گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
تحریم‌ها بیشترین تاثیر را بر بخش اکتشاف دارند
توافق هسته‌ای و حرکت به سوی اکتشافات عمقی
گروه اكتشاف و زمين شناسي - یکی از حوزه‌های مهم معدنی که به نوعی مادر فعالیت‌ها در این حوزه محسوب می‌شود حوزه اکتشاف است که در صورتی که رشد و توسعه این بخش، همپای بخش‌های استخراج و فرآوری پیش نرود برای تامین مواد اولیه معدنی مورد نیاز صنایع معدنی و کارخانه‌های کنسانتره با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شویم.
به گزارش ماین نیوز، این بخش نیز نظیر بخش‌های دیگر معدن در سال‌های اخیر تحت تاثیر تحریم‌های موجود علیه ایران بود که حالا با توافق هسته‌ای انجام شده، امیدواریم شاهد رونق و جهش خوبی در این بخش باشیم.

تسهیل در واردات تجهیزات مورد نیاز اکتشافات معدنی و ورود به عرصه اکتشافات عمقی، نویدبخش توسعه بخش‌های استخراج و فرآوری نیز خواهد بود و فعالان این حوزه اتفاقات خوب این حوزه را رصد خواهند کرد.

ورود تجهیزات اکتشافی مدرن

بهروز برنا، معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی درباره تاثیر توافقات انجام شده بر فعالیت‌های اکتشافی معدنی گفت: در بحث اکتشاف و فعالیت‌های معدنی همواره وابستگی‌های بین‌المللی با دیگر کشورها از لحاظ زمین‌شناسی و معدنی وجود دارد چراکه در برخی موارد محدوده‌های معدنی مرز مشخصی نداشته و در واحدهای زمین‌شناسی ممکن است در محدوده یک کشور آغاز شده و در کشوری دیگر به انتها برسد. در اینجاست که ارتباطات بین‌المللی اثربخش و اثرگذار خواهد بود و با داشتن روابط بین‌المللی مناسب با دیگر کشورها زمینه استفاده از تجارب و فعالیت‌های معدنی آنها فراهم شده و می‌توان نسبت به بهره‌برداری از مواد معدنی آنها اقدام کرد.

وی به نقش فناوری‌های نوین در بخش اکتشافات معدنی اشاره کرد و افزود: در زمان تحریم‌ها به دلیل در اختیار نداشتن فناوری‌ها و تجهیزات مورد نیاز مشکلات فراوانی برای انجام فعالیت‌های اکتشافی وجود داشت اما این امر سبب شد تا فعالان این بخش تلاش خود را برای دستیابی به برخی از فناوری‌ها انجام داده و با تکیه بر دانش فنی و نیروهای متخصص، زمینه ساخت برخی از فناوری‌های مورد نیاز در حوزه اکتشافات را فراهم کرده و به توانمندی‌هایی برسند. حال با توجه به وارد شدن به فاز جدید روابط و رفع شدن تحریم‌ها می‌توان امیدوار بود که زمینه ورود تجهیزات و فناوری‌ها به کشور فراهم شود و به این ترتیب توسعه فعالیت‌های اکتشافی را در نقاط مختلف کشور به دنبال داشته باشد.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی معتقد است: توافقات هسته‌ای به‌طور قطع تاثیر مثبتی بر فعالیت‌های اکتشافی خواهد داشت به این ترتیب که با ورود تجهیزات و فناوری‌های خاص و پیشرفته به‌ویژه در بخش حفاری، امکان اکتشاف برای برخی مواد معدنی که در عمق‌های بسیار پایین از سطح زمین همچون عمق ۳ کیلومتری قرار دارند را می‌توان فراهم کرد. همچنین تصاویر ماهواره‌ای و دورسنجی به‌روز شده که نقش بسزایی در انجام فعالیت‌های اکتشافی و تعیین محدوده‌های معدنی دارد از جمله موارد مهمی است که می‌توان با وارد کردن تجهیزات و فناوری‌های نوین به آنها دست پیدا کرده تا عملیات اکتشافی به‌طور دقیق و با خطای کمتری انجام شود.

وی در ادامه تاکید کرد: روش‌های نوین در بخش فرآوری مواد معدنی و خالص‌سازی مواد معدنی نیز می‌تواند بهره‌برداری از معادن را با توجیه اقتصادی همراه کند.

برنا به بحث سرمایه‌گذاری در محدوده‌های معدنی اشاره کرد و افزود: توافقات انجام شده و ایجاد روابط تجاری بین ایران و دیگر کشورها به نوعی می‌تواند زمینه‌ساز ورود سرمایه‌گذاران توانمند خارجی به حوزه فعالیت‌های معدنی از جمله اکتشاف معدنی شود چراکه در گذشته به‌دلیل تحریم‌های اعمال شده در بخش‌های مختلف همچون تحریم‌های بانکی امکان تبادلات پولی و ارزی وجود نداشت و همین امر موجب شد تا مراودات اقتصادی مشترک با دیگر کشورها با مشکل و سختی همراه باشد.

وی اضافه کرد: بسیاری از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و توانمند کشورهای خارجی با وجود علاقه‌ای که برای ورود به فعالیت‌های معدنی ایران داشتند اما ممنوعیت‌های تعیین‌شده از سوی دولت‌های خود و تحریم‌های اعمال شده از سوی اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمان ملل متحد اجازه ورود و سرمایه‌گذاری را از آنها سلب کرده بود. حال می‌توان امیدوار بود که با برطرف شدن تحریم‌ها شاهد ورود سرمایه‌گذاران خارجی در بخش اکتشافات معدنی باشیم.

برنا افزود: با ایجاد ارتباطات بیشتر بین سرمایه‌گذاران خارجی و طرف‌های ایرانی می‌توان زمینه ورود منابع مالی فراوانی را به بخش‌های مختلف از جمله اکتشاف فراهم کرده و با داشتن برنامه‌ریزی و مدیریت درست علاوه بر گسترش فعالیت‌های معدنی، پیامدهایی همچون رونق فعالیت‌های اقتصادی و ایجاد اشتغال برای بخش‌های مختلف معدنی را شاهد بود.

اکتشاف بیشترین لطمه را خورد

محمدرضا هزاره، مدیرکل نظارت و ارزیابی سازمان زمین‌شناسی نیز درباره تاثیر توافقات انجام شده و لغو تحریم‌ها در بخش معدن و فعالیت‌های اکتشافی معدنی گفت: در حوزه معدن و فعالیت‌های معدنی، میزان تحریم‌های اعمال شده آنچنان قابل توجه نبوده و تنها در برخی موارد همچون استخراج اورانیوم، اعمال تحریم‌ها مشکلات و سختی‌هایی را به دنبال داشته است و در باقی موارد شاهد فعالیت‌های استخراجی و پیشرفت در طول سال‌های گذشته هستیم که از جمله آنها می‌توان به معدن مس سرچشمه و فعالیت‌های استخراجی در این حوزه اشاره کرد.

وی تصریح کرد: تحریم‌های بین‌المللی در بخش استخراج مواد معدنی تاثیر بسزایی نداشته است چراکه برای انجام فعالیت‌های استخراجی بسیاری از مواد معدنی به تجهیزات و فناوری‌های های‌تک و پیشرفته‌ای نیاز نبوده و بهره‌برداری و استخراج از معادن با تجهیزات و فناوری‌های موجود در کشور امکانپذیر بوده است.

هزاره با اشاره به اینکه بیشترین بحث تحریم‌های اعمال شده در بخش فعالیت‌های معدنی در حوزه اکتشاف بوده و تاثیرات بسزایی را به همراه داشته، افزود: یکی از بحث‌های اصلی در بخش اکتشاف مربوط به ژئوفیزیک هوایی است و از بخش رادیو مغناطیس تا رادیواکتیو به‌صورت کلی تحریم‌هایی برای ایران وجود داشته و به همین دلیل امکان دسترسی به تجهیزات موردنیاز در این بخش را برای افراد و فعالان این حوزه از بین برده و سبب شده بود تا سازمان زمین‌شناسی نیز برای رسیدن به اهداف خود در فعالیت‌های اکتشافی وارد این بخش شده و اقداماتی را در حوزه ژئوفیزیک هوایی در خاورمیانه انجام دهد.

وی تاکید کرد: تجهیزات و فناوری‌هایی که در بخش ژئوفیزیک هوایی در کشور مورد استفاده قرار می‌گرفت ساخت کشورهایی همچون فرانسه است که به‌دلیل تحریم‌های حاکم، امکان ورود مجدد آنها یا بازسازی آنها با مشکلات بسیاری همراه بود. به‌عنوان مثال برای تعمیر هواپیما هزینه‌های چندین برابری و صرف زمان بسیار زیاد، باز هم نتیجه مطلوبی از بازسازی و تعمیر هواپیما را در پی نداشت. حال با توجه به رفع تحریم‌ها امکان سرویس کردن هواپیما و تجهیزات در مدت زمان مشخص به وجود خواهد آمد و می‌توان از کشورهای پیشرفته نیز برای برداشت‌های ژئوفیزیک هوایی کمک گرفت.

هزاره اظهار کرد: در بخش تجهیزات معدنی نیز بحث تحریم‌ها تا حدودی تاثیرگذار بود اما آنچه مسلم است بیشترین تاثیر روی فعالیت‌های معدنی مربوط به قوانین دست‌وپاگیر حاکم بر فعالیت‌های معدنی است که روند فعالیت‌ها را با کندی همراه کرده و می‌توان با کمی تغییر در آنها زمینه فعالیت افراد را در بخش‌های مختلف معدنی فراهم کرد.

وی در زمینه فناوری‌های مورد نیاز برای آنالیز مواد معدنی نیز لغو تحریم‌ها را موثر دانسته و افزود: زمانی که امکان استفاده از تجهیزات و فناوری‌های مورد نیاز برای آنالیز مواد معدنی در کشور به دلیل تحریم‌های اعمال شده وجود نداشت، سبب شد با وجود سختی‌های بسیار تجهیزات موردنیاز از راه‌های مختلف به کشور وارد شود که این موضوع انرژی و هزینه‌های بسیاری را در پی داشت اما درحال‌حاضر امید است که با ایجاد ارتباط با کشورهای پیشرفته بتوان زمینه ورود تجهیزات را فراهم کرده و به این ترتیب پیشرفت و توسعه در فعالیت‌های معدنی را به وجود آورد. درباره مواد شیمیایی همچون اسیدکلریدریک و اسید سیتریک که به‌تازگی واردات آن متوقف شده بود انجام آزمایش‌ها با مشکلاتی همراه بود اما درحال‌حاضر می‌توان امید داشت که با لغو تحریم‌ها زمینه برای انجام فعالیت‌های معدنی به صورت گسترده و با استفاده از تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا فراهم شده و به رشد و توسعه اقتصادی در معدن و صنایع معدنی بتوان کمک کرد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۱
کد مطلب: 23275
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت