گروه معادن ساير حوزه ها
 
منگنز قم رتبه نخست خاورمیانه
گروه معادن >ساير حوزه ها - معدن منگنز قم توانسته با کسب رتبه اول در خاورمیانه در صدر معادن قرار گیرد و به عنوان عظیم ترین تولید کننده سنگ منگنز در کشور درآید.
به گزارش ماین نیوز، منابع معدنی و ذخایر زیرزمینی هرکشوری پایه های اقتصاد آن کشور را شکل می دهد، رشد اقتصادی هر کشوری بستگی تام به معادن و منابع دارد و بهره وری از آنها می تواند به توسعه و رشد اقتصادی کمک شایان توجهی کند. خروجی معادن در بازار جهانی نقشی مهم ایفا می کند و سرمایه گذاران زیادی در این عرصه ورود کرده اند هرچند ورود به این عرصه ریسک پذیری بالایی را می طلبد اما می تواند با سوددهی قابل توجهی هم روبه رو باشد.

بسیاری از صنایع و واحدهای صنعتی مواد اولیه مورد نیاز خود را از طریق معادن تامین می کنند و وجود معادن نقشی بسزا در خودکفایی صنعتی، افزایش تولید ناخالص ملی، ایجاد شغل و... یک کشور دارد.

در کشور ایران بهره برداری از معادن و منابع آن چنان که شایسته است صورت نگرفته و ایران از ظرفیتی گسترده تر در این حوزه برخوردار است و می تواند بسیار فعال تر در این خصوص عمل کند.

قابل ذکر است که معدن بیش از 30 درصد ارزش اسمی بورس را در اختیار دارد اما با این وجود هنوز هم هماهنگی مطلوبی بین میزان سرمایه گذاری و حجم ذخایر معدنی در کشور نیست. از آنجا که اثرگذاری توسعه معدن به صورت غیرمستقیم بر توسعه اقتصادی کشور بیشتر از صنعت و تجارت است و حجم گسترده اقدامات معدن رونق ترابری و ترانزیت را به دنبال دارد و ایجاد اشتغال پایدار از مزیت های بهره برداری از معادن است توجه به این بخش ضروری است.

در استان قم نیز معادن زیادی وجود دارد که بهره برداری مطلوب از آنها می تواند به توسعه اقتصادی شهر کمک شایان توجهی کند.

طبق آمار یکی از عظیم ترین ظرفیت های قم در بخش معدن است و وجود ده ها معدن مختلف و بزرگ،این استان را به منبعی از معادن مبدل ساخته است. اکنون بیش از 100 معدن شاخص با بیش از 30 نوع مواد معدنی در قم وجود دارد که معدن منگنز، آهن، نمک آبی، آهک، عقیق و گچ از جمله معادن شاخص در استان است.

معدن منگنز ونارچ قم در جنوب غربی شهر قم و در فاصله 30 کیلومتری این شهر قرار گرفته است. این معدن که در محدوده شهر کهک واقع شده است در دو کیلومتری روستای ونارچ قرار گرفته و ساکنان این منطق از کویر را به خدمت خود درآورده و راهی برای کسب درآمد مردم آن شده است.

این معدن که از سال 1341 فعال شده و توانسته با کسب رتبه اول در خاورمیانه در صدر معادن قرار گیرد و به عنوان عظیم ترین تولید کننده سنگ منگنز در کشور تبدیل شود. از نظر شیمیایی منگنز عنصری همچون آهن است و مقدار فراوانی آن نسبت به آهن 50 مرتبه کمتر است. این عنصر در سال 1774 برای نخستین بار شناسایی شد که در صنایع فولاد سازی بیشترین استفاده را دارد.

طبق گفته مسئولان، این معدن برای بیش از 400 نفر را به طور مستقیم و برای حدود دو هزار نفر نیز به طور غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.

اما متاسفانه یکی از دلایلی که می تواند مسیر پیشرفت معادن را با کندی روبه رو سازد و اشتیاق را از شاغلان در این عرصه کم کند نبود بازار برای عرضه تولیدات آن هاست.

محمود سیجانی معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت قم در خصوص میزان اشتغال در معادن و همچنین مشکلات این عرصه گفت: در استان قم تعداد پروانه های بهره برداری از معادن 150 پروانه است که 1800نفر در آنها اشتغال دارند و تعداد پروانه های اکتشافی نیز 32 پروانه است.

وی با اشاره به بزرگترین معدن استان گفت: معدن منگنز بزرگترین معدن است اما مشکلاتی این معدن را دچار چالش کرده است.

سیجانی ادامه داد: از جمله نکات منفی این معدن محدودیت بازار است که لازم است با چاره اندیشی و برنامه ریزی درست از این معدن به طور شایسته استفاده کرد.

وی در خصوص توسعه معادن قم بیان کرد: امیدواریم با فراهم شدن زیرساخت ها و اعتبارات و همکاری سایر دستگاه ها طی دو سال آینده این بخش از اقتصاد استان به رونق دست یابد.

معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت قم ادامه داد: پس از کشف یک معدن فرآورده های حاصل از آن تاثیری مهم در صنایع و اشتغالزایی دارد و توسعه اقتصادی استان را منجر می شود.

پرواضح است که قم با داشتن ظرفیت اینگونه معادن نیازمند توجه و ورود سرمایه گذاران بخش خصوصی و همچنین کمک دولت و سایر سازمان ها و ارگان ها است تا بازار تولید و کار در این استان رونق گیرد.

رضا قادری از کارشناسان معدن در خصوص میزان تولیدات این معدن گفت: میزان استخراج اسمی این معدن در طی سال 80 هزار تن و در برخی سال ها 110 هزار تن است.

وی افزود: منگنز تنها تولید این معدن است که تمام نیاز ذوب آهن اصفهان را تامین می کند.

این کارشناس معدن با بیان اینکه این میزان تولید نشان از موفقیت و وضع مساعد این معدن دارد ادامه داد: می توان با توسعه و سرمایه گذاری بیشتر در این زمینه به اشتغالزایی بیشتر در استان کمک کرد.

قادری با اشاره به اینکه فعالیت ها و استخراج این معدن زیرزمینی است گفت: این امر هیچ گونه آسیب زیست محیطی نداشته و با رعایت اصول فنی در آن نقش موثری در اقتصاد استان بازی می کند.

وی با بیان اینکه اکثر فعالان در این معدن بومی هستند بیان کرد: این امر سبب رفع محرومیت روستاهای اطراف شده است.

این کارشناس ورود سرمایه گذاران خصوصی را برای ارتقای این بخش ضروری دانست و همچنین تلاش برای بازاریابی جهانی برای صادرات را مهم عنوان کرد.

بر این اساس باید گفت که کشور ما کشوری است که نیروی جوان و تحصیل کرده داشته و همچنین نعمت های الهی به وفور در این سرزمین وجود دارد و لازم است با برنامه ریزی و مدیریت و ارائه تسهیلات فضای ورود جوانان به این عرصه ها را فراهم کنیم.

همچنین باید دانست که در شرایط اقتصادی کنونی در ایران باید با تکیه بر معادن و ظرفیت های داخلی کشور از بحران ها عبور کرد و از این طریق تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد. همچنانکه در طول تمام ادوار بحران های اقتصادی جهانی معادن به کمک اقتصاد آمده اند اکنون نیز در شرایطی که کشور قرار دارد و بحث اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری به طور موکد بیان شده است توجه به این معادن و تکیه بر آنها اهمیت و توجهی ویژه می طلبد.

اکنون اداره بیشتر معادن در کشور بر عهده دولت است که این مسئله نشان از سطح پایین راندمان کاری و بهره وری دارد و لازم است با تغییر روش مدیریتی و سپردن کار به بخش خصوصی وضعیت اقتصادی معادن را بهبود بخشید.
تاریخ انتشار : جمعه ۱۳ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۳
کد مطلب: 27332
 
مرجع : خبرگزاری فارس