گروه معادن
 
استخراج نان از دل سنگ و کوه
کارآفرینی که معدن‌دار سخت‌کوشی است
گروه معادن - مهرداد سرمستی معدن‌داری است که از ابتدا خود کارگر بود و سختی‌های کار در معدن را با تمام وجود درک کرده است. او خوب می‌داند کار کردن در معدن یعنی چه و کارگران معدن با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند، برای همین است که باید همیشه قدردان این سخت‌کوشان باشیم.
 
به گزارش ماین نیوز، راوی زحمت‌کشانی هستیم که در سخت‌ترین شرایط ممکن درحال کار هستند، آری این دستان زحمت‌کش و پینه‌بسته گواهی براین ادعا است؛ زحمت‌کشانی که باوجود خستگی دم برنمی‌آورند.

کار کردن در معدن باوجود بروز حوادث و آسیب‌ها نگرانی‌های خاص خود را دارد ولی با تمام وجود با کارشان دلگرم هستند و خودشان را وقف کار کردند.

صحبت از رنج و سختی کارگران معادن در حد کلمات خلاصه می‌شود و از همه مهم‌تر حقوق ناچیزی است که دریافت می‌کنند ولی این زحمت‌کشان بند تولید هستند.

با کارگری شروع به صحبت کردم؛ مهرداد سرمستی معدن‌داری است که از ابتدا خود کارگر بود و سختی‌های کار در معدن را با تمام وجود درک کرده است و به‌عنوان رئیس انجمن و خانه معدن استان مازندران فعالیت دارد.

از نقطه صفر و کارگری شروع کرد و همین موضوع باعث شده حال کارگران را درک کند و همیشه قدردان کارگران باشد.

علاقه به صنعت باعث شد مسیر زندگی‌اش از کارگری تغییر کند و وارد عرصه معدن شود وی از سال ۷۲ مجوز معدن را گرفته و سال ۸۲ کار در معدن را با ۱۰ نیروی کار شروع کرد و اکنون ۱۰۰ نیرو در معدن این کارآفرین مشغول به کار هستند.

مهرداد سرمستی این کارآفرین معدن می‌گوید: از وقتی خودم را شناختم مشغول به کار بودم به هر کاری هم دست زدم از کارگری گرفته تا معدن‌داری.

دلم بند کار است

آنقدر غرق کار هستم اگر روزی کار نکنم آرامش ندارم به همین دلیل همیشه خودم را به مشغول به کار می‌‌کنم.

این کارآفرین معدنی اضافه می‌کند: همیشه به عنوان معدن‌دار تلاشم بر این بوده به‌صورت اصولی و فنی برداشت کنم؛ چرا که معدن‌کاری براساس اصول فنی است.

برداشت‌های متفاوت از معدن داری

از جمله مسائلی که در بحث معدن دست‌پاگیر بوده و مشکلاتی را به دنبال دارد اجازه برداشت از عرصه است با این هدف که احتمال رانش وجود خواهد داشت درحالی‌که این اقدام خود احتمال رانش در عرصه‌های منابع‌طبیعی را به دنبال خواهد داشت.

سرمستی ادامه داد: معادن زیادی داشتیم که دچار رانش شدند و به مشکلات زیادی برخوردند و مهم‌ترین اصل این است همه اصولی رعایت کنند.

رویکردم همیشه این بوده معادن به عنوان تولیدکننده دیده شود و این مهم نهادینه شود.

کار کردن در دل کوه

وی بیان می‌کند: متاسفانه برخی تصورشان بر این است ما داریم کوه را می‌فروشیم میلیاردها تومان سود می‌بریم؛ درصورتی که اینگونه نیست، هر واحد تولیدی مواد اولیه دارد و ما فقط داریم از کوه می‌کنیم که مواد اولیه است و لاغیر... برای اینکه این مواد اولیه را به شن و ماسه تبدیل کنیم داخل سنگ و دل کوه داریم کار می‌کنیم و این مواد اولیه را به‌صورت شن و ماسه که ماده پرمصرفی است، به فروش می‌رسانیم تا پاسخگوی نیاز مردم باشد.

جنگل‌کاری در عرصه معدن

این معدن‌دار می‌گوید: ناگفته نماند هزار هکتار عرصه استخراجی ما است ولی ما ۱۵۰۰ هکتار جنگل‌کاری کردیم، بیش از آن چیزی که عرصه در اختیار ما است جنگل‌کاری کردیم. در کنار جنگل‌کاری، احداث دیوار بتنی در حاشیه رودخانه و همچنین دستگاهی برای جداسازی آب گل‌آلود از گل خشک شده و آب صاف که در کنار سازگاری با محیط مصرف آب را به حداقل می‌رساند، جز اقدامات ما بوده است.

  برای کار شب و روز نداریم

از وقتی یادم می‌آید دارم کار می‌کنم آن هم از نوع سخت، شب و روز نداریم، در دل کوه داریم کار می‌کنیم حتی زمانی که در منزل به سر می‌بریم وقتی تلفنم زنگ می‌خورد دست و پایم را گم می‌کنم آنقدر غرق کار هستم و همین نگرانی‌ها هم باعث شده به بیماری پارکینسون مبتلا شوم.

نمی‌توانم از کار دور باشم!

سرمستی اضافه می‌کند: اکنون هم که به بیماری مبتلا شدم باوجود اینکه پزشک توصیه کرده از کار فاصله بگیرم اما نمی‌توانم از کار دور شوم چوم با روحم عجین است گویی اگر کار نکنم چیزی از وجودم گرفته شده است.

مثل همه تولیدکنندگان که دل پری از مسؤولان دارند باید بگویم همیشه شعار حمایت از تولید سرداده می‌شود اما آنچه در عمل می‌‌بینیم خنجرهایی است که به بدنه تولید وارد می‌کنند؛ درحالی‌که با تولیدکننده باید به‌گونه‌ای برخورد دوستانه‌تری شود که اشتغال ایجاد کرده و گردش سرمایه دارد اما در عمل اینگونه نیست.

حقوق کارگری دردی را دوا نمی‌کند

وی با بیان اینکه حق و حقوق کارگران هم چندان مطلوب نیست، تصریح می‌کند: با وجود سختی‌ کار اما حقوقی که دریافت می‌کنند درحد زندگی حداقلی نیست بنابراین برای جبران بخشی از حقوق تسهیلات و سبد کالا را فعال کردم؛ چراکه میزان حقوقی که دریافت می‌کنند دردی دوا نمی‌کند. درپایان هرچه از زحمات و تلاش‌های کارگران معادن بگوییم کم گفتیم، کارگران که با هزار زحمت فداکارانه خود را وقف تولید کردند.

وجود معادن غنی در مازندران

سیدمحمود حسینی‌پور استاندار مازندران در این‌باره می‌گوید: ظرفیت‌های معدنی مناسبی در استان مازندران وجود دارد که هرگاه بحث معدن را در استان مطرح می کنیم باید به فکر آورده‌های مالی و ارزش افزوده پس از استخراج باشیم، به این دلیل که ارزش افزوده معادن موضوع مهمی است که باید در دستور کار قرار گیرد.

چیزی به نام نمی‌شود، نداریم

وی با اعلام اینکه مازندران در بخش معادن بسیار غنی است، افزود: معادن می‌تواند استان مازندران را متحول کند، به همین دلیل در پی اتخاذ راهکارهای مناسب هستیم و دستگاه‌های اجرایی هم باید بدانند چیزی به نام نمی‌شود، نداریم.

استاندار مازندران با اشاره به اینکه چند صدایی مازندران در حوزه معدن وجود دارد که باید این روند اصلاح شود، تصریح کرد: معدن یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی اقتصادی استان مازندران محسوب می‌شود.

حسینی‌پور با بیان اینکه در بخش تولید ناخالص داخلی، معادن استان می‌توانند فضای رشد اقتصادی استان را متحول کنند، اضافه کرد: برای توسعه معادن استان باید شاهد اقدامات متحول گرایانه باشیم چرا که معادن استان از غنا و ظرفیت‌های بالقوه‌ای برخوردار است.

ضرورت تدوین برنامه راهبردی معادن

وی با تاکید بر اینکه تدوین برنامه راهبردی معادن مازندران ضروری است، خاطرنشان کرد: دستگاه‌های اجرایی هم باید پیرامون راهبرد توسعه‌ای معادن همسو شوند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۱۷:۲۱
کد مطلب: 64881
 
مرجع : خبرگزاری فارس