گروه صنایع معدنی
 
تپش قلب ذوب‌آهن در گرو تامین مواد اولیه
گروه صنایع معدنی - به طور قطع دستیابی به شعار جهش تولید در شرکت ذوب آهن اصفهان به شرط تامین ارز و مواد اولیه امکانپذیر خواهد بود، به همین منظور این مجموعه بزرگ فولادی در سال های اخیر برای ارزش افزوده بیشتر اقدام به تولید ریل، تیرآهن بال پهن و ... کرده است، اما برای تحقق این سیاست امروز با چالش تامین مواد اولیه مواجه است.
 
به گزارش ماین نیوز، چندی پیش منصور یزدی زاده، مدیرعامل ذوب آهن اصفهان در بازدید مسئولان شستا و تاصیکو از این شرکت، بر توانایی این مجموعه بزرگ صنعتی در تولید محصولات با ارزش افزوده بالا تاکید کرد و اولویت اصلی ذوب آهن را تامین مواد اولیه دانست تا بتواند ظرفیت اسمی ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تنی خود را تحقق ببخشد.

وی، ذوب آهن اصفهان را یکی از توسعه دهنده های اصلی زیر ساخت های تولید فولاد در کشور دانست و گفت: تولید در ذوب آهن اصفهان به روش کوره بلند است و این شرکت یارانه انرژی دریافت نمی کند و همین این امر باعث شده تا قیمت تمام شده محصول بالاتر از سایر شرکت های فولادی باشد که از یارانه انرژی برخوردارند.

از سوی دیگر هفته گذشته سرپرست وزارت صمت در دیدار مدیران ذوب آهن با اشاره به سال جهش تولید، بر رفع موانع تولید در کشور و تامین سنگ آهن مورد نیاز این مجتمع عظیم صنعتی تاکید کرد و گفت: تولید محصول استراتژیک ریل که آرزوی دیرینه ایرانیان بود به یُمن سخت کوشی این قشر توانمند به منصه ظهور رسید و کشور از واردات ریل بی نیاز شد و وزارتخانه نیز از این افتخار ملی حمایت کامل دارد.

به گفته مدرس خیابانی، در شرایطی که دشمن با تحریم های ظالمانه، اقتصاد کشور را هدف قرار داده است، تولید محصولات دارای ارزش افزوده بالا و ارزآوری برای کشور به واقع جهاد است.

وی، توان صادراتی ذوب آهن اصفهان که ۵۰ درصد تولید خود را صادر می کند بسیار ارزنده دانست و از معاونت معادن و صنایع معدنی خواست که با توجه به این پتانسیل خوب که در صنایع معدنی در امر صادرات وجود دارد و با توجه به نیاز ارزی کشور و با هدف تامین نیاز درون گروهی G۱۵ توسعه صادرات را با این رویکرد در اولویت قرار دهد.

همچنین داریوش اسماعیلی- معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت با اشاره به اینکه ذوب آهن اصفهان حامی معادن زغال سنگ است و اشتغال این معادن را حفظ کرده است، گفت: این شرکت با تمام این تاثیرات مثبت در بخش معدن و صنعت کشور همچنان با مشکلاتی مواجه است و از جمله اینکه به دلیل شیوه تولید، از یارانه انرژی بهره مند نیست. بنابراین حمایت از ذوب آهن اصفهان که تاثیر چشمگیری در اشتغالزایی دارد، بسیار مهم و سرنوشت ساز است.

از سوی دیگر مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با تاکید بر اینکه تامین نیاز ارزی کشور از مسیر صادرات محصولات دارای ارزش افزوده بالا امکان پذیر می شود، گفت: ذوب آهن اصفهان به همین منظور محصولاتی با کیفیت جهانی تولید می کند و موفق شده نیمی از تولید خود را حتی به کشورهای اروپایی صادر کند.

معاون خرید شرکت ذوب‌آهن اصفهان نیز در خصوص ضرورت تامین مواد اولیه ذوب آهن در راستای توسعه صادرات به خبرنگار ایسنا، گفت: موضوع تامین مواد اولیه یکی از معضلات اصلی این شرکت بزرگ فولادی است.

محمدجعفر صالحی با بیان اینکه سیستم تولید ذوب آهن با بقیه فولادسازان کشور متفاوت است، تاکید کرد: با توجه به اینکه ذوب آهم بابت دریافت زغال سنگ یارانه پرداخت می کند، در این فضا باید نگاهی متفاوت به آن شود بنابراین ضرورت دارد مدیران وزارت صمت در تفکری جامع نگر به موضوع زغال و ذوب آهن نگاه کنند.

وی با بیان اینکه کوچکترین اتفاق در تامین زغال سنگ ذوب آهن به غیر از اصفهان، به طور مستقیم استان های کرمان، خراسان جنوبی، سمنان، گلستان و مازنداران را درگیر می کند، اظهار کرد: متاسفانه به این موضوع توجه زیادی نمی شود، از سوی دیگر تاکید می شود که ذوب آهن باید با قیمت مواد اولیه صادراتی رقابت کند، در حالیکه نرخ ارز در حال افزایش است.

معاون خرید شرکت ذوب‌آهن اصفهان با اشاره به اینکه قیمت مواد اولیه در دنیا به دلیل شرایط کرونایی در حال تغییر و نرخ سنگ آهن در چین افزایش یافته است، تاکید کرد: گفته می شود الزاما ذوب آهن باید با این قیمت ها رقابت کند، همچنین مجموعه وزارت صمت قیمت خروجی محصولات ذوب آهن و فولادی ها را سرکوب می کند، اما قیمت نهاده ها روز به روز متورم می شود، در نتیجه هر روز به منطقه زیان نزدیک می شویم و عایدی به جز توقف تولید نخواهیم داشت، از سوی دیگر امکان توقف ذوب آهن وجود ندارد.

وی با بیان اینکه کوره بلند ذوب آهن، موجودی زنده است و اگر نفس نکشد شاید چند دقیقه دوام بیاورد و در نهایت خاموش می شود، تصریح کرد: اگر مواد اولیه ذوب آهن همچون زغال سنگ و کک به عنوان خوراک کوره بلند تامین نشود به مرور شاهد مرگ کوره خواهیم بود.

صالحی با اشاره به واحد کک سازی ذوب آهن، گفت: وقتی یکنواختی در ورود مواد اولیه به این واحد وجود نداشته باشد تولید کوره دچار شوک شده و به جای محصول، سرباره تولید می کند و این موجب هدررفت انرژی می شود.

وی یادآور شد: در حال حاضر بخشی از کک، زغال و ۱۰۰ درصد فرومنگنز مورد نیاز ذوب آهن وارداتی است و از محل ارز حاصل از صادرات این شرکت وارد می شود و اگر صادرات نداشته باشیم در عمل نمی توانیم واردات مواد اولیه خود را انجام دهیم.

معاون خرید شرکت ذوب‌آهن اصفهان درباره دلایل واردات زغال با وجود تولید داخل، توضیح داد: از نظر کمیت زغال داخل جوابگوی نیاز داخل نیست، همچنین از نظر کیفیت زغال وارداتی باید با زغال داخلی ترکیب شود، همچنین کک تولید داخل به غیر از کک تولید ذوب آهن جوابگوی نیاز این مجموعه تولیدی نیست، از سوی دیگر کیفیت کک های تولید داخل در حد کک تولید ذوب آهن نیست بنابراین ناچار به واردات باکیفیت این محصول هستیم.

وی با اشاره به اینکه حدود ۳۰ درصد زغال، ۲۰ درصد کک وارد می شود و بقیه تولید داخل است، تاکید کرد: اگر ذوب آهن محصول جهت ارزش افزوده بالاتر تولید نکند، در تامین مواد اولیه خود دچار مشکل خواهیم شد.

صالحی درباره تاثیر تحریم ها بر تامین مواد اولیه ذوب آهن، تاکید کرد: ایران سال هاست که درگیر تحریم های خارجی است، خوشبختانه ذوب آهن با سیاست های مختلف زمین گیر نشده است، اما مشکل امروز این مجموعه تحریم های داخلی و بخشنامه های متناقض است و اگر این موضوع مرتفع شود به راحتی می توانیم مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کنیم.

وی با درخواست از دولت و وزارت صمت، گفت: طی دو سال گذشته مصوبه ای تصویب شد که به مدت پنج سال یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن سنگ از معادن دولتی برای ذوب آهن تامین شود، اما از اوایل اسفند سال گذشته تاکنون، با وجود مکاتبات بسیار هنوز این مصوبه تمدید نشده است و هیچ سنگی از معادن دولتی دریافت نکرده ایم و متاسفانه بسیاری با خودتحریمی به دنبال این هستند که این مصوبه دوباره روند اولیه خود را طی کند.

معاون خرید شرکت ذوب‌آهن اصفهان از تصمیم گیرندگان ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت، درخواست کرد که قیمت محصولات ذوب آهن را آزاد بگذارند، چراکه قیمت نهاده ها در حال متورم شدن است، اما متاسفانه همچنان قیمت خروجی محصول نهایی این مجموعه تولیدی توسط دولت کنترل می شود تا خریداران افزایش قیمت نداشته باشند که در این شرایط ذوب آهن به نقطه سر به سر و زیان نزدیک می شود، از سوی دیگر مجموعه وزارت صمت با رقیق تر کردن خودتحریمی ها، مشکلات تا حدودی حل کند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۸:۲۸
کد مطلب: 51148
 
مرجع : خبرگزاری ايسنا