گروه معادن
 
درياچه نمك ؛‌ شوره زاري از ثروت
گروه معادن - وقتي ايران را از منظر منابع و ذخاير طبيعي مورد بررسي قرار مي دهيم، بدون هيچ ترديدي به اين واقعيت پي مي بريم كه پروردگار متعال، نگاه ويژه اي به اين سرزمين داشته و در تقسيم نعمت، اين منطقه زمين را مورد لطف خاصي قرار داده است.
به گزارش ماين نيوز، از آب و هواي چهار فصل در اين مساحتِ نه چندان پهناور گرفته تا منابع طبيعي همچون دريا ها، درياچه ها و معادن غني و وسيع در سرتاسر ايران.
همه اين پديده ها ساليان سال وجود داشته اند اما با توسعه علم، مزيت هاي آنها كشف شده و ما را بر آن داشته تا از اين داشته ها، براي بهبود زندگي استفاده كنيم.

در واقع، با توجه به تجربه هاي حاصله ناشي از مزيت ها استخراج و استحصال منابع طبيعي، تمركز بر بهره برداري از آنها مي تواند علاوه بر ايجاد ارزش افزوده براي كشور، اشتغال قابل توجه ايجاد كرده و در نتيجه، از آسيب هاي اجتماعي بكاهد. طبق آمارهاي موجود، بيش از 90 درصد معادن كشور هنوز به مرحله اكتشاف نرسيده و نوع و ميزان ذخاير موجود در آنها بررسي نشده است و تمركز روي آن مي تواند فرصت هاي سرمايه گذاري زيادي را در نقاط مختلف كشور ايجاد كند.

نكته قابل توجه در بررسي منابع طبيعي اين است كه در برابر هر آنچه طبيعي آفريده شده، خداوند حكمتي در آن قرار داده و به عبارتي، ثروتي در نهان آن انباشته شده است. درياچه نمك قم، نمونه اي از اين نعمت ها است كه طي ساليان گذشته، دشتي از شورابه هاي سفيد بي ارزش تلقي مي شده اما بررسي هاي زمين شناسي و اكتشافات صورت گرفته در سال هاي اخير، نشان داده است كه همين درياچه از مواد معدني ارزشمندي نظير منیزیا، هاليت، سيلويت با ذخيره حداقل 240 ميليون تن و نيز كاني هاي ديگر معدني برخوردار است كه بدون شك، فرصتي بكر و بي نظير براي سرمايه گذاران و علاقه مندان به توسعه كشور به شمار مي رود.

بر اساس بررسي هاي صورت گرفته، از اين شورابه ها حدود 10 الي 12 كاني مي توان استحصال كرد كه يكي از مهمترين آنها «كلرور پتاسيم» است كه براي كود شيميايي مصرف مي شود. با توجه به اينكه عيار پتاسيم اين درياچه به حدود يك درصد مي رسد، بنابراين با انجام محاسبه مي توان ذخيره اي برابر با حدود 6/2 ميليون تن كلرور پتاسيم را درنظر گرفت كه با توجه به غلظت يك دهم درصد، سالانه حدود 10 هزارتن كلرور پتاسيم نيز قابل توليد است.

همچنين، طرح تولید اکسید منیزیم سینتره با عیار 97 درصد قابل اجراست و محصول جانبی آن، کلرور سدیم، سولفات کلسیم و کلرور پتاسیم خواهد بود.

با توجه به ذخاير كافي در اين منطقه، امكان سرمايه گذاري مطمئن و طولاني مدت براي سرمايه گذاران وجود داشته و اين قابليت را دارد كه در آن، كارخانه هاي متعددي براي استحصال شورابه ها و تبديل آن ها به پتاس ،‌منيزيوم و... در نتيجه، توليد مواد اوليه صنايع فلزي و غيرفلزي و نيز كشاورزي در داخل احداث كرد. جملگي اين صنايع بخشي از خوراك خود را از منبعي تامين خواهند كرد كه پيشتر در چشم مسافران جاده قم به تلي از شوره زار بي ارزش تداعي مي شد اما اينك فعالان معدني چشم به اين نمك زار ها دوخته اند كه آماده بر دوش كشيدن بخشي از بار رشد درآمد ،‌اشتغال و توسعه اين سرزمين است.

اين فرصت هاي كم نظير و فراوان معدني براي توسعه اقتصاد و اشتغال زايي ، در حاليست كه سرمايه هاي ايراني فراواني در داخل و خارج كشور سرگردان بوده يا به سمت فعاليت هاي غيرمولد و واسطه گرانه هدايت شده است و جا دارد كه سرمايه گذاران گرانقدر داخل و مقيم خارج، مسير حركت خود را به سمت توسعه واقعي كشور تغيير دهند. بدون ترديد، احداث كارخانه ها و واحدهاي توليدي كه در يك زنجيره ارزش قرار دارند، در كنار همه توسعه اي كه ايجاد مي كند، نگاه مهربان كودكاني را كه در آغوش پدران و مادران كم بضاعت قرار دارند، مهربان تر خواهد كرد و نيز چشم اميد جويندگان فرصت هاي شغلي را نسبت به آينده خواهد گشود.

شكي نيست ايرانيان صاحب سرمايه، اگر از فرصت هاي پيش رو براي درآمدزايي و كارآفريني بهره ببرند برخود مي بالند كه قادرند بااستفاده از فرصتي كه بخش معدن در اختيار آنان نهاده آسيب هاي اجتماعي موجود در كشور را به حداقل رسانده و هراس ها و استرس هاي ناتمام فرزنداني را كه پدرانشان از فرط بيكاري به رفتارهاي غير اجتماعي روي مي آورند، به طور چشمگيري كاهش دهند.
به هر تقدير، وجود معادن پرتنوع در كشور - كه برخي از آنها به سرمايه گذاري هاي فراواني نياز ندارد- فرصت مناسبي براي سرمايه گذاران خرد و كلان است تا بتوانند گامي ارزشمند براي توسعه كشور بردارند و امروز اين شورابه ها هستند كه با منابع غني خود در حال خلق فرصت هاي سرمايه گذاري شده اند.

نشريه رفاه /يوسف بهمن آبادي
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۴۵
کد مطلب: 4404