گروه معادن
 
گزارشی از معادن غیرقانونی در چالوس
سیل آلودگی معادن در آب‌های کجور
مسئولان نسبت به آلایندگی بالای 3 معدن هشدار دادند
گروه معادن - در حالی که میزان آلایندگی سه کارگاه معدنی در منطقه کجور چالوس 70 درصد است، بررسی‌ها نشان می‌دهد فعالان معدنی این منطقه همچنان در حال بهره‌‌برداری غیرمجاز از از معادن شن و ماسه این منطقه هستند.
 
به گزارش ماین نیوز، منطقه سرسبز کجور از جمله مناطق بکر و دست نخورده‌ای محسوب می‌شود که هر روزه مقصد بسیاری از گردشگران است. اما اخیرا شنیده‌ها حاکی از است که فعالیت برخی معادن شن و ماسه در این منطقه باعث آلودگی روخانه‌‌های این بخش شده است.

وجود پتانسیل‌ معدنی در استان مازندران سبب فعالیت‌های معدنی بسیاری در این منطقه شده؛ تا جایی که در راستای تامین نیاز منطقه چند کارخانه شن و ماسه در کجور چالوس تاسیس شده است.

به گفته برخی از اهالی این منطقه، فعالیت‌های معدنی در زمینه شن و ماسه در این بخش باعث شده پسابی که از این کارخانه‌ها جاری شده چند رودخانه این منطقه را آلوده کند.

بررسی‌های «اقتصادنیوز» نشان می‌دهد، فعالان معدنی این منطقه به علت اینکه هزینه حمل و نقل شن و ماسه از آمل به کجور چند برابر خواهد شد تلاش دارند نیاز منطقه را توسط این کارخانه‌ها تامین کنند و متحمل هزینه گزاف‌تری نشوند و خودکفا عمل کنند.

معادن شن و ماسه کجور فیلترینگ ندارند

در همین رابطه، قاسم احمدی لاشکی، نماینده مردم نوشهر و چالوس با بیان اینکه برخی از این معادن فعالیت غیرمجاز انجام می‌دهند، اظهار کرد: هرچه سریعتر باید از فعالیت این افراد جلوگیری کرد، زیرا آلودگی آب رودخانه‌ها در منطقه تبعات جدی در پی خواهد داشت.

او افزود: در مجمع نمایندگان استان این موضوع را بارها پیگیری کرده‌ام و پیگیری‌هایی صورت گرفته اما هنوز جلوی فعالیت غیرمجاز این معادن را نگرفته‌اند و اقداماتی حاصل نشده است.

احمدی‌لاشکی در این باره گفت: بهتر است مسئولان امور آب و سازمان محیط زیست این موضوع را پیگیری کرده و هر چه زودتر با این افراد سودجو برخورد کنند، چرا که این منطقه رودخانه پرآبی مانند حسن آباد دارد که کل منطقه را آب‌رسانی می‌کند و به صلاح نیست که این افراد از منابع طبیعی که متعلق به همه است به صورت نادرست استفاده کرده و به محیط زیست کجور آسیب وارد کنند.

او با بیان اینکه گل‌آلود شدن آب رودخانه‌ خسارت‌هایی را به کشاورزی منطقه وارد کرده و کشاورزان از این موضوع نگران شده‌اند، گفت: از مسئولان تقاضا می‌شود تجهیزات و فیلترینگ‌هایی برای فعالیت این معادن شن و ماسه در دستور کار قرار بدهند تا فعالیت این معادن و کارخانه‌های وابسته به آن بر اساس استانداردسازی پیش‌ رود و رودخانه‌های منطقه کجور آلوده به پساب فعالیت‌های این کارخانه‌ها نشود.

هشدار نسبت به آلایندگی 70 درصدی
اما در پاسخ به اینکه فعالان معدنی منطقه کجور چرا در حال فعالیت غیر مجاز در این معادن هستند؟ محمدناصر زندی، فرماندار چالوس  گفت: به منظور حل مشکل مصالح ساخت و ساز از معادن فعالی در منطقه شن و ماسه استخراج می‌شود که همراه با این تولید یکسری توقعاتی که در صنایع معدنی به وجود آمده که باعث شده مسائل زیست محیطی رعایت نشود.

او همچنین افزود: فرایند استخراج شن و ماسه مستلزم شست و شوی مواد معدنی با آب است که برخی فعالان معدنی این منطقه در بهره‌برداری از این سه معدن شن و ماسه از آب رودخانه استفاده کرده‌اند و باعث آلودگی آب رودخانه حفاظت شده چالوس شده‌اند.

زندی با بیان اینکه چندی پیش در منطقه کلاردشت هم با فعالیت‌های غیر مجاز معدنی روبه‌رو بودیم، اظهار کرد: در رودخانه کلاردشت هم با این آلودگی روبه‌رو بودیم که با تحت فشار قرار دادن فعالان معدنی آن منطقه و تعطیل کردن معادن واقع در کلاردشت بهره‌برداران موظف به رعایت مسائل زیست محیطی شدند اما در منطقه کجور چالوس هر بار پیگیری کردیم و گزارش دادیم کار به جایی نرسید.

فرماندار چالوس در این زمینه گفت: فعالیت سه کارگاه معدنی که در منطقه کجور فعالیت دارند درصد آلاینگی‌شان بالغ بر 70 درصد است که این رقم بالایی است و موضوعی نگران کننده محسوب می‌شود.

او افزود: بر این اساس استانداری مازندران این قضیه را پیگیری کرد و از سوی سازمان حفاظت محیط زیست اخطارهایی به این فعالان معدنی داده شد اما هنوز تاثیری بر فعالیت آنها نداشته و هنوز از آب رودخانه استفاده نادرست می‌کنند.

زندی با بیان اینکه بهره‌برداران این سه کارگاه معدن برای توجیه کار اشتباه‌شان هزینه بالای تجهیزات و فیلترینگ‌های مخصوص فعالیت معدنی می‌دانند، گفت: از مسئولان تقاضا داریم از ادامه این فعالیت‌ها جلوگیری کنند، زیرا که درصد آلاینده‌های این کارگاه‌های معدنی بالا است و به محیط زیست آسیب‌های جدی وارد خواهد کرد.

فرماندار چالوس با بیان اینکه این آلودگی به محصولات کشاورزی منطقه کجورخسارت وارده کرده است و باغات کیوی در معرض خطرات جدی‌تری هستند، افزود: امور آب شهرستان‌ها، حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران می‌توانند در جلوگیری از این گونه تخلف‌ها نقش داشته باشند که همواره در تلاش هستیم با کمک این دستگاه‌ها این رودخانه حفاظت شده را از آلودگی نجات دهیم.

حال که به نظر می‌رسد تخریب بخشی از منابع طبیعی در کجور و آلودگی‌های رودخانه چالوس در البرز مرکزی ناشی از برداشت‌های بی‌رویه و غیراصولی از خاک، شن و ماسه است و بهره‌برداران نسبت به این قضیه بی‌اعتنا هستند، آیا غفلت مسئولیت مربوطه این منطقه حفاظت شده را به کانونی امن برای متجاوزان به منابع طبیعی و محیط زیست تبدیل نکرده است؟

به نظر می‌رسد اگر فعالیت غیر مجاز توسط بهره‌برداران از این معادن ادامه پیدا کند کجوری‌ها خیال آب تنی در رودخانه را که هیچ شنای ماهی‌های کوچک در این رودخانه را هم باید برای همیشه فراموش کنند.

بخش کجور در منطقه‌ای کوهستانی در 70 کیلومتری شهرستان نوشهر واقع شده و یکی از مناطق بسیار مورد توجه در حوزه منابع طبیعی و جنگل و محیط زیست است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۳
کد مطلب: 14445
 
مرجع : اقتصاد نیوز