پنجشنبه ۲۲ شهريور ۱۴۰۳ , 12 Sep 2024
این روزها بحث اتاق و انتخابات اخیر در فضای مجازی میان ذی نفعان و بازیگران اتاق داغ است. با این حال بسیاری از تحلیل ها به موقعیت فرد ارائه دهنده آن یا همراهان و دوستان وی در انتخابات اخیر بستگی دارد، بنابراین لازم است دور از جایگاه خود و هم مسلکان به بررسی وضعیت فعلی و راه های نجات و فلاح بنگریم.
یادداشتی از دکتر شکوری، رئیس انجمن مس‌ایران؛ استقلال اتاق را دریابیم
به گزارش ماین نیوز، عده ای از دوستان پیگیری مخالفان منتخبان انتخابات اخیر را موجب آسیب به زیربنای اتاق می دانند و از سوی مقابل، عده ای پافشاری بر حفظ نتایج انتخابات هیات رئیسه را موجب آسیب به کیان اتاق می دانند. پس هر دو گروه بر یک نقطه همراستا و هم نظرند و آن لزوم جلوگیری از ایجاد آسیب بر درخت ۱۴۰ساله اتاق بازرگانی است.

با این حال اگر یک قدم عقب تر برویم، خواهیم دید که خود این اتاق نیز تنها یک پدیده بین الاذهانی ا ست که به عنوان عامل چندصدایی و جلوگیری از تک روی و برای ایجاد شرایط گفت وگو و در نهایت برای جلوگیری از آسیب های اقتصادی محتمل در سیاستگذاری در طول سال ها شکل گرفته، تقویت شده و جای خود را باز کرده است.

لذا لازمه گفت وگو، وجود شخصیت مستقل است و اگر ما از اتاق توقع اعلام نظر صرفا با نگاه اقتصادی در کرسی های مشورتی داریم، باید نه به خاطر رئیس فعلی اتاق ایران یا به سود همفکران یا مخالفان وی و نه به خاطر اتاق بلکه به خاطر کشور به استقلال کامل آن پایبند باشیم، لذا اتاق غیرمستقل، ماهیت خود را از دست خواهد داد و ارزش چانه زنی، کسب کرسی، رقابت و جوش و خروش را نیز نخواهد داشت.

به هر حال شرایطی برای اخذ کارت بازرگانی، عضویت در اتاق و هیات نمایندگان به عنوان حقوق اجتماعی هر ایرانی در قوانین درج شده و محروم کردن افراد از این حقوق اجتماعی صرفا می تواند پیامد حکم قضایی باشد و محدود کردن افراد تحت هر عنوانی برای ورود در جایگاه های تشکلی، منجر به خودسانسوری و از دست رفتن کارکرد اتاق و تشکل به عنوان صدای مستقل، انذار دهنده و پایش و پیش بینی کننده فضای اقتصادی است. نکته دیگر لزوم استفاده از ابزارهای مبتنی بر دموکراسی در ساختار تشکلی است.

قطعا استقرار دموکراسی مترادف با انتخاب فرد توسط جمع نیست، بلکه جمع باید بتواند بر عملکرد منتخب نظارت و در صورت نارضایتی امکان خلع از قدرت را نیز در اختیار داشته باشد. این مهم هم باید در ساختار مسوولیت سازی اتاق نهادینه شود و روندهایی که موجب استمرار حکمرانی عده ای محدود و ارث گذاری حکمرانی برای دیگران را ایجاد می کند، متحول شود و قطعا این سازوکار باید در درون اتاق و از درون اتاق شکل گیرد.

نکته نهایی، لزوم به رسمیت شناختن اقلیت از سوی اکثریت است که هم به عنوان یک رکن دموکراسی و هم عاملی برای حفظ چندصدایی درونی، جلوگیری از ایجاد کلونی های مخرب خارج از نهاد و همچنین حفظ حرمت خانواده اتاق ضروری است. در نهایت امیدوارم اتفاقات این روزها با درایت «اتاقی ها» مدیریت شود و نفع کشور برآیند تصمیم گیری های پیش روی ما باشد.
منبع : انجمن مس ایران
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی