گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
مدير اكتشاف ايميدرو:
ركورد فعاليت‌هاي اكتشافي در ايميدرو شكسته شد
گروه اكتشاف و زمين شناسي - گرچه اغلب تحليلگران بخش اقتصادي تأثير معدن در اقتصاد كشور را به علت سهم كم معدن از درآمد ناخالص ملي اندك مي شمارند ، ليكن توجه به سهم درآمد صنايع معدني از درآمد ناخالص ملي و وابستگي بسياري از صنايع كوچك (پائين دستي ) به محصولات صنايع معدني بعنوان مواد اوليه و نيز ارزش افزوده قابل توجهي كه در اين مسير حاصل مي شود ، اهميت مواد معدني را بيشتر نمايان مي كند.مقايسه كشورهاي داراي معدن نيز گوياي تفاوت زياد سهم درآمدهاي معدني و صنايع معدني از GDP كشورها هستند .
 
به گزارش ماين نيوز، در گفت‌وگو با علي اصغرزاده مدير اكتشاف سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) جزئيات بيشتري در خصوص برنامه هاي ايميدرو در خصوص اكتشاف مطرح شده است كه متن آن را در ادامه مي خوانيد:

دولت چه كمكي مي تواند براي توسعه اكتشافات معدني انجام دهد؟

در بسياري از كشورهاي در حال توسعه كه از منابع معدني حائز اهميتي برخوردار هستند، معدن و مواد مختلف معدني به دليل داشتن مزيت بالاي اقتصادي به عنوان يكي از محورهاي توسعه اقتصادي مطرح است. با توجه به پراكندگي مواد معدني در سراسر كشور و توزيع معادن اكثراً در مناطق دور افتاده و محروم رشد اين صنعت در كشور منجر به ارتقاي سطح زندگي مردم در نقاط مختلف مي گردد و ارزش بسياري در رشد اقتصادي و فرهنگي جامعه خواهد داشت. با توجه به تحريمهاي اعمال شده كه عمدتاً توليدات نفتي و صنايع مرتبط را بعنوان اصلي ترين منبع درآمدي كشور نشانه گرفته است، واريانتهاي جانشين جهت كسب درآمد پايدار براي دستيابي به اهداف تعيين شده در چشم انداز 1404 بايد مد نظر قرار گيرند، يكي از واريانت هاي اصلي و اساسي كه مي تواند بعنوان جانشين صنعت نفت در دستور كار قرار گيرد بخش معادن و صنايع معدني است.

دولت با استفاده از نقش حاكميتي و ريسك پذيري در سرمايه گذاريهاي اكتشافي توسط سازمان توسعه اي نظير ايميدرو درتلاش است تا محدوده هاي اميد بخش را اكتشاف و بستر مناسب جهت فعاليت بخش خصوصي و يا خارجي را فراهم مي كند.

وجود ذخاير معدني متنوع و گسترده از جمله ويژگي‌هاي كشورمان و موهبت‌هاي الهي به اين سرزمين مي‌باشد كه توان بالقوه بالايي را براي اقتصاد كشور فراهم نموده ‌است. بهره‌برداري بهينه اين ذخاير مي‌تواند نقش بي ‌بديلي را در راستاي توسعه متوازن كشور و ارتقاي نقش معادن در اقتصاد ملي ايفا كند و در رسيدن به هدف اقتصاد بدون اتكا به درآمدهاي نفتي موثر باشد.

منابع معدني ايران در حال حاضر بيش از 40 ميليارد تن ذخيره با 68 نوع ماده معدني در حال بهره برداري است.

ذخاير كشف شده و در حال بهره برداري در مقايسه با وسعت و پتانسيل كشور ايران اندك است.

برنامه ايميدرو در افق 1404 چيست؟

سازمان توسعه در افق 1404 ملزم به تامين مواد معدني اوليه متناسب و برازنده با اهدافي نظير توليد 55 ميليون تن فولاد خام ، 800 هزار تن مس ، 1.5 ميليون تن آلومينا و ... مي باشد لذا اهداف فوق در صورتي قابل تحقق مي باشد كه در گام اول ذخاير معدني مكفي جهت صنايع ايجاد شده ، تامين شده باشد. دستيابي به اين ذخاير امكان پذير نيست مگر با ايجاد فضاي مناسب و افزايش سرمايه گذاري در اكتشافات كشور كه به عنوان ماموريت اصلي ايميدرو و با هدف تامين مواد اوليه و خوراك صنايع معدني مرتبط برنامه ريزي و در حال اجرا مي باشد.

براي اكتشاف چه برنامه هايي داريد؟

برنامه هاي اكتشافي سازمان با هدف كشف منابع جديد براي توسعه بخش معدن، فراهم ساختن بستر مناسب براي جذب سرمايه گذاري داخلي و خارجي با تهيه مستندات اكتشافي مطابق با استانداردهاي جهاني ، ‌سرمايه گذاري اكتشافي در مناطق محروم و داراي پتانسيل معدني براي هدايت منابع ، ايجاد توسعه ،‌اشتغال زايي و تامين امنيت در آن مناطق در طول سال 1393 با بودجه برآورد شده به مبلغ 120 ميليارد تومان مي باشد.

تعامل بين وزارت صنعت، معدن و تجارت ، سازمان توسعه و سازمان زمين شناسي در جهت اجراي عمليات اكتشافي در پهنه سنگان از عوامل موثر در تسريع فعاليتهاي اكتشافي در كشور است.

فعاليت در پهنه ها با هدف شناسايي و پي جويي پتانسيل هاي معدني به منظور افزايش ذخاير و ايجاد تنوع در محصولات معدني به همراه بستر سازي جهت جذب سرمايه گذاران خصوصي پيگيري خواهد شد.

از ديگر اقدامات ايميدرو پذيرش خطر اكتشاف توسط صندوق بيمه فعاليتهاي معدني و همچنين تخصيص اعتبارات مالي قابل توجه و ارائه تسهيلات اكتشافي بمنظور خريد تجهيزات و ماشين آلات معدني توسط پيمانكاران بخش معدن مي باشد.

هدفگذاري عمليات اكتشافي بر روي حوزه هاي جديد عناصر استراتژيك نظير عناصر نادر خاكي ، آنتيموان و كروميت و تيتانيوم از ديگر برنامه هاي ايميدرو در سال جاري مي باشد كه در محدوده هاي مختلف در جريان است.

عملكرد فعاليت هاي اكتشافي ايميدرو در سال جاري (9 ماهه) چگونه است؟

در برنامه سال 93 اكتشاف پهنه هاي معدني و انجام مطالعات شناسايي و پي جويي و اكتشاف عمومي و تفصيلي از سرفصل هاي اصلي هستند كه به تفكيك به آنها پرداخته شده است.

فعاليت هاي اكتشافي در طرح توانمند سازي اكتشاف شامل الف-پهنه هاي اكتشافي از قبيل

1. پهنه نوار مرزي خراسان جنوبي، پهنه نوار مرزي سيستان و بلوچستان، پهنه سراوان ، بلوك ماهواره اي سيستان و بلوچستان، پهنه آهن پلاسري ايرانشهر، پهنه قزل اوزن اردبيل، پهنه مركزي ايران است.

همچنين محدوده هاي داراي پروانه شامل اكتشاف عمومي محدوده هاي ميله، سه برز، كوه دم،گردنه شير،چاه رحمان، آگات شكراب ،اكتشاف تكميلي محدوده هاي نيكوئيه، آقچه كند، گلوجه، سياه جنگل است.

بازديدهاي صحرايي نيز شامل 93 بازديد محدوده در استان هاي آذربايجان شرقي، زنجان، قزوين، اصفهان، كرمان، يزد ، سيستان و بلوچستان و اردبيل است.

در برنامه سال 93 اكتشاف پهنه هاي معدني و انجام مطالعات شناسايي و پي جويي و اكتشاف عمومي و تفصيلي از سرفصل هاي اصلي مي باشند كه در شش پهنه داراي مجوز با عناوين به شرح ذيل پيگيري مي گردد:

پهنه نوار مرزي سيستان و بلوچستان در وسعت 15000 كيلو متر مربع : اتمام فاز شناسايي و پي جويي، نتايج عمليات فازهاي مزبور منجر به شناسايي 143 انديس معدني گرديد كه انديس هاي فلزي آن‌ها در 12 محدوده اكتشافي محاط و جهت ثبت و صدور پروانه به استان اعلام شده است.

پهنه سراوان در وسعت 15000 كيلو متر مربع : اتمام فاز شناسايي و شناخت 44 انديس معدني و پيگيري ثبت انديس‌ها در 12 محدوده اكتشافي ، نوار مرزي خراسان جنوبي در وسعت 6116 كيلومترمربع : اتمام فاز شناسايي در حال كار در فاز پي جويي ، پهنه اردبيل در وسعت 1315 كيلومتر مربع : اخذ مشاور و شروع فاز شناسايي، پهنه مركز ايران در وسعت 90000 كيلومتر مربع : مبادله قرارداد با شركت اسكام ، پهنه پلاسري ايرانشهر در وسعت 250 كيلومتر مربع : خاتمه يافته، در حال تكميل گزارش نهايي و مطالعات ماهواره اي پلي متال سيستان و بلوچستان در وسعت 17000 كيلومترمربع: خاتمه يافته ، محدوده هاي اميدبخش جهت ثبت و صدور پروانه به استان اعلام شده است.

در استان هاي قزوين، اصفهان، زنجان، ايران مركزي، يزد، اردبيل و سيستان و بلوچستان از14 محدوده داراي پروانه اكتشاف 8 پروژه اكتشافي خاتمه يافته و 6 محدوده ديگر در دست اجرا مي باشد. از 8 محدوده خاتمه يافته 4 محدوده به دليل عدم كشف كانسار غيراقتصادي اعلام و از مدار فعاليت خارج شده و 4 محدوده وارد فاز بعدي اكتشاف شده است.

لطفا در مورد هر يك از محدوده هاي معدني بيشتر توضيح دهيد.

اكتشافات در محدوده هاي معدني سنگان ( مجتمع سنگان)

در سال 93 اكتشاف آنومالي هاي غربي و مركزي محدوده هاي معدني سنگان در معدنA ¸CS با هدف افزايش ذخاير قطعي معدن صورت پذيرفت و به ميزان15500 متر حفاري اكتشافي در بيش از 35 حلقه گمانه انجام گرديد كه در آنوماليA حفاري ها اتمام يافته و در مرحله ارزيابي جديد از ذخاير قطعي اين معادن مي باشد .

اكتشاف در پهنه سنگان

اين فعاليت با همكاري سازمان زمين شناسي در وسعت 11500 كيلومترمربع با برداشت عمليات ژئوفيزيك هوايي در سال 93 پيگيري گرديد و با معرفي 15 آنومالي جديد وارد عمليات پي جويي در اين آنومالي ها گرديد و با برداشت بيش از 29000 نقطه ژئوفيزيك زميني و5100 متر حفاري اكتشافي و تهيه نقشه زمين شناسي در حال پيگيري جهت معرفي محدوده هاي معدني مي باشد.

اكتشاف در معدن طلاي زرشوران

عمليات اكتشافي در محدوده معدن در سال 93 با بيش از 12000 متر حفاري پايان يافت كه منجر به افزايش ذخاير معدن از 89 تن به بيش از 108 تن گرديد و اين نتايج توسط وزارت صنعت ، معدن و تجارت و سازمان استان تاييد و در پروانه بهره برداري ثبت گرديد. همچنين عمليات اكتشافي در اطراف معدن و در داخل پروانه پيگيري مي گردد كه عمليات حفاري اكتشافي به ميزان 10000 متر برنامه ريزي گرديده و در مرحله انتخاب پيمانكار مي باشد.

فعاليتهاي اكتشافي سازمان در شركت تهيه و توليد

تا پايان 93/9/30 بخش اكتشاف موفق به انجام حفاري كرگيري به ميزان 66909 متر در كل پروژه هاي اكتشافي شده كه سهم بخش ذغالسنگ 30850 متر بوده و از اين مقدار 26000 متر مورد چاه پيمايي قرار گرفته است.

براساس آمار مقايسه اي طي دوره زماني نه ماهه دوم سال 1392 و نه ماهه اول سال 93 وضعيت عملكرد آيتم هاي حفاري رشد 264 درصدي ، نمونه برداري رشد 415 درصدي ، چاه پيمايي رشد 312 درصدي و ژئوفيزيك رشد291درصدي برخوردار بوده است.

نتايج حاصل از فعاليتهاي اكتشافي انجام شده:

با توجه به گستردگي فعاليتهاي اكتشافي صرفا به اعلام نتايج فعاليتهاي اكتشافي در حوزه ذغالسنگ طبس و البرز مركزي و سنگ آهن ايران مركزي اكتفا شده است.

در بخش سنگ آهن بالغ بر 90 ميليون تن به ذخائر كشف شده سنگ آهن افزوده شده و گزارشات نهايي در محدوده هاي فعال در دست تهيه و ارائه مي باشد، محدوده هاي فعال فعلي عبارتند از آنومالي شيطور ، آنومالي شمالي ، معدن ميشدوان ، آنومالي 14 ، معدن جلال آباد و معادن گل گهر.

در خصوص نتايج فعاليتهاي اكتشافي ذغالسنگ طبس اين اقدامات منجر به حصول بالغ بر 120 ميليون تن ذخيره در محدوده پروژه ها شده و فعاليت هاي مقدماتي در حوزه طبس و البرز مركزي نتايج خوبي در پي داشته به طور كلي در البرز مركزي 6 محدوده اميدبخش و 3 لايه قابل كار جديد شناسايي شده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۰۴
کد مطلب: 18706