گروه معادن
 
حضور پیمانکاران در پروژه‌های معدنی
ایرانی‌ها ۷۰ درصد طرح‌های معدنی را اجرا می‌کنند
گروه معادن - زنجیره فعالیت‌های معدنی از اکتشاف تا فرآوری علاوه بر اینکه نیازمند تجهیزات و ماشین‌آلات متفاوت است متاثر از سطح دانش فنی است.
 
به گزارش ماین نیوز، به طوری که درحال‌حاضر صددرصد فعالیت‌های استخراجی در معادن روباز به وسیله شرکت‌های ایرانی انجام می‌شود و در معادن سرپوشیده نیز پیمانکاران ایرانی در سال‌های اخیر به توان بالایی دست یافته‌اند اما در بخش اکتشاف یا فرآوری که نیازمند آنالیز و نرم‌افزارهای خاص است فعالیت‌های پیمانکاران ایرانی تحت تاثیر مشکلات تحریمی قرار گرفته و همین محدودیت‌ها مانع از ورود آنها به تمام پروژه‌ها شده است. از این رو کارشناسان معتقدند در صورتی که ماشین‌آلات مورد نیاز برای اکتشافات عمق‌های بالای ۱۰۰۰ متر به ایران وارد شود پیمانکاران داخلی در بخش اکتشاف خودکفا می‌شوند.

گرچه در فرآوری برخی محصولات خاص که در ایران تاکنون انجام نشده به مشاوران خارجی نیاز است، با این حال ۷۰ درصد پروژه‌های معدنی به‌وسیله پیمانکاران ایرانی انجام می‌شود.
با توجه به اینکه بخش معدن به عنوان یکی از پیشرانه‌های اقتصادی در یک سال اخیر مورد توجه قرار‌گرفته، شرکت‌های پیمانکاری فعال در حوزه معدن نیز همگام با نیازهای داخلی به پیشرفت‌های خود ادامه می‌دهند.

پیمانکاران ایرانی نیازمند تامین نقدینگی
یک عضو هیات مدیره خانه معدن در رابطه با توان پیمانکاران ایرانی در عملیانی کردن طرح‌های معدنی گفت: پیمانکاران ایرانی استخراج کامل معادن روباز را در اختیار دارند و در معادن سرپوشیده نیز گرچه فعالیت آنها زیاد نیست با این حال به توان بالایی دست یافته‌اند. بخش اکتشاف در گذشته بیشتر به‌وسیله شرکت‌های خارجی در ایران انجام می‌شد اما هم‌اکنون پیمانکاران ایرانی بیشتر حفاری‌های مورد نیاز را انجام می‌دهند و تنها در فعالیت‌های اکتشافی در عمق‌های بالایی ۱۰۰۰ متر که به تجهیزات مغزه‌گیر پیشرفته نیاز است اجرای پروژه‌ها باید با همکاری شرکت‌های خارجی انجام شود.

جعفر صادقی پناه با نگاهی به اجرای طرح‌های فرآوری در ایران ادامه داد: فرآوری برخی مواد معدنی همچون مس، سنگ آهن و... به‌وسیله شرکت‌های ایرانی انجام می‌شود اما طراحی و اجرای پروژه فرآوری برخی مواد معدنی نیازمند مشاوران خارجی است، زیرا فرآوری هر ماده معدنی طراحی خاص خود را دارد که باید چند پروژه در یک ماده معدنی خاص توسط پیمانکار خارجی انجام شود و پس از آن شرکت‌های ایرانی اجرا و طراحی آن را به عهده بگیرند.

وی با نگاهی به تفاوت اجرای پروژه‌های معدنی توسط پیمانکار ایرانی و خارجی اضافه کرد: کارفرمای برخی معادن در ایران زمانی که طرح را به پیمانکار خارجی واگذار می‌کند به دلیل استفاده از فاینانس و... هزینه اجرای پروژه را به صورت کامل در اختیار طرف خارجی قرار می‌دهد، به همین دلیل طرح به خوبی پیش می‌رود. گرچه در برخی موارد پیمانکاران خارجی با وجود اینکه سرمایه کافی را در اختیار داشته‌اند طرح را به صورت نیمه‌کاره رها کرده‌اند. در مقابل کارفرمایان به پیمانکاران داخلی تزریق مالی کافی را ندارند و این منجر به تاخیر در اجرای طرح می‌شود. اگر اعتبارات لازم در اختیار شرکت‌های ایرانی قرار گیرد آنها با فراهم کردن دوره‌های آموزشی در خارج از کشور سطح کارکنان خود را ارتقا خواهند داد و از نظر فنی نیز تجهیزات مورد نیاز را تامین می‌کنند و به نوعی توان رقابت آنها با شرکت‌های خارجی بیشتر می‌شود.

تحریم، محدودیت پیمانکار ایرانی
یک عضو هیات مدیره انجمن مهندسی معدن ضمن اشاره به توان پیمانکاران ایرانی اظهار کرد: درحال‌حاضر فعالیت استخراجی معادن ایران با توان شرکت‌های ایرانی انجام می‌شود و در بخش اکتشاف و فرآوری به دلیل نیازبه نرم‌افزارهای آنالیز برخی پروژه‌ها با همکاری شرکت‌های خارجی انجام می‌شود.

در یک سال اخیر در بخش اکتشاف نیز شرکت‌های پیمانکار ایرانی بیشتر فعال شده‌اند و نقش شرکت‌های خارجی نیز در فرآوری مواد معدنی کمرنگ‌تر شده است، زیرا از نظر دانش فنی پیمانکاران ایرانی توان اجرای هر نوع پروژه معدنی را دارند تنها به دلیل محدودیت‌هایی که به واسطه تحریم‌ها به وجود آمده است کمتر به تجهیزات پیشرفته مورد نیاز آنالیز و ژئوفیزیک هوایی با دقت بالا در عمق‌های پایین دسترسی پیدا کرده‌اند.

اردشیر پورشعبان با تاکید بر اهمیت تجهیزات در اجرای پروژه‌های معدنی افزود: خیلی از طرح‌های معدنی به این دلیل در اختیار شرکت‌های خارجی قرار می‌گیرد که آنها از تجهیزات پیشرفته برخوردار هستند و توان ورود به هر نوع فعالیتی را دارند. در مقابل شرکت‌های ایرانی با کمبود تجهیزات روبه‌رو هستند. از طرف دیگر واردات ماشین‌آلات سنگین با دور زدن تحریم‌ها منجر به گران شدن هزینه تامین ماشین‌آلات می‌شود که در شرایطی که شرکت‌های ایرانی با محدودیت اعتبارات روبه‌رو هستند، از قدرت رقابت‌پذیری پیمانکاران ایرانی کاسته می‌شود.

او با بیان اینکه روش‌های طراحی و اجرای پروژه‌های معدنی به‌وسیله شرکت‌های ایرانی مطابق آخرین روش‌های روز دنیاست، ادامه داد: در بخش معدن، فناوری با سرعت خیلی کمی در دنیا پیشرفت می‌کند، به همین دلیل روش‌های اجرا و طراحی توسط شرکت‌های ایرانی مطابق جدید‌ترین روش‌هاست و اینکه گفته می‌شود پیمانکاران ایرانی هنوز از روش‌های سنتی استفاده می‌کنند، درست نیست. از طرف دیگر اجرای طرح‌های معدنی تنها به طراحی برنمی گردد بلکه مدیریت و هزینه در پیشروی طرح از عواملی است که همواره در سرعت راه‌اندازی پروژه موثر است.

فعالیت‌های معدنی در ایران شتاب بیشتری به خود گرفته است و شرکت‌های پیمانکار ایرانی نیز برای بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها در بخش‌های مختلف اکتشاف، استخراج و فرآوری به دنبال افزایش توان خود هستند، به طوری که در یک سال اخیر پیمانکاران ایرانی به بخش‌های بیشتری از فعالیت‌های اکتشافی و فرآوری ورود کرده و به نظر می‌رسد با برداشتن تحریم‌ها شرکت‌های ایرانی علاوه بر اجرای صددرصد طرح‌های معدنی قابلیت رقابت با شرکت‌های خارجی را نیز خواهند داشت، زیرا همواره نبود تجهیزات یکی از محدودیت‌های شرکت‌های ایرانی در ورود به بهره‌برداری از مواد معدنی جدید و خاص بوده است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۳
کد مطلب: 18057
 
مرجع : صمت