گروه معادن فلزات گرانبها
 
4 روز تا افتتاح رسمی
معدن زرشوران با توان تولید سالانه ۳ تن طلای ۲۴ عیار
گروه معادن >فلزات گرانبها - براساس قرائن و شواهد ظرف کمتر از 96 ساعت آینده زرشوران بزرگترین معدن طلای کشور و خاورمیانه با ظرفیت سالانه سه تن شمش با عیار 24 قرار است با حضور یکی از مقامهای بلندپایه کشور به شکل رسمی افتتاح شود.
 
به گزارش ماین نیوز، معدن طلای زرشوران (زره شوران)که قدمتی یکهزار و 500 ساله دارد و از زمان سلسله ساسانیان کشف شده و پیش از وقوع انقلاب اسلامی مطالعات صورت گرفته در منطقه وجود زرنیخ را به اثبات رساند و کشف این ماده معدنی پیامد، توسعه اکتشافات برای دستیابی به خوش رنگترین فلز همانا طلا را به دنبال داشت.

جمهوری اسلامی ایران در جدول تولیدکنندگان طلا جایگاه 54 را با تولید 2.5 تن به خود اختصاص داده و اکنون کشورمان متجاوز از انگشتان دو دست معدن طلا دارد و البته میزان ذخایر آنها نسبت به یکدیگر متفاوت است.

در عین حال سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور سال گذشته شمار معادن طلا را در ایران 18 معدن ذکر کرد که 17 معدن فعال و یکی در مرحله تجهیز است.

علاوه براین، گزارش های کارشناسی نشان می دهد یکی از کمربندهای مواد معدنی از بیارجمند (110 کیلومتری جنوب شرقی شاهرود)تا مرز افغانستان با 600 کیلومتر طول و پنج کیلومتر عرض ذخیره ای به میزان 10 تن طلا دارد و درکنار آن سایر مواد با ارزش معدنی را می توان کشف و استخراج کرد.

براساس تفاهم نامه سه جانبه میان سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، سازمان توسعه ونوسازی معادن وصنایع معدنی ایران (ایمیدرو)و معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت معدن و تجارت به امضا رسید، قرار است 200 هزار کیلومتر مربع از مساحت کشور تحت پوشش فعالیت اکتشافی معدنی قرار گیرد که در مرحله نخست 11 هزار و 500 کیلومتر مربع آن در منطقه سنگان خراسان رضوی در دست اجرا قرار دارد.

پیشینه معدن زرشوران در عصر انقلاب اسلامی نشان می دهد که تحولات روبه رشد بهای این فلز قیمتی در بازار جهانی طلا موجب کلید خوردن توسعه فعالیت در این بخش شد و در واقع سالهای میانی دفاع مقدس (1364 به بعد)گشایش حرکت در این زمینه را شاهد بودیم و در چارچوب برنامه های پنج ساله با بهره گیری از مشاوران و پیمانکاران خارجی این حرکت توسعه یافت.

حسینقلی قوانلو مجری طرح تجهیز معدن و راه اندازی کارخانه طلای زرشوران در رابطه با شرایط فعلی این مجتمع گفت: بزرگترین معدن طلای کشور و خاورمیانه ظرفیت مرحله نخست آن سالانه سه تن طلا است.

وی میزان سرمایه گذاری برای این واحد را در مرحله نخست 835 میلیارد ریال و 15.2 میلیون یورو ذکر کرد.

همچنین قرار است علاوه بر شمش طلا، تولید همزمان سالانه 1250 کیلوگرم نقره و 500 کیلوگرم جیوه ودیگر تولیدات این مجتمع باشد.

محمدرضا احمدی قائم مقام مجری طرح زرشوران نیز اظهار داشت: ذخایر کانسنگ طلای معدن زرشوران 20 میلیون تن با عیار میانگین 5.5 گرم در تن است.

وی کارخانه مزبور را به عنوان اولین کارخانه بومی بزرگ مقیاس در سطح جهان دانست که با بهره گیری از فناوری داخلی به تولید طلا با روش شیمیایی می پردازد.

سازمان ایمیدرو سال گذشته موضوع افزایش ظرفیت کارخانه طلای زرشوران مورد تایید قرار داد و براساس آن ظرفیت این کارخانه از تولید سالیانه سه به 6 تن افزایش خواهد یافت.

قوانلو بر این اعتقاد است که اجرای طرح توسعه یادشده نیاز به سرمایه گذاری ارزی به میزان 4.5 میلیون یورو و 950 میلیارد ریال را نیاز دارد.

وی تصریح کرد: انتظار می رود ظرف مدت سه ماه که از فعالیت کارخانه طلا سپری شود، امکان دستیابی به ظرفیت تولید اسمی روزانه 10 کیلوگرم طلا در این واحد فراهم آید.

کارشناسان بخش معدن بر این باورند که معدن طلای زرشوران با توجه به میزان ذخیره آن یکی از معادن در کلاس جهانی و فرآوری و استحصال از آن با فناوری بومی صورت گرفته است.

واقعیت این است که مهندسان کشورمان از ابتدای مهندسی طرح، طراحی و فرآوری، مشاوره، پیمانکاری و اجرا را برعهده داشتند و برخی از ماشین آلات نیز وارداتی است.

احمدی در زمینه نقش این مجتمع در منطقه از نظر وضعیت اشتغال اظهار داشت: برآورد شده که برای 250 تا 300 نفر به شکل مستقیم و حدود یکهزار نفر غیرمستقیم این واحد صنعتی - معدنی ایجاد اشتغال خواهد کرد.

وی این را هم اضافه کرد: مرداد ماه امسال نخستین شمش طلا به شکل آزمایشی در این مجتمع تولید شد و اکنون با بهره برداری رسمی در مرحله نخست، برنامه مرحله دوم نیز کلید خواهد خورد تا بتوان براساس یک جدول زمانی تکمیل شود.

کارشناسان صنعتی - معدنی معتقدند: جمهوری اسلامی با راه اندازی کارخانه طلای زرشوران بار دیگر برگ زرینی از توانمندی و قابلیتهای خود را به اثبات می رساند که در شرایط دشوار تحریم نیز قادر است طرحهای پیچیده و سنگین را به اجرا گذارد.

همچنین استفاده از روش فرآوری ایرانی، صرفه جویی ارزی و ریالی قابل توجهی را به دنبال داشته که می تواند به عنوان الگویی در اجرای طرحهای مشابه باشد.

قوانلو گفت: مجتمع صنعتی - معدنی طلای زرشوران اکنون هیچگونه مشکلی از نظر فنی و تکنیکی ندارد و ضمن رعایت مسایل زیست محیطی، کارخانه مرحله پیش راه اندازی را انجام داده و از نظر انرژی برق نیز مضیقه ای وجود ندارد.

وی افزود: گواهی کشف این معدن اکنون به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) ثبت شده است.

مجتمعی که در فاصله 35 کیلومتری شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی قرار دارد اینک پس از سالها برق چشم نواز فلز طلا را شاهد خواهد بود.

کشورمان پس از مجتمع معادن طلای موته در استان اصفهان که فعالیتش از بیش از یک دهه سپری شده و معدن ساریگونی کردستان که در دهه گذشته فعالیت اکتشافی و اجرایی آن آغاز شده، اکتشاف معادن طلا را در دستور کار خود دارد.

قرار است فعالیت رسمی کارخانه طلای زرشوران در جوار معادن آن از روز 24 آبان ماه جاری با حضور یکی از مقامهای بلند پایه کشورمان آغاز شود.
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۴
کد مطلب: 16223
 
مرجع : ایرنا