گروه صنایع معدنی فولاد
 
برای تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، سنگ‌آهن کافی داریم
گروه صنایع معدنی >فولاد - در طرح جامع فولاد تا سال ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد سقف هدفگذاری شده است. در این طرح اعلام شده ذخایر اکتشاف شده فعلی، با روند کنونی تولید فولاد ۳۷سال عمر خواهد داشت و در صورتی که تولید ۵۵میلیون تن فولاد محقق شود، ذخایر کشف شده فعلی تنها ۷سال پاسخگوی نیاز کارخانه‌های فولاد خواهد بود.
به گزارش ماين نيوز، در حقیقت رسیدن به هدف یادشده مستلزم این است که از هم‌اکنون اکتشافات جدیدی برای محدوده‌های سنگ‌آهن انجام شود تا به ذخایر اطمینان‌بخشی دست یابیم.

اما آیا فعالیت‌های اکتشافی انجام شده این خوشبینی را برای ما ایجاد خواهد کرد که به محدوده‌های معدنی جدید سنگ‌آهن برسیم و دغدغه تامین مواد اولیه ظرفیت عظیم تولید فولاد را در سال ۱۴۰۴ نداشته باشیم؟

کمربند اورال عمان

بهروز برنا، معاون اکتشافات سازمان زمین‌شناسی می‌گوید: کشور ما روی کمربند شناخته‌شده سنگ‌آهنی به نام اورال-عمان قرار دارد و ذخایر احتمالی سنگ‌آهن در آن به بیش از 4.2 میلیارد تن می‌رسد.

وی اضافه می‌کند: بسیاری از استان‌های کشور از این موهبت برخوردارند از جمله یزد، کرمان، خراسان رضوی، اصفهان، هرمزگان، زنجان، آذربایجان شرقی، کردستان و حتی استان‌های فارس؛ خراسان شمالی و خراسان جنوبی از ذخایر قابل توجهی سنگ‌آهن برخوردارند که بخشی از آن در حال بهره‌برداری است و برخی دیگر به‌عنوان محدوده‌های امیدبخش سنگ‌آهن مطرح و نیازمند اکتشافات تفصیلی بیشتر هستند.

وی ادامه می‌دهد: به‌ویژه محدوده‌ای به نام سنندج –سیرجان داریم که ذخایر آهن در آن به صورت رخ‌نمون مشخص است و بزرگترین آن مربوط به گل گهر است که حدود 1.5 میلیارد تن ذخایر سنگ‌آهن دارد و این معدن خود دارای ۶ محدوده مجزاست.

برنا می‌افزاید: ادامه این محدوده تا منطقه بهرام‌گور در استان فارس ردیابی می‌شود، به‌طوری که در بخش آبرفتی این محدوده، پلاسرهای مختلف سنگ‌آهنی تشکیل و کشف شده است. آهن پلاسری به دلیل داشتن عیار بالاتر از مقبولیت بیشتری برخوردار است.

وی ادامه می‌دهد: در استان سیستان و بلوچستان، کرمان، استان‌مرکزی و خراسان جنوبی نیز محورهای دارای سنگ‌آهن پلاسری وجود دارد، به‌طوری‌که نظر معدنکاران را به خود معطوف کرده است. ذخایر پلاسری تا استان مرکزی نیز دیده می‌شود که گاهی از سوی بخش خصوصی در حال بهره‌برداری نیز هستند.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی در ادامه به محورهای سنگ‌آهن در زنجان اشاره می‌کند که از سلطانیه تا نقده و ارومیه کشیده شده و بخشی از آن درحال کار هستند و هرچه جلوتر می‌رویم به ذخایر بهتری دست می‌یابیم.

کلاس جهانی

وی با بیان اینکه با انجام عملیات ژئوفیزیک هوایی به‌تازگی به کشف ذخایر پنهان دیگری دست یافته‌ایم می‌افزاید: در بلوک سنگان که بیش از ۱۲هزار کیلومتر مربع را شامل می‌شود ۲۰ محدوده امیدبخش با کمک ژئوفیزیک هوایی کشف شده که منجر به ۷هزار متر حفاری شده و ۳۰هزار نقطه نیز ژئوفیزیک زمینی در حال انجام است و این اکتشافات در حفاری‌های عمیق به ذخایر بسیار خوبی در محدوده سنگان رسیده که ۱۸۰ تا ۲۰۰ متر عمق دارد، این ذخایر تا عمق ۴۵۰ متر پلاسر آهن نیز ردیابی شده است.

بهروز برنا با بیان اینکه در این محدوده آهن پلاسری با عیار بالا توجه بخش خصوصی را به خود جلب کرده بود، می‌گوید: بیش از یک‌میلیارد تن ذخایر سنگ‌آهن در این محدوده وجود دارد که با بهره‌برداری‌های سال‌های گذشته مقداری کاهش پیدا کرده است، با این حال در بخش آبرفتی آن ۲میلیارد تن کان‌سنگ پلاسری کشف شده و ذخایر این معدن را به حداقل ۳میلیارد تن رسانده است.

او با اشاره به اینکه اکتشافات بیشتر ضامن افزایش تولید فولاد خواهد بود، ادامه می‌دهد: البته یکسری ذخایر هماتیتی نیز داریم که به‌دلیل عیار پایین‌تر و فرآوری پرهزینه‌تر آن نیازمند حرکت جدی بخش فرآوری سنگ‌آهن هستیم تا این ذخایر نیز به چرخه تولید فولاد وارد شوند و مورد بهره‌برداری قرار گیرند. این ذخایر با عیار بسیار پایین‌تر از سوی چینی‌ها در حال بهره‌برداری و فرآوری است و فناوری آن در دنیا موجود است که با کمک بخش فرآوری می‌توان این بخش از ذخایر سنگ‌آهن را ارزشمندتر و به ذخایر تولید فولاد اضافه کرد.

برنا در ادامه به اولویت دادن به سنگ‌آهن در اکتشافات معدنی این سازمان اشاره می‌کند و می‌افزاید: در صورتی که روند اکتشافات به همین شکل ادامه یابد به ذخایر خوبی خواهیم رسید که می‌تواند هدفگذاری برای تولید ۵۵میلیون تن فولاد را تامین کند.

وی ادامه‌می‌دهد: چنانچه ایمیدرو درحال‌حاضر بخشی از درآمد خود را در بخش اکتشاف هزینه می‌کند و اولویت آن کشف ذخایر سنگ‌آهن در محدوده‌هایی در استان یزد است.

به گفته وی کشور ما از نظر ذخیره سنگ‌آهن در کلاس جهانی قرار دارد.

اکتشافات ادامه‌دار

اسدالله کشاورز، مدیرکل اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این‌باره می‌گوید: اقدامات خوبی در زمینه اکتشاف محدوده‌های معدنی انجام شده و این روندی است که درحال‌حاضر نیز ادامه دارد ومنحصر به سنگ‌آهن نیست. هم‌اکنون در منطقه خواف اکشتافات معدنی خوبی در حال انجام است و در قالب پهنه‌های معدنی واگذار شده یا فراخوان داده شده در حال اکتشاف است.

وی می‌افزاید: نه تنها سنگ‌آهن، بلکه روی کانی‌های فلزی متمرکز شده‌ایم و در حال واگذاری این محدوده‌ها در قالب مزایده به بهره‌برداران و بخش خصوصی اکتشاف هستیم که ممکن است منجر به کشف ذخایر بیشتر و جدیدتری شود. با این حال ذخایر فعلی نیز با مشخص شدن محدوده‌های متعدد سنگ‌آهن در حال بهره‌برداری هستند.

کشاورز درباره میزان افزایش ذخایر سنگ‌آهن کشف شده یا نشده در محدوده‌های امیدوارکننده می‌گوید: اطلاعی از ظرفیت طرح‌های اکتشافی سنگ‌آهن به‌طور مشخص ندارم ولی محاسبه میزان سنگ‌آهن موجود برای تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد بستگی به عیار سنگ‌آهن دارد، چرا که هرچه عیار سنگ‌آهن بالاتر باشد تناژ کمتری از سنگ‌آهن مصرف می‌شود. به‌طوری که سنگ‌آهن با عیار ۴۰درصدی حدود ۶۰درصد در هر تن باطله دارد.

وی گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت تنها روی اکتشاف آهن کار نمی‌کند و اکتشاف فلزی‌های دیگری مانند مس، طلا، منگنز و کروم از اهمیت بالایی برخوردار است ولی از آنجا که ذخایر سنگ‌آهن کشور فراوانی بیشتری دارد در عمل به سنگ‌آهن بیشتر پرداخته می‌شود، اگرچه روند اکتشاف در این زمینه خیلی مطلوب نیست و نیازمند همت و کار بیشتر و افزون‌تری در این زمینه هستیم.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۱۸
کد مطلب: 21161
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت