گروه معادن
 
نوشتاری از دکتر پیمان افضل، استاد اقتصاد معدن
رقابت‌پذیری فعالیت‌های معدنی با تحقیق و پژوهش
گروه معادن - ماین نیوز: بهبود رقابت‌پذیری در محصولات صنایع معدنی در صورتی با انجام تحقیقات معدنی در ایران به نتیجه می‌رسد که بخش خصوصی قوی‌تر شود.
 
زیرا این بخش برای اینکه بتواند در بازار حضور پررنگ‌تری داشته باشد نیازمند اصلاح و کاهش قیمت تمام شده تولیدات است. به همین دلیل شرکت‌های خصوصی تحقیق و توسعه را بهبود می‌بخشند.

از طرف دیگر در شرایط کنونی به دلیل کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی دولت به دنبال کاهش هزینه‌های خود و فعال کردن بخش تحقیق و توسعه است که نباید این موضوع را تنها به یک یا چند دانشگاه محدود کنند بلکه در تمام دانشگاه‌ها و بخش‌های معدنی و صنایع وابسته به آن واحد تحقیقات فعال شود.

ایده‌های بسیار زیادی توسط متخصصان و محققان جوان در بخش معدن و صنایع وابسته وجود دارد که به دلیل مدیریت سنتی هیچ‌گاه اجرایی نمی‌شوند. از این رو برای توسعه این بخش باید مدیران کشور نگاه امروزی پیدا کنند و به این اعتقاد دست‌یابند که در تمام بخش‌ها صاحب‌نظر نیستند و به راهکارهایی که در پروژه‌های تحقیقاتی به‌دست آمده است باید اعتماد کنند.

درواقع اگر بخواهیم روشن‌تر به این قضیه بپردازیم پی می‌بریم که مدیران سنتی برای اینکه در مقابل تغییر ساختارها مقاومت نشان می‌دهند و می‌ترسند تغییرات متوجه آنها شود و باید پاسخگو باشند از اجرایی کردن روش‌ها و راهکارهای تحقیقاتی خودداری می‌کنند. در شرایط کنونی برخی صنایع در ایران که طراحی جدیدی دارند می‌توانند از نتایج تحقیقات استفاده کنند، برای نمونه شرکت ملی مس، فولاد مبارکه و... شرکت‌هایی هستند که علاوه‌ بر اینکه می‌توانند از پروژه‌های تحقیقاتی بهره‌مند شوند، در واحدهای تحقیقاتی خود نیز می‌توانند بخشی از موانع سر راه کاهش قیمت را از طریق پروژه‌های تحقیقاتی برطرف کنند. ایران برای اینکه بتواند در تحقیق و توسعه به نتایج مثبتی دست یابد باید با شرکت‌های خارجی توافقنامه امضا کند و آنها را موظف کند که نیروی‌انسانی ایران را آموزش دهند تا زمینه انتقال دانش فنی نیز فراهم شود. همچنین باید از دانشجویان و مهندسان نخبه برای دریافت دانش فنی شرکت‌های خارجی استفاده شود تا این اقدام با حداکثر بهره‌وری انجام شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۴۸
کد مطلب: 18402