ماین نیوز، شهری که اگر از آثار تاریخی و قدمت باستانی اش بگذریم باز هم حرف های زیادی برای زدن دارد، حرف هایی از جنس سخت سنگ، آن هم به واسطه کوه های سنگی و معادن غنی که در دل خود جای داده است.

شهر نیمور بیشتر از آنکه آوازه میراث فرهنگی و تاریخی اش به گوش همگان برسد این شهرت صنعت سنگش است که زبانزد عام و خاص شده، شاید هم بهتر است بگوییم سایه سنگین سنگ بر تمامی مزیت های تاریخی این شهر افتاده تا بهانه گردشگران هم دیدن جاذبه های سنگی آن باشد، از معادن غنی و پربارش گرفته تا سنگ نوشته های تاریخی و حتی میدان سنگی که اگر چه در ظاهر خیلی در نوع خود خاص نیست، اما با وجودش ثروت سنگی این شهر کوچک را به رخ همگان می کشد.

نیمور شهریست که مردمانش از سخت ترین خلقت خدا یعنی سنگ بهترین انگیزه آدمی برای تحرک و پویایی یعنی پول را می سازند، کوه های سنگی این منطقه و به خصوص کوه های آتشکوه و عباس آباد به عنوان اصلی ترین منبع درآمد برای اهالی بومی است به طوری که به جرات می توان گفت هشتاد درصد مردم این شهر در زمینه اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ فعالیت می کنند.

شهرت سنگ تراورتن نیمور به عنوان بزرگترین منبع سنگ تزئینی و صادراتی ایران این روزها در آن سوی مرزها نیز شنیده می شود معدنی که روزگاری به دست قنبر رحیمی سلطان سنگ ایران کشف شد تا از میدان آزادی تهران تا کربلا و حرم حضرت عباس(ع) و امام حسین(ع) مزین به سنگ هایی از این معدن غنی شود.

شهر نیمور شهر معدن است، شهر کوچکی که با استخراج تراورتن سفید و قرمز، فلوئرین، باریت، سرب، مرمر، طلا و ... از معادنی چون عباس آباد، آتشکوه، کوه سفید، باقرآباد، فریجان، گل چشمه، گزعنبر، دره بادام، نینه، پرطاووسی، شهاب سنگ، خورهه و موته بخش قابل توجهی از نیاز کشور به مواد معدنی را تأمین می کند.

حالا این شهر کوچک اما بزرگ به واسطه نقش مهمی که می تواند به واسطه غلبه صنعت سنگش در استان مرکزی و کشور داشته باشد کمی نیازمند توجه مسئولان دولتی است، چرا که نگاهی کوتاه به دست های پینه بسته کارگران معدن و دل لرزان سرمایه گذارانی که در تلاش اند تا در کنار رقبای بزرگ همسایه نام ایران را در تجارت سنگ دنیا پرآوازه کنند برای مسئولان استان مرکزی کافیست تا کمی به خود بیایند و چاره ای برای حل مشکلات سخت فعالین این صنعت بیندیشند.

سنگ هایی از جنس دولتی پیش پای صنعت سنگ

هم کارشان سخت است هم محصول تولیدی که از حاصل عرق جبین کارگرانش راهی بازارهای داخلی و خارجی می شود جنسی سخت دارد به نام «سنگ»، شاید همین نام باشد که راه گلایه را بر دهان تولید کنندگانش بسته است.

سنگی که در عین سختی و زمختی بیش از آنکه بر سر راه دیگر حوزه ها باشد راه تولید را بر رفقایش ناهموار کرده است و باعث شده تا تولید کنندگانش به جای آنکه بیشترین توان خود را معطوف بر تولید سنگ های با ارزش صادراتی کنند فکر و ذهنشان درگیر سنگ هایی باشد از جنس تصمیمات پخته و ناپخته دولتی!

از تصمیم ها گاه و بی گاه دولت که بگذریم، مشکلات دیگر اعم از فرسودگی ماشین آلات، تکنولوژی قدیمی و سختی کار است که دیگر رمقی برای تولیدکنندگان باقی نگذاشته تا بتوانند در بازارهای داخلی و خارجی قد علم کرده و نام ایران را بر سنگ های تجاری رده اول دنیا حکاکی کنند.

بخش نامه های دولتی ترمز موتور محرک صنعت سنگ

«بی توجهی دولت به نظر فعالین بخش خصوصی صنعت سنگ از مشکلات فرا روی فعالین این بخش است» این حرف دل یکی از پیشکسوتان صنعت سنگ نیمور است، تولید کننده ای که به واسطه قدمت طولانی حضورش در این صنعت حرف هایش را با دفاع محکم از شهر «نیمور» آغاز کرد و گفت: صنعت سنگ استان مرکزی با محوریت شهر نیمور است که صاحب نام شده و نباید در صحبت ها سنگ نیمور را با عنوان «سنگ محلات» کسی یاد کند بلکه آنچه به دل صنعتگران بومی منطقه می چسبد عنوان «سنگ نیمور محلات» است!

حسن پورحسنی که مدعیست صنعت سنگ و استخراج این ذخیره معدنی سالیان سال در شهر نیمور قدمت دارد و این کار نسل به نسل تا به امروز در میان اهالی این «معدن شهر» چرخیده است، بیان کرد: صنعتگران سنگ نیمور محلات به واسطه قدمت بالای فعالیت در این حوزه این روزها در کشور صاحب نام هستند، این در حالیست که نتوانسته اند علیرغم مزیت های بسیار زیاد در این حوزه جایگاه واقعی خود را در بازار داخلی و خارجی پیدا کنند.

این تولید کننده از وجود بسترهای خوب سرمایه گذاری در صنعت سنگ نیمور محلات خبر داد و افزود: سرمایه گذاران و علاقمندان به سرمایه گذاری در این صنعت نیازمند کمی توجه و حمایت مسئولان هستند تا بتوانند این صنعت را قوی تر از قبل به دنیا معرفی کنند.

پورحسنی تصمیمات دولتی را مشکل بزرگ فرا روی صنعت سنگ نیمور محلات دانسته و اظهار داشت: متأسفانه برخی تصمیم گیری های یک سویه دولت بدون توجه به نظرات بخش خصوصی باعث شده تا معدن کاران و فعالین صنعت سنگ کشور و به طبع آن استان مرکزی با چالش های بسیار روبرو شوند.

این صنعتگر ادامه داد: متأسفانه بخشنامه های دولتی همواره نقش ترمز را در موتور محرک صنعت سنگ بازی می کنند و باعث می شوند تا تمام برنامه های تولید کنندگان در هم بپیچد.

وی در ادامه از سرمایه گذاری در معادن به عنوان یک سرمایه گذاری دیر بازده یاد کرد و تصریح کرد: هرچند صبر و طاقت صنعتگران برای به ثمر نشستن سرمایه هایشان زیاد باشد، اما برخی تصمیمات غیر کارشناسی دولتی توان کار را از صنعتگران می گیرد.

وی اظهار داشت: علیرغم اینکه بهترین معادن با بالاترین حجم ذخیره مواد معدنی در دل استان مرکزی و شهرستان محلات قرار دارد و از لحاظ کیفیت نیز همپایی در دنیا ندارد متأسفانه نتوانسته ایم جای خوبی برای صنعت سنگ کشور و استان در بازارهای جهانی باز کنیم.

پورحسنی با تاکید بر ضرورت توجه مسئولان به صنعت سنگ و ایجاد بسترهای لازم برای توسعه این صنعت در استان مرکزی گفت: توجه به این صنعت می تواند ضمن اشتغال زایی درآمد خوبی را نصیب کشور و استان مرکزی کند.

تجربه تلخ صنعت سنگ در آباده شیراز نباید دامنگیر سنگ نیمور شود

دیگر صنعتگر فعال در استان مرکزی نیز با ابراز نگرانی بسیار خود از آینده صنعت سنگ استان مرکزی با محوریت شهر نیمور گفت: سرنوشت تلخ صنعت سنگ در آباده شیراز، گلپایگان، اصفهان و... در انتظار صنعت سنگ محلات است اگر؛ مسئولان دولتی بخواهند با همین روند رکود صنعت سنگ را به نظاره نشسته و کاری برای خروج این صنعت از وضعیت بحرانی فوق نکنند.

حسن میرزایی که به گفته خویش 24 سالی از عمرش را در صنعت سنگ سپری کرده نبود نقدینگی را مهم ترین مشکل فرا روی این صنعت دانست و بیان کرد: نبود نقدینگی باعث شده تا صنعتگران این حوزه کار استخراج و فرآوری سنگ را با تکنولوژی فرسوده و قدیمی انجام دهند، کاری که نه تنها موجب عقب ماندن صنعتگران ایرانی از بازارهای جهانی شده که پرت بسیار بالای سنگ را نیز میراث دیگر آن باید برشمرد.

وی با تاکید بر ضرورت تغییر دیدگاه های دولتی به صنعت سنگ افزود: متأسفانه همواره تلاش می شود تا وضعیت مطلوب و خوب تنها 10 درصد از معادن سنگ ایران مورد توجه مسئولان دولتی قرار بگیرد و 90 درصد مابقی که این روزها بالاخص بعد از تشدید تحریم ها با چنگ و دندان خود را در این صنعت نگاه داشته اند جایگاهی در نگاه دولتمردان نداشته باشند.

این صنعتگر که به گفته خویش دیگر انگیزه ای برای بیان مشکلات هم ندارد، اظهار داشت: وقتی تصمیمات مهم و اساسی دولت پیرامون صنعت سنگ و بخش معدن کشور تنها با توجه به موقعیت 10 درصد معدن فاقد مشکل نقدینگی اتخاذ می شود صدای صنعتگری چون ما به هیچ کجا نمی رسد.

میرزایی عدم تثبیت قیمت ها در صنعت سنگ ایران را از دیگر مشکلات این حوزه برشمرد و ادامه داد: این مسئله باعث شده تا اکثر کارفرمایان کار را به دست پیمانکاران معدنی سپرده و با این اقدام زمینه بالا رفتن قیمت تمام شده محصولات معدنی در کشور فراهم شود.

وی تصریح کد: با بالا رفتن قیمت تمام شده محصولات تولیدی در صنعت سنگ کم کم توان رقابت صنعتگران داخلی در بازارهای داخلی کاهش یافته و موجب می شود تا کشوری چون چین به جای خرید از ایران نیاز خود را از کشور همسایه ما یعنی ترکیه تأمین کند.

راه صدور مجوز سرمایه گذاران صنعت سنگ هموار شود

استاندار مرکزی نیز از وجود معادن خوب سنگ استان مرکزی به عنوان یک مزیت در این استان یاد کرد و گفت: حرکت به سمت تغییر تکنولوژی صنعت سنگ استان به سمت تکنولوژی پیشرفته و سودآور باید به عنوان یک اصل مهم و اساسی مورد توجه قرار بگیرد.

محمد حسین مقیمی که همواره از ابتدای حضورش در استان صنعتی مرکزی از مدافعان سرسخت بخش صنعت و سرمایه گذاری بوده است، اظهار داشت: صنعت سنگ صنعتی خودجوش و خودکفاست که دولت در آن خیلی نقش ندارد و سعی می کند تا با سیاست گذاری در این حوزه راه تولید را بر تولید کنندگان هموار سازد.

وی در ادامه از صنعت سنگ به عنوان صنعتی مردمی یاد کرد و افزود: رشد و توسعه این صنعت در گرو مشارکت بیش از پیش اتحادیه ها، تشکل های مردمی و البته بخش های دولتی است تا بتوانند با یکدیگر و تبیین راهکارهایی زمینه رفع مشکلات موجود را فراهم کنند.

استاندار مرکزی از آمادگی کامل خود برای هرگونه همکاری با صنعت سنگ این استان خبر داد و اظهار کرد: تمامی دستگاه های دولتی استان که با بخش صنعت سنگ در ارتباط هستند باید با تلاش بی وقفه زمینه توسعه این صنعت را در استان فراهم کنند.

مقیمی تاکید کرد: سرمایه گذاری در بخش صنعت سنگ یک ضرورت است و باید با ایجاد بسترهای لازم و تسهیل کردن امر واگذاری مجوزها زمینه جذب سرمایه گذاران بیش از پیش در استان فراهم شود.

توجه به مزیت های معدنی در توسعه شهرستان محلات ضروری است

رئیس سازمان نظام مهندسی معادن استان مرکزی نیز گفت: یکی از ذخیره های معدنی استان مرکزی تراورتن است، محصولی که در نوع خود بی نظیر می باشد. معادن شهرستان محلات توانسته است 60 درصد نیاز کشور را به این محصول تأمین کند، لذا با توجه به تولید 2.5 میلیون تن ماده معدنی فوق در استان می توانیم بگوییم که جایگاه خوبی در کشور از این جهت داریم.

احمد غلامی بیان کرد: در حال حاضر حدود یک هزار و 500 نفر در معادن تراورتن استان مرکزی مشغول به کارند که این اشتغال جدا از اشتغال زایی است که این صنعت به صورت غیر مستقیم در استان و کشور ایجاد کرده است.

تکنولوژی موجود در معادن سنگ استان مورد قبول نیست

وی ادامه داد: تکنولوژی موجود در معادن سنگ استان مرکزی همان تکنولوژی موجود در کشور است اگر چه باید بگوییم 30 درصد این ماشین آلات فرسوده می باشد و همین مسئله باعث کاهش بهره وری معادن شده است.

غلامی افزود: محلات قطب صنعت سنگ ایران است و باید مسئولان اجرایی شهرستان در تمامی پروژه های عمرانی، توسعه ای و... با توجه به قالب بودن معادن در فعالیت های اقتصادی این شهرستان از دیدگاه کارشناسان معدنی خود را بی نیاز ندانند تا زیرساخت های شهری متناسب با وجود معادن ایجاد و مردم این شهرستان بلاخص در روستاها با آرامش خاطر بیشتری به زندگی خود ادامه دهند.

وی تصریح کرد: معادن استان و شهرستان محلات در بخش تراورتن هم اکنون با حداکثر ظرفیت در حال فعالیت اند و آنچه به عنوان مشکل پیش روی این بخش باید از آن یاد کنیم صنایع زیردستی صنعت سنگ است، حوزه ای که اگر تقویت شود زمینه حضور استان در بازارهای جهانی سنگ را بیش از پیش فعال خواهد کرد.

نیاز امروز صنعت سنگ استان آموزش است

رئیس سازمان نظام مهندسی معادن استان مرکزی افزود: فعالین این حوزه امروز نیازمند آموزش های لازم هستند تا بتوانند با بهره وری بیشتری سود بیشتری عاید خود کنند در حال حاضر اگر در جهان از یک تن مواد اولیه 25 تا 30 مترمربع سنگ تولید می شود این رقم در استان مرکزی 10 تا 11 متر مربع است، امر مهمی که در سایه آموزش معدن کاران قابل افزایش است.

تکنولوژی قدیمی صنعت سنگ استان مرکزی را به حاشیه برد

رئیس خانه صنعت و معدن استان مرکزی گفت: استان مرکزی استانی برخوردار از معادن غنی بالاخص در شهرستان های دلیجان، محلات و خمین است، معادنی که جدا از حجم معدنی قابل توجه از نظر کیفیت ذخایر تولیدی از وضعیت بسیار خوبی برخوردار است، وجود معادن سنگ به ویژه معادن سنگ تراورتن در شهرهای فوق در مقایسه با کشور در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است.

منوچهر توسطی اظهار داشت: استان مرکزی در حوزه سنگ های تزئینی نیز حرف های بسیاری برای گفتن دارد و توجه به این بخش نیز می تواند نام استان را به برندی صاحب نام در دنیا تبدیل کند.

وی ادامه داد: صنعت سنگ از جمله صنعت هایی است که همپای نام، سختی و ماهیت کالای تولیدی اش، سنگ های پیش روی آن زیاد است، سنگ هایی از جنس سختی کار زیاد در معدن و بی رغبتی نیروهای کار در معادن، کاری که به واسطه عدم برخورداری از مزایا و حقوق بالاتر در قیاس با سایر کارها کارفرمایان را وادار به بهره گیری از کارگران خارجی می کند راه حلی غیر منطقی که پیامدهای ناخوشایندی برای صنعتگران و صاحبان معادن همواره در پی داشته است.

رئیس خانه صنعت و معدن استان مرکزی افزود: استان مرکزی علیرغم برخورداری از واحدهای معدنی بزرگ و کوچک در حوزه سنگ متأسفانه هنوز نتوانسته است جایگاه واقعی خود را در بازارهای جهانی پیدا کند و این مسئله باعث شده تا رقبای همسایه همواره قوی تر از گذشته در کنار گوش ایران به صادرات تولیدات سنگی خود بپردازند.

وی تصریح کرد: عدم تجهیز واحدهای فرآوری و تولید سنگ استان مرکزی به ماشین آلات به روز و پیشرفته یکی از مشکلات بزرگ پیش روی صنعت سنگ استان مرکزی است، این مسئله باعث شده تا بهره برداران استان با ماشین آلات و تکنولوژی قدیمی کار تولید و فرآوری را دنبال کنند عاملی که ضمن افزایش ضایعات کارخانجات فرآوری قدرت رقابت صنعتگران سنگ استان مرکزی را در بازارهای جهانی کاهش داده است.

رئیس خانه صنعت و معدن استان مرکزی گفت: افزایش مالیات بر ارزش افزوده و تغییراتی که در قانون بهره برداری از معادن طی سال گذشته صورت گرفت صدمات بسیاری را بر پیکره صنعت سنگ کشور و استان مرکزی وارد کرد و موجب شد تا این صنعت دچار رکورد بیشتری شود.

وی اضافه کرد: صنعت سنگ ایران علیرغم نوپایی حرف های زیادی برای گفتن در حوزه صادرات و بازارهای جهانی دارد و باید به جای سنگ اندازی پیش پای این صنعت تلاش کنیم تا هر روز جای پای بزرگ تر و بهتری در بازارهای جهانی برای تولیدات سنگ ایران باز کنیم.


کد مطلب: 15859

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/15859/نیمور-محلات-پایتخت-تراورتن-ایران

ماین نیوز
  http://www.minews.ir