گروه معادن
 
محتشمی‌پور در گفت‌وگو با ماین نیوز:
امیدواریم امسال ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان حقوق دولتی معادن را جمع‌آوری کنیم
افغانستان آمادگی فعال کردن معادن بزرگ را ندارد
گروه معادن - معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت گفت: یکی از اولویت‌های اصلی وزارت صمت در حوزه معادن در سال جاری برطرف کردن مشکلات موجود در زمینه دریافت حقوق دولتی است.
 
رضا محتشمی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره آخرین وضعیت هوشمندسازی دریافت حقوق دولتی معادن و تخلفات رخ داده در این زمینه توضیح داد: در این زمینه چند مسیر وجود دارد که باید روی آنها کار شود که الان هم در دست پیگیری است. یکی ثبت اطلاعات فاکتور و شفاف شدن بارنامه‌ها است که در دست پیگیری است. بحث دیگر این است که به سامانه جامع تجارت سپرده شده و شرکت‌ها موظف هستند حقوق دولتی خود را در این سامانه ثبت کنند. این برای نخستین بار است که چنین کاری انجام می‌شود و لازمه آن این است که برای هر معدن باید شناسه کالا تعریف شود و سپس معادن ملزم به ثبت شوند و اگر ثبت نکنند اقدامات انضباطی درباره آنها اعمال شود که همه این کارها انجام شده و پیگیری می‌شود. بحث دیگر نظارت بر برداشت‌ها و عملیات معدنی است که لازمه آن این است که نقشه‌برداری معادن به صورت دوره‌ای انجام شود که کار سنگینی است. حدود 6000 هزار معدن فعال و حدود همین تعداد معدن غیر فعال در کشور داریم که در کل کشور پخش هستنند که در نتیجه باید سالانه حدود 12 هزار معدن را رصد کنیم که کار سنگینی است و به همین دلیل نیز در چند وقت گذشته این کار در حدی که باید انجام نمی‌شده است. در این زمینه هم بحث فنی و هم بحث ساختاری داریم که اصلاح آن زمانبر است. امیدواریم تا قبل از پایان امسال به نقطه خوبی در این زمینه برسیم. همچنین دنبال فناوری‌های جدید هستیم چرا که با روش‌های قدیمی و نقشه‌برداری سنتی چنین کاری قابل انجام نیست. یکی از اولویت‌‎های اصلی وزارت صمت در حوزه معادن در سال جاری برطرف کردن مشکلات موجود در زمینه دریافت حقوق دولتی است.

وی افزود: با توجه به عملکرد معادن، برآورد ما این است که بتوانیم امسال 25 تا 30 هزار میلیارد تومان حقوق دولتی معادن را جمع‌آوری کنیم. این رقم در سال قبل حدود 19 هزار میلیارد تومان بود که البته بخشی از آن مربوط به مطالبات سال‌های قبل‌تر بود. بخش عمده افزایش حقوق دولتی معادن ناشی از افزایش قیمت مواد معدنی است چرا که حقوق دولتی به صورت درصدی از ارزش ماده معدنی محاسبه می‌شود و طبیعتا نوسان در قیمت مواد معدنی منجر به نوسان در حقوق دولتی می‌شود.

معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ماین نیوز درباره آخرین وضعیت معدن سنگ آهن پلاسری ققنوس 1 در خواف و تخلفات پیمانکار آن اظهار کرد: پروانه پیمانکار قبلی این معدن تمام شد و دیگر اجازه ورود به این مجتمع را ندارد. مجوز برداشت موقت برای ایمیدرو صادر شده بود که ایمیدرو هم در این معدن مستقر شد. احکام مربوط به توقف فعالیت این معدن نیز لغو شدند و این معدن هم‌اکنون فعال است و پیمانکار قبلی به صورت کامل از آن خارج شده است. این شرکت پروانه‌های معدنی دیگری هم دارد که براساس حکم شورای عالی معادن در سال 1398 به دلیل اینکه این شرکت صلاحیت لازم را ندارد، این پروانه‌ها نیز پس از به اتمام رسیدن دیگر تمدید نخواهند شد. به نوعی این شرکت در لیست سیاه فعالیت‌های معدنی قرار گرفته است. این شرکت پرونده‌های متعددی در دادگاه دارد که باید تعیین تکلیف شوند اما جدا از این پرونده‌ها به واسطه حکم شورای عالی معادن پروانه‌های معدنی این شرکت تمدید نخواهند شد.

محتشمی‌پور درباره آخرین وضعیت مشارکت ایران در معادن افغانستان نیز به ماین نیوز گفت: کنسرسیوم ایرانی در مناقصه معادن سنگ آهن غوریان که اخیرا دولت افغانستان اعلام کرد، شرکت کرد. منتها افغانستان براساس آنچه که ما به عینه در بازدید از آنجا دیدیدم و صحبت‌هایی که با مقام‌های این کشور داشتیم، آمادگی لازم را برای فعال کردن معادن بزرگ ندارد. شرایط معادن بزرگ با معادن کوچک فرق دارد و مسائل آنها با هم فرق دارد. فعالیت در معادن کوچک به راحتی قابل انجام است اما در معادن بزرگ به تجهیزات خاص و عملیات اکتشاف سنگین نیاز است و این معادن عمدتا روباز نیستند و به همین دلیل اغلب به اکتشافات عمیق نیاز دارند و بدون انجام این اکتشافات اگر عملیات معدنی انجام شود، ممکن است ماده معدنی تضییع شود. تجربه افغانستان در زمینه معادن بزرگ حتی در مواردی که اقدام هم کرده بودند، به نتیجه اجرایی منجر نشده است چون الزامات آن را ندیده بودند. مثال آن هم معدن مس عینک است که بیش از 13 سال است در دست چینی‌ها است و چینی‌ها با وجود توانمندی فنی و مالی هنوز نتوانسته‌اند این پروژه را به نتیجه برسانند و در افغانستان موفق نبوده‌اند. در سایر معادن هم همین وضعیت وجود دارد. ما پیشنهادات و توضیحات خود را داده‌ایم و برای همکاری در توسعه معادن افغانستان نیز اعلام آمادگی کرده‌ایم. باید پیگیری زیادی شود که کار به اجرا برسد. آنچه سهم شرکت‌های ایرانی در این زمینه بوده، انجام شده است و ما پیشنهادات خود را داده‌ایم. هم افغان‌ها به ایران آمده‌اند و هم ما به افغانستان رفته‌ایم و مذاکرات انجام شده است و امیدواریم این روند ادامه یابد و بتوانیم همکاری جدی داشته باشیم.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : جمعه ۱۰ تير ۱۴۰۱ ساعت ۲۰:۰۴
کد مطلب: 61787