گروه معادن
 
لزوم به‌روزرسانی صنعت فرآوری مواد معدنی
گروه معادن - فعالیت‌های معدنکاری و فلزکاری در ایران زمین و دلایلی مبنی بر اینکه این سرزمین مهد معدنکاری جهان بوده را می‌توان در نوشته‌های باستان‌شناسان بی‌شماری جست‌وجو کرد از آن جمله هانس وولف می‌گوید: شواهد باستان‌شناسی گواه آنند که شمال و مرکز ایران مناطقی با کهن‌ترین پیشینه متالورژی در جهان هستند. انسان می‌توانسته است به سودمندی فلز در سرزمینی پی ببرد که در آن فلزات و کانه‌های معدنی وجود داشته است و ایران سرزمینی پرمایه از کانه‌های فلزی است.
 
به گزارش ماین نیوز، بدیهی است دست یافتن به تکنیک‌های آزموده شده در صنعت استحصال مواد معدنی و ذوب فلزات از اولویت‌های بخش معدن است، اما کسب علم روز و رسیدن به حداکثر میزان تولید در زمانی کوتاه در زمینه برخی از مواد معدنی و با توجه به نیاز داخلی، مستلزم استفاده از تمام توانایی‌های موجود در داخل و همچنین استفاده از تجربیات کشورهای پیشرو در این زمینه است. با وارد کردن دانش فنی و به روز در زمینه فرآوری بعضی از مواد معدنی که کمتر آنها را تجربه کرده‌ایم و بومی‌سازی روش‌های نوین استحصال برای تمامی مواد معدنی موجود در کشور مثل عناصر کمیاب و سنگ‌های ساختمانی، قیمتی و نیمه‌قیمتی و... در زمینه پرهیز از خام فروشی نیز گام برمی‌داریم.

در زمینه استحصال بعضی از مواد معدنی هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده‌ایم. زیرساخت‌های لازم برای فرآوری طلا هنوز همانند استحصال سرب و روی و آهن، فراهم نشده است. استحصال جیوه که مثلا در شمال غرب ایران ظرفیت به نسبت خوبی دارد، مورد بی‌توجهی قرار گرفته است.

جایگاه استحصال عناصر خاکی نادر که سال‌هاست از مطالعه در زمینه فرآوری آن در کشور می‌گذرد و با توجه به ظرفیت معدنی موجود، کجاست و تا چند سال دیگر به نتیجه می‌رسد؟!

باید راه تحقیق و توسعه درباره استحصال برخی از مواد معدنی استراتژیک را با بهره‌گیری از پژوهشگران جوان کشور به‌صورت بسیار جدی و کاربردی هموار کرد و نتیجه‌گرا بود، نه سال‌های متمادی مطالعه و فقط مطالعه!! بدون اینکه انتظار دستیابی به نتیجه در زمان مناسب را داشته باشیم در این صورت شاید در یک دوره زمانی ۵ تا ۱۰ ساله بتوانیم به رشد چشمگیری درباره تولید فرآورده‌های معدنی که باعث اشتغالزایی و تولید ارزش‌افزوده بالا می‌شود، دست یابیم.

بایستی از توان داخلی برای تولید ماشین‌آلات پایه فرآوری مواد معدنی با حداکثر توان استفاده کنیم که البته نیاز به حمایت‌های دولتی نیز دارد در این صورت بااستفاده از دانش فنی و تجربه لازم، استفاده از ماشین‌آلات و مواد معدنی داخلی، در زمانی کوتاه، رشد حداکثری تولید فرآورده‌های معدنی، همگام با استانداردهای روز دنیا را خواهیم داشت.

با داشتن ظرفیت‌های غنی مواد معدنی و با توجه به اینکه معدنکاری و فلزکاری در ایران باوجود پیشینیه غنی، هنوز به جایگاه اصلی و شایسته خود نرسیده است، باید در جهت ارتقای آن، قدم‌های موثرتری بر داریم. در این زمینه با دعوت از متخصصان معدن و صنایع معدنی کشور و همچنین متخصصان کشورهای صاحب‌نام، در قالب همایش‌ها و نمایشگاه‌های بین‌المللی و مطرح کردن نیازهای کشور، به راهکار عملی و بهینه می‌توان رسید.

به اشتراک‌گذاردن تجربیات ساخت ماشین‌آلات و دانش فنی به‌دست آمده توسط متخصصان داخلی و خارجی در زمینه استحصال و فرآوری تمامی مواد معدنی، گام موثری در سرعت بخشیدن به رشد این صنایع و استفاده حداکثری از ظرفیت معدنی و ایجاد ارزش‌افزوده به‌عنوان یکی از مزیت‌های نسبی و جذب سرمایه در صنعت فرآوری البته با اعتمادسازی نزد سرمایه‌گذاران، قدمی بسیار موثر در رشد صنایع معدنی کشورمان خواهد بود.

کورش شعبانی / عضو هیات‌مدیره گروه پژوهشی زرنه اکتشاف
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۴۱
کد مطلب: 21349