گروه معادن
 
آذری‌ها حاکمان بازار معدنی کردستان عراق
گروه معادن - استان آذربایجان‌ غربی با داشتن ذخایر فراوان از مواد معدنی و کشف بیش از ۷۵ درصد از انواع مواد معدنی، به‌ عنوان سومین استان معدنی کشور شناخته شده و از قطب‌های معدنی کشور به ‌شمار می‌آید.
به گزارش ماين نيوز، همچنین ساختار زمین‌شناسی مناسب این استان و وجود کوهپایه‌ها و تغییرات ژئوفیزیکی موجب پیدایش معادن سرشار از مواد معدنی شده که ازجمله مهم ترین آنها می‌توان به سنگ‌های تزیینی اشاره کرد که بیش از ۵۰ نوع از آن در معادن آذربایجان‌غربی یافت شده است. شایان ذکر است که بیشترین میزان تولید سنگ‌های گرانیتی متعلق به این استان بوده و بخش عمده از آن نیز صادر می‌شود. آذربایجان‌غربی برای پیشرفت و توسعه معادن خود از نیروهای متخصص و فنی بهره‌مند بوده و این افراد نقش مهم و بسزایی در توسعه معادن و صنایع معدنی ایفا می‌کنند. فعالیت این گروه از کارشناسان در معادن آذربایجان‌غربی باعث پیشرفت در حوزه اکتشاف و بهره‌برداری از معادن شده و ظرفیت لازم را برای انتقال نیروهای متخصص به کشورهای دیگر فراهم کرده است.

در مقابل کشور عراق نیز از این ثروت خدادادی بی‌بهره نمانده و از این منابع طبیعی بهره‌مند است اما به‌دلیل تحریم‌های اقتصادی حاکم بر این کشور طی سال‌های گذشته از تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا و نیروهای متخصص و فنی که نقش مهمی در بحث اکتشاف و بهره برداری از معادن ایفا می‌کنند بی‌نصیب مانده و همین امر موجب شده است تاکنون نسبت به بهره‌برداری از معادن اقدامی صورت نگیرد. این در حالی است که آگاهی از قابلیت‌های معدنی آذربایجان غربی باعث شده تا کردهای عراقی تمایل خود را برای همکاری و سرمایه‌گذاری مشترک با این سازمان اعلام کنند. عباداله اکبری، رییس سابق سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی که در مدت زمان فعالیت خود در این سازمان توانسته زمینه برقراری مبادلات تجاری در بخش معدن را بین استان آذربایجان‌غربی و کردستان عراق فراهم کند می‌گوید: در سال گذشته رایزنی‌هایی در حوزه اقتصادی، صنعت و معدن بین استان آذربایجان‌غربی و کردستان عراق صورت گرفته است.

وی به وجود ذخایر معدنی در کردستان عراق اشاره کرد و افزود: این استان از ذخایر معدنی فراوانی برخوردار بوده اما به‌دلیل در اختیار نداشتن نیروهای متخصص و همچنین سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف تاکنون هیچ‌گونه بهره‌برداری از این معادن صورت نگرفته و این ذخایر به‌صورت بکر و دست نخورده باقی مانده است. رییس سابق سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی وجود نیروهای متخصص و کارشناس فعال و عملکرد مثبت در صنایع معدنی این استان را دلیل اصلی تمایل عراقی‌ها برای همکاری با ایران دانست و اضافه کرد: با توجه به اینکه کردستان عراق از شهرهای معدنی این کشور به‌شمار می‌آید و بهره‌برداری از این ذخایر به رشد و توسعه اقتصادی این کشور کمک کرده و ارزش‌افزوده به همراه خواهد داشت از این‌رو مسئولان ذی‌ربط در اقلیم کردستان تصمیم گرفتند تا با به‌کارگیری دانش و تخصص کارشناسان ایرانی در زمینه اکتشاف و استخراج روند توسعه را تسریع بخشند.

اکبری در ادامه به تصمیمات گرفته شده درخصوص ایجاد همکاری با اقلیم کردستان اشاره کرد و افزود: ساخت شهرک صنعتی برای تولید سنگ‌های تزیینی در حد فاصل ۲ شهر پیرانشهر و چومان باعث احیا شدن حدود ۴۳ معدن سنگ تزیینی در این مناطق شده و به این ترتیب راه را برای توسعه و سرمایه‌گذاری در معادن کردستان عراق هموار کرده است. شایان ذکر است که آذربایجان‌غربی رتبه پنجم در تولید سنگ‌های تزیینی یا همان گرانیتی را داشته و بخش عمده‌ای از این محصولات نیز سالانه صادر می‌شود.

احداث کارخانه با تکیه بر دانش ایرانی

وی همچنین از ساخت کارخانه فرآوری سنگ‌های معدنی در کردستان عراق به‌عنوان یکی از سرمایه‌گذاری‌های مشترک خبر داد و افزود: در تفاهمنامه منعقد شده بین طرفین ایرانی و عراقی تصمیم گرفته شد تا با ساخت کارخانه فرآوری و تکیه بر دانش کارشناسان ایرانی زمینه تولید کنسانتره را فراهم کرده و به این طریق نیاز این اقلیم به کنسانتره توسط آذربایجان‌غربی تامین شود. چراکه در حال حاضر عراق کنسانتره مصرفی خود را از کشورهای دیگر همچون چین وارد می‌کند. لازم به ذکر است که در این تفاهمنامه ۱۱ بند تعریف شده و ۲ بند از آن معدن و صنایع معدنی را دربر می‌گیرد.

اکبری مبنای ایجاد ارتباط در حوزه صنایع معدنی را رسیدن به ۲ اصل مهم دانست و گفت: برای به‌دست آوردن بازار مواد معدنی عراق نخست توسعه و بهبود روابط در اولویت قرار گرفته و پس از آن سرمایه‌گذاری‌های مشترک دومین هدف در ایجاد این روابط بوده است چرا که در این راه عراق به‌عنوان یک طرف قرارداد ذی‌نفع به حساب آمده و سود سرشاری نصیب طرفین خواهد شد. وی در ادامه یکی دیگر از مزیت‌های سرمایه‌گذاری مشترک و ساخت شهرک صنعتی را ایجاد اشتغال برای مرزنشینان منطقه دانست و گفت: از سرگیری فعالیت معادن در این منطقه علاوه بر ایجاد اشتغال منجر به توسعه و رشد اقتصادی این استان خواهد شد.

به گفته اکبری و با توجه به ظرفیت معدنی آذربایجان‌غربی استان اربیل عراق نیز تمایل خود را برای همکاری در صنایع معدنی اعلام کرده است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۲۱
کد مطلب: 13245
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت