گروه معادن سنگ آهن
 
تکرار سریال ریزش قیمت سنگ آهن در سال آینده
گروه معادن >سنگ آهن - رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنايع معدني ايران (ایمیدرو) با بیان اینکه سال آینده هم روند نزولی قیمت سنگ آهن ادامه دارد، هشدار داد که اگر چاره ای برای ساماندهی بازار صادرات این محصول اندیشیده نشود برخی معادن تعطیل خواهند شد.
به گزارش ماين نيوز، مهدی کرباسیان گفت: سنگ آهن ایران به دلیل اینکه کارخانه‌های کنسانتره و گندله ما هنوز به بهره‌برداری کامل نرسیدند و در سال 95 و 94 به بهره‌برداری می‌رسند، در نتیجه میزان تولیدمان با مصرف نابرابری دارد.

او افزود: با توجه به افت شدید قیمت سنگ آهن در دنیا، صادرات سنگ آهن دچار رکودی شده که این امر در وضعیت معادن کوچک سنگ آهن تاثیرگذار است. برخی معادن کوچک سنگ آهن قادر به پرداخت قیمت تمام شده تولید خود نخواهند بود و این اتفاق هم باعث رکود بازار می شود و هم تعطیلی معادن را در پی دارد.

کرباسیان پیش‌بینی کرد: پیش‌بینی‌‌ام برای سال آینده این است که قیمت سنگ آهن به دلیل اینکه واردات چین یک افت جدی کرده و حجم زیادی از سنگ آهن استرالیا به شکل وسیعی به چین فروخته می‌شود، در سال آینده قیمت سنگ آهن تغییر چشمگیری پیدا نمی‌کند و مانند امسال شاهد روند نزولی قیمت سنگ آهن هستیم.

او افزود: در حالی که می‌توان از معادن کشور به ویژه معادن سنگ آهن که ارزش افزوده خوبی ایجاد می‌کند، نهایت استفاده را ببریم. سنگ آهنی ها باید بدانند که بزرگترین مصرف کننده و واردکننده سنگ آهن چین است و در تصمیم گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها از این کشور نباید غفلت به خرج داد.

استرالیا مقصر است؟

استرالیا را متهم می‌کنند و معتقدند مقصر آشتفتگی بازار جهانی سنگ آهن این کشور معدنی است. به اعتقاد کارشناسان حوزه معدن، صادرات سنگ آهن ایران امسال نزدیک به 40 درصد نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است. از طرفی آمارهای 9 ماه نخست سال جاری نشان می‌دهد صادرات سنگ آهن ایران هفت میلیون و ٨٠٠ هزار تن ثبت شده که ارزشی معادل ٥١٠ میلیون و ٣٠٠ هزار دلار داشته و این روند حاکی از این است که ایران روند نزولی صادرات سنگ آهن را در این مدت از سال تجربه کرده است.

این در حالی است که به اعتقاد صاحب‌نظران این حوزه ظرفیت تولید سنگ آهن ایران بیش از دو میلیون تن در ماه است اما در ماه‌های گذشته این میزان به کمتر از ٢٠ هزار تن در ماه رسیده و این احتمال وجود دارد که باز هم این روند نزولی باشد.

به اعتقاد صاحب‌نظران حوزه معدن افت قیمت‌های جهانی باعث شده بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های کلانی که بخش خصوصی برای معادن سنگ آهن انجام داده از بین برود. اما تحلیل بیشتر فعالان معدنی حوزه سنگ آهن این است که معدنکاران استرالیایی در جایگاه بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن به همراهی صنعت چین در جایگاه مصر‌ف‌‌کننده بزرگ این مواد معدنی عواملی هستند که بازار را تا کنون تحت تسلط خود قرار داده‌اند.

با این حال کاهش عوارض صادرات سنگ آهن از سوی دولت استرالیا می‌تواند الگویی برای ایران به عنوان یک صادرکننده کوچک سنگ آهن مفید واقع شود و همین اتفاق باعث می‌شود تا بیشترین کمک به معدن کاران کلید بخورد. پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که اگر تبانی استرالیا و چین با همین وضع موجود ادامه پیدا کند، در سه تا چهار سال آینده تمام صادرکنندگان کوچک سنگ آهن که ایران هم یکی از آنها به شمار می‌رود، از بازار حذف شوند. این در شرایطی است که دولت می‌‌تواند با سیاست‌های منطقی خود وضعیت بازار سنگ آهن را به نوعی کنترل کند.

بنا بر گفته‌های فعالان در حوزه سنگ آهن پیش‌بینی‌ می‌شود صادرات سنگ آهن در سال جاری 40 درصد کاهش یابد و وابسته با این کاهش 90 درصد معادن سنگ آهنی که در اختیار بخش خصوصی است تعطیل شود، همانطور که سال گذشته 40 درصد از معادن کوچک در بخش سنگ آهن به دلیل وجود بحران‌های پیش آمده تعطیل شدند.

اما آیا استرالیا مقصر است یا اینکه می توان همان سیاستی که این کشور جهت حمایت از معادن سنگ آهن کوچک به خرج داد در ایران هم به کار گرفت؟ استرالیا چندی پیش تصمیم گرفت 50 درصد تخفیف در حقوق دولتی را به معادن خود بدهد، این در حالی است که این روزها دولت بهره مالکانه 30 درصدی برای معادن ایران تعریف کرده است.

بررسی‌ها نشان داده طبق رأی دیوان عدالت اداری پرداخت بهره مالکانه متوقف باید شود اما پس از گذشت چهار ماه از این تصمیم دیوان عدالت اداری هنوز تکلیف این نرخ مشخص نشده است. با وجود اینکه اگر در ایران دولت بهره مالکانه 30 درصدی را پیشنهاد کرده اما بررسی‌‌ها نشان می دهد طبق استانداردهای جهانی حق پروانه بهره‌برداری از معادن بیشتر از 10 درصد نباید باشد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۵
کد مطلب: 19324
 
مرجع : اقتصاد نيوز