قدمی در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز مطرح کرد:

دست‌وپای بسته آلومینیوم المهدی برای توسعه

خصوصی‌سازی تکلیف ما را زودتر مشخص کند

16 خرداد 1394 ساعت 3:26

مدیرعامل شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال تاکید می‌کند که طرح‌های توسعه‌ای بزرگ این شرکت به دلیل بلاتکلیفی بحث واگذاری متوقف شده‌اند. به همین دلیل مهدی قدمی اصلی‌ترین خواسته خود را تعیین تکلیف هرچه سریعتر واگذاری آلومینیوم المهدی هرمزال اعلام می‌کند. او که حالا حدود 5 ماه از حضورش در راس مدیریت غول آلومینیوم کشور می‌گذرد از وضعیت عرضه شمش آلومینیوم در بورس کالا نیز گلایه می‌کند و اعتقاد دارد که ادامه روند فعلی عرضه در بورس کالا به تعطیلی صنعت بالادستی آلومینیوم کشور منجر خواهد شد.


خبرنگار ماین نیوز در گفت‌وگوی تفصیلی با مهدی قدمی، مدیرعامل شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال به بررسی آخرین وضعیت این شرکت و مباحث و موضوعات مرتبط با آن پرداخته که متن این گفت‌وگو به شرح زیر است:

با توجه به اینکه بیش از دو ماه از ابتدای سال می‌گذرد وضعیت تولید آلومینیوم المهدی هرمزال در این مدت چطور بوده است؟

در این مدت تولید شرکت برای اولین بار رکورد زد. ما در اردیبهشت ماه 16 هزار و422 تن شمش تولید کردیم که بیشترین میزان تولید در تاریخ المهدی بوده است. در دو ماهه نیز هر ماه میزان تولید به طور متوسط حدود 16 هزار تن بوده است.

بحث اصلی درباره آلومینیوم المهدی هرمزال موضوع واگذاری این شرکت است. سازمان خصوصی‌سازی در آخرین روزهای سال قبل از برنده شدن یک نفر در مزایده واگذاری شرکت خبر داد. اما بعدا رئیس هیات عامل ایمیدرو تاکید کرد که چیزی در این زمینه قطعی نشده است. شما به عنوان مدیرعامل آلومینیوم المهدی هرمزال بهتر است در این زمینه شفاف‌سازی کنید.

نه هنوز برنده‌ای اعلام نشده است. تا جایی که به ما مربوط است و البته این موضوع در حیطه مسئولیت سازمان خصوصی‌سازی است، تا این لحظه رسما هیج برنده‌ای را به ما اعلام نکرده است. البته ما خیلی در این زمینه مداخله نداریم و اگر در جایی از ما مشورت و نظر بخواهند نظر خود را ارائه می‌دهیم ولی تصمیم‌گیری در این زمینه بر عهده سازمان خصوصی‌سازی است.

طرح‌های توسعه شرکت در چه وضیعتی بسر می‌برند. وضعیت پروژه میله‌گذاری آند به کجا رسید؟

میله‌گذاری آند تقریبا تمام شده و آماده بهره‌برداری است. طرح دیگری داریم که البته فعلا به دلیل بحث سازمان خصوصی‌سازی متوقف مانده است. چون در شرایط واگذاری و خصوصی‌سازی اجرای طرح‌ها و سرمایه‌گذاری‌هایی که بار مالی جدی داشته باشند متوقف می‌ماند و اجرای آنها ممنوع است. این طرح، احداث کارگاه بیلت با ظرفیت 60 هزار تن است که در دستور کار داریم و قرار است در دو فاز 30 هزار تنی عملیاتی شود. مطالعات آن انجام شده است و آماده اقدام هستیم. مجموع سرمایه‌گذاری این پروژه حدود 50 میلیارد تومان خواهد بود که البته بخشی از این پروژه در سیستم فعلی موجود بوده و از آن استفاده خواهیم کرد. عملا برای فاز نخست حدود 35 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز داریم و برای فاز دوم با 15 میلیارد تومان می‌توانیم کار را تمام کنیم.

بنابراین به نظر می‌رسد خواسته اصلی شما از تصمیم‌گیران این است که هرچه زودتر تکلیف واگذاری آلومینیوم المهدی هرمزال را مشخص کنند تا در نتیجه تکلیف طرح‌های توسعه شرکت هم مشخص شوند.

قطعا همین طور است. در وضعیت فعلی طرح‌های توسعه و تعهدات بلندمدت ما متوقف شده است و طبیعتا این وضعیت به سیستم مدیریتی مجموعه و بحث‌های توسعه شرکت آسیب می‌رساند. امیدواریم هرچه زودتر تکلیف واگذاری یا عدم واگذاری مشخص شود.

پروژه احداث سیلوهای آلومینا به کجا رسید؟

این پروژه هم به دلیل بحث خصوصی‌سازی فعلا متوقف شده است. در این زمینه تحکیم بستر را انجام دادیم و زیرسازی کامل شده است و آماده احداث سیلو هستیم که بخشی از کارهای اولیه آن نیز در هیات مدیره انجام شده است. برای احداث سیلو منتظریم تا هرچه سریعتر تکلیف واگذاری شرکت مشخص شود تا وضعیت این پروژه مهم نیز مشخص شود.

آلومینیوم المهدی هرمزال الان چقدر دپوی شمش دارد؟ با توجه به اینکه اخیرا عرضه شمش آلومینیوم در بورس کالا با وقفه روبرو شد و به همین دلیل قیمت‌ها هم بالا رفت.

اتفاقا قیمت بالا نیست. ما هفته گذشته عرضه داشتیم و سیستم بهین یاب حضور کسانی که در بورس می‌توانند شرکت کنند و خریداران را بسیار محدود کرده است.

یعنی حضور دلالان در بورس کالا کمتر شده است؟

نمی‌شود اینطور گفت. یک سری شرکت‌های تولیدی هم نتوانستند خودشان را با این سیستم تطبیق بدهند و از بورس بیرون مانده‌اند و آنهایی هم که مانده‌اند خیلی ظرفیت بالایی برای خرید ندارند و یا اگر دارند نقدینگی مناسبی ندارند و عملا در اخیرا عرضه ما به شدت به کف خورد و قیمت فروش 600 تومان زیر قیمت تمام شده ما بود. به همین دلیل ایرالکو عرضه انجام نداد، چون میزان ضرر زیاد و جدی است.

شما هم عرضه نمی‌کردید.

ما مقید به عرضه هستیم. ایرالکو کمی از ما جلوتر است. ما برای اینکه بازار خیلی هم تشنه محصول نماند عرضه را به دستور آقای کرباسیان انجام دادیم ولی در عین حال مکاتباتی انجام دادیم تا سیستم اصلاح شود و این وضعیت بهبود پیدا کند و عرضه به صورت طبیعی انجام شود. هم ما و هم ایرالکو فکر می‌کنیم که اگر این سیستم اصلاح شود قطعا عرضه را به صورت کامل انجام می‌دهیم و مشکلی برای عرضه نداریم.

پس از نظر شما سیستم بهین یاب مشکل دارد.

مشکل ایجاد شده است و به دلیل اینکه از ابتدای سال این سیستم را اجرایی کرده‌اند، بسیاری از شرکت‌ها هنوز نتوانسته‌اند خودشان را تطبیق بدهند و وارد موضوع نشده‌اند. حتی مشکل دومی که ایجاد می‌شود این است که کسانی که الان به صورت محدود می‌توانند شمش را بخرند، به دست دوم می‌فروشند و خود این هم یک آسیب جدی به بازار وارد می‌کند. با عدد و رقم فعلی به ازای هر تن حدود 7450 تومان قیمت تمام شده خالص ما فارغ از هزینه‌های مالی، حدود 600 تومان پایین‌تر عرضه کردیم و این بسیار مشکل ایجاد می‌کند و اگر روند اصلاح نشود امکان توقف عرضه وجود دارد و باید در این صنعت را بست.


بدهی آلومینیوم المهدی به شرکت برق منطقه‌ای به کجا رسید؟ الان چقدر بدهی برق دارید؟

تفاهم‌نامه‌ای را با شرکت برق داشتیم که بتوانیم براساس آن بخشی از بدهی خود را در قالب شمش تهاتر کنیم. بدهی‌های جاری خود را از ابتدای اردیبهشت سال قبل که جلسه‌ای در ایمیدرو با حضور معاون وزیر نیرو و دکتر کرباسیان داشتیم و آنجا متعهد شدیم که بدهی‌های جاری را پوشش بدهیم، تا انتهای سال قبل پوشش دادیم و از آنجا هم تفاهم‌نامه را در دستور کار قرار دادیم تا برق منطقه‌ای شرکت‌هایی را معرفی کند تا ما در قالب ضوابط بورس شمش را به آنها بدهیم و آنها پولش را در مجموعه حساب برق منطقه‌ای قرار بدهند. با این چارچوب گشایش بسیار خوبی برای آلومینیوم المهدی هرمزال شده است. در کنار آن بحث دیماند را داریم. دیماند برق ما به صورت مصوب در سطح 135 مگاوات بوده و ما دیماند بالاتری را استفاده می‌کنیم. به کمک توانیر و مدیران شرکت برق منطقه‌ای که جای تشکر دارد الان 380 مگاوات استفاده می‌کنیم. در این تفاهم‌نامه‌ای که انجام دادیم بخشی را باید به عنوان هزینه دیماند می‌دادیم و در قالب همین تفاهم‌نامه پیش‌بینی شده است که در قالب شمش، دیماند را هم قالب رسمی به آن بدهیم و این موضوع در دست بررسی و تکمیل قرارداد مربوطه است.

پروژه احداث نیروگاه 500 مگاواتی غدیر در چه وضعیتی قرار دارد؟

کار نیروگاه هم خوب پیش می‌رود. در واقع این بحث را باید از تیم غدیر پیگیری کنید. آنچه که وظیفه ما بود به صورت کامل انجام شده است و هم تیم غدیر و هم تیم مهندسی مپنا در منطقه مستقر شده و کار را آغاز کرده‌اند.

با توجه به برگزاری اجلاس معدن و صنایع معدنی ایران آیا شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال طرحی را برای علاقه‌مندان داخلی و خارجی به سرمایه‌گذاری در صنعت آلومینیوم ایران دارد؟

اگر بحث اصلی ما با خصوصی‌سازی تعیین تکلیف شود، اصلی‌ترین پروژه پیش روی ما توسعه خط سوم با پیش‌بینی ظرفیت 315 هزار تن خواهد بود که تکنولوژی پچینی ایتالیا نیز در مورد آن بررسی شده است. این خط از نظر اشتغال فضایی موازی هرمزال و المهدی در همان میزان احداث خواهد شد و در واقع مشکلی از نظر فضا وجود ندارد. در عین حال سیستم بسیار جدیدی است که ذخیره انرژی خوبی دارد. با انرژی 500 مگاوات می‌توانیم آن خط را در مدار داشته باشیم که با توجه به وضعیت ما و برق منطقه‌ای می‌تواند این مزیت را داشته باشد. بحث‌های اولیه آن شده است. هم در داخل با صحبت‌هایی که با بانک تجارت هرمزگان کردیم از طریق بخشی از اعتبارات صندوق توسعه که در اختیار آنها قرار گرفته آماده فاینانس این پروژه هستند و هم فکر می‌کنم برای سرمایه‌گذاران خارجی جذابیت داشته باشد ولی کل این داستان منوط به تعیین تکلیف واگذاری شرکت است.

خط هرمزال هم‌اکنون نیز با ظرفیت 50 هزار تن کار می‌کند؟

استفاده از ظرفیت خط هرمزال بالاتر رفته است به دلیل اینکه بخشی از خط هرمزال را وارد مدار کردیم و به ازای آن از ظرفیت المهدی کاستیم. الان تقریبا دو خط پایاپای در حال تولید هستند.

همواره یکی از ایرادات این بوده که خط هرمزال هیچگاه به ظرفیت 100 درصد نرسیده است.

کمبود برق دلیل اصلی این وضعیت بوده است ولی ظرفیت المهدی روی حداکثر بوده که الان توازن را برقرار کردیم و این از جهت فنی بسیار برای ما مزیت دارد. به دلیل اینکه خط هرمزال خط جدیدتر و پیشرفته‌تری است و با انرژی کمتر و راندمان بالاتری کار می‌کند و هرچه تولید را به سمت هرمزال بیاوریم بازدهی ما در تولید در شرایط مشابه بیشتر خواهد شد. بخشی از افزایش تولید ایجاد شده در دو ماهه ابتدایی سال نیز ناشی از همین مدیریت تکنیکی بوده است. چرا که میزان برقی که ما می‌گیریم فرقی نکرده است ولی با راهبرد فوق راندمان ما بیشتر شده است.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی


کد مطلب: 25020

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/25020/دست-وپای-بسته-آلومینیوم-المهدی-توسعه

ماین نیوز
  http://www.minews.ir