گروه معادن زغال‌سنگ
 
مشکل سوادکوهی‌ها با افزایش قیمت زغال‌سنگ حل می‌شود
گروه معادن >زغال‌سنگ - مجموعه معادن واقع در منطقه سوادکوه در استان مازندران یکی از قدیمی‌ترین معادن زغال‌سنگ کشور است که با بیش از ۸۰ سال فعالیت و با مدیریت شرکت البرز مرکزی بخش اعظمی از نیاز کارخانه‌های کشور را مرتفع کرده است.
به گزارش ماین نیوز، این معادن که در چند سال اخیر و به واسطه رویکرد دولت برای خصوصی‌سازی به بخش خصوصی واگذار شده در نتیجه افزایش هزینه‌های تولید و مشکلاتی که در نتیجه رکود تحریمی بر کشور تحمیل شده با مشکلاتی در پرداخت مطالبات بیش از یک هزار کارگر مجموعه مواجه شده به گونه‌ای‌که نگرانی کارگران از آینده شغلی و کاری مشکلاتی را برای تداوم تولید و فعالیت این مجموعه ایجاد کرده است. البته به گفته مدیران کنونی، این مجموعه هم‌اکنون در شرایط ثبات به سر می‌برد اما افزایش نیافتن قیمت محصولات مطابق با هزینه‌های تولید با وجود سرمایه‌گذاری‌هایی که در زنجیره تولید از اکتشاف تا محصول نهایی کک انجام شده و قادر خواهد بود نیاز کشور را به این محصول مرتفع کند، موضوعی است که نگرانی مدیران کنونی و ۲۱۴ سهامدار آن را فراهم کرده است.

تغییر نکردن نرخ زغال‌سنگ، عامل اصلی مشکلات

مدیرعامل شرکت سامان که هم‌اکنون مدیریت مجموعه معادن زغال‌سنگ سوادکوه را برعهده دارد با عنوان اینکه شرکت سامان در یک مزایده نسبت به خرید معادن این منطقه از شرکت البرز مرکزی اقدام کرد و هم‌اکنون ۱۰۰درصد معادن زغال‌سنگ سوادکوه در اختیار این شرکت قرار دارد، گفت: یکی از مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد تغییر نکردن قیمت زغال‌سنگ نسبت به سال گذشته است.

علی بابا فارابی افزود: در چند سال گذشته قانونی با عنوان طرح توانمندی مشاور برای کارگاه‌هایی که بیش از ۵۰ نفر کارگر دارند مطرح شد که بر اساس آن لازم است که حقوق کارگران تا ۱۰درصد افزایش پیدا کند. از سال گذشته اداره کار و امور اجتماعی استان برمبنای این قانون شرکت سامان را موظف به اجرای این طرح کرده است. حال با توجه به اینکه در ابتدای سال حقوق کارگران نیز طبق قانون افزایش یافته با اجرای این طرح میزان افزایش حقوق به۴۰درصد خواهد رسید که پرداخت آن برای شرکت بار مالی هنگفتی را در پی خواهد داشت و در صورتی که نسبت به افزایش قیمت زغال‌سنگ به میزان ۲۵درصد اقدامی انجام نشود اجرای این طرح را با مشکل روبه‌رو خواهد کرد.

وی در ادامه گفت: در جلسه برگزارشده در فرمانداری کارگران به فعالیت خود بازگشتند اما این موضوع به صورت موقتی خواهد بود و در صورتی که برای افزایش نرخ زغال اقدامی نشود، توقف فعالیت کارگران را می‌تواند به دنبال داشته باشد.

تعیین نرخ زغال‌سنگ با توجه به نرخ تورم

فارابی معتقد است قیمت زغال‌سنگ باید مطابق با نرخ تورم افزایش پیدا کند چراکه محصولاتی که به شرکت‌های مختلف در امسال فروخته شده با قیمت سال گذشته بوده و در صورت افزایش قیمت و پرداخت آن علاوه بر پرداخت دیون شرکت، رقمی افزون بر ۲میلیارد تومان طلبکار شده و امکان پرداخت مطالبات کارگران برای افزایش حقوق طبق قانون فراهم خواهد شد. گفتنی است افزایش حقوق کارگران طبق قانون رقمی نزدیک به ۲۵۰ میلیون تومان در ماه است که به هزینه‌های پرداختی اضافه خواهد شد.

فارابی درباره فروش سهام شرکت از سوی برخی سهامداران گفت: هم‌اکنون ۲۱۴ نفر از سهامداران خواستار فروش سهام خود شدند و این در حالی است که بر اساس قانون تجارت درصورتی که بیش از یک پنجم از سهامداران درخواستی داشته باشند شرکت الزام به اجرا دارد به همین منظور مجمع فوق‌العاده‌ای برگزار شد که در آن اکثریت مطلق نسبت به فروش سهام رای مثبت داشتند.

وی با بیان اینکه فروش سهام شرکت سامان مزایایی را به همراه خواهد داشت، افزود: درواقع فروش سهام می‌تواند زمینه را برای متمرکز شدن فعالیت‌ها فراهم کند. با انجام این کار تنها کارفرما تغییر کرده و کارکنان می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند.

نقش ایمیدرو در کک‌سازی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران درباره وضعیت شرکت البرز مرکزی می‌گوید: شرکت البرز مرکزی در سوادکوه از جمله شرکت‌های دولتی است که در چند سال گذشته فعالیت‌هایی را در حوزه تولید زغال‌سنگ انجام داده اما نکته‌ای که در مورد فعالیت‌های این شرکت وجود دارد، ناتمام ماندن برخی طرح‌هاست. به همین دلیل در دولت جدید با توجه به نیاز کشور به موادی همچون زغال‌سنگ و کک نسبت به اتمام و به نتیجه رسیدن آنها و واگذاری به شرکت‌هایی که تمایل به فعالیت در این حوزه دارند، اقدام شده است.

وی به نقش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی در این حوزه اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه زغال‌سنگ یکی از مواد استراتژیک در صنایع معدنی به شمار می‌آید از این رو علاوه بر بخش خصوصی، سازمان ایمیدرو که به عنوان شرکت مادر تخصصی به شمار می‌آید در ۴بخش فعالیت‌های گسترده‌ای را آغاز کرده است.

اکتشاف زغال‌سنگ‌های کل منطقه از جمله مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد به این ترتیب اکتشاف تمامی ذخایر منطقه، زمینه را برای تولید کک هموار کرده تا به این ترتیب بتوان مشکل کمبود مواد اولیه برای صنایع فولادی را حل کرد. همچنین شرکت البرز مرکزی که یکی از زیرمجموعه‌های سازمان ایمیدرو است نسبت به بهره‌برداری از بزرگترین معدن منطقه کردآباد سرمایه‌گذاری‌هایی را برای استخراج ذخایر انجام داده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران ادامه داد: یکی دیگر از مواردی که در تولید زغال‌سنگ باید مورد توجه قرار گیرد، زغال‌شویی است که در این زمینه با استفاده از روش‌های نوین ضمن افزایش بهره‌وری و بازدهی کار می‌توان موجبات کاهش هزینه‌ها را فراهم کرد که صرفه اقتصادی به همراه خواهد داشت، از این رو کارخانه با پیشرفت ۴۰درصدی روبه‌رو بوده و تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا در آن در حال نصب شدن است.

کارخانه کک‌سازی با ظرفیت ۳۰۰هزارتن

محمد پورعمران به نیاز کشور به کک اشاره کرد و گفت: درحال‌حاضر کک مورد نیاز برای صنایع فولادی از طریق واردات تامین می‌شود. به همین منظور دولت برنامه‌ریزی‌هایی را برای راه‌اندازی یک واحد کک‌سازی بزرگ با ظرفیت تولید ۳۰۰هزار تن انجام داده است.

میزان سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی این کارخانه رقمی افزون بر ۸۰ میلیون یورو است که از طریق فاینانس تامین خواهد شد.

به همین منظور اقدامات لازم برای دریافت مجوزهای مورد نیاز برای این امر به انجام رسیده است. درواقع سرمایه‌گذاری‌های ریالی و ارزی که دولت در البرز مرکزی انجام داده رقمی بالغ بر یک‌هزار میلیارد تومان است که به نتیجه رسیدن آن می‌تواند زمینه را برای تولید کک با ظرفیتی تقریبا ۳برابر عملکرد گذشته فراهم کند.

وی افزود: حال با توجه به اینکه ایمیدرو نقش مهمی در تولید کک در پروژه البرز مرکزی دارد اما در کنار فعالیت‌های این سازمان، بخش خصوصی نیز در حوزه‌های مختلف همچون استخراج و اکتشاف در منطقه سوادکوه، محدوده شهرستان نور تا کیاسر و ساری در حال فعالیت است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۵۹
کد مطلب: 18761
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت