گروه معادن زغال‌سنگ
 
اين زن ايراني رئيس معدن زغال سنگ است
گروه معادن >زغال‌سنگ - دومین گردهمایی بانوان معدنکار در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. در این گردهمایی که مسئولان و بانوان فعال در حوزه‌های مختلف اقتصادی حضور داشتند ضمن بررسی فعالیت‌ها و اهداف کمیته بانوان معدنکار توانمندی‌های زنان در حوزه‌های مختلف معدنی نیز مورد بررسی قرار گرفت.
 
به گزارش ماين نيوز، شهناز نوایی، مشاور عالی خانه معدن و عضو هیات‌ مدیره کمیته بانوان معدنکار در افتتاحیه دومین همایش بانوان معدنکار با اشاره به فعالیت‌های خانه معدن گفت: این تشکل از اواخر سال ۱۳۸۱ با هدف ارتقای سطح علمی و فناوری در تولید مواد و تسهیل تبادل و گردش اطلاعات و تجربیات بین سایر تشکل‌ها کار خود را آغاز کرده و این درحالی بود که در خلال این سال‌ها و با وجود داشتن ۲۱ کمیته در زمینه‌های مختلف جایگاه خالی کمیته زنان معدنکار در آن احساس می‌شد.

وی در ادامه با بیان اینکه فعالیت‌های معدنی تنها به فعالیت‌های فیزیکی خلاصه نمی‌شود، ادامه داد: بسیاری از کارهای مرتبط با فعالیت‌های معدنی که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به نظارت، طراحی، آنالیز مواد معدنی، نقشه‌برداری، امور آزمایشگاهی و سخت‌افزاری و نرم‌افزاری اشاره کرد، نیازمند نیروهای متخصص است. این درحالی است که ضعف فرهنگی و نظام‌آموزشی باعث شده بانوان معدنکار و دانش‌آموخته‌های این رشته امکان ورود به این فعالیت‌ها را نداشته باشند. بنابراین با توجه به وضعیت جمعیتی و اینکه دانش‌آموختگان در این رشته تعداد قابل‌توجهی را به خود اختصاص می‌دهند، از بین بردن معضل بیکاری و ایجاد اشتغال و استفاده از توانمندی‌های آنها نیازمند فرهنگ‌سازی است.

نوایی با بیان اینکه ورود بانوان معدنکار در حوزه‌های مختلف نیازمند فرهنگ‌سازی است افزود: کمیته بانوان معدنکار خانه معدن ایران در تیر ۱۳۹۲ با استفاده از نیروهای متخصص در معادن مختلف کشور و با هدف تهیه بانک اطلاعاتی فعالان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های زمین‌شناسی، معدن و صنایع معدنی و همچنین تسهیل در تبادل تجربیات و اطلاعات بین اعضا و سایرتشکل‌های داخلی و خارجی، بسترسازی مناسب برای از بین بردن تفکیک جنسیتی در رشته‌های دانشگاهی و همچنین پیگیری طرح «فاجد» برای کارورزی فارغ‌التحصیلان رشته زمین‌شناسی به‌ویژه برای دختران کار خود را آغاز کرد.

وی ادامه داد: حال یک‌سال و نیم از شروع فعالیت کمیته بانوان معدنکار می‌گذرد و با دستیابی به بخش کوچکی از اهداف تعریف شده موفق به ارتباط با بخشی از معادن فعال کشورشده‌ایم و به دنبال مساعد کردن فضا برای فعالیت بیشتر بانوان در این بخش هستیم. ازجمله فعالیت‌هایی که در این زمینه انجام شده می‌توان به بازدید از معادن سنگ تزئینی محلات و سنگبری مجاور که در کنار معادن قرار دارند، بازدید از مجتمع معدنی و صنعتی آهن گل‌گهر معدن شماره ۱ و کارخانه‌های تولیدکننده کنسانتره و گندله‌سازی و... اشاره کرد.

وی در ادامه با اشاره به حضور فعال کمیته بانوان معدنکار در نمایشگاه معادن و صنایع معدنی که در مهرماه امسال برگزار شد گفت: در این نمایشگاه بانوان معدنکار به برگزاری ۳ دوره آموزشی کوتاه‌مدت در حوزه‌های مختلف معدنی پرداختند و اهداف و عملکردهای این کمیته مورد توجه مسئولان کشوری ازجمله وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت. به همین دلیل در نامه‌ای اهداف، عملکرد و خواسته‌های این کمیته به وزارت مربوطه ارسال شد که ازجمله مهم‌ترین این خواسته‌ها واگذاری یک محدوده معدنی خارج از مزایده به کمیته بود که تمامی فعالیت‌ها از ابتدا، یعنی اکتشاف، انجام آنالیزهای معدنی تا فرآوری و بازاریابی توسط بانوان در قالب یک شرکت تعاونی انجام شود.

توسعه خراسان‌رضوی وابسته به توسعه فعالیت‌های معدنی است

راضیه علیرضایی، رییس سازمان صنعت، معدن وتجارت استان خراسان‌رضوی نیز در ادامه این همایش درباره فعالیت‌های معدنی گفت: یکی از بخش‌های مهم در حوزه فعالیت‌های معدنی اکتشافات سیستماتیک است که هم‌اکنون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی نقش مهمی در این زمینه ایفا کرده و شرکت‌های فعال در این حوزه نیز فعالیت‌هایی نظیر دورسنجی، فعالیت ژئوشیمی و ژئوفیزیک انجام می‌دهند. حال با توجه به اینکه دانش‌آموختگان رشته‌های معدنی از توانایی بالایی برخوردار هستند می‌توان با تولید علوم پایه توسعه در بخش اکتشاف که توجیه اقتصادی را نیز به دنبال دارد باعث توسعه و پیشرفت در فعالیت‌های معدنی شد.

وی در ادامه گفت: بانوان می‌توانند با تشکیل شرکت‌هایی که فعالیت‌های مربوط به بخش فناوری در حوزه فعالیت‌های معدنی را برعهده دارند نقش بسزایی در توسعه و پیشبرد فعالیت‌های معدنی ایفا کنند.

علیرضایی همچنین درباره فعالیت‌های معدنی و نقش آن در استان خراسان‌رضوی گفت: توسعه استان خراسان به توسعه فعالیت‌های معدنی و صنایع معدنی وابسته است. چراکه با توجه به معادن سنگ‌آهن هماتیت و مگنتیت که در استان وجود دارد زنجیره ۱۰ میلیون تنی فولاد تعریف و جوازهایی نیز صادر شده است.

وی میزان سرمایه موردنیاز برای این پروژه را رقمی بین ۱۲ تا ۱۳ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: تاکنون بخشی از این سرمایه در حدود ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان در طرح فولاد خراسان و کنسانتره سنگان که به مرحله تولید رسیده‌اند تامین شده و درباره مابقی سرمایه مورد نیاز که بین ۵ تا ۶هزار میلیارد تومان بوده، می‌توان گفت که بخش عمده آن در حدود ۶۰ درصد برای خرید ماشین‌آلات است و در بیشتر پروژه‌ها تمایل برای ورود ماشین‌آلات از دیگر کشورها داشته و این درحالی است که دانش فنی تولید ماشین‌آلات در کشور وجود دارد و می‌توان با کمی توجه به این بخش در دانشگاه‌های کشور زمینه ساخت و تولید ماشین‌آلات را فراهم کرد.

علیرضایی افزود: مبحث مهمی که می‌توان به آن اشاره کرد مباحث زیست‌محیطی مرتبط با فعالیت‌های معدنی است. از این‌رو لازم است تا با دستیابی به دانش فنی روز در حوزه فعالیت‌های معدنی محیط‌زیستی زیبا و سالم داشته باشیم. چراکه درحال‌حاضر باطله‌های معدنی مشکلاتی را برای منابع طبیعی به وجود آورده‌اند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان‌رضوی در ادامه گفت: امید است که دانش فنی فولاد را به‌دست آورده و به عنوان یک فولادساز در دنیا شناخته شویم.

سهم ۳۰ درصدی بانوان در اقتصاد کشور

سهیلا جلودارزاده، نیز که یکی از مهمانان دومین گردهمایی بانوان معدنکار بود با اشاره به توانایی زنان در زمینه‌های مختلف گفت: دولت تدبیر و امید استراتژی مشخصی برای حضور و مشارکت بانوان در عرصه‌های مختلف صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد ترسیم کرده است. درحال‌حاضر ۶۴ درصد خروجی دانشگاه‌های کشور را خانم‌ها تشکیل داده و به عنوان نیروهای انسانی تحصیلکرده درصد بالایی از مدیران آینده را تشکیل خواهند داد.

مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بانوان در ادامه افزود: برای رسیدن به اهداف افق ۱۴۰۴، استراتژی حضور ۳۰ درصدی بانوان در زمینه‌های مختلف سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و اجرایی، در نظر گرفته شده است. چراکه برای تبدیل شدن به نخستین قدرت منطقه نیازمند مشارکت ۳۰ درصدی بانوان در اقتصاد کشور هستیم تا به این ترتیب راه را برای رسیدن به اهداف هموار سازیم.

وی در ادامه با بیان اینکه رسیدن به مشارکت و حضور ۳۰ درصدی بانوان در بخش‌های مختلف نیازمند یاری آقایان و خانم‌ها بوده افزود: یکی از راهکارهایی که می‌تواند رسیدن به این امر را تسریع کند کاندیدا شدن بانوان در انتخابات اتاق بازرگانی فارق از هرگونه گرایش‌های سیاسی و اقتصادی و... است. چراکه درحال‌حاضر درصد پایینی ازاعضای اتاق بازرگانی یعنی ۹ نفر از ۴۰۰ عضو اتاق بازرگانی را خانم‌ها تشکیل می‌دهند.

نقش بانوان در تحقق اهداف اقتصادی

سیده فاطمه مقیمی، نیز که به‌تازگی به‌عنوان رییس کمیته بانوان معدنکار ایران برگزیده شده در این همایش با اشاره به اینکه نیمی از جمعیت ایران را زنان تشکیل می‌دهند گفت: بانوان تاکنون جایگاه مناسبی را در عرصه اقتصادی کشور نداشته‌اند و این درحالی است که به دلیل سختی‌ها در بخش معدن حضور آنها کمتر دیده شده است.

وی در ادامه افزود: برای تحقق رشد اقتصادی که در کشور پیش‌بینی شده، نیازمند تلاش و همکاری زنان و مردان در کنار یکدیگر هستیم و لازم است که برای رسیدن به این موضوع برنامه‌ریزی انجام شود. درواقع تلاش و جدیت بانوان فعال در بخش معدن سبب شده که دیگر جنسیت افراد نتواند به‌عنوان تعیین‌کننده افراد در فعالیت‌های معدنی باشد.

مقیمی اظهار کرد: کمیته بانوان خانه معدن ایران در زمینه فعالیت‌های معدن و صنایع معدنی از تیر امسال شکل گرفته و با انتخاب هیات‌مدیره برنامه‌های خود را دنبال می‌کند و فضاسازی و فرهنگ‌سازی برای از بین بردن تفکیک جنسیتی در رشته‌های دانشگاهی و تعریف جایگاه اشتغال بانوان در بخش معدن و صنایع معدنی یکی از اهدافی است که در دستورکار خود دارد.

سختی‌های کار مانعی برای انجام فعالیت نیست

مهناز میرزایی که به‌عنوان نخستین رییس معدن زیرزمینی در کشور شناخته شده و در معدن زغال‌سنگ سراپرده زرند کرمان مشغول فعالیت است در این گردهمایی با اشاره به مسائل و سختی‌های فعالیت در معدن زغال‌سنگ گفت: با توجه به شرایطی که در محیط‌های معدنی حاکم است، پذیرش یک زن به عنوان کارفرما و مدیر برای معدنکاران مشکلاتی را به همراه دارد اما همین امر موجب شد تا فعالیت خود را در این زمینه با جدیت دنبال کنم.

وی در ادامه با بیان اینکه در گذشته مهندسان معدنی آقا در این معدن فعالیت داشته اما به دلیل سختی‌ها و مشکلات کار از ادامه فعالیت انصراف دادند افزود: با وجود اینکه شرایط خاصی در معدن زغال‌سنگ وجود داشته و زمان زیادی از شبانه‌روز شرایط غیرقابل پیش‌بینی در آن حکمفرماست اما با این حال من به عنوان یک مدیر زن توانستم علاوه‌بر انجام وظایف در حیطه کاری، هماهنگی بین کار و محیط زندگی شخصی خود را به وجود آورده و به وظایفی که در قبال خانواده خود داشتم عمل کنم.

نادیده گرفتن نیروی ۵۰ درصدی جامعه

فرزانه معصومی نیز در برنامه صحبت‌های خود را با خواندن یک داستان کوتاه آغاز می‌کند و در ادامه می‌افزاید: امروزه بیشتر از گذشته تفکرات متنوعی در کشور وجود دارد چراکه نادیده گرفتن ۵۰درصد ظرفیت کاری بانوان باعث می‌شود تا سهم بیشتری از منابع موجود در کشور که به نوعی سهم آیندگان به شمار می‌آید مورد استفاده قرار گیرد. درواقع به بهانه ظاهر ظریف و حساس بودن بانوان، آنها از فعالیت‌های سخت کنار گذاشته می‌شوند اما این درحالی است که همواره سخت‌ترین فعالیت‌ها روی شانه‌های بانوان این سرزمین قرار گرفته است.

عضو کمیته بانوان خانه معدن در ادامه افزود: با توجه به رشد معدنداری که در کشور به وجود آمده شاهد فعالیت بانوان و تمایل آنها برای ورود به فعالیت‌های معدنکاری در زمینه‌های مختلف این حوزه هستیم. از سوی دیگر با توجه به ظرفیت و توانایی که در رشته‌ها و زمینه‌های مختلف کاری در بانوان وجود دارد، قانونگذاران می‌توانند با اصلاح و بهینه کردن فضای کسب و کار شرایط مناسب را برای حضور۳۰ درصدی بانوان در هیات‌مدیره شرکت‌ها و مجامع و تشکل‌ها فراهم کنند.

وی در ادامه به مشکلات صنفی که در فعالیت‌های معدنی وجود دارد اشاره کرد و افزود: در سال‌های گذشته عوامل بسیاری باعث کاهش و رکود در فعالیت‌های معدنی کشور شده که می‌توان به مواردی همچون اثرات کاهش قیمت موادمعدنی و رکود بازار جهانی، تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده، ماشین‌آلات فرسوده، مشکلات موجود در زنجیره تولید محصولات معدنی از اکتشاف تا فرآوری محصولات معدنی اشاره کرد.

وی معتقد است که حضور فعالان شجاع با وجود مشکلاتی که در حوزه فعالیت‌های معدنی وجود دارد می‌تواند طرح‌های توسعه و اکتشافی در بخش معدن را به نتیجه برساند و موجبات رشد و توسعه معادن و صنایع معدنی را فراهم کند و انقلابی در این حوزه باشد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۲۰
کد مطلب: 20622
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت