گروه معادن سنگ آهن
 
در پی آزادسازی قیمت سنگ‌آهن صورت خواهد گرفت
ایجاد تعادل در بازار عرضه و تقاضا
گروه معادن >سنگ آهن - چند روز پیش بود که مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو از لزوم آزادسازی قیمت‌ها خبر داده و گفته بود؛از آنجایی که ایمیدرو به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده سنگ‌آهن کشور محسوب می‌شود، این روزها باید تلاش شود تا درباره آزادسازی و برداشتن محدودیت قیمتی در سنگ‌آهن اقدام شود.
به گزارش ماین نیوز، چراکه درحال‌حاضر به دلیل کاهش قیمت جهانی سنگ‌آهن و رکودی که در بازار داخلی وجود دارد لازم است تا با انجام برنامه‌ریزی و نزدیک کردن قیمت سنگ‌آهن به قیمت واقعی زمینه خارج شدن از رکود را فراهم کرد. در واقع آزادسازی قیمت سنگ‌آهن از آن جهت حائز اهمیت است که با وجود به تعویق افتادن اخذ عوارض صادراتی سنگ‌آهن تا پایان سال ۹۴ اما به دلیل کاهش قیمت جهانی سنگ‌آهن و سیاست‌هایی که اخیرا چین و هم‌پیمانان معدنی‌اش در پیش گرفته‌اند باعث شده تا نگرانی فعالان سنگ‌آهنی تداوم داشته باشد.

موضوعی که به نظر می‌رسد مورد توجه ایمیدرو به عنوان بزرگترین تولیدکننده سنگ‌آهن نیز قرار گرفته است. اما اینکه اساسا آزادسازی قیمت سنگ‌آهن چه تاثیری بر روند بازار جهانی و داخلی خواهد گذاشت سوالی است که دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران در مورد آن به صمت می‌گوید: کاهش قیمت سنگ‌آهن در بازار جهانی یکی از مواردی است که مشکلات فراوانی را برای تولیدکنندگان این کانی به وجود آورده است.

سیدعلیرضا سیاسی‌راد با بیان اینکه آزادسازی قیمت سنگ‌آهن بر معاملات داخلی تاثیر خواهد داشت افزود: با توجه به اینکه امروزه قیمت سنگ‌آهن در بازار داخلی با کاهش قیمت روبه‌رو بوده و همین امر مشکلات فراوانی را برای فعالان این عرصه به وجود آورده که از جمله مهم‌ترین آنها تعطیلی برخی واحدهای کوچک مقیاس بوده، از این رو آزادسازی قیمت می‌تواند تاثیر مثبتی بر فعالیت در بازار داخلی داشته باشد. اما این آزادسازی قیمت بیشتر بر روی معاملات داخلی است چرا که آنها به عنوان تامین‌کننده نیاز صنایع فولادی می‌توانند با به توافق رسیدن روی قیمت، بهبود وضعیت بازار را به ارمغان بیاورند.

وی در ادامه گفت: آزادسازی قیمت این کانی موجبات برداشته شدن قوانین و ضوابطی که برای شرکت‌های تولیدکننده دولتی و نیمه دولتی که مسئولیت تامین نیاز صنایع فولادی را دارند درپی داشته و به این طریق می‌توان با افزایش قدرت چانه‌زنی فروشنده زمینه را برای رساندن قیمت سنگ‌آهن به نقطه توافقی و تعادلی فراهم کرد. چراکه درحال‌حاضر بازار سنگ‌آهن ایران با تعداد محدودی خریدار و تعداد زیادی فروشنده روبه‌رو است و این امر سبب شده تا قیمت نهایی توسط خریدار تعیین شود. از این رو فروشندگان می‌توانند پس از آزادسازی قیمت با ایجاد تعامل بین خود قدرت چانه‌زنی را افزایش داده تا بتوانند به قیمتی مناسب نسبت به فروش محصولات اقدام کنند. از سوی دیگر معادن کوچک‌مقیاس نیز که بیشتر درآمد آنها از طریق صادرات بوده نیز می‌توانند با بهبود روابط و افزایش قدرت چانه زنی راه را برای واقعی کردن قیمت سنگ‌آهن در بازار داخلی هموار کرده و به این طریق محصولات خود را در داخل کشور به فروش برسانند.

وی با بیان اینکه آزادسازی قیمت بر روی شرکت‌های بزرگ تاثیر مستقیمی خواهد داشت افزود: با توجه به اینکه بخش عمده تامین سنگ‌آهن صنایع فولادی توسط شرکت‌های بزرگ صورت می‌گیرد، از این رو با آزادسازی قیمت زمینه را برای افزایش قیمت و نزدیک کردن آن به قیمت واقعی برای خروج از رکود بازار این محصول می‌تواند فراهم کند. از سوی دیگر شرکت‌های کوچک مقیاس نیز می‌توانند با پیدا کردن بازار جدید و بهبود شرایط به وضعیت ایده آل دست پیدا کرده و به سود برسند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن در ادامه گفت: شرکت‌های دولتی که سهام آنها در بورس عرضه می‌شود با افزایش قیمت محصول زمینه را برای افزایش فروش سهام و اعتبار فراهم کرده و از این طریق به سود خواهند رسید.

وی با بیان اینکه باید قیمت براساس میزان عرضه و تقاضای بازار تعیین شود گفت: هزینه‌هایی که برای تولید محصول وجود دارد به دو بخش تقسیم شده که یک بخش از آن در اختیار بنگاه‌هاست که می‌توانند با استفاده از روش‌های تولید بهتر و افزایش بهره‌وری میزان آنها را کاهش دهند. اما بخش دیگر هزینه‌ها به محیط کسب‌وکار این محصول بازمی‌گردد که می‌توان به مواردی همچون حقوق دولتی و عوارض صادراتی اشاره کرد که مجموع این هزینه‌ها باعث افزایش قیمت تمام‌شده محصول شده و از آنجایی که قیمت سنگ‌آهن با کاهش روبه‌روست، میزان سود حاصل از تولید به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داشت.
وی به نقش دولت در بهبود فضای بازار اشاره کرد و گفت: یکی از کمک‌های بزرگی که دولت برای خروج از رکود بازار داخلی کرده است کاهش دادن هزینه‌های بنگاه‌هاست. همچنین می‌توانند با تحریک تقاضای بازار مصرف‌کننده که همان صنایع پایین‌دستی همچون صنایع فولادی هستند زمینه را برای خرید این محصول فراهم کنند.

آزادسازی قیمت
مسئول امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن درخصوص وضعیت سنگ‌آهن و قیمت آن در بازار جهانی می‌گوید: قیمت سنگ‌آهن در بازار جهانی دستخوش تغییرات فراوانی شده و کاهش نرخ جهانی این ماده معدنی را در پی داشته و بر روی بازار داخلی نیز تاثیرگذار بوده است.

کیوان جعفری طهرانی، همچنین درخصوص اینکه آزادسازی قیمت سنگ چه تاثیری بر بازار داخلی خواهد داشت گفت: یکی از نکات مهمی که هم‌اکنون در مورد فروش سنگ‌آهن از سوی شرکت‌های بزرگ دولتی و نیمه دولتی همچون چادرملو، گل گهر و... به صنایع فولادی وجود دارد پایین بودن نرخ این کانی و نزدیک نبودن آن به قیمت واقعی است. در واقع آزادسازی قیمت سنگ‌آهن و نزدیک شدن آن به قیمت جهانی ممکن است برای فولادسازان مشکل ایجاد کند، چراکه آنها هم‌اکنون سنگ‌آهن را با قیمتی پایین خریداری می‌کنند. وی همچنین با بیان اینکه آزادسازی قیمت موجبات جلوگیری از خام فروشی را در پی خواهد داشت افزود: بیشتر فعالان این عرصه تمایل دارند تا محصولات خود را در داخل به فروش برسانند و شرکت‌های خصوصی کوچک‌مقیاس نیز از این قائده مستثنا نبوده و با آزادسازی قیمت نزدیک می‌توانند محصولات را به مشتریان داخلی عرضه کنند.


روند نزولی قیمت سنگ‌آهن

یک عضو خانه معدن نیز در خصوص تاثیر آزادسازی قیمت سنگ‌آهن  می‌گوید: با توجه به اینکه سهام برخی از شرکت‌های بزرگ دولتی تولیدکننده سنگ‌آهن در بورس عرضه می‌شود از این‌رو با آزادسازی قیمت سنگ‌آهن می‌تواند تاثیر مثبتی بر روی بورس داشته باشد، چراکه درحال‌حاضر به دلیل افت جهانی که در این حوزه وجود دارد خرید و فروش در بورس کم بوده و می‌توان به رونق گرفتن بورس نیز کمک کرد.

شهناز نوایی در ادامه به کاهش قیمت سنگ‌آهن اشاره کرد و گفت: طبق پیش‌بینی‌های انجام شده؛ نرخ سنگ‌آهن تا خرداد سال آینده روندی نزولی داشته و به همین دلیل می‌توان با آزادسازی قیمت زمینه را برای خرید و فروش با یک قیمت توافقی فراهم کرد چراکه درحال‌حاضر قیمت این محصول توسط خریداران تعیین می‌شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۷
کد مطلب: 16421
 
مرجع : صمت