گروه معادن
 
یادداشت رئیس ایمیدرو
مزیت‌ها و فرصت‌های معدن در ایران از نگاه مهدی کرباسیان
به گزارش ماین نیوز، بخش معدن و صنایع معدنی ایران در حال‌ حاضر دارای مزیت‌ها و فرصت‌های فراوانی است. مزیت‌هایی برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در بخش معدن و صنایع معدنی کشور وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به انرژی فراوان، نیروی انسانی مجرب و همچنین ذخایر غنی و مواد اولیه معدنی اشاره کرد.

اولویت ایمیدرو برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های معدنی ابتدا سرمایه‌گذاران داخلی، سپس سرمایه ایرانیان مقیم خارج و پس از آن سرمایه‌گذاران خارجی است. در دیدار و مذاکره با چند نفر از سرمایه‌گذاران خارجی که در محل ایمیدرو انجام شد، استقبال زیادی برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های معدنی ایران انجام گرفته و در برخی موارد توافق‌هایی نیز حاصل و توافقنامه هم امضا شده است که از جمله آنها می‌توان به اجرای طرح الکترود گرافیتی و طرح آلومینیوم جنوب به‌عنوان نخستین پروژه بزرگ ایمیدرو در منطقه ویژه لامرد اشاره کرد.

با فراخوانی که ایمیدرو در چند ماه گذشته برای برخی طرح‌های معدن و صنایع معدنی در جراید کشور اعلام کرد، بسیاری از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای تکمیل یا اجرای طرح‌های آنها اعلام آمادگی کردند که از جمله آنها اجرای هفت طرح فولادی استانی است. این طرح‌های فولادی که قرار بود به‌ طور کامل توسط ایمیدرو انجام شود، اکنون قرار است با مشارکت ۶۵ درصدی بخش خصوصی و ۳۵ درصدی ایمیدرو انجام شود.

همچنین می‌توان به انتشار فراخوان طرح احداث کارخانه فرآوری باطله‌های معدن سنگ‌آهن جلال‌آباد اشاره کرد که ۴۴ سرمایه‌گذار داخلی برای مشارکت در این طرح اعلام آمادگی کردند. ایمیدرو اجرای طرح‌های اکتشافی را به‌منظور توسعه بخش معدن در اولویت برنامه‌های خود قرار داده و برای سرعت‌بخشیدن به فعالیت‌های اکتشافی، قراردادی را برای اکتشاف معادن در سطح ۱۲هزارکیلومترمربع از منطقه سنگان با بانک ملت و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور امضا کرده است. همچنین قرار است در آینده نزدیک در منطقه سراوان از گوادر تا خراسان‌رضوی در وسعتی به میزان۳۰هزارکیلومترمربع کار اکتشافی با مشارکت بخش خصوصی انجام شود. با اجرای این طرح‌ها بخشی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع معدنی کشور تامین خواهد شد.

همچنین طرحی در ایمیدرو آماده شده که بر اساس آن باید تا پایان سال آینده ۲۰۰هزارکیلومترمربع کار اکتشافی در کشور انجام شود. اولویت در این طرح نیز اکتشاف در مناطق پرپتانسیل و دارای اکتشاف اولیه است. با امضای تفاهمنامه سه‌جانبه‌ای که اخیرا بین سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی و بانک ملت امضا شد، معادل دو هزار میلیارد ریال تسهیلات برای خرید ماشین‌آلات معدنی در اختیار معدنکاران قرار می‌گیرد. با امضای این تفاهمنامه، بخشی از کمبود ماشین‌آلات و تجهیزات موردنیاز بخش معدن برای معدنکاران بخش خصوصی مرتفع خواهد شد.

مطابق این تفاهمنامه بانک ملت اعتبار مذکور را برای واردات و تولید ماشین‌آلات و تجهیزات بخش معدن اختصاص خواهد داد تا با رفع یکی از کمبودهای بخش معدن، این بخش حرکت به سمت رشد سریع‌تر را دنبال کند. نرخ سود این تسهیلات مطابق نرخ سود تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن است اما ایمیدرو یارانه‌ای بین دو تا ۱۰ درصد نیز بسته به نوع معادن و راهبردی‌بودن آن برای معدنکاران در نظر گرفته است.

تاکنون ۶۸ نوع ماده معدنی شناسایی شده اما با یک بررسی مقدماتی امکان شناسایی و دستیابی به حدود ۸۰ نوع ماده معدنی در کشور وجود دارد. بر اساس آمار، ارزش ذخایر معدنی کشور در حال حاضر حدود ۷۰۰میلیارددلار است در حالی که این رقم در برخی کشورهای همسایه از یک‌ هزار میلیارد دلار هم فراتر رفته است. بنابراین در صورت سرمایه‌گذاری صحیح در اکتشافات معدنی و همچنین اکتشافات در سطح وسیع، ارزش ذخایر معدنی کشور تا چندین‌برابر رقم مذکور افزایش خواهد یافت.

به هر میزان که ذخایر قطعی معدنی کشور افزایش یابد، سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی بیشتری ترغیب خواهند شد که در بخش معدن و صنایع سرمایه‌گذاری کنند و در نتیجه فرصت اشتغال بیشتری فراهم می‌شود و بر ثروت ملی افزوده خواهد شد.

حمایت‌ها و تسهیلات این صندوق در تمام فعالیت‌های معدنی و صرفا برای بخش خصوصی است اما برخی فعالیت‌های خطرپذیر مانند اکتشاف نیاز به حمایت بیشتری دارد. به‌ همین دلیل تقویت صندوق را در برنامه قرار دادیم و پیشنهاد کردیم در بودجه امسال سرمایه صندوق از ۱۰ میلیاردتومان به ۲۰۰میلیاردتومان یعنی تا ۲۰برابر افزایش یابد. دریافت حقوق دولتی معادن از طرف قانونگذار تعریف شده و یک تکلیف برای دولت محسوب می‌شود.

همچنین دولت و متولیان بخش معدن برای انجام فعالیت‌های اکتشافی و ایجاد و توسعه زیرساخت‌ها و دیگر برنامه‌های معدنی نیازمند اعتبارات لازم هستند که بخشی از آنها از طریق دریافت حقوق دولتی معادن تامین می‌شود یعنی در نهایت اعتبارات مذکور مجددا به چرخه فعالیت‌های معدنی برمی‌گردد. بخش معدن تامین‌کننده ماده اولیه بسیاری از صنایع کشور است؛ به هر میزان که بخش معدن تقویت شود، شاهد رشد و توسعه بخش صنعت نیز خواهیم بود که تاثیر آن در رشد اقتصادی کشور هم محسوس خواهد شد. در برخی از کشورها مانند آمریکا از ۶۸ میلیارددلار ماده اولیه معدنی سالانه دو هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار محصولات و فرآورده‌های مختلف تولید می‌شود.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۰۳
کد مطلب: 2834
 
مرجع : روزنامه شرق