گروه معادن
 
تاثیر افزایش سرمایه‌گذاری معدنی در ایجاد اشتغال
اشتغالزایی بیشتر با توسعه معادن
گروه معادن - ایجاد زمینه کار، اشتغال و تولید از وظایف مهم هر نظام اقتصادی محسوب می‌شود که بر اساس مزایای صنعتی و معدنی هر کشور قابل برنامه‌ریزی و هدایت است.
به گزارش ماین نیوز، در کشور ما نیز معدن و صنایع معدنی از بخش‌های دارای مزیت نسبی در صنعت و اقتصاد کشور محسوب شده که در کنار انرژی فراوان، نیروی کار متخصص و وجود مواد اولیه، ۳ عنصر اصلی برای تولیدات اساسی و در نتیجه ایجاد اشتغال را فراهم می‌کند.

البته با توجه به ذخایر بالقوه معدنی کشور به نظر می‌رسد بخش‌های مختلف معدن از ظرفیت بالایی برای ایجاد اشتغال برخوردار بوده و با تکیه بر مزیت‌های اقتصادی معدنی می‌توان در بسیاری از مناطق محروم کشور زمینه اشتغالزایی را فراهم کرد. در واقع فعالیت‌های معدنی و محصولات تولیدی آن دارای آثار توسعه‌ای مختلفی در زنجیره تامین بخش‌های مختلف اقتصادی است که با بهره‌برداری بهینه از آن و تلفیق با سایر مزیت‌های کشور می‌تواند به عنوان یکی از محورهای رشد اقتصادی، حداکثرسازی ثروت‌های بالقوه، ایجاد ارزش افزوده، رشد متوازن و محرومیت زدایی را فراهم کند.

البته باید توجه داشت که با وجود اعتقاد بیشتر کارشناسان به مزیت‌های اقتصاد معدنی در ایجاد اشتغال مولد، برخی از کارشناسان معتقدند در شرایط کنونی امکان افزایش اشتغال با تکیه بر بخش‌های معدنی امکانپذیر نیست. به گونه‌ای که این گروه اعتقاد دارند استخراج و بهره‌برداری از معادن به تنهایی نمی‌تواند عامل موثری در ایجاد اشتغال باشد بلکه سرمایه‌گذاری در صنایع معدنی و سایر حوزه‌های مرتبط است که زمینه اشتغالزایی را فراهم خواهد کرد. بنابراین در شرایطی که سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی کمتر تمایل به حضور در بخش‌های مختلف معدنی دارند، لازم است تا با ایجاد زیرساخت‌های تولید همچون تسهیل در تامین ماشین‌آلات و تجهیزات تخصصی، دسترسی آسان و با شرایط مناسب به منابع مالی و همچنین شفافیت و ثبات قوانین زمینه حضور سرمایه‌گذاران را فراهم کرد.

درواقع این گروه از کارشناسان معتقدند افزایش اشتغال تنها در سایه توسعه اقتصاد معدنی و جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی امکانپذیر خواهد شد. مطالعات انجام شده درباره اهمیت معادن نشان می‌دهد که به ازای هر دلار سرمایه‌گذاری هزینه در اکتشاف مواد معدنی، حداقل ارزش‌افزوده‌ای بیش از ۲/۸ دلار در این بخش به همراه خواهد داشت. بنابراین باتوجه به ۶۰ میلیارد تن منابع معدنی شناسایی شده، طبق آخرین اطلاعات سازمان زمین شناسی کل کشور و تنوع بالای مواد معدنی در ایران، موقعیت استراتژیک موجود، فرصتی بی‌بدیل برای رشد و توسعه پایدارکشور مهیا خواهد کرد.

اشتغالزایی بر اساس نوع و میزان ذخایر معدنی
ناصر عابدیان، عضو کمیته اکتشاف خانه معدن درباره اینکه آیا توسعه معادن اشتغالزایی را به همراه خواهد داشت می‌گوید: یکی از پارامترهای اشتغالزایی در ایران توسعه بخش معدن است. حال از آنجایی که بخش عمده‌ای از معادن در نقاط کمتر توسعه یافته و محروم کشور قرار دارند، از این‌رو فعالیت معادن می‌تواند نقش بسیار اساسی در اشتغالزایی به‌طور مستقیم و غیرمستقیم از مراحل اولیه فعالیت‌های معدنی یعنی اکتشاف تا بهره‌برداری داشته باشد و می‌توان نیروهای فراوان از بومی و نیروهای متخصص غیرمحلی را به کار گرفت و به این ترتیب علاوه‌بر ایجاد تحول در اقتصاد بومی منطقه به رشد و توسعه اقتصادی کشور نیز کمک کرد.

وی در ادامه به سرمایه‌گذاری در بخش معدن اشاره کرد و افزود: در صورتی که یک معدن فعالیت خود را از ابتدا تا انتها با انجام عملیات فنی و دقیق انجام داده و میزان ریسک موجود در این راه را کاهش دهد شاید بتوان گفت که هیچ حرفه‌ای به اندازه معدن درآمدزایی برای اشخاص حقیقی و حقوقی که پروانه بهره‌برداری از معادن را دارند به دنبال نخواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه توسعه معادن و فعالیت‌های معدنی منجر به افزایش اشتغالزایی خواهد شد، افزود: یکی از بخش‌هایی که می‌تواند زمینه اشتغالزایی مناسب را فراهم کند، فعالیت‌های معدنی است.

البته باید توجه داشت که براساس میزان ذخیره و نوع ماده معدنی تعداد شغل‌هایی که ایجاد شده متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال معدن مس با ذخیره ۵میلیون تن در مقایسه با معدنی که ذخیره ۵۰۰هزارتن را در خود جای داده تعداد کارگران و کارشناسانی که در آن به کار گرفته می‌شوند، متفاوت بوده و تعداد افراد فعال به صورت تصاعدی افزایش پیدا خواهد کرد.

در حال‌حاضر معدن مس سونگون یا سرچشمه که ذخیره بسیار بالایی را در خود جای داده‌اند، اشتغالزایی بالایی را به وجود آورده‌اند.کارگران و مسئولان فنی از یک سو و مسائل مرتبط با معدن همچون زیست‌محیطی، بازرگانی و اداری و دیگر بخش‌ها زمینه فعالیت افراد بسیاری را در این بخش فراهم کرده و این موضوع نشان از اشتغالزایی بالای این معادن به‌طور مستقیم است.

عابدیان صنایع معدنی که در کنار معادن ایجاد می‌شوند را یکی دیگر از عوامل افزایش ظرفیت اشتغال در بخش معدن دانست و افزود: در صورتی که فعالان معدنی در کنار معادن واحدهایی همچون فرآوری و تغلیظ را تاسیس کنند، می‌توان زمینه افزایش اشتغال را فراهم کرد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۰۷
کد مطلب: 22333
 
مرجع : صمت