گروه صنایع معدنی
 
سهم فرآوری در صادرات مواد معدنی
ماین نیوز: بدون انجام عملیات فرآوری، تغلیظ و پرعیارسازی و حذف مواد ناخواسته، مواد معدنی قابلیت بکارگیری مستقیم در هیچ صنعتی را ندارند. در واقع با فرآوری، خوراک بخش ذوب و تغلیظ کارخانه‌ها تامین خواهد شد. در عملیات فرآوری باطله‌ها حذف شده و ارزش‌افزوده مواد معدنی افزایش‌یافته و فعالیت‌های معدنی توجیه‌پذیر می‌شود.

آمارها از ایجاد ارزش‌افزوده بالای ناشی از فرآوری مواد معدنی در مقایسه با خام فروشی حکایت می‌کنند به‌گونه‌ای که ارزش میانگین هر تن ماده معدنی خام صادر شده در سال گذشته حدود ۶۱ دلار بود درحالی که ارزش میانگین صادرات هر تن ماده معدنی فرآوری‌شده حدود ۷۵۰ دلار بوده است.

در سال گذشته سهم مواد معدنی خام حدود ۵۲ درصد از سهم کل صادرات و سهم مواد معدنی فرآوری شده حدود ۱۰ درصد از سهم کل صادرات کشور بوده اما از لحاظ ارزش دلاری سهم محصولات فرآوری شده کمی بیشتر از ۲ برابر سهم صادرات محصولات خام بوده است. همچنین کشورهای خریدار محصولات فرآوری بیشتر یعنی حدود ۱۶۷ کشور بوده‌اند و در مقابل خریداران محصولات خام تعداد کمتر و حدود ۱۱۴ کشور بوده‌اند.

سنگ‌آهن هماتیت دانه‌بندی با سهم حدود ۳۳ درصد ارزش صادرات، کلینکرسیمان با سهم ارزشی حدود ۲۳ درصد صادرات و سنگ‌های مرمرو تراورتن با سهم حدود 4.5 درصد، اقلام اصلی صادراتی مواد معدنی خام را از لحاظ ارزش به خود اختصاص دادند.

گفتنی است که در بخش محصولات معدنی صادره فرآوری شده، کاتد مس با سهم ارزش حدود ۱۱ درصد، آهن و فولاد با سهم ارزش حدود 10.6 درصد، آلومینیوم با سهم ارزش 7.12 درصد و فلز روی با سهم 3.09 درصد با متوسط ارزش ۹۴۸ دلار در هر تن (۱۴ برابر متوسط ارزش اقلام صادراتی خام) رتبه اول تا چهارم را از نظر ارزش به خود اختصاص دادند.

سال گذشته چین با 52.55 درصد ارزش کل صادرات معدنی خام ایران و عراق با سهم ۲۰ درصدی ازارزش کل صادرات محصولات معدنی فرآوری کشور، رتبه نخست را به خود اختصاص دادند.

* علی اصغر جوکاریان
کارشناس اقتصادی ایمیدرو

تاریخ انتشار : سه شنبه ۲ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۲۶
کد مطلب: 25534
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت