گروه صنایع معدنی فولاد
 
تعرفه فولاد تنها راه مقابله با دامپینگ چین نیست
گروه صنایع معدنی >فولاد - دامپینگ چین در بازار جهانی فولاد موضوعی است که هم‌اکنون صنایع فولادی کشور را تحت‌الشعاع قرار داده است. به نحوی که هم‌اکنون بسیاری از کشورهای صنعتی و توسعه یافته همچون امریکا و ترکیه و برخی کشورهای اروپایی تصمیم گرفتند با وضع تعرفه به نوعی از ورود محصولات چینی به کشورشان جلوگیری کنند و به این ترتیب علاوه بر حفظ بازار داخلی جایگاه خود در بازار جهانی و رقابت با چین را حفظ کنند. در این رابطه برخی از کارشناسان معتقدند که ایجاد تعرفه برای مقابله با دامپینگ چینی‌ها است. اما این درحالی است که برخی دیگر از فعالان و کارشناسان فولادی معتقدند که ایجاد تعرفه برای واردات فولاد به نوعی در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی بوده تا به نوعی زمینه جذب سرمایه‌گذار برای ورود به این بخش را فراهم کرده و راه را برای تامین فولاد مورد نیاز کشور فراهم کند.
 
به گزارش ماين نيوز، رضا شهرستانی عضو انجمن فولاد در خصوص وضعیت تولید فولاد می‌گوید: ایران مواد اولیه همچون سنگ‌آهن، سوخت فسیلی و انرژی‌های مورد نیاز برای تولید فولاد را در اختیار دارد. اما نکته مهمی که برای رسیدن به تولید در صنایع فولادی وجود دارد نبود منابع مالی است. حال با توجه به این موضوع می‌توان با استفاده از فناوری‌هایی که در شرایط موجود پاسخگوی نیاز تولید است و با منابع مالی که در اختیار تولیدکنندگان و فعالان این حوزه قرار دارد به بهبود شرایط تولید کمک کرد. وی معتقد است امکانات و تجهیزات تولیدی که هم‌اکنون در تولید فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرد قدیمی است و لازم است تا زمینه را برای به روز کردن و استفاده از فناوری‌های روز برای تولید فولاد فراهم کرد. در واقع دستگاه‌ها و تجهیزاتی که هم‌اکنون در صنایع فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرد عمر آنها به ۴۰ سال قبل باز می‌شود. این درحالی است که نبود حمایت و ریسک بالای سرمایه‌گذاری در صنایع فولادی باعث شده تا اقدامی در این مورد صورت نگیرد.

خودکفایی در صنایع فولادی

شهرستانی در ادامه گفت: یکی دیگر از راهکارهایی که می‌تواند زمینه را برای بهبود شرایط تولید فراهم کند استفاده از فناوری‌ها با حداقل هزینه است. چراکه با توجه به شرایط موجود و تحریم‌های اعمال شده امکان استفاده از آخرین فناوری‌ها وجود ندارد بنابراین نمی‌توان انتظار رسیدن به خود کفایی داشت. از سوی دیگر همواره تاکید شده که افزایش تولید در گرو خصوصی‌سازی و اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی است این درحالی است که در بخش فولاد همچنین بسیاری از کارخانجات در اختیار دولت بوده و با وجودی که کارشناسان معتقدند در شرایط کنونی احداث کارخانجات کوچک با صرفه اقتصادی همراه است اما توجه کافی به این موضوع نشده و در مقابل احداث کارخانه‌های بزرگ نیز آن گونه که انتظار می‌رفت از توجیه اقتصادی برخوردار نبوده است.

ساخت تجهیزات داخل کشور

وی با بیان اینکه باید با توجه به شرایط موجود زمینه را برای تولید فولاد در واحدهای کوچک در کنار معادن سنگ‌آهن فراهم کرد، افزود: در واقع هم‌اکنون می‌توان با استفاده از حداقل امکانات و ساخت تجهیزاتی همچون دستگاه‌های مورد نیاز در صنعت نورد، ساخت کوره‌های ذوب و دستگاه‌های بالابر در داخل کشور زمینه را برای تولید فولاد در مقیاس‌های کوچک فراهم کرده و با کسب تجربه زمینه را برای تولید فولاد در مقادیر بالا فراهم کرد. چرا که کشور چین نیز به همین گونه به یک قطب تولید فولاد تبدیل شده است. شهرستانی با اشاره به دلایل وضع تعرفه واردات فولاد گفت: از آنجایی که صنعت فولادسازی هم‌اکنون جوان بوده و در آغاز راه است از این‌رو نیازمند حمایت است. بنابراین دولت می‌تواند با وضع تعرفه به صورت پلکانی برای واردات این فلز به نوعی حمایت از تولیدکننده داخلی را فراهم کرده و در ابتدا با وضع تعرفه به میزان زیاد زمینه را برای ورود سرمایه‌گذار مهیا کند اما بعد از رسیدن به نتیجه مطلوب در سال‌های بعد میزان تعرفه را کاهش دهد.

اما این پایان کار نبوده و تا زمانی که به نتیجه مطلوب در تولید برسد بازهم نیازمند حمایت است. درواقع هم اکنون به دلیل شرایطی که در بازار جهانی فولاد وجود داشته و شاهد دامپینگ چینی‌ها در زمینه صادرات فولاد به کشورهای مختلف هستیم از این رو می‌توان با تعیین تعرفه ضمن حمایت از بازار داخلی زمینه حمایت از تولیدکنندگان را فراهم کرد. از سوی دیگر هم‌اکنون کشورهایی همچون امریکا و ترکیه نیز تعرفه ۴۰ درصدی برای واردات فولاد وضع کرده‌اند تا به این ترتیب ضمن حفظ بازار داخلی زمینه را برای حفظ موقعیت در بازار رقابتی با چین فراهم کنند.

دامپینگ چینی

بهادر احرامیان در خصوص ایجاد تعرفه برای واردات فولاد و تاثیر آن بر روی صنایع فولادی کشور می‌گوید: در واقع هم‌اکنون بسیاری از کشورهای دنیا که در سازمان تجارت جهانی عضو هستند در برابر دامپینگ چند کشور خاص که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به چین اشاره کرد با وضع تعرفه برای واردات فولاد به نوعی زمینه را برای دفاع از صنایع داخلی خود فراهم کرده‌اند که می‌توان به کشورهای اروپایی و ترکیه و امریکا اشاره کرد.

عضو انجمن فولاد در ادامه گفت: درخواست انجمن تولیدکنندگان فولاد در راستای وضع تعرفه ضد دامپینگ برای این محصول بوده و با تعرفه سود بازرگانی که به صورت متداول وجود دارد متفاوت است. در واقع این تعرفه برای محصولاتی که با قیمتی پایین‌تر از قیمت تمام شده وارد کشور می‌شوند اعمال خواهد شد.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون سالانه بین ۱۷ تا ۱۸ میلیون تن فولاد در کشور تولید می‌شود گفت: درحال‌حاضر استفاده از فناوری‌ها و دستگاه‌هایی که مورد استفاده قرار می‌گیرد از شرایط مناسبی برخوردار بوده و شاید بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از این محصولات به وسیله دستگاه‌های قدیمی تولید می‌شوند. در واقع به طور کلی در صنعت فولاد مشکلی در خصوص نوع تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا وجود نداشته و نمی‌توان به عنوان یک موضوع عام نام برد. احرامیان با بیان اینکه هزینه نیروی انسانی در صنعت فولاد پایین نبوده گفت: یکی از مسائلی که در مورد نیروی انسانی در صنایع فولادی می‌توان به آن اشاره کرد کیفیت بوده و به دلیل پایین بودن میزان هزینه‌ها می‌توان به عنوان یک مزیت یاد کرد. در اختیار داشتن نیروی انسانی و انرژی‌های ارزان در یک طرف قضیه است و در مقابل آن بالا بودن هزینه‌ها که شامل سود بانکی می‌شود در نهایت مزیتی برای تولید نخواهد بود. عضو انجمن فولاد خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه در ایران تعرفه در خصوص ضد دامپینگ طراحی نشده به همین دلیل فولادسازان خواستار تعیین تعرفه برای ورود این محصول از برخی کشورها شده‌اند تا به این ترتیب به بهبود بازار جهانی فولاد و از بین بردن دامپینگ کمک کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۵۱
کد مطلب: 17498
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت