گروه معادن
 
دلیل اصلی خام فروشی مواد معدنی کمبود فناوری‌های نوین است
گروه معادن - برای دستیابی به بهره‌وری در صنایع معدنی باید شرایط مورد نیاز برای رسیدن به این مهم فراهم شود چراکه برای تکمیل چرخه تولید در این صنعت که شامل اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی است وجود تجهیزات و فناوری‌های نوین موجبات بالا رفتن درصد موفقیت را فراهم خواهد کرد.
به گزارش ماین نیوز، حال با توجه به اینکه معادن به عنوان یکی از سرمایه‌های هر کشوری به شمار می‌آید از این رو بسیاری از کشورهای صنعتی و توسعه‌یافته با توجه به این بخش و به کارگیری تجهیزات مدرن به پیشرفت‌های فراوان ازجمله مهم‌ترین آنها فرآوری مواد معدنی دست پیدا کرده‌اند. درواقع استفاده از این تجهیزات علاوه بر تسریع بخشیدن به فعالیت‌های معدنی با کاهش دادن هزینه‌های تولید زمینه را برای پایین آوردن قیمت تمام‌شده محصولات فراهم می‌کنند و افزایش صرفه اقتصادی را به دنبال خواهند داشت.

فناوری‌های نوین، عامل کاهش مصرف انرژی

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در خصوص تاثیر فناوری‌های نوین بر توسعه اقتصادی معادن می‌گوید: یکی از موارد مهمی که در معادن و صنایع معدنی از اهمیت بالایی برخوردار بوده است و لازم است تا مورد توجه قرار گیرد بحث فرآوری مواد معدنی است. انجام عملیات‌های مختلف روی کانی‌ها همچون خردایش نیازمند انرژی فراوانی بوده و می‌توان با به‌کارگیری فناوری‌های جدید بین ۱۰ تا ۲۰ درصد میزان مصرف انرژی را کاهش داد و به این ترتیب با کاهش هزینه‌های تولید زمینه را برای بازگشت رونق به بسیاری از پروژه‌هایی که هم‌اکنون به دلیل بالا بودن هزینه‌های انرژی سود ندارند را فراهم خواهد کرد چراکه با کاهش هزینه‌های جانبی قیمت تمام شده محصول نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

محمدرضا خالصی همچنین با بیان اینکه با گذر زمان مواد معدنی کم‌عیارتر و ریزتر می‌شوند، گفت: برای فرآوری مواد کم‌عیار و ریز به خردایش بیشتر و فناوری‌های پیچیده‌تری نیاز است و می‌توان با استفاده از این فناوری‌ها به حل مشکلاتی که در بخش فرآوری وجود دارد کمک رساند.

صرفه اقتصاد معدنی با فناوری‌های نو

وی به تاثیر فناوری‌های نوین بر صرفه اقتصادی معادن اشاره کرد و افزود: با ورود فناوری‌های نوین دربخش‌های مختلف از خردایش مواد معدنی گرفته تا فرآوری، می‌تواند صرفه اقتصادی را به دنبال داشته باشد. چرا که استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات مستهلک باعث افزایش میزان انرژی مصرفی شده و همین امر زمینه را برای افزایش قیمت تمام شده محصول به وجود آورده است.

عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه ورود فناوری‌های نوین روی تمام زنجیره‌های تولید مواد معدنی از استخراج تا فرآوری تاثیرگذار خواهد بود، افزود: فناوری‌های نوین معدنی در تمامی بخش‌ها نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت این صنایع دارند و می‌توان با استفاده از آنها میزان ذخیره کانی را تخمین زد.

همچنین با به کارگیری روش‌های نوین آتش‌باری و خردایش مواد معدنی در انواع کان سنگ‌ها همچون سنگ‌های ساختمانی با بهینه کردن نوع فرآوری می‌توان زمینه تولید هرچه بهتر محصولات را فراهم کرد. البته باید توجه داشت که برخی از آنها به فرآوری‌های پیچیده‌تری نیاز دارند.

وی گفت: دربرداشت برخی از محصولات معدنی که استخراج آنها نیاز به تجهیزات خاصی نداشته و به ظاهر ساده است می‌توان با استفاده از این فناوری‌ها با تخمین نوع کانی‌های معدنی روش مناسبی را برای استخراج مواد معدنی انتخاب کرد.

از دیگر مسائلی که هم‌اکنون در بخش معادن و صنایع معدنی وجود دارد خام فروشی مواد معدنی است و یکی از دلایل اصلی آن وجود نداشتن امکانات لازم برای ساخت تجهیزات مورد نیاز در این بخش بوده و از خارج کشور تامین می‌شود. از این رو در دسترس بودن فناوری‌های نوین برای فرآوری مواد می‌تواند علاوه بر تامین نیاز صنایع پایین دستی از ورود محصولات فرآوری شده جلوگیری کرده و با صادر کردن مازاد نیاز کشور با ایجاد ارزش افزوده ارز آوری را برای این صنعت به ارمغان آورد.

افزایش راندمان

یکی از اعضای خانه معدن نیز بر تاثیرگذاری فناوری‌های نوین بر توسعه اقتصادی معادن اشاره می‌کند و می‌گوید: در دنیای صنعتی امروز با توجه به جایگاه ویژه‌ای که معادن و صنایع معدنی در توسعه اقتصادی دارد با استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه‌های مختلف معدنی که ازجمله مهم‌ترین آنها اکتشاف است می‌توان زمینه را برای اکتشاف در اعماق زمین فراهم کرد.

محمدجعفر صادقی پناه با بیان اینکه بحث اکتشاف یکی از مهم‌ترین حلقه‌های تولید در صنایع معدنی است، افزود: استفاده از دستگاه‌های ژئوفیزیکی پیشرفته و نوین یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد اما مرحله بعدی که بهره‌برداری از معادن بوده لازم است تا با استفاده از دستگاه‌هایی که از بازدهی بالایی برخوردارند و سوخت کمتری را مصرف می‌کنند زمینه را برای افزایش کارآیی فراهم کرد.

وی به صرفه اقتصادی حاصل از به کارگیری تجهیزات نوین اشاره کرد و گفت: در بخش فرآوری مواد معدنی می‌توان با استفاده از این تجهیزات نسبت به فرآوری کانی‌هایی که عیار پایینی داشته و امکان استفاده از آنها در صنایع پایین دستی معدنی به صورت خام وجود ندارد، فراهم کرده و به این ترتیب موجبات اقتصادی شدن تولیدات را ایجاد کرد.

اتصال شرکت‌های معدنی توانمند

وی یکی از راهکارهایی که می‌تواند زمینه ورود فناوری‌های نوین را به معادن کشور فراهم کند متصل شدن شرکت‌های داخلی این حوزه با شرکت‌های توانمند خارجی که از توانمندی بالایی برخوردار هستند، دانست چراکه با ورود آنها به معادن و صنایع معدنی کشور و همکاری با فعالان داخلی زمینه برای انتقال فناوری و تجهیزات روز فراهم خواهد شد.

وی به افزایش صرفه اقتصادی که فناوری‌ها می‌توانند به همراه داشته باشند، اشاره کرد و افزود: در واقع با ورود این تجهیزات زمینه برای کاهش هزینه‌های جانبی فراهم کرده و باعث کاهش قیمت تمام شده محصول تولیدی، همچنین بالا بردن راندمان تولید را به دنبال خواهد داشت.

صادقی پناه به فرسوده بودن ماشین‌آلاتی که هم‌اکنون در معادن وجود دارد و سابقه کارکرد آنها به ۴۰ سال قبل باز می‌گردد، اشاره کرد و گفت: یکی از اولویت‌هایی که در بخش معادن و صنایع معدنی وجود دارد نو کردن این تجهیزات بوده تا به بخش استخراج در معادن رونق بخشد.

وی یکی از بخش‌هایی که ورود فناوری‌های نوین می‌تواند باعث بالا رفتن راندمان و سوددهی شود را در کارخانه‌های فرآوری کانی‌های فلزی دانست و افزود: با توجه به اینکه در بسیاری از کانی‌های فلزی مواد معدنی باارزشی به عنوان یک محصول جانبی وجود دارد می‌توان با استفاده از این فناوری‌ها میزان ارزش اقتصادی حاصل از تولید را افزایش داد.

به عنوان مثال در سنگ معدنی سرب و روی کانی نقره به عنوان یک کانی جانبی قرار گرفته اما در ایران به دلیل نبود این فناوری‌ها در هنگام استحصال امکان جداسازی آن وجود ندارد. یا در دیگر کنسانتره‌های معدنی فلزات کمیاب و عناصر نادر قرار دارند. از موارد دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد صنعت سیمان‌سازی است که باوجود اینکه میزان فراوانی از این محصول تولید می‌شود اما لازم است تا با استفاده از فیلترهای تصفیه‌کننده از خروج گرد و غبار به محیط جلوگیری کرده و میزان آلایندگی این محصول را کاهش دهیم.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۱۹
کد مطلب: 16842
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت