گروه صنایع معدنی فولاد
 
فاینانس چینی با کوره‌های اروپایی در خدمت فولاد ایرانی
گروه صنایع معدنی >فولاد - تکمیل زنجیره‌های تولید در بخش معدن تنها با ایجاد حلقه پایین دستی میسر می‌شود. بخش فولاد ایران که قابلیت بالایی برای ایجاد ارزش‌افزوده دارد، با اجرای هفت طرح فولادی که از طریق فاینانس چینی با تجهیزات چینی - اروپایی تامین و در حال راه‌اندازی است، گامی در تحقق چشم‌انداز ۱۴۰۴ است.
به گزارش ماين نيوز، کارشناسان در رابطه با اهمیت استفاده از اعتبارات خارجی در اجرای طرح‌های جدید معتقدند در شرایط تحریمی استفاده از فاینانس باعث جهشی در سرمایه‌گذاری شده و تجربه ایران در بخش فولاد گام مثبتی در جهت بهره‌گیری از ظرفیت‌های بین‌المللی است، زیرا در این قرارداد ایران نه‌تنها ۵۰درصد از تجهیزات را توسط بخش داخلی تامین می‌کند، مابقی را نیز از تجهیزات چینی - اروپایی با استانداردهای اروپایی تهیه کرده، از طرف دیگر بخشی از این فاینانس برای ایجاد زیرساخت‌ها به‌کار می‌رود که نوعی استفاده از تسهیلات ریالی و البته با بهره بسیار پایین است و در توسعه اقتصادی و بهبود گردش مالی بسیار ارزنده است.

اجرای پروژه‌های اقتصادی براساس برنامه‌های از قبل طراحی شده از اهم برنامه‌های دولت یازدهم است تا مسیر دستیابی به اهداف کلان چشم‌انداز تسهیل شود، حال با توجه به اینکه با آغاز تحریم‌های غرب موسسات بین‌المللی ریسک سرمایه را در ایران بالا عنوان کردند همین مسئله کشورهای دیگر را برای گشایش اعتبار برای طرح‌های اقتصادی ایران دچار تردید کرد. از این‌رو کشورهایی همچون چین و هند که خریدار نفت ایران بوده‌اند مرجع مناسبی برای فاینانس کردن پروژه‌های اقتصادی ایران به‌شمار می‌روند. بنابراین در اجرای طرح‌های فولادی فاینانس چینی ابزار مناسبی در تامین اعتبارات بود، گرچه در دولت گذشته طبق قوانین و توافقات قرار بود ۶۵درصد از تجهیزات مورد نیاز این طرح‌ها از تجهیزات چینی - اروپایی تامین شود با رایزنی‌های ایمیدور این میزان به ۵۰درصد کاهش یافت تا سهم تجهیزات ایرانی در ساخت این طرح‌ها افزایش یابد.

ایجاد زیرساخت‌های فولاد با فاینانس چینی

مدیرعامل فولاد جنوب با نگاهی به روند فاینانس پروژه‌های بخش معدن در شرایط تحریمی گفت: وقتی کشور در رکود و تحریم به سر می‌برد استفاده از فاینانس‌های بین‌المللی گامی در جهت توسعه اقتصادی و خروج از رکود تورم‌زاست. ایران با قابلیت‌های بالایی که در بخش معدن دارد تکمیل زنجیره‌های تولید ارزش‌افزوده بالایی را نصیب کشور خواهد کرد، حال با توجه به اینکه ۷ طرح فولادی ایران نیاز به سرمایه کلانی داشت استفاده از فاینانس چین که در آن طرف شرکت متعهد به سرمایه‌گذاری و انجام «سیویل ورک» داخلی در ایجاد زیرساخت‌ها (جاده، آب، برق و...) و استفاده از پیمانکاران ایرانی شده، نوعی صرفه جویی اقتصادی و افزایش درآمدهای داخلی را به همراه داشته است. چراکه شرکت ام‌سی‌سی به‌عنوان نماینده چین با پیمانکارانی از ایران همچون فولاد تکنیک، ایریتک، تاسیسات دریایی و... مذاکره کرده و اینکه پیمانکاران ایرانی به‌شکل مستقیم توافقنامه خود را با ایمیدرو تهیه نکرده‌اند و طرف قرارداد آنها با شرکت ام‌سی‌سی است به‌دلیل رعایت قوانین بین‌المللی در استفاده از فاینانس است.

احمد دنیانور با اشاره به موانع تجهیز طرح‌های بخش معدن در تحریم‌ها افزود: از آنجایی که کشورهای تامین‌کننده فاینانس به دنبال تامین تجهیزات طرح هستند، راه‌اندازی پروژه‌ها با تجهیزات معتبر اهمیت بالایی دارد، از این‌رو در بخش طرح‌های فولادی ایران از تجهیزات شرکت‌هایی همچون «دانیلی» و «سی‌یات» «تنوا» و... که نشان (برند)ی اروپایی - چینی هستند استفاده خواهد شد. برای نمونه دانیلی شرکتی ایتالیایی است که کارخانه‌ای را در چین مستقر کرده و قطعات خاص و نرم‌افزار تجهیزات را از اروپا وارد و تنها در چین ساخته و بیشتر مونتاژ می‌شوند. بنابراین با کیفیت و استانداردهای اروپایی عرضه می‌شوند که قبل از تحریم‌ها نیز در ایران فعالیت داشته‌اند، برای نمونه فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد خراسان و ده‌ها شرکت فولادساز داخلی از تجهیزات و ماشین‌آلات نشان (برند)های یاد شده استفاده کرده‌اند. همچین کارخانه فولاد بافق یزد که در سال ۸۶ به بخش خصوصی واگذار شده برای تجهیز و راه‌اندازی با شرکت ام‌سی‌سی چین همکاری کرده و به نوعی این شرکت و قطعات آن مورد تایید کارشناسان خبره فولاد کشور است.

توسعه سرمایه‌گذاری با فاینانس

عضو هیات‌ مدیره انجمن فولاد با اشاره به اینکه مجموع قرارداد فاینانس ۷ طرح فولادی یک‌میلیارد و ۸۶۰میلیون یورو است ادامه داد: با وجود اینکه ایران با موانع زیادی برای اجرای پروژه‌های بخش معدن روبه‌رو بوده توانست با رقم یک‌میلیارد و ۸۶۰میلیون یورو ۷ طرح فولادی را نه‌تنها به مرحله اجرا درآورد بلکه ظرفیت این طرح‌ها را از ۸۰۰هزار تن به یک‌میلیون تن ارتقا دهد که این موضوع نشان دهنده صرفه اقتصادی و استفاده حداکثری از اعتبارات است. چراکه پیش از آغاز تحریم‌ها فولاد هرمزگان که ظرفیتی مشابه با ۷ طرح فولادی دارد با رقمی ۴۰۰میلیون یورویی توسط یک شرکت اروپایی اجرا شد و به‌طور قطع درحال‌حاضر اگر موانع ورود این شرکت‌ها به طرح‌های فولادی نیز وجود نداشت با رقمی بیش از ۴۰۰میلیون یورو برای هر طرح روبه‌رو می‌شدیم.

این در حالی است که هر یک از این طرح‌ها با قراردادی ۲۸۰میلیون یورویی در حال تجهیز و راه‌اندازی هستند و این رقم برای باقیمانده بخش احیا، زیرساخت‌ها و بخش فولادسازی مصرف خواهد شد و این اعتبار تنها برای بخش فولادسازی تامین اعتبار نشده که نوعی سرمایه‌گذاری با بیشترین بهره‌وری است.

دریانور در رابطه با اثر تحریم‌ها در اجرای طرح‌های بخش معدن اضافه کرد: به‌طور قطع تحریم‌ها اثر منفی بر اجرای طرح‌های بخش معدن داشته، به گونه‌ای که در ۷ طرح فولادی به دلیل موانع تحریمی و مشکل بانک مرکزی ایران و طرف چینی از اوایل امسال این طرح‌ها و تمامی طرح‌های مشمول فاینانس به مدت ۷ ماه به تعویق افتاده و از آذرماه امسال دوباره اجرای آنها از سر گرفته شده است. با این حال میانگین پیشرفت این طرح‌ها در بخش احیا بیش از ۷۵درصد و در بخش فولادسازی حدود ۳۵درصد پیشرفت داشته که در یک سال اخیر اجرای آنها با سرعت بیشتری دنبال می‌شود. بنابراین بخش احیای ۴ طرح فولادی در سال ۹۴ و ۳ طرح باقیمانده در ابتدای سال ۹۵ راه‌اندازی خواهد شد و با تاخیری که در تامین اعتبار بخش فولاد این طرح‌ها به وجود آمد در ابتدای سال ۹۶ راه‌اندازی خواهند شد.

فاینانس راهی برای توسعه اقتصادی

دبیر انجمن فولاد با تاکید بر اهمیت استفاده از فاینانس‌ها در اجرای طرح‌های بخش معدن گفت: فاینانس در راه‌اندازی طرح‌ها سرمایه‌گذاری برای توسعه اقتصادی و افزایش نقدینگی است. بنابراین اجرای طرح‌های معدنی همچون ۷ طرح فولادی با فاینانس خارجی گام مثبتی برای رشد اقتصادی خواهد بود.

رسول خلیفه‌سلطان با بیان اینکه اجرا و تجهیز پروژه‌ها به شرایط قرارداد و توافقات دوجانبه بستگی دارد ادامه داد: راه‌اندازی یک طرح فولادی وابسته به اینکه مربوط به کدام بخش یعنی احیا، ذوب و... است و با چه ظرفیتی قرار است تولید کند زمان اجرای آن نیز متغیر خواهد بود، از این‌رو در صورتی که شرایط مساعد باشد زمانی ۲ساله برای یک طرح ذوب یا احیا نیاز است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۱۳
کد مطلب: 20458
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت