گروه صنایع معدنی فولاد
 
پاسخ نماینده مردم مبارکه درباره آلایندگی کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
چرا مدیران شرکت فولاد مبارکه سکونت خود و خانواده هایشان را در مبارکه بر نمی گزینند
گروه صنایع معدنی >فولاد - «علی ایرانپور» نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی درباره آلایندگی کارخانه فولاد مبارکه گفت: سلامتی مردم شهرستان مبارکه قابل گذشت و معاوضه با هیچ چیزی نیست.
 
به گزارش ماین نیوز، نماینده مردم مبارکه در مجلس افزود: در پی پخش گزارشی از بخش خبری 20:30 دوشنبه 17/6/93 شاهد هجمه گسترده رسانه ای محیط زیست و شرکت فولاد مبارکه بودیم که لازم است برای تنویر افکار عمومی نکاتی را به آگاهی مردم شریف و صبور شهرستان مبارکه، استان و کشور برسانیم.

وی تصریح کرد: اولا در نامه 29 نماینده گرامی مجلس نهم به رییس مجلس، صرفا رسیدگی به وضعیت آلودگی های زیست محیطی شهرستان مبارکه مورد تاکید قرار گرفته است. پس از آن نیز کارگروهی شامل 5 نفر از نمایندگان محترم عضو در کمیسیون بهداشت و کشاورزی به دستور آقای دکتر لاریجانی رییس محترم مجلس به شهرستان اعزام شد تا از نزدیک وضعیت آلاینده ها و دغدغه مردم شریف شهرستان مبارکه را بررسی و گزارش آن را تقدیم رییس مجلس کنند.

ایرانپور اظهار داشت: گزارشی که در مجلس قرائت شد، بخشی از گزارش کارگروه اعزامی مجلس به شهرستان مبارکه بود که تایید کننده نگرانی های مردم بزرگوار در وجود آلاینده ها و آسیب های بخش های مختلف از جمله آب و خاک و هوا و کشاورزی منطقه از این آلاینده های زیست محیطی است.

وی اضافه کرد: در این گزارش به طرح یک سوال پرداختم که چرا یک دستگاه نظارتی مانند سازمان حفاظت محیط زیست در تفاهمنامه ای، یک ساختمان با وسعت 250 هزار متر مربع و زیربنای 31 هزار و 840 متر مربع را از یک واحد صنعتی که باید تحت نظارت و پایش های زیست محیطی آن سازمان باشد دریافت می کند اما بررسی های بعدی خبرنگاران بخش خبری 20:30 و گزارش دوم پخش شده آنها گویای آن است که بر خلاف اظهارات مدیر کل محیط زیست استان مبنی بر لغو آن تفاهمنامه، کتبا ابلاغی مبنی بر لغو تفاهمنامه مذکور صادر نشده و تلاش مدیر کل استان برای آن که ثابت کند تفاهمنامه بین رییس هیات امناء دانشگاه محیط زیست و فولاد مبارکه تنظیم شده است نیز با نشان دادن امضای معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست همراه با آرم رسمی سازمان حفاظت محیط زیست در بالای تفاهمنامه نقش بر آب شد.

وی افزود: نکته چهارم اظهارات مدیر کل محیط زیست استان در خصوص ماده 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده و آیین نامه اجرایی آن برای پرداخت عوارض ناشی از آلایندگی صنایع به شهرداری ها و دهیاری ها است. موضوع مهم در این رابطه آن است که نماینده شهرستان مبارکه در مجلس نهم تاکنون در هیچ یک از اظهارات و مصاحبه های خود صحبت از دریافت عوارض نکرده است و اصولا سلامتی مردم قابل معامله حتی با هزاران میلیارد تومان عوارض آلایندگی نیست چرا که اگر قرار است شهرستانی با پول آلایندگی صنایع، شهرستانی پر از گل و بلبل باشد اما مردم آن از سلامتی به عنوان حق طبیعی حیات برخوردار نباشد، این گل و بلبل به چه کار انسان های بیمار خواهد آمد.

وی تصریح کرد: ضمن آنکه اگر ایراد و اشکالی به قانون یا آیین نامه های اجرایی ماده 38 مورد اشاره وارد است، چرا سازمان محیط زیست تلاشی برای ارایه لایحه قانونی به مجلس یا پیشنهاد اصلاح آیین نامه اجرایی به هیات دولت برای رفع این ایرادات نداشته است؟

نماینده مبارکه گفت: همانگونه که در اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است: «در جمهوری اسلامی ایران، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی تلقی می گردد از این رو فعالیت های اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند ممنوع است.»

به گفته وی، براین اساس حفاظت از محیط زیست وظیفه ای عمومی است که باید از سوی همه دستگاه ها و مسوولان محترم شمرده شود.

ایرانپور اظهار داشت: در سال های اخیر همیشه یکی از دغدغه های جدی مردم عزیز این شهرستان بهره مندی از محیط زیست سالم بوده و این یک حق بدیهی است که نمی توان انسان را از مطالبه آن برحذر داشت.

وی تصریح کرد: طبیعی است که این مطالبه به حق در دوره های مختلف از سوی مردم بزرگوار شهرستان مبارکه از نمایندگان خود در ادوار مختلف مجلس مطرح بوده است اما آنچه در این دوره مورد پیگیری قرار گرفته مساله رفع الاینده ها برای برخورداری مردم از محیط زیست سالم است و تا امروز هیچگاه صحبت از عوارض آلایندگی و پرداخت پول به منطقه نبوده چرا که یچ چیزی را نمی توان جایگزین سلامت مردم و یا کسانی کرد که طی سال های گذشته به دلیل ابتلا به انواع و اقسام بیماری ها، سکته های قلبی و مغزی و سرطان های جان خود را از دست داده اند.

نماینده مردم مبارکه به سخنان معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر اینکه آلودگی هوا مستقیما باعث افزایش سکته می شود، اشاره کرد و گفت: بررسی ها و اظهارنظر مسوولان بهداشتی در شهرستان مبارکه نیز گویای ان است که از سال 1387 تا پایان نیمه اول سال 1253 نفر در شهرستان مبارکه به علت سکته های قلبی و مغزی در شهرستان مبارکه فوت کرده اند که فقط تعداد 217 نفر این افراد از اول اردیبهشت 92 لغایت تا پایان شهریور 93 به رحمت الهی رفته اند.

به گفته وی، رییس سابق سازمان محیط زیست کشور در سال 90 در بازدید از شرکت فولاد مبارکه اظهارداشته است که جنس و ذات فعالیت های صنعتی همراه با آلایندگی است.

ایرانپور گفت: از سوی دیگر مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در مراسم معارفه خود در حضور صدها گوش شنوا و از جمله خبرنگاران رسانه ها اظهار داشت که حتی روشن کردن شمع نیز نیاز به اکسیژن دارد و دود ایجاد می کند پس نمی توان انتظار داشت فولاد مبارکه با تولید هفت میلیون تن فولاد آلودگی نداشته باشد.

وی افزود: براساس اسناد موجود آنچه که مشخص است این است که وضعیت آلاینده های خروجی دودکش در یکی از دوره های اندازه گیری یعنی یکی از همان سال هایی که محیط زیست مدعی رعایت استانداردهای زیست محیطی از سوی فولاد مبارکه بوده است میزان SO2 دودکش واحد گندله سازی بالاتر از حد استاندارد و وضعیت پساب خروجی سیستم تصفیه فاضلاب انسانی و دریاچه کوچک میزان توتال و فکال کالیفرم از حد استاندارد بالاتر بوده است.

ایرانپور گفت: این در حالی است که ملاحظه اسناد مرتبط با وضعیت اندازه گیری گازهای خروجی درخصوص غلظت سولفور در یکی از دودکش های واحد گندله سازی در دو مقطع زمانی مختلف حرف های دیگری برخلاف ادعاهای مدیرکل محیط زیست و سنجش های سازمان حفاظت از محیط زیست می زند.

نماینده مبارکه در مجلس اظهار داشت: شهرستان مبارکه دارای بیش از 500 واحد صنعتی است که بی تردید بسیاری از آنها در ردیف صنایع پاک و غیرآلاینده هستند اما نکته حائز اهمیت این است که در همین شهرستان با مساحتی کم، صنایعی مستقر هستند که آلاینده اند ولو به زعم سازمان محیط زیست در حد استاندارد.

وی گفت: اکنون فرصت مغتنمی است تا سازمان حفاظت محیط زیست یا اداره کل آن در استان اصفهان که متناسب با نامشان باید بواقع حافظ محیط زیست باشند پاسخ دهند که از تجمیع میزان همین آلاینده های در حد مجاز و استاندارد در شهرستان مبارکه چه اتفاقی رخ می دهد؟ به معنای ساده تر اگر به عنوان مثال حداستاندارد هر نوع آلاینده را 5ppm محاسبه نماییم در این صورت اگر 20 واحد صنعتی در این شهرستان هر کدام دارای همین 5ppm آلایندگی باشند، از تجمیع آلایندگی این 20 واحد صنعتی آیا در واقع وضعیتی برابر با 100 ppm آلودگی حاصل نخواهد شد؟

نماینده مردم مبارکه در مجلس نهم تصریح کرد: پس شاید اکنون زمان آن باشد تا به جای نگرانی از اینکه اگر صنعتی آلاینده اعلام شود ممکن است شاهد توقف صادرات محصولات آن شرکت باشیم، سلامتی مردم را بر هر چیزی ارجح دانسته و بدور از جوسازی و صحبت از عوارض و پول آلایندگی، واقعا نظارت بر عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی در مقاطع مختلف زمانی را، شرعا و قانونا وظیفه خود دانسته و بر تحقق آن اصرار ورزیم.

ایرانپور اظهار داشت: یکی از دلایل استقرار شهر جدید مجلسی در جوار فولاد مبارکه در کنار اسکان سرریز جمعیتی شهر اصفهان با افق سکونت 140 هزار نفر، فراهم شدن زمینه سکونت افراد شاغل در آن صنعت در شهر مجلسی بوده اما کافی است آماری از محل سکونت بیش از 21 هزار نفر کارکنان فولاد مبارکه ارائه شود تا با این سوال مواجه شویم که اصولا علت عدم استقبال مدیران و کارکنان فولاد مبارکه از سکونت در شهر مجلسی چیست؟ چرا محله یک صفاییه در شهر مبارکه، که با اعتبارات فولاد به محل اسکان صدها خانوار از کارکنان فولاد مبارکه تبدیل شده بود، اکنون دیگر کمترین ساکنان فولادی را در خود جای داده است؟

وی گفت: راستی اگر وضعیت زیست محیطی شهرستان مبارکه خوب و همه چیز مطلوب است، چرا مدیران شرکت فولاد مبارکه سکونت خود و خانواده هایشان را در مبارکه بر نمی گزینند تا از این همه آب و هوا و خاک و محیط زیست سالم همه و همه در کنار هم بهره مند شویم؟

صنایع فولاد بیشترین آلودگی های محیط زیستی را در بر دارند.علاوه بر آلودگی، این صنایع بیشترین مصرف آب و برق را دارند.برای مثال فولاد مبارکه اصفهان به اندازه یک شهر 3 میلیونی مصرف آب و برق دارد.

جامعه اروپا در سال 1975 میلادی یعنی 4 سال قبل از انقلاب اسلامی، به دلیل آلودگی زیاد صنایع فولاد و سمی کردن محیط زیست، تصویب کرد تمامی صنایع فولاد از اروپا خارج شوند.

فولاد مبارکه اصفهان در واقع فولاد جنوای ایتالیا بود که قرعه آن به ایران افتاد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۹
کد مطلب: 16200
 
مرجع : ایرنا